Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Openfietsmap rendert niet goed

De nieuwste Outdoor toestellen. De Oregon 300/400/500 serie staat iets lager.

Openfietsmap rendert niet goed

Berichtdoor HerrieMan72 » 31 aug 2017 07:10

Hoi,
onlangs een Oregon 600 gekocht op marktplaats, leuk apparaat.
Nu heb ik er de openfietsmap op gezet, maar deze rendert niet helemaal goed op de oregon.
Als ik in basecamp kijk zie ik bijv. mooi alle gebouwen aangegeven, maar op de oregon zijn die niet zichtbaar.
Als ik dezelfde map op mijn etrex touch 25 zet, dan ziet het daar hetzelfde uit als in basecamp, dus ook gebouwen zichtbaar.
Ik heb al aardig wat geprobeerd om dit goed te krijgen (master-reset, hele garmin geformatteerd, alle map-settings veranderd etc.), maar ik krijg op de oregon de openfietsmap niet volledig zichtbaar.
Heeft iemand enig idee wat hier aan te doen is ?
HerrieMan72
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 31 aug 2017 07:01

Re: Openfietsmap rendert niet goed

Berichtdoor ankeric » 31 aug 2017 08:05

Detailniveau van de kaart instellen?
Of heb je de Light versie naar de Oregon gestuurd?
Emap (2000), Etrex Vista HCx (2008), Etrex 30 (2011), GPSMAP 64st (2016), VIRB XE (2016), OpenStreetMap Contributor (2010), Mapillary (2015), OsmAnd+ op Samsung Galaxy, Santos tandem Double Travel
ankeric
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1056
Geregistreerd: 25 jun 2008 21:02
Woonplaats: Woerden

Re: Openfietsmap rendert niet goed

Berichtdoor keesm » 31 aug 2017 08:54

Op basis van de OFM Benelux Full-versie laat mijn Oregon 600 bij kaartdetail Minst de gebouwen zien tot zoomniveau 50m, en bij kaartdetail Meest tot zoomniveau 200m. Daarboven krijg je oranje vlakken. Wellicht dat de Touch 25 andere zoomniveaus hanteert voor de zichtbaarheid.
(Je Garmin formatteren is risicovol en niet nodig voor dit soort vraagstukken...)
Avatar gebruiker
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4378
Geregistreerd: 18 nov 2004 21:03
Woonplaats: N 51°48' E 5°14'

Re: Openfietsmap rendert niet goed

Berichtdoor HerrieMan72 » 31 aug 2017 11:17

Hoi,
bedankt voor de suggesties, ik heb de full-versie op beide garmins geinstalleerd, en zoom en detail instellingen heb ik op alle settings gehad, maar in geen geval heb ik het voor elkaar gekregen om bebouwing te zien op de oregon, wel op de etrex.
Wat kan er verkeerd gaan als ik de Garmin formatteer ? het is toch gewoon mass-storage ?
HerrieMan72
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 31 aug 2017 07:01

Re: Openfietsmap rendert niet goed

Berichtdoor HaWee » 31 aug 2017 11:51

het is geen domme dataopslagschijf maar een dedicated apparaat , soms is het mogelijk om (mits je een goede backup hebt) (en ik zou die met JDM maken en niet met verkenner) na het formatteren de backup terug te zetten soms ziet de pc het apparaat niet meer na formatteren. (zo is er momenteel iemand op het forum die zijn Nuvi per ongeluk heeft geformatteerd terwijl hij de sd schijf wilde formatteren, hij heeft nu een presse papier ipv een gps)
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20053
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Openfietsmap rendert niet goed

Berichtdoor JaVaWa » 31 aug 2017 15:05

Sinds wanneer is "formatteren" een wondermiddel? Misschien wel bij DOS/Windows, maar in alle andere gevallen eigenlijk niet. In bepaalde gevallen kan het inderdaad een dure grap worden...
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13401
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: Openfietsmap rendert niet goed

Berichtdoor keesm » 31 aug 2017 15:06

Blijft vreemd dat je geen bebouwing ziet.
OFM BeNeLux van 12-08-2017 screenshot van een stukje Groote Wielen, woonwijk Rosmalen:
564.png
564.png (31.55 KiB) 574 keer bekeken

Zo krijg jij het niet te zien?. Welke versie van de OFM gebruik je. De kaartmaker gebruikt programma mkgmap en hiervan worden zeer frequent updates uitgebracht, soms ook weer met (nieuwe) bugs. Wellicht heb je daar last van. Hou er wel rekening mee dat gebouwen (individueel of blokken) met OFM op je gps er nooit zo strak uitzien als op osm.org zelf.
Avatar gebruiker
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4378
Geregistreerd: 18 nov 2004 21:03
Woonplaats: N 51°48' E 5°14'

Re: Openfietsmap rendert niet goed

Berichtdoor Henk de Jong » 31 aug 2017 21:28

HerrieMan72 schreef:Nu heb ik er de openfietsmap op gezet, maar deze rendert niet helemaal goed op de oregon.
Als ik in basecamp kijk zie ik bijv. mooi alle gebouwen aangegeven, maar op de oregon zijn die niet zichtbaar.


Kijk je misschien naar de "nacht" weergave van de kaart?
Avatar gebruiker
Henk de Jong
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 145
Geregistreerd: 5 aug 2006 15:55
Woonplaats: Nieuwegein

Re: Openfietsmap rendert niet goed

Berichtdoor GPS Expert » 1 sep 2017 08:08

HerrieMan72 schreef:Wat kan er verkeerd gaan als ik de Garmin formatteer ? het is toch gewoon mass-storage ?


Voor de GPS is dit ongeveer hetzelfde als format C: op de Windows computer.
Marco

Kennis en kunde van Outdoor, Sport en Motor GPS'sen van Garmin, Tripy, TomTom, Mio, Teasi, TwoNav, Peaklife/Rage.

Zie ook mijn Kennisforum en YouTube kanaal.
Avatar gebruiker
GPS Expert
 
Berichten: 3147
Geregistreerd: 24 jan 2013 22:41
Woonplaats: Amsterdam, Apeldoorn, Havelte, Hilversum, Hoensbroek, Leusden, Privé les of GPS Helpdesk

Re: Openfietsmap rendert niet goed

Berichtdoor ankeric » 1 sep 2017 10:08

GPS Expert schreef:
HerrieMan72 schreef:Wat kan er verkeerd gaan als ik de Garmin formatteer ? het is toch gewoon mass-storage ?


Voor de GPS is dit ongeveer hetzelfde als format C: op de Windows computer.

Dit is weliswaar off topic maar dermate belangrijk dat een correctie noodzakelijk is.

Een SD-card mag je formatteren, maar slim is het niet.
Maak de SD-card gewoon regelmatig helemaal leeg door alle files en folders te verwijderen (als je toch nieuwe kaarten installeert).

Het Interne geheugen van een Garmin mag je NIET formatteren. De GPS is daarmee onherstelbaar beschadigd. En dat is onvergelijkbaar met "FORMAT C:" op een Windows computer.

Of MTP (Media Transfer Protocol) voldoende bescherming biedt tegen Formatteren? Ik hoop het, maar ben vooralsnog niet overtuigd. Bovendien: al mijn toestellen kennen geen MTP.

Nog meer off topic:
Een TomTom mag je wel gewoon formatteren. Sterker: op het moment dat mijn TomTom kapot was na een mislukte kaart-update, was dat dé door TomTom geadviseerde oplossing.
Format, verbindt met internet TomTom en na een paar uur is alles volledig automatisch opgelost (systeem én kaarten).
Maar TomTom heeft het Systeem in een afgeschermd geheugengedeelte staan. Dat is niet bereikbaar en wordt dus niet geraakt door een Format. De essentie (Systeem) blijft altijd bewaard.
Maar niet bij Garmin!!!

Leesvoer:

HowTo: (Intern) geheugen GPS (Error, NIET formatteren)

Navi 2599 geformatteerd
Laatst bijgewerkt door ankeric op 1 sep 2017 10:28, in totaal 1 keer bewerkt.
Emap (2000), Etrex Vista HCx (2008), Etrex 30 (2011), GPSMAP 64st (2016), VIRB XE (2016), OpenStreetMap Contributor (2010), Mapillary (2015), OsmAnd+ op Samsung Galaxy, Santos tandem Double Travel
ankeric
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1056
Geregistreerd: 25 jun 2008 21:02
Woonplaats: Woerden

Re: Openfietsmap rendert niet goed

Berichtdoor keesm » 1 sep 2017 10:24

Henk de Jong schreef:Kijk je misschien naar de "nacht" weergave van de kaart?


Dat is wellicht nog een goede check. Bij de OFM op nachtweergave zijn de gebouwen wel aanwezig maar nauwelijks zichtbaar. Bekijken waard al is het maar om dit uit te sluiten.
Avatar gebruiker
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4378
Geregistreerd: 18 nov 2004 21:03
Woonplaats: N 51°48' E 5°14'

Re: Openfietsmap rendert niet goed

Berichtdoor JaVaWa » 1 sep 2017 10:46

ankeric schreef:Het Interne geheugen van een Garmin mag je NIET formatteren. De GPS is daarmee onherstelbaar beschadigd.

Niet per definitie, mits de benodigde voorzorgsmaatregelen gehanteerd worden hoeft het in een aantal gevallen (maar niet alle!) geen problemen op te leveren. Verstandig is het echter nooit.

ankeric schreef:Of MTP (Media Transfer Protocol) voldoende bescherming biedt tegen Formatteren?


Jazeker. MTP is een extra beschermlaag. Je hebt geen directe toegang tot het bestandssysteem, Je verstuurt de gegevens naar het apparaat en die schrijft het zelf weg. Formatteren is 100% zeker uitgesloten. Nadeel is alleen dat MTP niet op de Mac ondersteund wordt. Garmin heeft daarom bij de nüvi's en zumo's voor gekozen automatisch over te schakelen naar het USB massa-opslagprotocol (met de risico's van dien)

ankeric schreef:Een TomTom mag je wel gewoon formatteren.

Moderne TomToms (zoals de huidige Rider 4xx) kùn je niet formatteren, die gebruiken alleen het MTP-protocol.
Erg onhandig als je een Mac hebt... (daar is overigens wel een oplossing voor)
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13401
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: Openfietsmap rendert niet goed

Berichtdoor HerrieMan72 » 1 sep 2017 20:53

Henk de Jong schreef:
HerrieMan72 schreef:Nu heb ik er de openfietsmap op gezet, maar deze rendert niet helemaal goed op de oregon.
Als ik in basecamp kijk zie ik bijv. mooi alle gebouwen aangegeven, maar op de oregon zijn die niet zichtbaar.


Kijk je misschien naar de "nacht" weergave van de kaart?


Ja, precies, dat was het 'issue'.... :oops:
HerrieMan72
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 31 aug 2017 07:01

Re: Openfietsmap rendert niet goed

Berichtdoor HerrieMan72 » 1 sep 2017 21:01

ankeric schreef:
GPS Expert schreef:
HerrieMan72 schreef:Wat kan er verkeerd gaan als ik de Garmin formatteer ? het is toch gewoon mass-storage ?


Voor de GPS is dit ongeveer hetzelfde als format C: op de Windows computer.

Dit is weliswaar off topic maar dermate belangrijk dat een correctie noodzakelijk is.

Een SD-card mag je formatteren, maar slim is het niet.
Maak de SD-card gewoon regelmatig helemaal leeg door alle files en folders te verwijderen (als je toch nieuwe kaarten installeert).

Het Interne geheugen van een Garmin mag je NIET formatteren. De GPS is daarmee onherstelbaar beschadigd. En dat is onvergelijkbaar met "FORMAT C:" op een Windows computer.

Of MTP (Media Transfer Protocol) voldoende bescherming biedt tegen Formatteren? Ik hoop het, maar ben vooralsnog niet overtuigd. Bovendien: al mijn toestellen kennen geen MTP.

Nog meer off topic:
Een TomTom mag je wel gewoon formatteren. Sterker: op het moment dat mijn TomTom kapot was na een mislukte kaart-update, was dat dé door TomTom geadviseerde oplossing.
Format, verbindt met internet TomTom en na een paar uur is alles volledig automatisch opgelost (systeem én kaarten).
Maar TomTom heeft het Systeem in een afgeschermd geheugengedeelte staan. Dat is niet bereikbaar en wordt dus niet geraakt door een Format. De essentie (Systeem) blijft altijd bewaard.
Maar niet bij Garmin!!!

Leesvoer:

HowTo: (Intern) geheugen GPS (Error, NIET formatteren)

Navi 2599 geformatteerd


Over dat formatteren, helaas is dat nu verleden tijd en heb ik al mijn onwetendheid gedaan.
Overigens heb ik het idee dat ondanks dat de Oregon 600 wel nog gewoon prima werkt, ik heb na de format actie gewoon via garmin-express de laatste software geinstalleerd plus nog wat andere files (talen, helpfiles etc.) en dat werkt wel.
Enige wat ik me bijv. afvraag is of ik nu wat essentiele configuratie mis, ik meen me te herinneren dat er initieel een soort hoogte-correctie-map ofzo op de oregon stond, deze heb ik nu niet meer. Ook zijn alle profielen verdwenen, die heb ik handmatig wel weer opnieuw aangemaakt voor bijv. wandelen/fietsen etc. maar wellicht mis ik daar ook nog iets.
Ik heb op internet gezocht naar een 'backup' bestand voor het interne memory waar dit soort dingen in zitten, maar dat niet gevonden, iemand een idee of dit op een of andere manier te herstellen is ?
Eenzelfde soort vraag heb ik ook over de etrex touch 25, die heb ik (ja, niet slim weet ik nu) ook geformatteerd, daar mis ik bijv. alle geocache's die er volgens mij af-fabriek op zouden moeten staan, is dat te herstellen ?
HerrieMan72
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 31 aug 2017 07:01

Re: Openfietsmap rendert niet goed

Berichtdoor HaWee » 1 sep 2017 21:15

vreemde taktiek
eerst formatteren en je dan pas afvragen waar je een nieuwe install cq een backup vandaan kunt halen :?

het blijft riskant om te formatteren zoals al eerder gemeld , bij sommige types kun je inderdaad een groot deel opnieuw installeren via Express (maar als je de verkeerde soort format doet niet) sommige kun je niet meer bereiken als je geformatteerd hebt.

met JDM http://www.javawa.nl/jdm.html kun je een backup maken en desgewenst terugzetten , en als je de Help leest zie je dat je wel evt deels kunt wissen maar niet mag formatteren.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20053
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Volgende

Keer terug naar Garmin Montana & Oregon 6x0 serie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast