Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Routes (her)berekenen bij importeren

De specifiek op motorrijders gerichte 5 inch navigatiesystemen van Garmin, introductie 2014

Routes (her)berekenen bij importeren

Berichtdoor DanielT » 12 mei 2016 08:31

Ik was nu toch wel 100% overtuigd dat een route bij het importeren volledig herberekend werd op basis van de instellingen van de GPS wanneer de kaartversies verschillen tussen GPS en aangeleverde route.
Welnu, dit blijkt niet (steeds) zo te zijn, blijkbaaar?!
*) In BC route gemaakt op basis van een track op kaart NT16.1. Dus slechts 2 via-punten in de route, zijnde begin en einde.
*) Route en track naar de Z590 op Sdkaart versleept.
*) Import op de Z590 van beiden met kaart NTU 17.1.
De Zumo gaat rekenen en duurt zowat 2 minuten.
Het traject van de track en de route in de GPS komen perfect overeen. Dit is toch verrassend (goed), want ik had een ‘directe’ route verwacht tussen begin en einde, die dus sterk afwijkend zou zijn.
Ditzelfde geldt ook voor oudere zumos, getest met Z550!
Weet iemand aan te geven wanneer precies de route wel herrekend wordt en dus mogelijks gaat afwijken bij import?
Alle wegen leiden naar Rome, zelfs met een GPS
Streetpilot: III/ 2820; Zumo: 550/ 590; Oregon 700 --- BMW: R1100RT/ R1150RT/ K1200GT/ K1300GT/ S1000XR
Baehr Ultima XL/ Sena 20S & SR10
Avatar gebruiker
DanielT
 
Berichten: 314
Geregistreerd: 12 maart 2008 15:48

Re: Routes (her)berekenen bij importeren

Berichtdoor FM » 12 mei 2016 09:30

Alleen als je bij Basecamp hebt aangevinkt dat routes op het toestel moeten herberekend worden als het kaartmateriaal verschilt. Wat bijgevolg geadviseerd wordt NOOIT aan te vinken.

Waar jij zo aangenaam verbaasd over bent, is al van toepassing van bij de Zumo 550... Al ongeveer 10 jaar dus.
Zumo 590, BMW R1200RT, SRC op Schubert C3 Pro
Avatar gebruiker
FM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4490
Geregistreerd: 30 mei 2005 19:49
Woonplaats: Holsbeek

Re: Routes (her)berekenen bij importeren

Berichtdoor Mike Schenk » 12 mei 2016 10:10

De optie waarnaar FM verwijst is juist een instelling om altijd te herberekenen ook als het kaartmateriaal in Zumo en Basecamp identiek zijn. Die moet je dus inderdaad uitzetten. Dan wordt er niet herberekend als kaartmateriaal hetzelfde versienummer heeft.

Als de Basecamp route niet dezefde versie kaarten gebruikt als de Zumo wordt er wel herberekend. Wat daar het resultaat van is, is niet helemaal voorspelbaar, dus dat moet je zien te voorkomen.

Daarnaast controleert de Zumo altijd de volledige route bij het importeren (en geeft dan inderdaad de melding "BEREKENEN", wat op zich klopt, want er komt veel rekenwerk bij kijken). Wat dan nog tot problemen kan leiden is als de ZUMO vindt dat je op bepaalde plekken niet kunt komen omdat bijvoorbeeld een Waypoint te ver van de weg af staat. Dat wil ook nog wel eens tot afwijkingen in de route leiden.
Garmin Zumo 350 | Kawasaki Versys 650 2015
Garmin GPSMap 276Cx BMW R1200 GSA LC 2014
Avatar gebruiker
Mike Schenk
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 339
Geregistreerd: 4 apr 2008 21:47
Woonplaats: Den Haag

Re: Routes (her)berekenen bij importeren

Berichtdoor FM » 12 mei 2016 10:46

Mike Schenk schreef:Als de Basecamp route niet dezefde versie kaarten gebruikt als de Zumo wordt er wel herberekend. Wat daar het resultaat van is, is niet helemaal voorspelbaar, dus dat moet je zien te voorkomen.

Neen, dit is niet waar. Of de kaarten verschillen of niet, de berekening (dit is GEEN herberekening) doet net hetzelfde. Alleen zal ze veel langer duren als de kaarten verschillend zijn.

Maar dit moet dus NIET voorkomen worden.
Zumo 590, BMW R1200RT, SRC op Schubert C3 Pro
Avatar gebruiker
FM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4490
Geregistreerd: 30 mei 2005 19:49
Woonplaats: Holsbeek

Re: Routes (her)berekenen bij importeren

Berichtdoor Blihi » 12 mei 2016 12:54

Er is een verschil tussen "berekening" en "herberekening". Herberekenen doet de 590 nauwelijks meer in het toestel. De 660 deed dat soms nog wel als de route niet precies op de kaart lag.

"Berekenen" doet de Zumo wel, maar dit zou heel snel moeten gaan. Als de Zumo bij het importeren ergens in de route iets niet kent (bijvoorbeeld een waypoint dat net te ver naast de weg ligt, of een waypoint dat nog naar een oude kaar refereert), dan wordt de berekening vanaf dat punt erg traag, maar wordt wel (nagenoeg) de beoogde route gevolgd. Dit is goed te zien omdat bij het importeren het percentage ineens traag, in stapjes van 1%, begint op te lopen.

De Zumo gebruikt dan onder water de RTE punten in de GPX file alsof ze een track zijn en gaat in principe de route als track benaderen en overtekenen op het kaartmateriaal. Het resultaat is dan hetzelfde als wanneer je een track zou laden en deze zou omzetten naar een route in het toestel. Er kunnen dan wel degelijk verschillen ontstaan, maar deze zijn meestal minimaal.

Importeren van een set routes zou secondewerk moeten zijn. Zodra het minuten worden zit er ergens iets "niet goed", maar dat heeft niet meer direct ernstige consequenties zoals bij de 660 en de 550. Wel is het vervelend omdat het importeren gewoon lang duurt.
Blihi
 
Berichten: 106
Geregistreerd: 6 jul 2012 09:43

Re: Routes (her)berekenen bij importeren

Berichtdoor FM » 12 mei 2016 13:54

Dit blijft toch maar rondgaan. :roll:

Ook bij de Zumo550 en 660 is het principe net hetzelfde. Ook daar wordt een route bij importeren berekend. En ook daar blijven die routes correct.

Langdurig rekenen is het gevolg van minstens 1 routepunt dat niet op een weg ligt in de de kaartversie van de kaart in de Zumo, dan wel dan een punt dat een kaartkenmerk heeft van ander kaartmateriaal - dus gemaakt in een andere kaartversie.

De enige voorwaarden waardoor het berekenen snel veloopt is dat de route volledig in hetzelfde kaartmateriaal gemaakt is en dat alle punten exact op een weg liggen.
In alle andere gevallen wordt langer gerekend. En natuurlijk, hoe langer de route, hoe langer de berekening.

Maar nogmaals. De 590 is hierin niet beter of slechter dan een 550 of 660.
Zumo 590, BMW R1200RT, SRC op Schubert C3 Pro
Avatar gebruiker
FM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4490
Geregistreerd: 30 mei 2005 19:49
Woonplaats: Holsbeek

Re: Routes (her)berekenen bij importeren

Berichtdoor DanielT » 12 mei 2016 17:36

Ik had het dan dus al die jaren inderdaad foutief voor!
@FM, HERberekent de Zumo dan NOOIT bij import van een route, m.a.w. het routeTRAJECT veranderderd NOOIT?
Of zijn er dan toch nog omstandigheden (tijdens de routecontrole = BErekenen) waarbij een HERberekenen opgestart wordt en dus het traject wel kan veranderen.
Mr. GPS heeft ooit een "Koninklijke" methode beschreven om routes aan te passen aan de GPS. Hierbij was een herrrekenen in BC essentieel op identiek kaartmateriaal van de GPS. Maar (al dat werk) is dan eigenlijk niet nodig indien bij IMPORT het traject toch niet wijzigd??
Alvast bedankt (het blijft inderdaad terugkeren ....)
Alle wegen leiden naar Rome, zelfs met een GPS
Streetpilot: III/ 2820; Zumo: 550/ 590; Oregon 700 --- BMW: R1100RT/ R1150RT/ K1200GT/ K1300GT/ S1000XR
Baehr Ultima XL/ Sena 20S & SR10
Avatar gebruiker
DanielT
 
Berichten: 314
Geregistreerd: 12 maart 2008 15:48

Re: Routes (her)berekenen bij importeren

Berichtdoor FM » 12 mei 2016 20:03

'Ooit'... Routes worden natuurlijk ook gereden met andere apparaten dan Zumo's. Het zijn specifiek de Zumo's die uiterst intelligent met de routes omgaan bij het importeren. Andere toestellen zullen eerder wel de route herberekenen met hun instellingen. Voor die gevallen is een 'koninklijke' route wel degelijk nodig.

Wanneer herberekenen de Zumo's wel?
* Bij het verkeerd zetten van het eerder aangehaalde vinkje.
* Bij herberekenen wanneer je de route al aan het rijden bent (maar dat is je vraag niet)

En zoals anderen al aangehaald hebben, het kan toch nog min of meer fout gaan: Is het wegennet significant aangepast sinds het maken van de route (nieuwe wegen, verdwenen wegen, eenrichting ingevoerd of gewijzigd), dan moet het toestel wel met alternatieven komen.

Ook andere kleine verschillen zijn nog mogelijk. Klassiek is de parallelweg. Die ligt vlak naast de hoofdweg en volgt identiek dezelfde richting. Zo kan de aangereikte route net dichter bij de parallelweg liggen en daardoor die kiezen. Maar dat zal uiteindelijk niets wezenlijks aan de route wijzigen. Met een beetje gezond verstand zie je die situatie aankomen en kies je toch de hoofdweg.
Zumo 590, BMW R1200RT, SRC op Schubert C3 Pro
Avatar gebruiker
FM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4490
Geregistreerd: 30 mei 2005 19:49
Woonplaats: Holsbeek

Re: Routes (her)berekenen bij importeren

Berichtdoor Blihi » 13 mei 2016 10:05

FM schreef:Dit blijft toch maar rondgaan. :roll:

Ook bij de Zumo550 en 660 is het principe net hetzelfde. Ook daar wordt een route bij importeren berekend. En ook daar blijven die routes correct.

Langdurig rekenen is het gevolg van minstens 1 routepunt dat niet op een weg ligt in de de kaartversie van de kaart in de Zumo, dan wel dan een punt dat een kaartkenmerk heeft van ander kaartmateriaal - dus gemaakt in een andere kaartversie.

De enige voorwaarden waardoor het berekenen snel veloopt is dat de route volledig in hetzelfde kaartmateriaal gemaakt is en dat alle punten exact op een weg liggen.
In alle andere gevallen wordt langer gerekend. En natuurlijk, hoe langer de route, hoe langer de berekening.

Maar nogmaals. De 590 is hierin niet beter of slechter dan een 550 of 660.


Je hebt helemaal gelijk. Toch is mijn ervaring dat de Zumo 590 iets minder vaak lange berekeningen doet dan de 660, maar misschien komt dat wel door het ontbreken van de noodzaak om alle routepunten precies op kruisingen te leggen, wat minder menselijke fouten oplevert :D
Blihi
 
Berichten: 106
Geregistreerd: 6 jul 2012 09:43

Re: Routes (her)berekenen bij importeren

Berichtdoor Hans Vaessen » 13 mei 2016 17:04

Wellicht een syntactische hulp in de dialoog:

Als je ziet dat het toestel gaat 'rekenen' bij in het toestel laden van een route is eigenlijk niet zozeer sprake van 'rekenenen' alswel van 'projecteren'. De route wordt op de kaart geprojecteerd en daarnaar geïnterpreteerd. Dat kan volstrekt geen kwaad en zal zelfs kleine fouten (glitches) in de route uitfilteren.

De nieuwe types gaan daar niet anders mee om dat de oude.

Uitzondering is de voor-zumo fase: de streetpilots gingen echt her-berekenen. Andere uitzondering is als je van de route afwijkt cq er een viapunten aan toevoegt oid: ook dan wordt er echt 'routerend' gerekend.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: Routes (her)berekenen bij importeren

Berichtdoor FM » 13 mei 2016 22:49

Syntactisch ? :shock:

Verklaring: 'volgens de syntaxis'

Syntaxis:
een deelgebied binnen de theoretische taalkunde dat in ruime zin de studie omvat van alles wat met de opbouw en structuur van zinsdelen en zinnen te maken heeft, ofwel van de zinsbouw


Ik snap het nog niet... :wink:
Zumo 590, BMW R1200RT, SRC op Schubert C3 Pro
Avatar gebruiker
FM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4490
Geregistreerd: 30 mei 2005 19:49
Woonplaats: Holsbeek

Re: Routes (her)berekenen bij importeren

Berichtdoor tencats » 21 mei 2016 15:46

Vandaag een route met behulp van basecamp overgeheveld naar een BMW NAV V
De betreffende BaseCamp pc had oude kaarten, de NAV V de nieuwste CN 2017.10 NTU. De route was door mij vervaardigd op een andere pc mèt CN 2017.10 NTU (!) zodat ik geen probleem verwachtte bij de overdracht.

Ik heb het ophalen van de kaart uit de NAV V nu even genegeerd en de route direct naar de interne opslag van het toestel gesleept onder het mom van: Dit is een in CN 2017.10 NTU gemaakte route naar een toestel met dezelfde kaart. Direct echter een melding van BaseCamp dat de kaartoverdracht niet klaar was en kreeg ik ook een melding dat de route niet conform de kaart op het toestel was. Keuze was annuleren of doorgaan en bij dat laatste kwam een complete herberekening tot stand met als gevolg dat een route van 300km werd opgerekt naar ruim 1600km.
Nadat het ophalen van de recente CN kaart wèl door BaseCamp was gerealiseerd de (hernoemde) route ten tweede male overgezonden en die kwam correct in het toestel.

Nu had ik altijd begrepen dat de originele kaartversie, waarmee de route is vervaardigd, opgesloten zit in het gpx bestand maar waarom protesteert BaseCamp dan over de kaart in het toestel(!) terwijl die exact hetzelfde is als van de route? En waarom dat herberekenen terwijl dit bij de opties op geen van beide pc's staat aangevinkt? Bedoelt BaseCamp met die opmerking eigenlijk dat de kaart, zoals in het toestel, ook aanwezig moet zijn in BaseCamp?

Dit is mij nooit eerder opgevallen omdat ik altijd de kaart ook op de PC laat installeren, maar ik vind het uiterst merkwaardig. Of valt dit in de categorie: Garmin's wegen zijn ondoorgrondelijk?
Erik
Onderweg met BMW R1250RS, een BMW Nav VI, een Rider 40 plus de Sena SMH5. Verder in huis: Zumo 550, 660 & 592,5, en BMW nog een Navigator VI, Montana 600 & 650, 2x een Vivofit, een VIRB Elite, VIRB X en een Epix.
Avatar gebruiker
tencats
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1060
Geregistreerd: 23 mei 2008 13:54
Woonplaats: Almere

Re: Routes (her)berekenen bij importeren

Berichtdoor guzzi vero » 22 mei 2016 08:30

Je hebt de route dus moeten importeren in BC anders kon je ze niet versturen. Hierdoor kreeg de route waarschijnlijk (?) de gegevens van de oude kaart in BC mee bij het versturen naar de nav v. Dat een route plots zo lang wordt ligt meestal aan de ontstane glitches. We weten nu eenmaal dat elke kaart wat verschilt bij Garmin en versturen naar de nav V was met oude kaart gegevens. De gps gaat dan de route projecteren en als er een paar viapunten dubieus zijn komt je dit dus tegen. Bij het versturen van een track echter maakt hij er wel een logische route van en vangt hij de glitches goed op.
Moraal van het verhaal: verstuur enkel een track naar de gps (kaartonafhankelijk) en laat de gps daar een route van maken (dixit Hans VAessen)
BMW R1200RT en nog wat andere meuk - Zumo 590 - SP2820
Avatar gebruiker
guzzi vero
 
Berichten: 1174
Geregistreerd: 27 sep 2006 23:38
Woonplaats: Oostduinkerke

Re: Routes (her)berekenen bij importeren

Berichtdoor tencats » 24 mei 2016 23:37

guzzi vero schreef:Je hebt de route dus moeten importeren in BC anders kon je ze niet versturen. Hierdoor kreeg de route waarschijnlijk (?) de gegevens van de oude kaart in BC mee bij het versturen naar de nav v.


Je moet wel even goed lezen wat ik schrijf. De route is door mij vervaardigd in exact dezelfde kaartversie als aanwezig in de betreffende navigator, alleen is er een andere versie aanwezig op de gebruikte PC. Van glitches is dan ook geen sprake en er is dus ook geen sprake van een route in een andere kaartversie. Het is de pc, gebruikt voor doorsluizen van de route naar de NAV V die dus niet de beschikking had over dezelfde kaartversie.
De conclusie is derhalve dat als BC niet de juiste kaartversie heeft, het versturen van een correcte route naar een GPS met dezelfde kaartversie niet mogelijk is ook al staat het herberekenen bij overdracht niet aangevinkt.

En dat je ook tracks kunt gebruiken is duidelijk, ik ben bekend met het stokpaardje van Hans, maar doet hier nu even niet ter zake. Zie ook de titel van dit topic.
Erik
Onderweg met BMW R1250RS, een BMW Nav VI, een Rider 40 plus de Sena SMH5. Verder in huis: Zumo 550, 660 & 592,5, en BMW nog een Navigator VI, Montana 600 & 650, 2x een Vivofit, een VIRB Elite, VIRB X en een Epix.
Avatar gebruiker
tencats
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1060
Geregistreerd: 23 mei 2008 13:54
Woonplaats: Almere

Re: Routes (her)berekenen bij importeren

Berichtdoor Blihi » 25 mei 2016 08:24

Wat mij nog wel eens overkomt is dat je waypoints die op een eerdere kaartversie gemaakt zijn kopieert naar een nieuwe route. Dit levert problemen omdat basecamp dit waypoint niet op de nieuwe kaart zet, maar het gewoon naar de oude kaart laat wijzen. Dan kun je alle routeringspunten goed hebben staan, maar blijft de Zumo lang rekenen (niet herberekenen).

Sinds ik dat in de gaten heb maar ik steeds ook nieuwe waypoints, dus niet kopieren of dupliceren, maar gewoon op de juiste kaart even een nieuwe maken.
Blihi
 
Berichten: 106
Geregistreerd: 6 jul 2012 09:43

Volgende

Keer terug naar Garmin Zumo 590

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 3 gasten