Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

route volgen met de camper 760

De GPS die rekening houdt met hoogte, breedte en lengte tijdens navigatie, voor vrachtauto en camper

Re: route volgen met de camper 760

Berichtdoor dannyken » 4 jun 2014 18:48

@bartho
je kan je eigen track zien ... denk dat je een kan laden ook heb het nog niet geprobeerd
>instelling > kaart en voertuigen> kaartlagen ... en daar kan jij je reis log aanzetten
dan kan je misschien ook een track zien ... ik gebruik dit niet maar kan het wel eens proberen

groetjes
Groetjes Danny

sp3, C60, Zumo 550, Zumo 660, camper 760
dannyken
 
Berichten: 344
Geregistreerd: 4 dec 2006 22:41
Woonplaats: Sint-Niklaas (Belgie)

Re: route volgen met de camper 760

Berichtdoor Hans Vaessen » 4 jun 2014 19:24

dannyken schreef:@bartho
je kan je eigen track zien ... denk dat je een kan laden ook heb het nog niet geprobeerd


Tracklog en het gebruik van een track als routebasis zijn twee verschillende zaken..
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: route volgen met de camper 760

Berichtdoor bartho » 5 jun 2014 05:51

Spijtig, overweegde een dezl te kopen voor de camper. Gebruikte tot hier toe mijn zumo350 en ben hem ook goed gewend. Zou het doen vanwege het grotere scherm. Plan mijn route bijna altijd op voorhand. Ik vind de nieuwe mogelijkheid van tracks in de zumo 350 een schitterende oplossing. Had gehoopt dat deze ook in de dezl zou zitten. Maar misschien doe ik het toch want men kan nu ook een rear view camera aansluiten op de dezl.
Gebruikt al iemand deze camera? Misschien nieuwe topic maken?
bartho
 
Berichten: 774
Geregistreerd: 6 maart 2006 09:46
Woonplaats: Gooik Belgie

Re: route volgen met de camper 760

Berichtdoor frank.dg » 11 jun 2014 11:30

Hi allen,

In navolging van de 760 Camper route perikelen hierbij afgelopen woensdag opnieuw een route mét heel wat viapunten gemaakt in Basecamp en deze opgeladen naar de 760.
Viapunten waren met uitzondering van begin en eindpunt "soft" gemaakt
Aangezien ik het traject kende wou ik dus weten wat de gps er van ging maken.
Na amper 10km én op een grote verbindingsweg richting E34 maakt de gps er opnieuw een "potje" van door ergens een kleine straat links aan te geven waar ik helemaal niet hoefde te zijn.
Ben dan meteen gestopt en de kaart uitgezoomt om te zien naar waar dat "potje" naar toe ging....ergens naar een andere oprit terwijl de oprit die ik moest nemen in de meest logische richting liep.
Ben dan vervolgens de meest logische weg blijven volgen en constant stuurde de gps me telkens terug naar dat ene punt.
Tot ik uiteindelijk op oprit Zandhoven (B) de E34 richting Turnhout en Eindhoven reed bleef de 760 me aan elke afrit telkens terugsturen
Dan maar eindpunt (camperplaats in Wesel D.) ingegeven (ff pc boven gehaald en eindpunt er in gezet) en weg.
Het is dus compleet uitgesloten ook mét voldoende (soft)viapunten je "eigen" routes te volgen eens deze in de 760 terecht komen.
Als ik dus de Romantische Strasse als route maak in BC ....zal dit dikwijls niet goed komen in de 760....?
Véél camperaars geven meestal eindpunten in en maken weinig of geen routes vooraf klaar (zoals ik het vroeger al deed voor de Z550 op de motor)
Dus dan merk je ook nooit langs waar de gps je stuurt
Zo lang herberekenen niet "uit" kan vind ik dit niet leuk rijden....
Heb verder BEsupport een contactpersoon gebeld en heb dit ook gemeld dat "afmetingen" ingeven wél zinvol is maar, dat het herberekenen "uitschakelbaar maken" zéker absolute must is bij campergebruik
Zij hebben de software enkel moeten zij deze (willen) implementeren in de 760
Een 760 camper is een gps om vooral recreatief te rijden niet enkel van A naar B zoals een truck.
Ik bekijk het als reizen met de motor maar dan op 4 wielen...
Of ik "ooit" een antwoord zal krijgen van Garmin.....de contactpersoon heeft er wél nota van genomen...
Of wél moet ik er leren mee leven de gps te gebruiken van A naar B of doe ik de 760 van de hand en koop mij opnieuw een Zumo zij het dan de 590LM.

Mvg
Frank
frank.dg
 
Berichten: 716
Geregistreerd: 28 jan 2010 22:04

Re: route volgen met de camper 760

Berichtdoor Hans Vaessen » 11 jun 2014 12:22

Wederom de uitnodiging om de gpx van je route toe te voegen..
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: route volgen met de camper 760

Berichtdoor frank.dg » 11 jun 2014 12:36

Hi Hans,

Dank voor je uitnodiging.
Ben nog op kantoor zal dus vanavond hiervoor het nodige doen.

Mvg
Frank
frank.dg
 
Berichten: 716
Geregistreerd: 28 jan 2010 22:04

Re: route volgen met de camper 760

Berichtdoor guzzi vero » 11 jun 2014 13:06

tis niet omdat je veel via punten invoegt dat het goed gaat !! Je dient in BC, na het maken van een track van je route, nog eens te herberekenen in kortste of snelste (niet bovenaan veranderen in BC want dat haalt niks uit. Veranderen in het route profiel zelf) en de route aan te passen aan de track. Wat voor jou logisch lijkt is niet hetzelfde als hoe je gps de route berekent. Stel dat deze op kortste afstand staat dat is 1 meter genoeg om je dat straatje zoals je zegt in te sturen.
Je had beter ipv het eindpunt in te geven de route opnieuw opgestart.

Een truukje (alhoewel velen het afraden) dat ik met de 550 gebruikte opdat de via punten niet zouden afgeroepen worden was ze op een kruispunt plaatsen. Persoonlijk zou ik ook dat eens proberen om het effect bij de 760 te kennen.
BMW R1200RT en nog wat andere meuk - Zumo 590 - SP2820
Avatar gebruiker
guzzi vero
 
Berichten: 1165
Geregistreerd: 27 sep 2006 23:38
Woonplaats: Oostduinkerke

Re: route volgen met de camper 760

Berichtdoor dannyken » 11 jun 2014 13:16

ik heb hetzelfde voor , heb dit al eens vernoemt hier
deze was wel een GPX route. de navigatie zit anders in elkaar dan vroeger denk ik .
bij de zumo was de route goed, ze was zoals je zelf had getekend (zonder herberekenen)

ik kan verstaan dat de gps andere routes berekend voor de camper rekening houdend met hoogten en "breedtes"
hij heeft me toch ook al langs wegjes laten rijden waar ik spiegels moest dicht klappen en met moeite kon draaien in een afdaling zonder melding, vond dit wel leuk, maar had melding hiervan verwacht

gewoon herberekening kunnen af zetten, en zelf laten bepalen wat JIJ gaat doen en je NIET naar het gemiste punt terug sturen, gewoon weer de route opnemen zoals andere gps systemen hiervoor

we zien wel wat de tijd ons brengt he
Groetjes Danny

sp3, C60, Zumo 550, Zumo 660, camper 760
dannyken
 
Berichten: 344
Geregistreerd: 4 dec 2006 22:41
Woonplaats: Sint-Niklaas (Belgie)

Re: route volgen met de camper 760

Berichtdoor Hans Vaessen » 11 jun 2014 13:18

guzzi vero schreef:Je dient in BC, na het maken van een track van je route, nog eens te herberekenen in kortste of snelste


ik denk niet dat dat het is...

frank.dg schreef:Na amper 10km én op een grote verbindingsweg richting E34 maakt de gps er opnieuw een "potje" van door ergens een kleine straat links aan te geven waar ik helemaal niet hoefde te zijn.
Ben dan meteen gestopt en de kaart uitgezoomt om te zien naar waar dat "potje" naar toe ging....ergens naar een andere oprit terwijl de oprit die ik moest nemen in de meest logische richting liep.


Bovenstaand klinkt als 'typisch geval van viapunt op verkeerde kant van weg met gescheiden rijbanen (meestal snelweg). Is niet voor niets één van de thema's die op de cursus DVD specifiek aan de orde komt.

Om te toetsen of mijn veronderstelling juist is het verzoek de route te plaatsen. Maar ik ben er wel redelijk zeker van.

In algemene zin mijn advies: als je tegen een dergelijk probleem aan loopt: begin niet meteen te roepen dat apparaat of software niet deugt, maar heb ook een beetje vertrouwen en ga na wat de (meestal heel logische) oorzaak kan zijn.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: route volgen met de camper 760

Berichtdoor frank.dg » 11 jun 2014 22:15

Hi Hans,

Met enige vertraging hierbij de route zoals ik ze gemaakt had in BC
Lint-Wesel wp35soft 200km_2H30.gpx
(149.14 KiB) 4 keer gedownload


Eens de E313 over ter hoogte van op en afrit Massenhoven over begon de gps er een potje van te maken.
Aan "Antwerpse baan" gaf de gps de éérste keer links-af aan
Daar stonden in die richting ook geen viapunten dus wederom een raadsel waarom ie me in dat straatje wou
Daar heb ik de route gestopt en terug opgestart evenwel zonder resultaat.
je ziet dat daar de track terug begint
Actief logboek_ 2014-06-04 08_34.gpx
(15.93 KiB) 2 keer gedownload

De gps bleef dus straat na straat links-af aangeven
Ik ben dus nergens links-af gegaan aangezien de route richting E34 de juiste was
Eens op de E34 ging de gps met de éérstvolgende afrit aangeven om me toch maar terug te sturen
Zal de track-herstart in een volgende reactie zetten want kan telkens maar 2 bijlagen sturen per bericht
Op een gegeven moment ben ik een parking op gereden en heb dan uiteindelijk de route gestopt.
Heb dan enkel het eindpunt (Wesel ) ingeven en gedaan met het "potje"
De track enkel naar eindpunt loopt dan +/- gelijk met de route zoals ik ze gemaakt had in BC
Deze track zet ik ook in het volgend bericht
frank.dg
 
Berichten: 716
Geregistreerd: 28 jan 2010 22:04

Re: route volgen met de camper 760

Berichtdoor frank.dg » 11 jun 2014 22:46

Plaats waar ik gestopt ben op E34 en de route gestopt heb omdat het liedje bleef duren
Actief logboek_ 2014-06-04 08_49.gpx
(96.08 KiB) 2 keer gedownload

Track van de rit die kwasi gelijk loopt met de BC route die ik in de gps had gezet
Enige punt van verschil was een eindje voor Wesel waar de nieuwe ringweg nog niet op de CN NTU 2014,20 kaart stond
Met tracks uit http://www.routeyou.com/home.nl of http://gpstracks.nl/index.php waarvan ik altijd een routerende route maak zoals bvb Romantische Strasse en véle andere loop je dus het risico dat de gps er iets anders van maakt!
Route maken in BC is door het geselecteerde "camper" profiel ook al "anders" dan vb bij "auto" of motor profiel.
En uit ervaring ga ik niet de kleinste lintjes opzoeken in BC mét 3,5 ton én 7,50m lang onder de bips
Nooit heeft mijn Z550 maar iets "zelf" veranderd maar ja....het "herberekenen" stond altijd "uit" ook, van A naar B
Moest het Z550 scherm niet zo" klein" geweest zijn dan...
Motorroutes rijden is "recreatief" dus....herberekenen altijd "uit"
Camper routes rijden is eveneens "recreatief" zij het wél met het in acht nemen van gewicht,hoogte,breedte en de lengte.
Alle instellingen in de gps voor camper/caravan zijn actief in de 760
En ik blijf erbij dat je "ogen" méér en véél sneller iets opmerken wanneer de "brug" te laag is dan wanneer de gps het "automatisch" zal melden.
In BC staat ook voor elke route "camper" als profiel.
"Snelste" route in gps en BC
Aangevinkt als "te vermijden" in BC én gps: onverharde wegen,veerboten,
Alle kaarten zijn up-to-date in BC én gps (sinds gisteren ook de NTU 2015.10)
Wat kan ik nog méér doen....huilen-met-de-pet op of misschien een 590LM kopen? (want de 660 is ook al "oud")

Groeten
Frank





Mvg
Frank
frank.dg
 
Berichten: 716
Geregistreerd: 28 jan 2010 22:04

Re: route volgen met de camper 760

Berichtdoor JaVaWa » 11 jun 2014 22:54

Ik zie heel veel "glitches", viapunten die naast de weg liggen... Waarom zijn er eigenlijk zoveel viapunten? Als ik er 33 van de 35 weghaal (dan houd ik dus alleen begin- en eindpunt over) en BaseCamp laat herberekenen, krijg ik exact dezelfde route...
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 14390
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: route volgen met de camper 760

Berichtdoor frank.dg » 12 jun 2014 08:57

Hi JaVaWa
Hi Hans,

Ook dank aan U dat je in dit draadje je advies komt brengen
Heb deze route in BC gemaakt bij wijze van "test".(zie mijn voorgaande reacties)
De 35 viapunten is dan ook inderdaad er "over".
De reden van deze test was om zien of een route gemaakt in BC in de gps onveranderd blijft
Doch ik denk dat dit sience fiction zal blijven met de 760...!
Alle (35) viapunten heb ik zéér nauwgezet neer gezet in BC
Ik zoom de kaart (in BC) altijd tot een hoogte van 50m of zelfs minder ( komt nog uit mijn motorroutes-Z550 tijdperk)
Dus ik veronderstel dat alle punten toch op hun plaats staan.....
Ook goed opgelet dat alle punten niet in de nabijheid van kruispunten, rotondes en op en afritten staan
De éérste plaats waar de track opnieuw begint (Massenhoven) is daar waar de gps me de éérste keer links de straat wou insturen en.....daar staan in die richting helemaal geen viapunten
Waarom stuurt de gps me dan links-af en....steeds opnieuw
Als je ziet waarheen ik naartoe ging stel je je dan geen vragen waarom de gps "straatjes" gaat nemen ipv gewoon de "weg" te volgen...
Ik weet niet meer hoe dit op te lossen doch een gps die enkel "maar" van A > B kan rijden of enkel naar een "eigen" ingegeven eindpunt geeft me echt geen voldoening
Ik wil "mijn" route kunnen rijden niet wat de gps ermee doet.
Indien ik op het moment van de aankoop de vraag had gesteld inzake uitschakelbaar "herberekenen" dan had ik zonder meer nooit voor de 760 gekozen.
Met de aanschaf van de 760 zit ik dan na 8 jaar Z550 gebruik nu écht "met-de-handen-in-het-haar"...
Ik hoop dat er (nog) een andere mogelijkheid is.
Daarom reken ik wederom op jullie deskundig advies zoals ik het al vele jaren hier mag ervaren waarvoor dank

Zijn er NUvi's (zij het dan met een iets kleiner scherm vb 5 inch) waarbij ik het herberekenen wél kan uitzetten?

Dank en groeten
Frank
frank.dg
 
Berichten: 716
Geregistreerd: 28 jan 2010 22:04

Re: route volgen met de camper 760

Berichtdoor Hans Vaessen » 12 jun 2014 11:19

frank.dg schreef:Alle (35) viapunten heb ik zéér nauwgezet neer gezet in BC
Ik zoom de kaart (in BC) altijd tot een hoogte van 50m of zelfs minder ( komt nog uit mijn motorroutes-Z550 tijdperk)
Dus ik veronderstel dat alle punten toch op hun plaats staan.....


We zoeken gezamenlijk naar de oorzaak van je probleem. De route bekijkend zag ik onmiddellijk precies wat Javawa al opmerkte. Dan heeft het niet zo'n zin om te zeggen dat de punten wèl goed staan. In de praktijk staat meer dan de helft van de viapunten nèt naast de weg. Het één na laatste punt staat zelfs compleet in een zijweg (maar dat is niet de oorzaak van het probleem).

Op één of andere manier maak je de route in kaart A en herberekent die in kaart B oid. Ik kan er niet de vinger op leggen wat je precies verkeerd doet.

Wel een voorbeeldje:
Op N51° 23.677' E6° 08.622' zie je een voorbeeld van zo'n 'glitch'.

In CN 2015.1 ziet dat er als volgt uit:

lint1.jpg
lint1.jpg (20.98 KiB) 1267 keer bekeken


Ik weet dat je ook met OFM werkt. Daarin zie je ter plekke een opmerkelijk verschil:
lint2.jpg
lint2.jpg (15.3 KiB) 1267 keer bekeken


Het is moeilijk met zekerheid te zeggen, maar daar zou een mogelijke verklaring kunnen liggen. En dan vooral in de zin dat, afhankelijk van je instellingen, de route kan zijn herberekend bij de export vanuit Basecamp naar het toestel.

ook al ben je er van overtuigd dat je alles heel precies en correct hebt gedaan: de feiten vertellen anders.

Advies:
- verzeker je er van dat je, ook in Basecamp, werkt met dezelfde kaart als die in het toestel zit
- zorg dat je bij overzetten naar het toestel diezelfde kaart hebt geselecteerd
- zorg dat je in het toestel niet twee kaarten tegelijk hebt geselecteerd.

Er zijn overigens géén nuvi's waarin je het herberekenen kunt uitschakelen. Dan zou je inderdaad naar de Zumo moeten kijken. Dat specifieke aspect is hier echter niet van belang.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: route volgen met de camper 760

Berichtdoor frank.dg » 12 jun 2014 11:57

Hi Hans,

Hartelijk dank voor de feedback
Enkele punten zullen misschien niet 100% op de weg staan en dat geef ik ook toe.
En ook goed om te lezen dat dit niet het probleem is..... :cry:
Ik probeer een oplossing te zoeken zodat routes die een bepaald traject "moeten" volgen ook zo worden door de gps worden gevolgd.
De meeste camperaars geven telkens punten in (heb rondvraag gedaan) naar waar ze willen de, route van het ene punt wordt dan inderdaad bepaald door de 760
Deze morgen nog met Garmin BEsupport bebeld (zelfde contactpersoon) but.....you now it a "big house".... :cry:


Dank en groeten
Frank
frank.dg
 
Berichten: 716
Geregistreerd: 28 jan 2010 22:04

VorigeVolgende

Keer terug naar Garmin Dezl/Camper

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast