Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

GPS hoogtewaarden structureel te laag

Het all-round GPS horloge van Garmin

GPS hoogtewaarden structureel te laag

Berichtdoor sihida » 14 sep 2016 22:30

Op de een of andere manier worden de GPS hoogtes structureel zo'n acht meter lager weergegeven dan het volgens het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) is. Hoe kan dit? Ik heb dit op meerdere plaatsen in de buurt getest, op meerdere dagen en genoeg tijd gegeven om te stabiliseren: de GPS-signaalsterkte volgens de Fenix is vijf streepjes en de DOP/nauwkeurigheid staat op 3m. Ik weet dat GPS-hoogtes altijd een bepaalde foutmarge hebben, maar ik vind het zo bijzonder dat het altijd zo'n acht meter beneden de "echte" waarde ligt.

Het is voor mij relevant vanwege het volgende: Voordat ik begin te fietsen/hardlopen, kalibreer ik de barometrische hoogtemeter handmatig op 44m (hoogte volgens AHN bij mij thuis). Omdat ik de 'Continuous'-optie bij 'Auto Calibration' heb aanstaan, past hij tijdens de rit de kalibratie van de barometrische hoogtemeter aan aan de hoogtemeting van de GPS. Dit lijkt behoorlijk goed te werken voor weersveranderingen (gecheckt aan de hand van 'ambient pressure' en 'pressure at sea level', dat voor het weer staat). Maar als ik bepaalde punten controleer, zit de hoogte dus steeds zo'n acht meter onder de werkelijke waarde. Daardoor is mijn totale daling altijd wat groter dan totale stijging (omdat de ingestelde 44m eigenlijk acht meter "te hoog" is). Ik kan natuurlijk de handmatige kalibratie op 36m doen, dan zit het goed qua hoogtemeters (totale stijging = totale daling bij rondje). Maar absoluut gezien zit ik dan altijd acht meter onder de "echte" NAP-waarde.

Ik heb een andere datum geprobeerd ('Dutch' ipv 'WGS84'), waardoor je ook een andere 'Spheroid' krijgt, maar dit leek niet echt te helpen. Als ik het goed begrepen heb, wordt in WGS84 de EGM96 gebruikt en verschilt dit niet heel veel van het NAP-referentievlak, in ieder geval geen 8m. Of wordt in de Fenix gewoon een verkeerde correctie gedaan van de geoïde ten opzichte van de WGS84-ellipsoïde? Dus dat de geoïde te hoog ligt (ten opzichte van de ellipsoïde), waardoor de hoogte ten opzichte van de geoïde juist te laag?
sihida
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 14 sep 2016 22:23

Keer terug naar Garmin Fenix

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast