Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

'GA' ontbreekt :(

De serie eTrexen met knopbediening

'GA' ontbreekt :(

Berichtdoor beek87 » 16 apr 2014 15:02

Hallo allemaal,

Ik heb een vraag betreft mijn Etrex 20. Mijn Etrex 20 gebruik ik voor motornavigatie.
Dit werkt voor mij prima met zelfgemaakte routes in Basecamp en MapSource.
Ik vind het ook wel leuk om routes die door anderen gemaakt zijn te rijden. Vaak vind ik op
internet GDB bestanden met leuke routes. Als ik een GDB bestand open in Basecamp of MapSource dan rolt er keurig
een bijbehorende route uit! Het exporteren naar mijn Etrex 20 gaat ook prima. Het openen van de route in de Etrex gaat ook
goed en ik krijg een overzicht van de route (kaart is een stukje uitgezoomd en zie de route), maar dan....
Normaal gesproken als ik mijn eigen route maak en in de Etrex laad kan ik deze openen en op 'GA' drukken. Nu kan ik de route gaan rijden. Als ik een route van internet pluk en deze open in de Etrex dan ontbreekt 'GA' !!! Ik kan de route niet rijden.

Weet iemand wat ik fout doe?? :(
beek87
 
Berichten: 11
Geregistreerd: 7 dec 2013 17:02

Re: 'GA' ontbreekt :(

Berichtdoor HaWee » 16 apr 2014 17:02

waarschijnlijk jij niks (behalve een misverstand :wink: )

Je maakt op je computer een echte route.
In Mapsource staat die in de tab routes, in basecamp staat er een symbool bij van 3 blokjes met twee streepjes er tussen.

De meeste "routes" op het internet zijn geen routes maar tracks of in het nederlands spoor. In mapsource staat die in de tab tracks , in basecamp staan er een paar voetjes bij als symbool.

Een track is een "kruimelspoor" meestal een registratie van iemands trip , soms wat opgeschoond. Dit is gewoon een verzameling puntjes op je scherm, er zit geen richtingsinfo of kaartinfo in.
Wat je doet als je de track wilt volgen is hem zichtbaar maken op je normale kaartscherm (waarop het pijltje wat je positie aangeeft meebeweegt met jouw beweging en altijd ongeveer in het midden van het scherm staat en de kaart verschuift.) en dan fiets je gewoon zodanig dat je positiepijltje over de track op de kaart beweegt. Dus even op het scherm kijken, ok ik kan de weg gewoon volgen of ; pas op ik moet zo afslaan.

Als je routeringsinfo wilt hebben kun je zelf de route maken met als voorbeeld de track.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20834
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: 'GA' ontbreekt :(

Berichtdoor GPS Expert » 16 apr 2014 17:32

Ik denk dat het gewoon tijd is om dan langer te wachten, omdat de route nog berekend moet worden.

Als je een route vanaf internet download, kun je di direct in de eTrex zetten, maar die gaat gegarandeerd de hele route narekenen en kan daar best lang over doen. Zolang die nog niet goed is berekend, word de Ga nog niet getoond.

Als je zelf een route maakt op de computer dan is die in hetzelfde kaart materiaal en berekend de eTrex niets, want de route klopt met de gebruikte kaart en word de Ga vlot getoond.

Na het op Ga drukken zal de eTrex wederom de route berekenen, want dat hoort bij het gedrag en functionaliteit van de eTrex.


Voor de niet verschijnen van Ga, kun je ook ene andere route volgen en dat is die van de routeplanner in het Hoofdmenu, dan de route kiezen, Toon op kaart en dan een Ga geven.


Als laatste tip, zeer waarschijnlijk werkt de eTrex beter met de motorroutes als je ze in BaseCamp op het laatste moment voor versturen op Direct als activiteit zet (in de eigenschappen van een route) en dan pas versturen, dan heb je altijd ook de mogelijkheid om in de eTrex de route te kunnen aanpassen door toevoegen of verwijderen van routepunten.
De eTrex berekent toch altijd de route helemaal door bij het starten en zolang de instellingen in BaseCamp en eTrex gelijk staan is de kans op afwijkingen laag, zeker als je voldoende routepunten toevoegd.
Marco

Kennis en kunde van Outdoor, Sport en Motor GPS'sen van Garmin, Tripy, TomTom, Mio, Teasi, TwoNav, Peaklife/Rage.

Zie ook mijn Kennisforum en YouTube kanaal.
Avatar gebruiker
GPS Expert
 
Berichten: 3220
Geregistreerd: 24 jan 2013 22:41
Woonplaats: Amsterdam, Apeldoorn, Havelte, Hilversum, Hoensbroek, Leusden, Privé les of GPS Helpdesk

Re: 'GA' ontbreekt :(

Berichtdoor beek87 » 17 apr 2014 19:59

Heren,

Bedankt voor jullie info! Het was even wachten voordat ik 'GA' op het scherm kreeg maar het is gelukt, dank daarvoor.
Nu is het volgende probleem: "Routeberekeningsfout, kaarten hebben geen nav. wegen in dit gebied"
Mijn kaart CITY NAVIGATOR is uit 2014. De gedownloade route ook.
Weten jullie hier of er een oplossing voor is? Op internet vind ik geen oplossing. Wel zie ik dat dit bij meer mensen een probleem is/ is geweest.

Groetjes!
beek87
 
Berichten: 11
Geregistreerd: 7 dec 2013 17:02

Re: 'GA' ontbreekt :(

Berichtdoor beek87 » 17 apr 2014 20:12

Is het zo dat als ik de route pas open op mijn startlocatie dat dan: routeberekeningsfout... niet getoond wordt?
beek87
 
Berichten: 11
Geregistreerd: 7 dec 2013 17:02

Re: 'GA' ontbreekt :(

Berichtdoor HaWee » 17 apr 2014 20:14

waar ben je? heb je een gps positie?

als hij niet weet waar je bent of hij weet het wel maar je zit een stuk van een voor auto toegestane weg af dan krijg je dit.

edit: waarschijnlijk gaat het dan goed, of zit gps op simulatie en verplaats positie naar startpunt
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20834
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: 'GA' ontbreekt :(

Berichtdoor beek87 » 17 apr 2014 20:25

Ik zit thuis als ik de route start. En de wegen naar het startpunt zijn allemaal autowegen!
Ik zal eens proberen de route te starten als ik op het startpunt ben. Thuis, binnen, heb ik ook niet tot nauwelijks
satellietbereik!
beek87
 
Berichten: 11
Geregistreerd: 7 dec 2013 17:02

Re: 'GA' ontbreekt :(

Berichtdoor HaWee » 17 apr 2014 21:10

dan kan hij dus de route niet goed berekenen.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20834
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: 'GA' ontbreekt :(

Berichtdoor beek87 » 17 apr 2014 21:12

Je hebt gelijk! Ik heb ook mijn startpunt: = mijn eigen huis, aan de route toegevoegd. Nu pakt ie het wel op.
Dank voor de hulp! (y). Super! :!:
beek87
 
Berichten: 11
Geregistreerd: 7 dec 2013 17:02


Keer terug naar eTrex 10, 20(X) en 30(X)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: duccer en 1 gast