Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

route wordt niet in zijn geheel in Dakota 10 gezet

De opvolger van Mapsource

route wordt niet in zijn geheel in Dakota 10 gezet

Berichtdoor Jeska80 » 22 jun 2017 12:09

Hallo allen,

Ik ben nieuw op het forum. Ik fiets en wandel met de gps en heb een Garmin Dakota 10 gekregen van een vriend. Tot voor kort geen problemen hiermee gehad, alle ingeladen routes stonden er goed in en ik kon er goed op navigeren. Nu vertrekken we komende zaterdag naar Spanje voor een fietsvakantie door het midden van nergens. Ik probeerde de route via Basecamp in te laden maar op mijn Garmin komt enkel 253 km van de orginele 450 km route te staan. Heb de helpdesk van de site al geraadpleegd en de man die mij hielp kon mij vertellen dat de track op zijn gps op dat moment wel goed inlaadde. Ook hoefde ik geen premium account of zo aan te schaffen voor het downloaden van de route, dus dat kan het ook niet zijn. Iemand een idee waar ik de oplossing voor het probleem kan vinden?

Route: https://ridewithgps.com/routes/11106970

alvast bedankt!
Jeska
Jeska80
 
Berichten: 5
Geregistreerd: 22 jun 2017 11:44

Re: route wordt niet in zijn geheel in Dakota 10 gezet

Berichtdoor keesm » 22 jun 2017 13:40

Ik weet niet precies welke gpx-file je via je link hebt binnengehaald. Ik heb gewoon gpx-track gedaan zonder iets aangevinkt. Dan krijg ik een track met meer dan 16.000 trackpunten. Dat kan je toestel niet aan. Max. is 10.000
Als ik de scheiding bij ongeveer 10.000 punten leg dan klopt ook wel je lengte van 250 km.
Open je track in Basecamp en filter deze naar minder trackpunten (<10.000) of knip de track in meerdere delen.
Avatar gebruiker
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4331
Geregistreerd: 18 nov 2004 21:03
Woonplaats: N 51°48' E 5°14'

Re: route wordt niet in zijn geheel in Dakota 10 gezet

Berichtdoor HaWee » 22 jun 2017 13:48

keesm heeft de waarschijnlijke oorzaak al aangegeven, maar nog even een extra mogelijkheid

als je een route hebt en geen track dan is het waarschijnlijk zo dat de route te lang is , meestal is het dan zo dat aan het eind van het eerste deel de gps de rest er alsnog bij rekent maar dat is niet zeker.

standaardopmerking hier is bij een route:
maak een route niet langer dan je in één dag rijdt en als het een route is met erg veel mogelijke wegen (bv Frankrijk met de auto/motor en vermijd tolwegen ) dan maak stukken voor een halve dag (je moet toch eten)
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 19961
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: route wordt niet in zijn geheel in Dakota 10 gezet

Berichtdoor Frank » 22 jun 2017 14:00

Was ik net bezig met een antwoord, zie ik dat keesm en HaWee ongeveer hetzelfde hebben geantwoord. Ik sluit me daar volledig bij aan :wink:
Groeten,
Frank

BMW F800GT + Zumo 590 + GPSmap 62s
Avatar gebruiker
Frank
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1766
Geregistreerd: 14 maart 2004 23:36
Woonplaats: Geldrop

Re: route wordt niet in zijn geheel in Dakota 10 gezet

Berichtdoor Jeska80 » 22 jun 2017 16:32

Ha bedankt voor jullie reacties!
Laatst bijgewerkt door Jeska80 op 22 jun 2017 16:57, in totaal 1 keer bewerkt.
Jeska80
 
Berichten: 5
Geregistreerd: 22 jun 2017 11:44

Re: route wordt niet in zijn geheel in Dakota 10 gezet

Berichtdoor Jeska80 » 22 jun 2017 16:34

Als ik in base camp minder routepunten aanmaak, is de route dan nog even goed te volgen?
Jeska80
 
Berichten: 5
Geregistreerd: 22 jun 2017 11:44

Re: route wordt niet in zijn geheel in Dakota 10 gezet

Berichtdoor Frank » 22 jun 2017 16:44

Oei, dat is wel een hele basic vraag....
Een track is een kruimelspoor, oftewel een lange lijst met coordinaten. Zie je wel op het scherm als een gekleurde lijn, maar je krijgt geen aanwijzingen onderweg. Een route is in feite een lijst met afslagen waar je van de ene weg/straat op de andere overgaat. Als je een route volgt krijg je op het scherm te zien en soms te horen waar je heen moet gaan.
Groeten,
Frank

BMW F800GT + Zumo 590 + GPSmap 62s
Avatar gebruiker
Frank
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1766
Geregistreerd: 14 maart 2004 23:36
Woonplaats: Geldrop

Re: route wordt niet in zijn geheel in Dakota 10 gezet

Berichtdoor Frank » 22 jun 2017 16:45

Misschien heb je hier iets aan:
https://youtu.be/7fulJk3fYxE
Groeten,
Frank

BMW F800GT + Zumo 590 + GPSmap 62s
Avatar gebruiker
Frank
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1766
Geregistreerd: 14 maart 2004 23:36
Woonplaats: Geldrop

Re: route wordt niet in zijn geheel in Dakota 10 gezet

Berichtdoor HaWee » 22 jun 2017 17:06

simpel gezegd:

een track staat los van een kaart en is een verzameling "broodkruimels" gewoon een stippellijn waarbij elke punt alleen coördinaten heeft. Je kunt een track volgen zelfs als je helemaal geen kaart hebt in je gps. Je ziet de stippellijn op je scherm en een symbooltje wat jouw positie voorstelt en wat beweegt als jij loopt of fietst. Het enige wat je hoeft te doen is je positie redelijk over de stippellijn te laten bewegen . Je krijgt in principe bij het volgen van een track geen aanwijzingen van je gps.

een route bestaat uit veel minder punten ,
1: een directe route lijkt op een track maar bestaat uit een aantal punten (1 punt op elke plaats waar je van richting moet veranderen) waar tussen rechte lijnen staan. (die lijnen geven dus niet je exacte route aan maar ongeveer, jij moet zo slim zijn om niet door de sloot te wandelen oid) Hierbij geeft je gps bij elke richtingverandering info bv ga naar 135 graden (oftewel Zuidoost)
2: wat meestal wordt bedoeld met route is zoals je dat bv in een auto hebt, je hebt een kaart met wegeninfo , je wilt ergens naar toe en de gps berekend aan de hand van jouw voorkeur (snelweg/binnenwegen etc) de route . Je kunt dus met 2 punten een route maken maar meer punten is beter (maar wel met verstand geplaatst) en de gps geeft je instructies "na 50 m linksaf stationsstraat" etc.

Als je een wegenkaart oid in de Dakota hebt kun je die kaart in Basecamp gebruiken om een route te maken.
De route wordt bepaald door de punten die jij ingeeft PLUS de instellingen voor routering. Hierbij is het belangrijk om de info van de kaartmaker te bekijken. Met de juiste instellingen kun je een route maken waarbij je maar een beperkt aantal slim geplaatste punten nodig hebt.
info : kijk bv eens hier https://www.mrgps.nl/kennisbank/outdoornavigatie/

Jeska80 schreef:Als ik in base camp minder routepunten aanmaak, is de route dan nog even goed te volgen?

als het een track is en je filtert naar minder punten dan is hij meestal nog goed te volgen . In jouw track van 450 km heb je om de 28 m een punt, filter naar 10000 en je hebt 1 punt per 45 m .
Als het een route is dan zoals gezegd splitsen per dag , een "echte" route kan max 50 punten hebben in de Etrex , een directe route iets van 200 of zo
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 19961
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: route wordt niet in zijn geheel in Dakota 10 gezet

Berichtdoor HaWee » 22 jun 2017 17:08

een goede fietskaart http://www.openfietsmap.nl/ lees wel de tips over juiste routeringsinstellingen.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 19961
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: route wordt niet in zijn geheel in Dakota 10 gezet

Berichtdoor Jeska80 » 22 jun 2017 17:35

Poe! Nogmaals dank. Ik heb net deze pagina https://www.twcdevoorsprong.nl/office/c ... secamp.pdf deels gelezen. Erg informatief :)

Het gaat hier denk ik om een track. Er lopen op een bepaald moment geen echte wegen meer en er worden geitenpaadjes ed gevolgd. Ik denk dus dat ik zal moeten filteren.
Jeska80
 
Berichten: 5
Geregistreerd: 22 jun 2017 11:44

Re: route wordt niet in zijn geheel in Dakota 10 gezet

Berichtdoor HaWee » 22 jun 2017 18:15

als je er kunt fietsen is de kans groot dat deze geitepaadjes wel op de openfietsmap staan.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 19961
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: route wordt niet in zijn geheel in Dakota 10 gezet

Berichtdoor RonalT » 22 jun 2017 18:45

Ik heb het bestand net gedownload, het bevat 16.126 punten en het is inderdaad een track.
Met Behulp van RTWtool van Javawa heb ik het aantal punten gefilterd en nu zitten er minder dan 500 punten in de track.
De track volgt de wegen niet meer precies, maar het zou te doen zijn om de track te kunnen volgen.
Een minder rigoureuze ingreep zou waarschijnlijk beter zijn, bv fillteren naar 5000 tot 8000 punten.
Groeten, RonalT

Mijn epitaaf wordt volgens mijn vrouw: zo en nu is iedereen de weg kwijt!

SP2610, Z340, Z550, Z590, CityNavigator, OpenStreetMap, OnRoute Motorkaart Midden-Europa
En een VivoFit HR om te kijken hoe het met me gaat
Avatar gebruiker
RonalT
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2712
Geregistreerd: 20 sep 2006 18:14
Woonplaats: Dinteloord

Re: route wordt niet in zijn geheel in Dakota 10 gezet

Berichtdoor Jeska80 » 22 jun 2017 21:21

RonalT, bedankt voor je bericht en de moeite die je doet om mij te helpen. Ik zal ook eens die RTWtool uitzoeken en kijken of ik er 5000 van kan maken. Ik neem aan dat ik de track dan moet gaan opknippen om deze op mijn dakota te krijgen?

Ik heb nu een track van de gehele route op mijn dakota staan. Dit is gelukt door het vinkje aan te zetten bij filteren van waypoints. Duurde nog even om uit te vinden hoe dit allemaal werkt, haha ben weer een hoop wijzer geworden vandaag maar ben er nog lang niet wat gps betreft. Heb ook de track weten op te knippen en in de dakota te zetten. Heb echter geknipt in de reeds gefilterde versie, das een beetje jammer. Ga zo nog even kijken of ik de route kan knippen zonder dat de waypoints gefilterd zijn. Zit er trouwens nog een nadeel aan het opknippen van je route?
Jeska80
 
Berichten: 5
Geregistreerd: 22 jun 2017 11:44

Re: route wordt niet in zijn geheel in Dakota 10 gezet

Berichtdoor RonalT » 22 jun 2017 22:14

Nadeel ..... ? Ik denk het niet.
Voordeel, ja soms wel. Als je een lange route in handzame stukken knip, gaat berekenen in Basecamp of het toestel sneller.
Het advies luidt meestal om routes niet langer dan dag-etappes te maken. Daarmee voorkom je problemen zoals jij in je eerste bericht schreef, dat een route niet geheel in het toestel geladen kan worden en dat naar het einde toe de rest geladen wordt.
Groeten, RonalT

Mijn epitaaf wordt volgens mijn vrouw: zo en nu is iedereen de weg kwijt!

SP2610, Z340, Z550, Z590, CityNavigator, OpenStreetMap, OnRoute Motorkaart Midden-Europa
En een VivoFit HR om te kijken hoe het met me gaat
Avatar gebruiker
RonalT
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2712
Geregistreerd: 20 sep 2006 18:14
Woonplaats: Dinteloord


Keer terug naar Garmin Basecamp voor Windows

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


cron