Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

OFM EU op een Oregon 450

De nieuwste Outdoor toestellen. De Oregon 300/400/500 serie staat iets lager.

OFM EU op een Oregon 450

Berichtdoor frank.dg » 3 mei 2016 13:44

Hi Waypointvrienden

Misschien heb ik ergens over gekeken....
Heb de Oregon 450 al enkele jaren met grote tevredenheid in gebruik als fiets-gps
Een poosje geleden heb ik de 8Gb micro-sd vervangen door een 16Gb in het toestel
Dus heb ik nadien meteen een de meest recente OFM kaarten opgezet
Ik dacht geen kaartdelen meer selecteren en meteen héél de EU er op
Tot wij vorige week in zuid Frankrijk gingen fietsen en ik geen kaarten zag
De Oregon bleef maar piepen en ik kon mijn route wél volgen
Wat ik wel als melding kreeg wanneer ik de nieuwe kaarten wou uploaden was dat het toestel maar 4Gb aankan
Dus..voor mij een raadsel met een micro-sd van 16Gb...?
Doe ik iets verkeerd of kan de Oregon een bestand van 12Gb niet verwerken
Welke oplossing is er nodig....een ander toestel of...?
frank.dg
 
Berichten: 695
Geregistreerd: 28 jan 2010 22:04

Re: OFM EU op een Oregon 450

Berichtdoor JaVaWa » 3 mei 2016 13:54

Een ander toestel gaat je niet helpen. Het punt is dat vrijwel alle toestellen van Garmin alleen FAT32 ondersteunen, en bij dat bestandssysteem kunnen bestanden nooit groter dan 4 GB zijn. Wel kun je er meerdere bestanden van max. 4 GB op kwijt, en als je (een recente versie van) MapInstall gebruikt voor het overzetten én de SD-kaart in het toestel laat zitten, zal dat opsplitsen in meerdere bestanden van max. 4 GB automatisch gebeuren.
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13368
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: OFM EU op een Oregon 450

Berichtdoor frank.dg » 3 mei 2016 14:10

Hi JaVaWa

Thanks voor de snelle respons
Heb voor ik de bestaande kaarten verwijderde uit de Oregon het aantal kaartdelen bekeken via BC
Daar stonden voor héél EU kaartdelen verspreid met daartussen blanco velden.
We waren toen op dat moment op een plaats in Frankrijk waar die kaarten ontbraken
Heb nu héél de BNL en alle kusten van Frankrijk,Spanje Portugal plus belangrijke binnenland delen van deze landen
Héél de EU is ook niet nodig maar het zou makkelijker geweest zijn dan telkens kaartdelen te moeten selecteren tot de 4Gb schijfruimte opgebruikt is
Dus ik neem aan dat ik keuzes zal moeten blijven maken....?
frank.dg
 
Berichten: 695
Geregistreerd: 28 jan 2010 22:04

Re: OFM EU op een Oregon 450

Berichtdoor JaVaWa » 3 mei 2016 14:16

Als je nu eens van deze pagina: http://www.openfietsmap.nl/downloads/europe de GPS-versie van de EU-kaart dowloadt en op je SD-kaart zet? Het is opgesplitst in 7 delen, elk (ruimschoots) kleiner dan 4 GB.
Dan hoef je niet zelf met MapInstall te knoeien en gaat het minder gauw fout.
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13368
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: OFM EU op een Oregon 450

Berichtdoor HaWee » 3 mei 2016 14:20

je kunt de losse gps bestanden downloaden en plaatsen in de map \garmin op de sd, dan heb je alles

http://www.openfietsmap.nl/downloads/europe

citaat:
Europe is divided in seven areas for the Garmin GPS units, see the area map below.

•To install two or more areas on the GPS, rename the gmapsupp.img file (gmapsupp1.img, gmapsupp2.img or whatever.img etc). Please note that older units can only contain one img file
ofm.JPG
ofm.JPG (58.94 KiB) 1957 keer bekeken


edit: JaVaWa was sneller :wink:
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 19952
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: OFM EU op een Oregon 450

Berichtdoor frank.dg » 3 mei 2016 15:38

Hi JaVaWa en HaWee

Dus na de installie van het éérste deel vb GB de benaming in de supp.img aanpassen naar bvb gb.img (iets leesbaars van maken)
Bij het volgende deel vb N ook weer de supp.img veranderen in vb n.img
En zo telkens voor ieder deel...
Het mapje Garmin staat al op de sd dus daar dan ook inzetten...elke deel met eigen .img omschrijving
Moet ik dan ook de juiste kaarten selecteren in de gps afhankelijk waar ik in EU ben ?....ik neem aan van wel
En op vakantie heb ik mapinstall gebruikt (had geen internet)
maar thuis op Mac gebruik ik de mapconverter van JaVaWa
frank.dg
 
Berichten: 695
Geregistreerd: 28 jan 2010 22:04

Re: OFM EU op een Oregon 450

Berichtdoor JaVaWa » 3 mei 2016 15:44

frank.dg schreef:Dus na de installie van het éérste deel vb GB de benaming in de supp.img aanpassen naar bvb gb.img (iets leesbaars van maken)
Bij het volgende deel vb N ook weer de supp.img veranderen in vb n.img
En zo telkens voor ieder deel...

Het is geen echte installatie, het zijn gewoon img-bestanden die je zelf naar de SD-kaart kopieert. Inderdaad even hernoemen; gebruik daarbij alleen letters en cijfers (geen spaties of andere leestekens)
frank.dg schreef:Moet ik dan ook de juiste kaarten selecteren in de gps afhankelijk waar ik in EU ben?

Nee, je je Oregon 450 zal het als één kaart zien (op andere toestellen is dat niet altijd zo)
frank.dg schreef:En op vakantie heb ik mapinstall gebruikt (had geen internet)
maar thuis op Mac gebruik ik de mapconverter van JaVaWa

JaVaWa MapConverter is géén vervanging voor MapInstall!
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13368
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: OFM EU op een Oregon 450

Berichtdoor flyer » 4 mei 2016 08:21

Er ontgaat mij hier nu 1 iets.
Je vermeldt dat je in Zuid Frankrijk geen (OFM) kaart meer zag op je O-450? Vraag, had je thuis al eens getest toen je de nieuwste OFM op je 16gb kaartje had gezet? Zag je de kaart dan wel?
Waarom ik dit vraag.
Ik heb zelf een O-400. En daar heb ik eveneens een 16gb kaartje in. Dus jou O-450 zal heel zeker ook wel overweg kunnen met een 16gb kaartje.
Ik heb heel soms eens voor (heb ik nu met mijn 16gb en destijds ook al met mijn 4gb kaartje) dat het toestel het kaartje niet herkent. Dan zie ik eveneens helemaal geen kaart op mijn scherm. Toen ik dat een eerste keer voor had, toen zette ik het toestel een paar keer aan/uit. Maar zonder resultaat. Ik wist echter dat de kaart(en) wel degelijk op het kaartje stonden, want ik had dit eerder thuis al goed gezien. Al gauw ontdekte ik wat blijkbaar wel helpt, dat is het micro-sd kaartje verwijderen en weer insteken. Soms hoeft het ook een 2-3-tal keer hoor. Maar zonder aanwijsbare reden is het op deze manier dan wel plots verholpen en blijft het ook goed.
Het gebeurd mij ook maar zelden hoor. Maar het gebeurd. Misschien is jou probleem helemaal anders. Ik kan dit echter maar even meegeven.
Groet,
flyer
 
Berichten: 49
Geregistreerd: 29 dec 2015 23:00

Re: OFM EU op een Oregon 450

Berichtdoor frank.dg » 4 mei 2016 15:25

Hi Flyer

Neen dit heb ik thuis niet meer gecontroleerd
Vanuit BC heb ik héél de EU opgeladen naar de Oregon omdat ik net als jij er vanuit ging dat het overgrote deel van de EU tijdens de upload automatisch zouden weggeschreven worden op de sd
Niet dus....vandaar dat ik op een bepaalde plaats in Frankrijk wel de routerende route kon zien op de Oregon maar geen kaartdétail....wegen enz...
Toch maar naar die stad gereden langs het water doch de Oregon gaf om de haverklap een bieptoon
Toen wist ik na enkele minuten hoe laat het was....geen kaarten op die plaats
Heb ook onderweg even de batterijen en de sd-card er uit gehaald en proper gemaakt maar zonder resulstaat!
Eens s'avonds terug in onze camper....éérst de enige gmapsupp.img uit de map garmin (op de sd) verwijderd
Dan maar kaart delen geselescteerd tot bijna 4Gb en die dan op de Oregon gezet.(met mapinstall)
S'anderdaags alles ok en wij gelukkig op onze fietsen
Nu hierboven staan enkele goede adviezen hoe je toch héél de EU op de sd kan plaatsen mits het telkens aanpassen van elke bestandsnaam
Dat je niet in één handeling heel de EU op de Oregon kan plaatsen heeft iets te maken met FAT32....wat dat ook mag betekenen...?
Héél de EU voor de GPS is in 7 delen..en telkens moet je een EU kaartdeel copy-paste in de map garmin op de sd verschijnt er een bestandsnaam gmapsupp.img (dus kopieren "naar" en niet met mapinstall)
Die bestandsnaam gmapsupp.img moet je dan veranderen in bvb: gmapsupp1.img
Het volgende deel (bvb héél de BNL) gmapsupp2.img enz tot je alle kaartdelen van Europa in de gps hebt staan
Dat is wat ik de afgelopen dagen hier gelezen heb en ik "hoop" dat ik goed gelezen heb en je niet op een verkeerd been zet
Eens al die deelkaarten van de EU in de gps (mét aangepaste bestandsnaam zitten) zal het toestel automatisch de kaarten weergeven waar je je ook bevind in de EU
En nu mag HaWee en JaVawa en alle andere mensen die ons altijd hier zo goed helpen schrijven of we onze les goed geleerd hebben....? :wink:
frank.dg
 
Berichten: 695
Geregistreerd: 28 jan 2010 22:04

Re: OFM EU op een Oregon 450

Berichtdoor HaWee » 4 mei 2016 15:48

het klopt heel aardig :wink: maar toch even een aanvulling

pm: FAT32 is een bestandssysteem, het kan grotere opslagmedia aan dan FAT(16) (FAT16 kan max 2GB aan dus de meeste sd kaartjes zijn te groot nu) maar de bestandsgrootte (per bestand) is 4GB vandaar de opsplitsing van ofm-europe
voor info https://nl.wikipedia.org/wiki/FAT32

om heel Europa op je sd te krijgen download je de zeven zip bestanden , je unzipped (rechtsklik: alles uitpakken) 1 bestand je krijgt een mapje \garmin met daarin een bestand gmapsupp.img
(dat is omdat oudere toestellen alleen een bestand gmapsupp.img accepteren als extra kaart dus als je maar één kaart download en unzipped werkt het in elk toestel en is er zelfs al de map \garmin gemaakt en die kun je dus met inhoud naar de sd sleuren)
Je veranderd de naam van het bestand in bv gmapsupp1.img (als je geen .img ziet dan verbergt windows dit, dan dit er niet achter zetten) maar je kunt het ook bv ofm-gb.img noemen, daarna kopie je dit bestand naar de map \garmin op je sd kaart.

je unzipped de volgende, je ziet weer een gmapsupp , wijzig in bv ofm-sb en kopie naar map \Garmin op sd

etc etc

en dan natuurlijk deze ofm kaarten "aan" zetten in de gps en alle anderen behalve de basismap "uit"
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 19952
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: OFM EU op een Oregon 450

Berichtdoor frank.dg » 4 mei 2016 19:42

Hi HaWee

Was mijn uiteenzetting correct omschreven naar flyer ?
frank.dg
 
Berichten: 695
Geregistreerd: 28 jan 2010 22:04

Re: OFM EU op een Oregon 450

Berichtdoor flyer » 7 mei 2016 22:54

Je uiteenzetting lijkt me echt wel ok hoor Frank. En ook de oplossing die in dit draadje wordt meegegeven is ongetwijfeld ook wel de juiste. Ik wil(de) dit zeker niet in twijfel trekken.
Ik wilde enkel maar bij kanttekening even meegeven wat mij al eerder is overkomen. Toen ik het destijds een eerste keer voor had, toen was dat nog niet eens met een OFM kaart. Dat was specifieker met een (oude) topo Oostenrijk. Thuis netjes installeren en dan op reis geen kaart op het scherm te zien.
Zoals ik vertelde leerde ik destijds bij toeval dat er "iets" moest zijn tussen micro-sd en toestel. Ik dacht in eerste plaats aan een slecht micro-sd kaartje. Dat zou ik wel eens vervangen, maar zoals zo vaak kwam het er niet van. Uiteindelijk dan toch een 16gb in het toestel en dan denkt een mens er wel aan, dat in een ver verleden het 4gb kaartje van wangedrag verdacht werd. Tot ditzelfde probleem net zo gauw opduikt bij het nieuw 16gb kaartje.
Weg de goede hoop....
Uiteindelijk,, wat er bij mij gebeurd ivm een micro sd-kaartje,, geen idee. Maar het gebeurd,, en dan is het wel flink sneu... Met als enige oplossing,, kaartje uit, kaartje in ... kaartje uit, kaartje in ... kaartje uit, kaartje in ... kaartje uit, kaartje in ... ,, zonder meer, tot het kaartje finaal uit het niets dan wel wordt herkend...
Maar nogmaals,, de verklaringen die eerder in zijn draadje zijn meegeven, zijn compleet irrelevant met wat ik hier nu loop te vertellen. Probeer mijn tip ivm het herhaaldelijk in-uit van het micro sd kaartje al laatste reddingsboei te gebruiken. Maar haal eerst alles uit de kast volgens de vakkundige reacties die hier netjes worden verklaard.
flyer
 
Berichten: 49
Geregistreerd: 29 dec 2015 23:00

Re: OFM EU op een Oregon 450

Berichtdoor frank.dg » 25 mei 2017 10:14

Hier ben ik nog eens terug na lange tijd onbezorgd met de Oregon gefietst te hebben
Toch wil ik even dit laten weten..
Routerende fietsroute opgeladen en toch geen kaart te zien op de Oregon :?
Ik dacht...hoe kan dat nu terwijl, de laatste OFM dateert van 2016 :roll:
Eérst de eenvoudigste manier geprobeerd...deksel verwijderd batterijen er ff uit gehaald
De micro-sd(16Gb) met een brillendoekje zuiver gemaakt ook de sleepcontactjes in het toestel en nadien stonden de kaarten er weer :lol:
Oregon nadien toch maar even aan JDM gekoppeld en inderdaad het was in orde
Om maar te schrijven....het kan dus gebeuren dat de Oregon zijn "kaarten" niet toont en dan lijkt het me zinvol éérst even de micro-sd te controleren want die word enkel op zijn plaats gehouden met de batterijen.
En met het wisselen van de batterijen kan het dus wel eens gebeuren dat "kaarten" naderhand niet meer te zien zijn
Mijn Oregon is van 2012 en ik merk wel ondanks ik er altijd zéér voorzichtig mee ben dat ik iets meer op het touchscreen de knoppen moet aandrukken dan vroeger.
Maar niettemin nog altijd leuk om ermee te fietsen enkel het kleine scherm word nu "zonder" leesbril toch wat moeilijker af te lezen
Morgen de OFM versie 2017 er op zetten en dan zijn we weeral gerust voor lange tijd

En dan ook nog de vraag "indien" ik de Oregon ooit zou (moeten) vervangen door een nieuwe welke dan ?
De vele toeters en bellen in een gps gebruik ik nooit een grote scherm zou ik al meer op prijs stellen
frank.dg
 
Berichten: 695
Geregistreerd: 28 jan 2010 22:04


Keer terug naar Garmin Montana & Oregon 6x0 serie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Majestic-12 [Bot] en 1 gast