Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Etrex 30 valt 2 keer uit!

De serie eTrexen met knopbediening

Etrex 30 valt 2 keer uit!

Berichtdoor Corke » 23 nov 2014 19:12

Heb een nieuwe etrex 30. Meteen firmware 4.10 er op gezet en de openstreetmap, en openmtbmap.
Vandaag alleen de openmtbmap aangezet.
103 km gefietst. Na 24 en na 85 km valt ie ineens uit. Dus beide keren opnieuw opgestart.
Net track uitgelezen, en blijkt wel gewoon 1 grote ononderbroken track te zijn!
Tja.
Nu vraag ik me af:
Iemand ook last ervan dat ie soms uitvalt?
En hoe kan het toch 1 grote tracklog zijn?
Corke
 
Berichten: 46
Geregistreerd: 10 maart 2010 22:06
Woonplaats: veldhoven

Re: Etrex 30 valt 2 keer uit!

Berichtdoor HaWee » 23 nov 2014 19:15

is hij echt uitgevallen of alleen in spaarstand (scherm uit) , bij spaarstand loopt de tracklogging door, bij uitvallen niet.

wat gebeurt er bij "opnieuw opstarten" heb je meteen weer beeld of zie je echt de hele startup procedure langskomen?
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20026
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Etrex 30 valt 2 keer uit!

Berichtdoor Corke » 23 nov 2014 19:23

HaWee schreef:is hij echt uitgevallen of alleen in spaarstand (scherm uit) , bij spaarstand loopt de tracklogging door, bij uitvallen niet.

wat gebeurt er bij "opnieuw opstarten" heb je meteen weer beeld of zie je echt de hele startup procedure langskomen?

Ik heb ingesteld dat de verlichtingsduur nooit uit moet vallen. Volgens mij stond ie uit. Nadat ik op de light knop drukte ging ie weer de hele procedure door. Pikte het wel meteen weer op.
Maar had ik bij het "spaarstand scherm" dan de joystick moeten gebruiken. En waarom gaat ie in spaarstand als ik heb ingesteld dat de verlichtingsduur op Blijft aan staat?
Corke
 
Berichten: 46
Geregistreerd: 10 maart 2010 22:06
Woonplaats: veldhoven

Re: Etrex 30 valt 2 keer uit!

Berichtdoor Corke » 23 nov 2014 19:37

Overigens net gecontroleerd met Javawa Device Manager.
Bij de openmtb mappen geeft ie de waarschcuwing:
mtbmap_nl 19.11.2014 bevat segmenten met verschillende transparantie.
Geen idee wat dat betekent. Ik heb de openmtb mappen geinstalleerd als Classic.
Corke
 
Berichten: 46
Geregistreerd: 10 maart 2010 22:06
Woonplaats: veldhoven

Re: Etrex 30 valt 2 keer uit!

Berichtdoor keesm » 23 nov 2014 20:00

De openmtb-map bestaat eigenlijk uit 2 kaartlagen: de normale kaart met de topografische data, deze is niet transparant. En een kaart met alleen hoogtedata (strm-data), deze is transparant en is daardoor te zien samen met die andere kaart.
Die vraag over slaapstand ( heeft je Etrex die instelling wel ?) en verlichting kan ik niet beantwoorden, heb geen Etrex.
Avatar gebruiker
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4353
Geregistreerd: 18 nov 2004 21:03
Woonplaats: N 51°48' E 5°14'

Re: Etrex 30 valt 2 keer uit!

Berichtdoor Corke » 23 nov 2014 20:05

keesm schreef:De openmtb-map bestaat eigenlijk uit 2 kaartlagen: de normale kaart met de topografische data, deze is niet transparant. En een kaart met alleen hoogtedata (strm-data), deze is transparant en is daardoor te zien samen met die andere kaart.
Die vraag over slaapstand ( heeft je Etrex die instelling wel ?) en verlichting kan ik niet beantwoorden, heb geen Etrex.

Ik zie nergens een instelling voor Slaapstand.
Corke
 
Berichten: 46
Geregistreerd: 10 maart 2010 22:06
Woonplaats: veldhoven

Re: Etrex 30 valt 2 keer uit!

Berichtdoor keesm » 23 nov 2014 20:12

Sorry, ik bedoelde spaarstand. Maar die kom ik niet tegen in de manual.
Avatar gebruiker
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4353
Geregistreerd: 18 nov 2004 21:03
Woonplaats: N 51°48' E 5°14'

Re: Etrex 30 valt 2 keer uit!

Berichtdoor Corke » 23 nov 2014 20:49

Verdere info:
Er staan 6 kaarten op de nieuwe sd kaart, waarvan alleen de openmtb nederland aan staat.
Er zitten 2 stuks GP 2700mAh NiMh oplaadbare batterijen in, en in de systeeminstellingen staat het ook op NiMh ingesteld.
Firmware is 4.10
Helderheid display staat op ongeveer 3/4 ingesteld. Dus niet helemaal vol ingesteld
Ik was tijdens de eerste uitval aan het navigeren naar de route, maar tijdens de 2e uitval niet meer. Toen was ik alleen aan het loggen.
Satelietten staan op GPS+GLONASS ingesteld.
Corke
 
Berichten: 46
Geregistreerd: 10 maart 2010 22:06
Woonplaats: veldhoven

Re: Etrex 30 valt 2 keer uit!

Berichtdoor e.vdwerf » 23 nov 2014 21:38

Corke,
De etrex 30 heeft geen scherm dat op zwart gaat om stroom te sparen o.i.d.
Het komt een enkele keer wel voor dat de gps uitvalt. Ook bij software 4.1
Meestal als ik een track opneem en daarbij ook nog de routering actief heb. Soms heb ik het te laat in de gaten en dan ben ik een stukje "opgenomen" spoor kwijt. Wordt dan een rechte lijn.
Ook wel eens uitval als je te snel van alles en nog wat doet. Een adres opzoeken. Dan ook uitval.
Een tijd had ik na versie 2.8 last van uitval als je de routeringsopdracht negeert en de gps moet herberekenen. Dat heb ik nog niet meegemaakt met 4.1. denk dus dat die fout er uit is.
De verlichting heb ik overdag nooit aanstaan. In het donker net twee stickbewegingen naar rechts. Dus bijna niets.
Een kaart kan ook de oorzaak zijn van uitval. Meestal niet meer opstarten. Berucht was de Velomap France. Zet daarom een nieuwe kaart altijd op sd en niet intern.
Verder kun je last hebben van corrupte tracks. .., maar dan had JDM dat moeten aangeven.

Het blijft dus een beetje koffiedik kijken.

\edit: Je hebt toch niet in één keer alle kaarten overgestuurd? Zo ging dat met de oude etrex vista hcx b.v. Bij de etrex30 één kaart oversturen en dan hernoemen. Dan pas weer de volgende.

edit 2: Als de boel in het honderd loopt (crasht) staat vaak "vast op de weg" aan. Dat moet ik vervolgens dan weer uitzetten.

Egbert
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1939
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: Etrex 30 valt 2 keer uit!

Berichtdoor Corke » 23 nov 2014 21:46

e.vdwerf schreef:Corke,
De etrex 30 heeft geen scherm dat op zwart gaat om stroom te sparen o.i.d.
Het komt een enkele keer wel voor dat de gps uitvalt. Ook bij software 4.1
Meestal als ik een track opneem en daarbij ook nog de routering actief heb. Soms heb ik het te laat in de gaten en dan ben ik een stukje "opgenomen" spoor kwijt. Wordt dan een rechte lijn.
Ook wel eens uitval als je te snel van alles en nog wat doet. Een adres opzoeken. Dan ook uitval.
Een tijd had ik na versie 2.8 last van uitval als je de routeringsopdracht negeert en de gps moet herberekenen. Dat heb ik nog niet meegemaakt met 4.1. denk dus dat die fout er uit is.
De verlichting heb ik overdag nooit aanstaan. In het donker net twee stickbewegingen naar rechts. Dus bijna niets.
Een kaart kan ook de oorzaak zijn van uitval. Meestal niet meer opstarten. Berucht was de Velomap France. Zet daarom een nieuwe kaart altijd op sd en niet intern.
Verder kun je last hebben van corrupte tracks. .., maar dan had JDM dat moeten aangeven.

Het blijft dus een beetje koffiedik kijken.

Egbert

Thnx Egbert.
Ik moet zeggen dat het verder een fijn apparaat is.
De track was inderdaad niet corrupt volgens JDM. Kaarten ook niet, want die transparantie is blijkbaar normaal. Ik zal eens proberen om de verlichting lager te zetten. Ik heb ook gerouteerd en de tracklog aangezet. Misschien beter om niet te routeren, maar er een spoor op te zetten dat ik vantevoren aanmaak. Dan hoef ik enkel het lijntje te volgen, en navigeert de etrex dus niet.
Maar als ik je goed begrijp is het dus zo dat als je aan het loggen bent, en je apparaat valt even uit, en je hem weer opstart, hij gewoon de tracklog weer oppakt, maar een rechte lijn trekt van het laatste punt voor het uitvallen tot aan het eerste punt na het apparaat weer is opgestart?? Want daar lijkt het bij mij wel op.
Corke
 
Berichten: 46
Geregistreerd: 10 maart 2010 22:06
Woonplaats: veldhoven

Re: Etrex 30 valt 2 keer uit!

Berichtdoor HaWee » 23 nov 2014 22:11

@Corke: als je direct onder een bericht er op reageert is het op dit forum niet de gewoonte om te citeren, alleen als je op een eerder bericht reageert citeer je en dan alleen zoveel dat het duidelijk is waarop je reageert.

het leest niet prettig als alle berichten dubbel staan :wink:
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20026
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Etrex 30 valt 2 keer uit!

Berichtdoor e.vdwerf » 23 nov 2014 22:57

Bij uitval en het niet op tijd in de gaten hebben heb je een rechte lijn. Verder zou ik er geen rekening mee houden om .. en te navigeren.. en een track op te nemen.

soms volg ik een track en neem tegelijk een track op. Ook dan gaat het weleens fout. Nog gecontroleerd bij instelling/ routering of vastopdeweg wel uitstaat?
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1939
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: Etrex 30 valt 2 keer uit!

Berichtdoor splashy » 23 nov 2014 23:14

Het is niet de bedoeling om routeren uit te doen, omdat de gps wel eens zou kunnen crashen.
Wat de ware oorzaak van het crashen is, is idd koffiedik kijken, maar even doorzoeken en je komt er wel achter.

Mogelijk ontbreekt er een stukje kaart, of staan er toch meerdere kaarten aan.
Om te weten of het aan de kaarten ligt, van alle kaarten behalve 1 de extensie veranderen van img naar bv XXX en dan kijken of deze kaart crasht, dan een andere erbij door de extensie terug naar img te zetten enz enz
Je kan een routerende simulatie op je gps van dezelfde route uitvoeren (vlak voor de crash plekken) om te kijken of hij het thuis ook doet en dat kan natuurlijk ook op je computer.

Osm staat voor OpenStreetMap en dit is een kaart gemaakt door gebruikers, dus er kan overal een stukje weg missen of verkeerd staan, waardoor de gps het niet meer weet en ermee stopt.
Als je Gps niet doet wat jij wil, verander dan niet meerdere dingen tegelijk.
Niet je Gps formatteren!!! Zorg dat je altijd een backup van je Gps hebt
GPS75 (1993), 12XL, Nuvi 3760, Oregon 600, Sam. Galaxy S4 S5, Samsung Tab P7500 3G
Avatar gebruiker
splashy
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 5253
Geregistreerd: 28 maart 2008 20:12

Re: Etrex 30 valt 2 keer uit!

Berichtdoor Corke » 24 nov 2014 03:53

Vastopdeweg staat inderdaad uit.
Hoe kan ik een simulatie van die route doen op de computer?
Corke
 
Berichten: 46
Geregistreerd: 10 maart 2010 22:06
Woonplaats: veldhoven

Re: Etrex 30 valt 2 keer uit!

Berichtdoor HaWee » 24 nov 2014 12:10

de simulatie doe je niet op de computer maar op je gps maar dan gewoon thuis (of ergens anders :wink: )

Je zet de gps op "gps uit" oid , dan zoekt hij niet de positie (maar laat meestal wel wat "show" satelieten zien) dan schuif je de positie op de route een stuk voor het probleem en start de route, als je dan de vraag krijgt "gps aan"zeg je Nee, "demomode rijden" zeg je Ja

en dan kijken wat er gebeurt op de probleemlokaties.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20026
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Volgende

Keer terug naar eTrex 10, 20(X) en 30(X)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast