Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

eTrex 35 Touch of Oregon 600

Het advies-deel van het forum is bedoeld voor iedereen die aanschaf van een GPS overweegt maar nog niet weet welk toestel het meest geschikt is.
Dit deel is dus NIET voor gebruiksvragen; zie daarvoor de HELPDESK hierboven.

eTrex 35 Touch of Oregon 600

Berichtdoor MarcusE » 14 aug 2015 21:02

Ik gebruik op de racefiets een Edge800 en op de MTB een Oregon450. De Oregon wil ik eigenlijk wel vervangen en de eTrex touch 35 leek me wel een goede optie. Qua mogelijkheden niet zoveel verschillend van de voor de hand liggende vervangingsoptie Oregon600. Maar toen las ik dat de scherm resolutie een stuk minder is en daarom verschoof ik weer naar de Oregon. Maar nu lees ik in het eTrex touch topic dat een Oregon600 ook niet zaligmakend is. Dus weer aan het twijfelen gebracht. Ik wil graag een outdoor toestel met touchscreen die nauwkeurig is en gevoelig is omdat ik MTB in het bos en derhalve mijn tracks nauwkeurig wil kunnen opnemen, maar ook tracks wil kunnen narijden. En om op vakantie een outdoortoestel te hebben voor tijdens wandelingen. Zonder het vakantie verhaal zou ik misschien naar een Edge1000 kijken (lijkt me een geweldig toestel), maar de vraag is nu wat voor mij het beste is.


Groeten,
Marc
Nüvi 760T / Oregon 450 / Nuvi 2460 LMT
Avatar gebruiker
MarcusE
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 341
Geregistreerd: 6 aug 2008 19:01

Re: eTrex 35 Touch of Oregon 600

Berichtdoor florijn11 » 14 aug 2015 21:21

Jij en ook ik hebben behoefte aan een vergelijk tussen deze 2.
Mijn Etrex 30 pookje heeft ook zijn beste tijd gehad.
Wellicht dat Hans die beide kent/heeft e.e.a nog verder voor ons wil uitdiepen.
florijn11
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 332
Geregistreerd: 29 okt 2011 15:42
Woonplaats: Boxtel

Re: eTrex 35 Touch of Oregon 600

Berichtdoor VraagTeken » 17 aug 2015 09:13

MarcusE schreef:Ik gebruik op de racefiets een Edge800 en op de MTB een Oregon450. De Oregon wil ik eigenlijk wel vervangen en de eTrex touch 35 leek me wel een goede optie. Qua mogelijkheden niet zoveel verschillend van de voor de hand liggende vervangingsoptie Oregon600. Maar toen las ik dat de scherm resolutie een stuk minder is en daarom verschoof ik weer naar de Oregon. Maar nu lees ik in het eTrex touch topic dat een Oregon600 ook niet zaligmakend is. Dus weer aan het twijfelen gebracht. Ik wil graag een outdoor toestel met touchscreen die nauwkeurig is en gevoelig is omdat ik MTB in het bos en derhalve mijn tracks nauwkeurig wil kunnen opnemen, maar ook tracks wil kunnen narijden. En om op vakantie een outdoortoestel te hebben voor tijdens wandelingen. Zonder het vakantie verhaal zou ik misschien naar een Edge1000 kijken (lijkt me een geweldig toestel), maar de vraag is nu wat voor mij het beste is.


Nog wat ter overweging; in de afgelopen ruim twee jaar vijf (5!!!) Oregon 6xx toestellen gehad. En er is niets veranderd, of voor mij in ieder geval niet merkbaar, aan het locatie gedrag ondanks de vele firmware updates. Dit gedrag rond een locatie is heel erg onrustig en grote afwijkingen (groter dan de aangegeven GPS nauwkeurigheid op dat moment). Een schatting is dat ik in circa 80 á 90% van de keren dat ik op pad was wel één of meer keer problemen heb ondervonden met, vastlopend scherm, spontaan wisselende schermen, opslag van track, vastlopen bij deleten van een aantal waypoints daarnaast soms enorme afwijkingen bij bewolkt en regenachtig weer of onder bladerdak.

De meest gebruikte knop is naast de aan/uit knop de grendel van het batterij deksel geweest. Dit om de accu's er uit te halen voor een reset omdat het toestel nergens meer op reageerde!!! Ruim een jaar geleden dit plaatje (zie bijlage) tegengekomen maar helaas nog niet op de markt gebracht :( ! Kortom voor mij is het beslist geen goeie GPS geweest.

Een aantal aspecten zijn door de firmware updates wel verbeterd maar waar het voor mij bij een GPS om gaat is de positie nauwkeurigheid. En daar gaat het, naast alle andere storingen, mee mis bij de Oregon 6xx serie.
Het is trouwens ongelofelijk dat een toestel van deze prijsklasse zoveel ander storingen en uitval vertoonde, zeker geen Garmin waardig :shock: .

De eTtrex Touch ervaringen zijn tot nu toe een stuk beter qua onrustige GPS gedrag, maar het is allemaal nog erg vers!
Bijlagen
Oregon600Gold.jpg
Oregon600Gold.jpg (56.81 KiB) 6493 keer bekeken
VraagTeken
 
Berichten: 134
Geregistreerd: 22 sep 2013 11:09

Re: eTrex 35 Touch of Oregon 600

Berichtdoor GPS Expert » 17 aug 2015 11:06

Geforceerd uitzetten kan meestal ook door de aan/uit knop lang vast te houden.
Marco

Kennis en kunde van Outdoor, Sport en Motor GPS'sen van Garmin, Tripy, TomTom, Mio, Teasi, TwoNav, Peaklife/Rage.

Zie ook mijn Kennisforum en YouTube kanaal.
Avatar gebruiker
GPS Expert
 
Berichten: 3230
Geregistreerd: 24 jan 2013 22:41
Woonplaats: Amsterdam, Apeldoorn, Havelte, Hilversum, Hoensbroek, Leusden, Privé les of GPS Helpdesk

Re: eTrex 35 Touch of Oregon 600

Berichtdoor VraagTeken » 17 aug 2015 11:21

GPS Expert schreef:Geforceerd uitzetten kan meestal ook door de aan/uit knop lang vast te houden.


Ook dat heb ik heel vaak geprobeerd maar werkte haast net zo vaak ook niet!
VraagTeken
 
Berichten: 134
Geregistreerd: 22 sep 2013 11:09

Re: eTrex 35 Touch of Oregon 600

Berichtdoor Hans Vaessen » 17 aug 2015 11:51

Ik wil je opmerkingen beslist niet bagatelliseren, maar je ervaringen zijn toch echt wel extreem ten opzichte van wat we hier als feedback van de gemiddelde gebruiker van de oregon600 zien. Toch zal het, gegeven vijfmaal omruil, geen eenmalig toestel-defect zijn geweest.

Ik ben dan toch geneigd te zoeken naar andere oorzaken:
- dubbel geladen/actieve kaarten
- lock on road ingeschakeld bij off road navigatie
- onvoldoende calibratie kompas.

De eerste kan leiden tot crashen van het toestel; de laatste twee tot 'onrustig gedrag'.

Mogelijk trap ik hiermee open deuren in, waarvoor excuus.

Mijn punt is alleen dat je in de afweging tussen de etrex en de 600 feitelijk stelt dat de 600 een slecht apparaat is; en dat is een conclusie die ik, op basis van mijn ervaring, volstrekt niet kan delen....

Het actuele ervaringsverschil met de etrex kàn te maken hebben met andere default-settings en andere kaarten.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: eTrex 35 Touch of Oregon 600

Berichtdoor VraagTeken » 17 aug 2015 12:28

Wat de ervaringen betreft, die zijn voor mij, helaas ook heel extreem :( .

    Wat je punt van dubbel/actieve geladen kaarten betreft. Bij het laatste toestel, in overleg met Garmin Service alleen de City Navigator Europe er op gezet om te proberen of dat iets op loste. Maar helaas het gedrag bleef hetzelfde. Blijf dat trouwens vreemd vinden want dezelfde kaarten werkten probleemloos op de Oregon 550!
    - lock on road ingeschakeld bij off road navigatie: die heb ik altijd uit staan. Mogelijk dat die instelling een paar keer per ongeluk aan heeft gestaan maar minstens 95% van de tijd uit.
    - onvoldoende calibratie kompas.: dit is een voor mij nieuw aspect wat mogelijk van belang kan zijn. Calibratie van kompas heb ik niet zo veel gedaan! Maar ook hier weer, dat was bij de GPSmap 60CSx en Oregon 550 niet echt nodig of zodanig dat ik er geen last van had. Daar ondanks alle problemen nooit op gewezen door Garmin, vreemd!

En wat je schrijft: Mijn punt is alleen dat je in de afweging tussen de etrex en de 600 feitelijk stelt dat de 600 een slecht apparaat is; en dat is een conclusie die ik, op basis van mijn ervaring, volstrekt niet kan delen....

Gelukkig dat jij die ervaringen niet hebt, wees blij :D! Ik had deze ervaring liever ook niet gehad! Mijn conclusie is zeker niet alleen gebaseerd op de eTrex Touch. Met de al eerder genoemde toestellen en daarvoor ook nog een GPS 60 heb ik al dit soort problemen niet gekend. Door die goede ervaringen daarmee ben ik ook zo onbevangen overgestapt op de Oregon 6xx. Voor mij was het een slecht apparaat en die ervaring deel ik naar aanleiding door de vraag van een ander forum lid in het kader van deze thread.

Het actuele ervaringsverschil met de etrex kàn te maken hebben met andere default-settings en andere kaarten.
Dat zou kunnen maar het gedrag wat de eTrex mij nu laat zien lijkt veel en veel meer op dat zoals ik gewend was met de eerder genoemde goed werkende toestellen die ik heb gehad.
Laatst bijgewerkt door VraagTeken op 17 aug 2015 18:00, in totaal 1 keer bewerkt.
VraagTeken
 
Berichten: 134
Geregistreerd: 22 sep 2013 11:09

Re: eTrex 35 Touch of Oregon 600

Berichtdoor Hans Vaessen » 17 aug 2015 12:41

VraagTeken schreef:
    - onvoldoende calibratie kompas.: dit is een voor mij nieuw aspect wat mogelijk van belang kan zijn. Calibratie van kompas heb ik niet zo veel gedaan! Maar ook hier weer, dat was bij de GPSmap 60CSx en Oregon 550 niet echt nodig of zodanig dat ik er geen last van had. Daar ondanks alle problemen nooit op gewezen door Garmin, vreemd!Dat laatste is zeker vreemd. Temeer omdat je het 'zenuwachtige' als één van de problemen aanwijst.

Strikt genomen is het zo dat je een toestel met digitaal kompas na iedere batterijwissel opnieuw moet kalibreren. Ikzelf doe dat beslist niet, maar doe dat pas zodra het nodig is.
En dat laatste is het geval als je ziet dat, bij stilstand of met lage snelheid wandelend, de kompaspijl 'op en neer wiebert. Zit je op het kaartscherm dan kan de kaart almaar aan het draaien zijn. Wat an sich weer rekencapaciteit vraagt en in combinatie met andere acties mogelijk zelfs tot 'vastlopen' kan leiden.

Dat is niet specifiek iets van de oregon. Ook bij bijvoorbeeld de 60S heb ik dat vaker meegemaakt. Als we met een cursusgroep met tien toestellen op pad gingen was er altijd wel één of twee die gekalibreerd moesten worden.

Waardoor het de ene keer wel nodig is en de andere keer niet weet ik niet. Wel weet ik dat externe omstandigheden van invloed kunnen zijn. Ga je bijvoorbeeld wandelen in het bos, dan moet je vooral niet op het parkeerterrein tussen de auto's het toestel kalibreren.

Qua kaart heb je het over de city navigator. Dat is een wegenkaart, in basis bedoeld voor autonavigatie. De dekking daarvan is, voor wandelen en fietsen, aanmerkelijk lager dan bijvoorbeeld de OSM of topo pro. Als het toestel op routeren staat zal het apparaat je met de CN altijd naar een voor de auto toegankelijke weg willen brengen (andere wegen kent de kaart amper). En ook dat kan tot verwarrende effecten leiden. Die route zal immers hemelsbreed naar de dichtsbijzijnde weg zijn en dat kan haaks staan op de richting van het pad dat je wilt volgen...

Mijn indruk is dat beter onderzoek van je probleem (door jezelf, leverancier danwel Garmin) zinvoller was geweest dan vijf (!) maal omruilen... ;)
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: eTrex 35 Touch of Oregon 600

Berichtdoor VraagTeken » 17 aug 2015 13:10

Wat ik met het "zenuwachtige" probeer aan te geven is de grote variatie en wisseling van positie, het springerige gedrag van een track, rond een vaste positie van de GPS. Het gaat mij niet om de bewegingen van de kompasnaald.
Volgens mij heeft calibratie van het kompas daar geen of nauwelijks invloed op! Bij de eTrex Touch was dat direct al anders (zonder calibratie vooraf)!

Het aspect navigeren met kaarten is wat mij betreft niet aan de orde. Ik gebruik het soms wel maar alleen om een indicatie te hebben. Het ging hierbij dan ook om een zo goed mogelijke test uitgang situatie voor het toestel te creëren en om er zeker van te zijn dat er geen andere storende invloeden waren. Maar het heeft mij helaas niet veel geholpen.
Meestal gebruik ik de "Direct route" optie en die werkte bij alle voorgaande toestellen, buiten de Oregon 6xx, dan prima. De Oregon 6xx bracht me in het algemeen meestal voorbij de beoogde locatie en begon dan pas langzaam terug te keren naar de gewenste positie. Het lijkt er op of het GPS signaal wordt geëxtrapoleerd op basis van de richting en snelheid en zo een volgende punt kiest?

Mijn indruk is dat beter onderzoek van je probleem (door jezelf, leverancier danwel Garmin) zinvoller was geweest dan vijf (!) maal omruilen... ;)
Ja dat klopt...! meestal werd het toestel "rücksichtslos" omgewisseld. Tja.. ! wat moest ik er zelf dan aan doen?
Het toestel heb ik gekocht om te gebruiken en niet om te onderzoeken. Dat Garmin daarmee zo makkelijk omgaat is hun keuze. Eén of twee keer is er "onderzoek" gedaan maar daar heb ik geen echte terugkoppeling op gekregen! Wel bij elkaar zo'n twee maanden zonder toestel gezeten in de 25 maanden ervaring met de Oregon 6xx!
VraagTeken
 
Berichten: 134
Geregistreerd: 22 sep 2013 11:09

Re: eTrex 35 Touch of Oregon 600

Berichtdoor Hans Vaessen » 17 aug 2015 13:43

VraagTeken schreef: Het lijkt er op of het GPS signaal wordt geëxtrapoleerd op basis van de richting en snelheid en zo een volgende punt kiest?


Dat is inderdaad een bestaande gps-techniek; wordt ook wel 'gegist bestek' genoemd. Is echter alleen aan de orde als het signaal geheel verloren raakt, zoals in een tunnel. Een effect als wat je omschrijft zien we vaker en dan is de verklaring bijna altijd de 'lock on road' cq 'zet vast op de weg'. Je geeft aan dat nooit aan te hebben staan; maar ik weet geen andere verklaring te bedenken.

Dat geldt ook in algemene zin: ik kan niet vaststellen of het een gebruikersfout of toestel cq softwarefout is. Slechts speculeren over mogelijke oorzaken/oplossingen. Het feit dat, gezien de problemen en vele omruilingen, kompaskalibratie nieuw voor je is vind ik toch echt wel relevant..

Maar soit: in de vraagstelling 'etrex of oregon600' is duidelijk waar jouw advies naar uitgaat ;)
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: eTrex 35 Touch of Oregon 600

Berichtdoor VraagTeken » 17 aug 2015 16:09

Maar Hans! Als calibratie zo belangrijk of relevant is!
Hoe verklaar je dan dat een eTtrex zo uit de doos het direct doet zonder onrustig gedrag (zonder vooraf calibratie door mij)?
En wat maakt dat ik dat ik daar bij al m'n andere toestellen die ik gehad heb nooit problemen mee heb gehad?
VraagTeken
 
Berichten: 134
Geregistreerd: 22 sep 2013 11:09

Re: eTrex 35 Touch of Oregon 600

Berichtdoor Commodoortje » 17 aug 2015 19:40

Ook ik ben in het bezit van een Oregon600. En op zekere hoogte nog steeds zeer tevreden. Natuurlijk ben ik het eens met de kritiek betreffende de nauwkeurigheid en uitvallen van het systeem. Dit zou niet meer mogelijk moeten zijn na de diverse firmware updates.

Wat betreft de nauwkeurigheid:
Elke GPSr heeft een afwijking omtrent de nauwkeurigheid. Deze afwijking probeert elk merk en elk uitgebracht model rekeing mee te houden. Dmv softwarematige truukjes de nauwkeurigheid bij te stellen. Het lijkt erop dat bij de Oregon600 deze finetuning averechts werkt.
Maar over welke afwijking hebben we het dan eigenlijk?
In de meeste gevallen wijkt mijn GPS600 niet meer af dan een meter of 5. Terwijl de alle handleidingen van alle GPS apparaten 10 meter mogen afwijken.
In sommige omstandigheden is de afwijking 40meter.
In deze verklaring valt het allemaal nog best mee.

Wat opvalt is dat ik kan vergelijken met een Fenix2, en ik moet eerlijkheidshalve verklappen dat dit Garmin horloge veel preciezer is in de finetuning dan de Oregon600.
Dus het kan wel, maar waarom het niet toegepast kan worden bij de Oregon600 is mij tot nu toe een raadsel.
Mijn gedachte is dat Garmin voor elk model een nieuw team heeft klaarstaan die het ei weer bijna van voor af aan moet uitvinden.

Toch zou ik de Oregon600 boven de Etrex35 prefereren.
Nokia 6680, GPS60, Nokia N95, Nokia N900, Samsung SII, Samsung SIII, Samsung S4, Oregon600, Fenix2
Commodoortje
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 231
Geregistreerd: 31 mei 2013 06:12

Re: eTrex 35 Touch of Oregon 600

Berichtdoor splashy » 17 aug 2015 19:57

Volgens mij hebben we deze discussie al een keer gehad (evt onder een andere naam)

Het is natuurlijk erg vreemd dat je na 5X omruilen nog steeds hetzelfde probleem hebt.
Vraag is HEB je wel een probleem?? Of is het verwachtingspatroon te hoog?

Na 2 jaar gebruik ben je er niet van op de hoogte dat Garmin ergens in de handleiding zegt en men vooral hier in het forum dat je beter kan kalibreren na een batterijwissel, of als de gps onrustig is.

Vaak liggen dit soort problemen aan de gebruiker en komt mogelijk door een tunnelvisie, alleen wil de gebruiker dat meestal niet aannemen.
Als je Gps niet doet wat jij wil, verander dan niet meerdere dingen tegelijk.
Niet je Gps formatteren!!! Zorg dat je altijd een backup van je Gps hebt
GPS75 (1993), 12XL, Nuvi 3760, Oregon 600, Sam. Galaxy S4 S5, Samsung Tab P7500 3G
Avatar gebruiker
splashy
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 5253
Geregistreerd: 28 maart 2008 20:12

Re: eTrex 35 Touch of Oregon 600

Berichtdoor MPX-NL » 17 aug 2015 20:09

Sommige tekortkomingen in de hardware en/of ontwerp kun je nu eenmaal niet helemaal oplossen met firmware tweaks.
Ik moet zeggen dat ik eigenlijk zelden een uitval heb, toevallig onlangs eentje sinds de laatste firmware en zoals vaak weet je dan niet meer wat je precies deed.
Ik gebruik geen geheugenkaart, alleen Topo Pro en OFM staan op het geheugen van de 600 zelf.
Ik begrijp de verhalen over onnauwkeurigheid niet, ik had dat alleen in het begin zonder GLONASS, sindsdien staat dat altijd aan en als ik mijn tracks bekijk is er maar heel weinig mis mee.
Prima toestel en heb na ruim 2 jaar gebruik nog geen behoefte aan iets anders, maar wel nieuwsgierig naar de opvolger :)
Het enige is het klepje over de USB aansluiting dat kapot ging, terwijl ik toch altijd voorzichtig doe, overigens prima opgelost door WP.
Oregon 700, Vivofit, Vivoactive.
GPS 100, GPS 50, GPS 75, GPS 45, GPS 40, GPS 90, GPS 38, eMap, 12XL, eTrex Euro, eTrex Legend/Vista, GPS V, Geko 301, GPS 60, GPSMAP 60, GPSMAP 60CSx, eTrex Summit HC/Vista HCx, GPS 72H, Colorado 300.
Avatar gebruiker
MPX-NL
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1714
Geregistreerd: 29 mei 2008 12:59
Woonplaats: ZHZ

Re: eTrex 35 Touch of Oregon 600

Berichtdoor VraagTeken » 17 aug 2015 21:03

splashy schreef:Het is natuurlijk erg vreemd dat je na 5X omruilen nog steeds hetzelfde probleem hebt.
Vraag is HEB je wel een probleem?? Of is het verwachtingspatroon te hoog?

Na 2 jaar gebruik ben je er niet van op de hoogte dat Garmin ergens in de handleiding zegt en men vooral hier in het forum dat je beter kan kalibreren na een batterijwissel, of als de gps onrustig is.

Vaak liggen dit soort problemen aan de gebruiker en komt mogelijk door een tunnelvisie, alleen wil de gebruiker dat meestal niet aannemen.


Het ging hierbij overigens niet om één probleem maar om diverse optredende problemen en dat totaal plaatje maakte het toestel onbruikbaar voor mij. Is het overigens niet vreemd dat Garmin zo makkelijk omruilt zonder echt na te vragen en/ of terug te koppelen.

Het zou best kunnen dat mijn verwachtingsprobleem hoog ligt maar dat mag ook wel voor een toestel van deze prijsklasse. Bovendien had ik prima ervaring met Garmin dus waarom niet met dit toestel. Als voorbeeld mijn Aldi Android telefoon, die doet het al twee jaar zonder problemen. En die kostte maar een derde van deze GPS maar daar draaien wel tientallen verschillend applicaties op zonder haperen.

Hoe zou jij het vinden als je vervoermiddel er elke dag even mee stopt? Ik denk dat je snel bij de dealer stond om verhaal te halen .

Mijn tunnelvisie is dan ook dat een dergelijk toestel het gewoon moet doen, heel simpel, niets meer en niets minder :mrgreen: !
VraagTeken
 
Berichten: 134
Geregistreerd: 22 sep 2013 11:09

Volgende

Keer terug naar Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast