Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

vragen etrex 30

De serie eTrexen met knopbediening

vragen etrex 30

Berichtdoor inge1 » 25 jun 2015 06:15

Gisteren mijn etrex thuisgekregen - in een nog bijna nieuwstaat. Toppie!

Aan de hand van het instellingen filmpje van Hans de eerste instellingen erin gezet (lekker handig en duidelijk) alleen het zichtbaar krijgen van de sdkaart lukt me nog niet.Heb via mapsource de Benelux kaart erbij gezet. Deze aangezet op het toestel maar krijg hem niet op het scherm te zien - ik zie alleen de worldwide dem basemap.

Wat doe ik nog niet goed?
Laatst bijgewerkt door inge1 op 28 jun 2015 06:48, in totaal 1 keer bewerkt.
inge1
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 10 jun 2015 15:23
Woonplaats: utrecht

Re: etrex 30: kaart niet zichtbaar op scherm

Berichtdoor HaWee » 25 jun 2015 07:02

de sd kaart is niet als zodanig zichtbaar in je gps. Je ziet alleen welke kaarten er zijn en dat is zowel intern als op sd .

Als je de kaart kunt aanzetten (kiezen of hij zichtbaar of niet zichtbaar moet zijn) dan ziet de gps hem dus.

welke kaart bedoel je met "de benelux kaart" ? en hoe heb je hem op de sd gezet? (met Mapsource heb ik gelezen, maar hoe precies?)

Het zou evt kunnen liggen aan het te ver uitgezoomd staan, dan zie je de Basismap ipv een detailkaart maar het kan ook zijn dat je bv maar een deel van de benelux kaart hebt overgezet en daarom geen detail ziet.

Je kunt ook met JDM http://www.javawa.nl/jdm.html kijken naar de gps met sd

JDM verteld o.a. welke kaarten waar staan, als je op de sd klikt en dan op de Benelux kaart zie je bovenin een knop "kaartdekking" oid , als je daarop klikt zie je of je de hele benelux hebt. Ook andere problemen kan JDM zien en vaak verhelpen.

Als je er zelf niet uitkomt met JDM dan kun je via Extra - Rapportage een online rapport maken en de link hier plakken dan kunnen we meekijken.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20597
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: etrex 30: kaart niet zichtbaar op scherm

Berichtdoor inge1 » 25 jun 2015 09:37

Ben nog wat verder aan het puzzelen geweest en heb de sd kaart leeggemaakt, geformatteerd 932 fat) en toen wederom met mapsource de kaart erop gezet. Heb in de keuze van kaarten op de GPS de benelux kaart aangevinkt met aanzetten. En kan nu de details in de benulux kaart vinden op de gps.

Alleen start de basiskaart steeds op ergens in Amerika (Kansas of zo) en moet ik steeds naar Nederland scrollen, zoeken en inzoomen. Is dat op de een of andere manier te vermijden? Zou graag meteen de benelux kaart in beeld hebben en nog liever Utrecht als openingsgedeelte van de kaart.

Hoe ik en waypoint moet maken moet ik nog uitzoeken ben nu het handleiding boekje door aan het nemen.

@Hawee - dank voor je uitgebreide suggestie - gaat in de toekomst vast van pas komen althans je opmerking over JDM dan kun je via Extra - Rapportage een online rapport maken en de link hier plakken dan kunnen we meekijken."
inge1
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 10 jun 2015 15:23
Woonplaats: utrecht

Re: etrex 30: kaart niet zichtbaar op scherm

Berichtdoor FM » 25 jun 2015 09:48

inge1 schreef:Alleen start de basiskaart steeds op ergens in Amerika (Kansas of zo) en moet ik steeds naar Nederland scrollen, zoeken en inzoomen. Is dat op de een of andere manier te vermijden?

Ben je er al eens buiten mee geweest, en gewacht tot je een fix krijgt ?
Zumo 590, BMW R1200RT, SRC op Schubert C3 Pro
Avatar gebruiker
FM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4332
Geregistreerd: 30 mei 2005 19:49
Woonplaats: Holsbeek

Re: etrex 30: kaart niet zichtbaar op scherm

Berichtdoor Hans Vaessen » 25 jun 2015 09:48

inge1 schreef:Alleen start de basiskaart steeds op ergens in Amerika (Kansas of zo) en moet ik steeds naar Nederland scrollen, zoeken en inzoomen. Is dat op de een of andere manier te vermijden?


Kwestie van buiten gaan staan en een paar minuten wachten tot het toestel een 'fix' heeft. Hij toont namelijk de positie waar je bent. Als een toestel nieuw is of een hard reset heeft gehad denkt hij dat hij in Olathe, Kansas is. Daar zit namelijk het hoofdkantoor van Garmin ;)

Dusss: naar buiten, toestel aan, paar minuutjes geduld.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: etrex 30: kaart niet zichtbaar op scherm

Berichtdoor keesm » 25 jun 2015 09:54

Je hebt je Etrex net binnen, in nieuwstaat.
Waarschijnlijk heeft deze nog geen satellietfix en denkt de gps dat hij nog op het hoofdkantoor is van Garmin in Kansas :)
De waypoints van de 3 Garminkantoren (US, WEU en Taiwan) zullen ook wel op je gps staan.
Leg de gps eens buiten en wacht een minuut of 10-15 tot dat de gps een goede satellietfix heeft en weet dat hij in NL/Utrecht is. Dan start hij op in Utrecht, totdat er weer een fix is van ergens anders.

Als je JDM al hebt geinstalleerd maak dan eerst ook eens een backup van je toestel, je weet maar nooit.
Ook zullen er demo bestanden van Birdseye op staan (*.jnx). Leuk om een keer naar te kijken, daarna zou je ze kunnen verwijderen (na de backup). Één van die jnx-bestanden gaf in het verleden ook vaak problemen bij diverse toestellen.

Als je een JDM-rapport maakt en de link hier plaatst - zoals HaWee aangaf - kunnen we kijken of er meer zaken opstaan die je toch niet gaat gebruiken en na een backup zou kunnen verwijderen.

Al Garmin Express geinstalleerd en gekeken of je toestel de laatste firmware bevat ?
Verder is het misschien verstandig om je direct Basecamp eigen te maken (met Mapinstall om kaarten iop je gps te zetten) in plaats van Mapsource (dit programma is discontinued en wordt al ene paar jaar niet meer ondersteund door Garmin).
Avatar gebruiker
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4534
Geregistreerd: 18 nov 2004 21:03
Woonplaats: N 51°48' E 5°14'

Re: etrex 30: kaart niet zichtbaar op scherm

Berichtdoor inge1 » 25 jun 2015 11:50

Dat van die fix ga ik straks uitproberen. Top! had ik totaal niet aangedacht.

Als het toestel de fix maakt - kan ik daarvan dan ook een waypoint (thuis) maken of is dat niet nodig?

Een backup van het toestel zal ik maken - nog wel uitvogelen hoe. En dan zal ik het hier plaatsen. dingen verwijderen zal ik niet vlug doen daar ik nooit weet waar ze voor zijn. Dus als jullie daarmee kunnen helpen graag.

garmin express heb ik geinstalleerd en volgens het programma zijn e rgeen updates nodig - laatste zit erop.

ik gebruik nu bascamp geen mapsource en heb de beneluxkaart er via mapinstall opgezet.
inge1
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 10 jun 2015 15:23
Woonplaats: utrecht

Re: etrex 30: kaart niet zichtbaar op scherm

Berichtdoor HaWee » 25 jun 2015 15:39

inge1 schreef:Dat van die fix ga ik straks uitproberen. Top! had ik totaal niet aangedacht.

de gps begint altijd met een ? positie op de laatste plek waar hij ontvangst had, bij geen eerdere ontvangst of harde reset is dat Olathe Kansas , daarna zoekt hij de echte positie, vaak is dat in de buurt van waar hij is uitgezet. De eerste keer zal hij misschien 5 minuten nodig hebben (groot afstand verschil USA of NL ) de volgende keer als je hem ergens rond Utrecht aanzet zal hij binnen 1 minuut een goede positie hebben, mits goede ontvangst. Op de hei is de ontvangst beter dan tussen 4 torenflats :wink:

Als het toestel de fix maakt - kan ik daarvan dan ook een waypoint (thuis) maken of is dat niet nodig? mag wel, hoeft niet. naar eigen smaak

Een backup van het toestel zal ik maken - nog wel uitvogelen hoe. En dan zal ik het hier plaatsen. dingen verwijderen zal ik niet vlug doen daar ik nooit weet waar ze voor zijn. Dus als jullie daarmee kunnen helpen graag.

Backup maak je met JDM op je eigen computer, één backup van de gps en één evt van de sd,
de link naar het rapport kun je hier plaatsen. Je hoeft niets te verwijderen maar sommige dingen zijn misschien inderdaad een beetje over (zoals bv chinese en arabische teksten etc :wink: )


garmin express heb ik geinstalleerd en volgens het programma zijn e rgeen updates nodig - laatste zit erop.

ik gebruik nu bascamp geen mapsource en heb de beneluxkaart er via mapinstall opgezet.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20597
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: etrex 30: kaart niet zichtbaar op scherm

Berichtdoor inge1 » 26 jun 2015 06:29

@Hawee - wederom dank voor je uitgebreide uitleg/ aanvulling. Ben nog niet toegekomen aan het maken van een fix gisteren. Helaas :cry: - zit midden in de toetsweek en als docent betekend dat een hoge dosis correctiewerk voor de komende paar dagen. maar hoop vanavond/ weekend wel weer tijd te hebben voor de GPS.

Als een waypoint voor thuis niet nodig is laat ik dat voorlopig nog maar even achterwege - aan de andere kant een goede manier om ermee te oefenen.

Alles wat overkill is mag van mij verwijerd worden. Maar goed eerst toekomen aan en uitvogelen hoe ik dat doe die back up maken.
inge1
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 10 jun 2015 15:23
Woonplaats: utrecht

Re: etrex 30: kaart niet zichtbaar op scherm

Berichtdoor inge1 » 27 jun 2015 15:34

Nu weer tijd voor de Etrex - correctie zit er voor vandaag op.

Inmiddels de etrex buiten gehad en een fix gemaakt - duurde inderdaad een paar minuutjes.

Zojuist de JDM op de computer gezet en een backup van toestel en sd kaart gemaakt. En een rapport van het toestel + sd kaart gemaakt: http://jdm.javawa.nl/SNHN. Alleen zegt het me allemaal niet erg veel. Dus als er bestanden op staan die eraf kunnen (ergens) dan hoor ik het graag evenals stap voor stap hoe ik dat kan doen.
inge1
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 10 jun 2015 15:23
Woonplaats: utrecht

Re: etrex 30: kaart niet zichtbaar op scherm

Berichtdoor JaVaWa » 27 jun 2015 15:50

Hij is nog "smetteloos"; ik zou niets verwijderen. Wat je wel moet doen is de bestandsnaam wijzigen van de kaart op SD (het veiligste is dat met JDM te doen), zodanig dat er geen spaties en haakjes meer in voorkomen. Sommige toestellen kunnen daar namelijk niet goed mee overweg.

N.B. bestandsnaam wijzigen, dus niet kaartnaam, kaartsetnaam of Basecampnaam (er zijn nogal wat keuzes in JDM ;) )
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13722
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: etrex 30: kaart niet zichtbaar op scherm

Berichtdoor inge1 » 27 jun 2015 18:14

Wat bedoel je met bestandsnaam wijzigen? Kun je me dat stap voor stap uitleggen. Ben nogal een noob op computergebied
inge1
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 10 jun 2015 15:23
Woonplaats: utrecht

Re: etrex 30: kaart niet zichtbaar op scherm

Berichtdoor keesm » 27 jun 2015 18:25

Als je JDM hebt opgestart:
- je ziet je gps en je ziet je sd-kaart (O-schijf): klik op het schermpje bij je sd-kaart op "Beheer kaarten"
- je ziet dan de openfietsmap in beeld, selecteer die (op klikken met je linkermuis)
- in de menubalk daarboven: klik op icoontje "wijzig naam"
- in het uitrolmenu kies dan voor "bestandsnaam wijzigen"
- en kies dan voor "voer een nieuwe naam in"
Avatar gebruiker
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4534
Geregistreerd: 18 nov 2004 21:03
Woonplaats: N 51°48' E 5°14'

Re: etrex 30: kaart niet zichtbaar op scherm

Berichtdoor keesm » 27 jun 2015 18:33

JaVaWa schreef:Hij is nog "smetteloos"; ik zou niets verwijderen.

Dit advies kun je overnemen. Kennelijk wordt er minder opgezet bij een nieuwe gps dan enige tijd geleden, zoals die overbodige jnx-demobestanden (of had je die al weggehaald).

(Zelf zou ik, na een backup gemaakt te hebben, alle tekstbestanden verwijderen behalve NL en German (N:\Garmin\Text ), Engels staat al standaard in je gps. Daarnaast zou ik in N:\Documents\files\pdf alle pdf's verwijderen behalve NL, German en EN. En die 3 jpg in N:\Garmin\JPEG ook maar gelijk deleten. Het is allemaal niet schokkend qua MB's, maar maakt het wel wat opgeruimder en overzichtelijker voor mij. En dat ik consequent NL, EN en German op mijn gps laat staan heeft te maken met vragen en antwoorden op wat buitenlandse fora).
Avatar gebruiker
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4534
Geregistreerd: 18 nov 2004 21:03
Woonplaats: N 51°48' E 5°14'

Re: etrex 30: kaart niet zichtbaar op scherm

Berichtdoor HaWee » 27 jun 2015 18:37

hang de gps aan de computer en start JDM
kies de sd schijf en kies [Beheer kaarten]
klik op de openfietsmapkaart zodat deze blauw wordt
jdm-1.jpg
jdm-1.jpg (24.48 KiB) 3181 keer bekeken


jdm-2.jpg
jdm-2.jpg (25.65 KiB) 3181 keer bekeken

klik op wijzig naam
en kies Bestandsnaam wijzigen
jdm-3.jpg
jdm-3.jpg (35.8 KiB) 3181 keer bekeken


verander de naam naar iets duidelijks bv ofmbenelux en dan [Ok]

edit: ik had alleen keesm 's tweede bericht gezien, niet het eerste; maar ik heb nu toch de plaatjes gemaakt dus ... :wink:
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20597
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Volgende

Keer terug naar eTrex 10, 20(X) en 30(X)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast