Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

[eTrex30] Valse echo, heel vreemd???

De serie eTrexen met knopbediening

[eTrex30] Valse echo, heel vreemd???

Berichtdoor chocka » 11 apr 2015 19:25

Ik ben vandaag gaan wandelen van Naarden-Bussum naar Weesp, de NS Muiderslot route. Ik had gisteren een kopie van het spoor in mijn etrex gezet, zodat wij wisten hoe en waar wij heen moesten.

Vanaf Naarden-Bussum heb ik mijn etrex aangezet, wat in 1e instantie goed ging. Na circa 10 minuten kreeg de melding dat de batterij bijna leeg was, dus die maar meteen vervangen.

En wat er vanaf moment gebeurde weet ik niet, ik kreeg alles te zien, maar de kaart bleef blauw, oftewel wij konden niet zien waarheen we moesten lopen. Dus klepje los, gekeken of alles goed zat, wat het geval was. Gelukkig kenmerkt NS routes zich door wit/rode stickers en had mijn wandelmaat een Nokia smartphone met een plattegrond. Vreemd genoeg kreeg ik zo nu en dan wel weer even de kaart te zien, zodat wij meteen de route in ons op konden nemen om te zien of we wel goed liepen. Gelukkig ben ik beetje bekend in deze buurt, maar desondanks zijn wij 3x verkeerd gelopen.

Intussen thuis gekomen, etrex aan basecamp (PC) gehangen, en krijg wel netjes 2 sporen te zien van voor en na de batterijwissel, alleen is er iets heel vreemds aan (of mee gebeurd) Om voor onbekende reden versprong de GPS met enige regelmaat naar punt welke zich ruim 6000 km verder bevond dan dat wij liepen?

Ik gebruik versie 4.20 en de kaarten zijn OFM en freizeit van februari 2015, verder heb afgelopen meer gewandeld en gefietst zonder problemen, dus heb werkelijk geen idee wat ik hiermee aan moet. Is het incidenteel of is er iets anders aan de hand? Wie (her)kent dit probleem?

Hierbij 2x een screenprint van het spoor van voor en van na de batterijwissel

http://i258.photobucket.com/albums/hh25 ... wissel.png

http://i258.photobucket.com/albums/hh25 ... wissel.png
chocka
 
Berichten: 72
Geregistreerd: 10 maart 2013 10:02

Re: [eTrex30] Valse echo, heel vreemd???

Berichtdoor chocka » 25 apr 2015 19:26

Vandaag weer wezen wandelen, en eigenlijk als van ouds nergens last van.

En gedurende mijn wandeling bleef het toch knagen waartoe ik bovenstaande probleem heb gehad, mede daar er 98 mensen zijn geweest (tot dit moment) die mijn post hebben gelezen, maar er verder niemand gereageerd had. Wat mij altijd weer aan denken zet of ik het de enige idioot in de wereld ben, die dit schijnbaar mee maakt.

Maar toen dacht ik eraan dat ik die NS Muiderslot ergens had gedownload als spoor, en mogelijk dat er iets verkeerd zou kunnen zitten in die download of in dat spoor, maar helaas. Zojuist die download weer bekeken, en ondanks dat die dateert uit 2009, staan er verder geen vreemde dingen in die er anders uit zien of iets waardoor mijn GPS gedurende het volgen van dat spoor steeds versprong naar s0... w0..., met gevolg dat mijn kaart meer blauw bleef dan dat wij tijdens het wandelen konden zien waartoe wij moesten lopen.

Aangezien ik toch dit jaar weer ingeloot ben voor Nijmeegse 4Daagse en weer mijn nodige trainings kilometers moet gaan lopen ter voorbereiding, zal ik tocht binnenkort eens opnieuw gaan lopen met hetzelfde spoor, en eens zien of ik hetzelfde probleem ervaar.
chocka
 
Berichten: 72
Geregistreerd: 10 maart 2013 10:02

Re: [eTrex30] Valse echo, heel vreemd???

Berichtdoor e.vdwerf » 25 apr 2015 21:05

De reden voor het vreemde gedrag ligt volgens mij in het spoor dat toch echt corrupt is. Het zelfde verschijnsel doet zich voor als ik een rondwandeling rond Houffalize actief maak welk ik gedownload heb van gpstracks.
De positie van de gps komt ergens in de Zuidelijke Atlantische Oceaan terecht. Ter hoogte van de Kaapverdische Eilanden. *( Vandaar dat bij mij het scherm blauw wordt.
Je zou met JDM (Javawa DeviceManager) eens kunnen kijken of het spoor corrupt is. Volgens mij haalde JDM het er bij mij niet uit, maar dat weet ik niet zeker meer.
Het spoor is in ieder geval niet goed te gebruiken.

JDM kun je downloaden van http://www.javawa.nl/jdm.html
Er is een optie om te zoeken naar corrupte gpx bestanden.
Ben benieuwd wat er uit komt.

edit: Mijn toestel is trouwens ook een etrex 30
edit2: En volgens mij gebeurt dit als je het gearchiveerde spoor oproept.
edit3: *( Niet bij Kaapverdië, maar ergens onder Ghana. Dus ook ongev. 6000km

Egbert
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2033
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: [eTrex30] Valse echo, heel vreemd???

Berichtdoor JaVaWa » 25 apr 2015 23:24

e.vdwerf schreef:Niet bij Kaapverdië, maar ergens onder Ghana. Dus ook ongev. 6000km

Waarschijnlijk niet heel toevallig: dat is namelijk het punt met coördinaten N 0 E 0 (of S 0 W 0, of welke combinatie dan ook)
Het spoor is op zich niet corrupt, maar het toestel is even de weg kwijt...
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13846
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: [eTrex30] Valse echo, heel vreemd???

Berichtdoor e.vdwerf » 26 apr 2015 12:13

Het vreemde is dat de "trigger" wel altijd hetzelfde spoor is. Altijd een download. Het spoor doet het wel, maar als je 'm vanuit de gearchiveerde sporen bekijkt floept de positie naar de Atlantische locatie. Ik vemoed dat zoiets ook gebeurt bij Chocka....
Wanneer ik dit verschijnsel zie gooi ik zo'n spoor direct van de gps af.

Egbert
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2033
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: [eTrex30] Valse echo, heel vreemd???

Berichtdoor HaWee » 26 apr 2015 13:03

en als je het spoor even in basecamp of zo bekijkt, zie je dan niet een verdwaalde punt op 6000km die je er uit kunt gummen ?
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20767
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: [eTrex30] Valse echo, heel vreemd???

Berichtdoor e.vdwerf » 26 apr 2015 13:48

Dan zou ik zo'n track weer eens moeten opzoeken. Overigens heb ik het ook bij een enkele andere track gehad. Ook dan kwam ik op datzelfde punt uit in de Atl. Oceaan. Laatst was dat een spoor in Lissabon en dat kwam van wikiloc.
Het zal een combinatie van factoren zijn. Een verklaring was er niet.
Ook weet ik zeker dat er niet een waypoint in de Oceaan stond. Het spoor was niet eens actief. Ik wilde het dan alleen bekijken vanuit Gearchiv. Sporen in de etrex 30. Het gebeurt bij zo'n spoor niet een keer, maar altijd.
Het spoor is verder gewoon te gebruiken.
Wil er verder alleen mee zeggen dat de starter van dit draadje niet de enige is. Opmerkelijk dat het ook om een etrex 30 gaat.
Of vragensteller ook het spoor vanuit het archief benaderde weet ik natuurlijk niet. Daarom ben ik toch benieuwd.
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2033
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: [eTrex30] Valse echo, heel vreemd???

Berichtdoor chocka » 28 apr 2015 08:17

Ik heb het bestand toegevoegd wat ik vanaf het internet had gedownload en geopend met Basecamp. Dat is wat ik standaard altijd zo doe, zodat waar nodig nog aanpassingen kan doen ivm overmatig veel waypoints of spoorpunten, waar bij gebruik van de route en/of spoor, te voorkomen dat de eTrex foutmeldingen geeft.

Inhoudelijk kan ik niets zien aan dit gpx bestand dat het corrupt zal zijn? Ook in JDM gekeken, maar daar kwam geen melding uit voort.

Vervolgens sleep ik een dergelijk bestand met Basecamp in mijn eTrex, om het te kunnen gebruiken.

Dus in mijn handelen verder niets bijzonders dan wat ik altijd doe.
Bijlagen
NS-Muiderslot.gpx
(49.89 KiB) 7 keer gedownload
chocka
 
Berichten: 72
Geregistreerd: 10 maart 2013 10:02

Re: [eTrex30] Valse echo, heel vreemd???

Berichtdoor Frank » 28 apr 2015 09:26

Deze track bekeken met Basecamp: geen probleem, alle punten liggen keurig in Nederland. Geen punt met coordinaten N0 E0 te zien. Ook met JaVaWa RTWTool bekeken: ook daar geen gekke dingen. Het spoor is prima.

Ik denk ook (zoals JaVaWa al schreef) dat het aan het toestel ligt. Als je een track volgt, en daar staat een verkeerd punt in, zou het toestel niet 'spontaan' naar een andere locatie moeten springen. Ik denk dat de eTrex dan toch regelmatig niet meer weet waar die is en dan de "nul" coordinaat laat zien, op de evenaar en de nul meridiaan.
Wellicht helpt ook hier een harde reset van het toestel?
Groeten,
Frank

BMW F800GT + Zumo 590 + GPSmap 62s
Avatar gebruiker
Frank
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1885
Geregistreerd: 14 maart 2004 23:36
Woonplaats: Geldrop

Re: [eTrex30] Valse echo, heel vreemd???

Berichtdoor Hans Vaessen » 28 apr 2015 09:52

Er staat me bij dat we dit effect op enig moment (langere tijd geleden) ook zagen als bugje in basecamp. Ben niet zeker.

Maar het kàn helpen BC even te updaten.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: [eTrex30] Valse echo, heel vreemd???

Berichtdoor e.vdwerf » 28 apr 2015 10:02

Het bestand NS-Muiderslot geopend in mapsource. Via mapsource overgezet naar m'n etrex 30. Er gebeurt niets bijzonders bij zichtbaar maken. Je ziet de track.
Vervolgens het bestand gearchiveerd en vanuit archiefbestanden geopend op de gps. 'k Kom gewoon bij het Muiderslot uit en niet ergens op de nul meridiaan. Hier ging het met sommige van mijn bestanden wel eens fout.
Het blijft dus even een raadsel.
Soms kan een bestand beschadigen door de gps te snel te ontkoppelen... wellicht ligt daar de oorzaak?
Of de etrex 30 had inderdaad de hik. (out of topic: Zo heb ik na lange tijd te zijn goedgegaan bij routeren weer regelmatig uitval bij afwijken van de voorgestelde route. versie 4.20)
Met BC of mapsource heeft het m.i. niets te maken.
Egbert
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2033
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: [eTrex30] Valse echo, heel vreemd???

Berichtdoor chocka » 29 apr 2015 08:11

In ieder geval bedankt voor het meedenken. Alles is up to date en werkt met uitzondering van die ene dag gewoon normaal, dus zolang ik het spoor nog niet opnieuw gelopen heb, blijft het vooralsnog idd blanco wat het probleem zal zijn geweest.
chocka
 
Berichten: 72
Geregistreerd: 10 maart 2013 10:02


Keer terug naar eTrex 10, 20(X) en 30(X)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten