Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Route lengte 590 verschilt met BC

De specifiek op motorrijders gerichte 5 inch navigatiesystemen van Garmin, introductie 2014

Route lengte 590 verschilt met BC

Berichtdoor peter2310 » 22 mei 2017 20:55

Aan de vooravond van een vierdaagse tour naar het Westerwald met een groot gezelschap ontdek ik een vreemd verschil.

Ik heb een rit van 215 km opgedeeld in 4 tracks (van POI naar POI) en wil dus in principe de rit rijden op basis van de track omdat ik uit ervaring weet dat dit de meest betrouwbare manier is. Ook om de rit te delen met je medereizigers is dit de meest simpele en doeltreffende manier. Minpuntje vind ik het gemis van het toevoegen van POI`s als hard viapunt. Dat is dan ook de reden dat ik zelf de route op de "koninklijke methode" wil rijden met uiteraard de "trackstempel" als controle.

Mijn werkwijze:

Na het importeren in de 590 bemerk ik een behoorlijk afstand verschil van de route t.o.v. de zelfde route in BC en de totale lengte van de 4 tracks. In BC hebben route en de totale lengte van de gezamenlijk tracks een afstand van 215 km. Bij controle in de 590 constateer ik dat na conversie alle 4 de tracks de exacte afstand als route hebben gekregen, 215 km. dus. De route heb ik gemaakt aan de hand van de track mbv de RTW tool voordat ik deze heb gesplitst in 4 delen. Gekozen voor 1 viapunt per km. en de route tevens ontvlagt. In BC is de route na bewerking identiek aan de track. Met uitzondering van de bekende POI`s zoals koffie, lunch etc. heb ik alle viapunten "zacht" gemaakt. Na import in het toestel is de lengte van de route 242 km, dat verschil is wel erg groot. Nu komt het vreemde van het verhaal. De rit heb ik ingezoomd bekeken op het toestel waarbij ik geen enkel verschil zie t.o.v. de track. Kan er op het toestel een heen en weertje ontstaan wat ik niet opmerk of zie ik wat anders over het hoofd?

Dank voor jullie reactie.

Peter
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GpsMap60 - Garmin ZUMO 550
Nu in gebruik: Garmin Edge Touring - Garmin ZUMO 590 - Cardo Scala Rider Q1
Avatar gebruiker
peter2310
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 257
Geregistreerd: 4 mei 2005 12:09
Woonplaats: Zevenbergen

Re: Route lengte 590 verschilt met BC

Berichtdoor FM » 22 mei 2017 22:48

1 viapunt per kilometer komt dus neer op ongeveer 215 viapunten. Dat vind ik erg veel.
Bij de route in het toestel berekent het toestel elk segment tussen elk viapunt. Al die berekende afstanden worden daarna opgeteld.

Ik dacht ooit gelezen te hebben dat de afstanden van die segmenten afgerond worden. Ik dacht zelfs met een afronding naar boven. Dus 215 keer kan er een iets te lange afstand berekend worden. Alles samen opgeteld kan dat een groot verschil opleveren.
Zumo 590, BMW R1200RT, SRC op Schubert C3 Pro
Avatar gebruiker
FM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4230
Geregistreerd: 30 mei 2005 19:49
Woonplaats: Holsbeek

Re: Route lengte 590 verschilt met BC

Berichtdoor Frank » 22 mei 2017 23:08

Dat komt inderdaad door het grote aantal viapunten, waardoor het toestel met afgeronde segmentdelen op een te groot totaal uitkomt. Als je vanuit een track een route zou berekenen, kom je waarschijnlijk wel weer op de originele afstand uit.

1 viapunt per km is echt veel te veel, dit moet met veel minder kunnen! En moet je ook doen, anders wordt je route een woud van blauwe bolletjes en op je scherm bijzonder onoverzichtelijk.
Stelregel voor routes is om zo weinig mogelijk viapunten te gebruiken. Als het kaartmateriaal in Basecamp en het toestel identiek is, heb je echt niet veel punten nodig voor een "koninklijke" route.

Overigens, het oude "ontvlaggen" is voor de nieuwe Zumo's (3xx en 59x serie) niet meer nodig, gewoon allemaal zachte viapunten definiëren en alleen "harde" punten voor locaties die je koste wat kost wil bezoeken.
Groeten,
Frank

BMW F800GT + Zumo 590 + GPSmap 62s
Avatar gebruiker
Frank
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1775
Geregistreerd: 14 maart 2004 23:36
Woonplaats: Geldrop

Re: Route lengte 590 verschilt met BC

Berichtdoor peter2310 » 23 mei 2017 08:04

Dank voor jullie reactie. Met het fors aantal viapunten wilde ik de betrouwbaarheid van de route verhogen. Niet iedereen heeft de laatste kaarten geactiveerd en het evt. verschil tussen NT en NTU wilde ik hiermee tevens beperken. Het was ook meer gemakzucht om dit klusjes door RTW tool te laten opknappen. Ik zal dit zelfde spelletje nog eens herhalen met pakweg 50 viapunten ( 1 op 4 km) en zien wat dan de afwijking is. Het potlood erbij en overtekenen is uiteraard ook nog een optie :D Dank voor jullie inbreng.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GpsMap60 - Garmin ZUMO 550
Nu in gebruik: Garmin Edge Touring - Garmin ZUMO 590 - Cardo Scala Rider Q1
Avatar gebruiker
peter2310
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 257
Geregistreerd: 4 mei 2005 12:09
Woonplaats: Zevenbergen

Re: Route lengte 590 verschilt met BC

Berichtdoor HaWee » 23 mei 2017 12:33

routepunten moet je invoegen om en mogelijke afwijking te voorkomen, niet omdat je x km verder bent :wink:

kijk hier eens https://www.youtube.com/watch?v=CDI4bnWS7G4 een oud filmpje maar het principe blijft geldig , zo kun je een route maken die goed blijft onafhankelijk van kaartversie of gps instelling

hier https://www.mrgps.nl/kennisbank/ vind je meer info
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20048
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Route lengte 590 verschilt met BC

Berichtdoor HaWee » 23 mei 2017 13:05

aanvulling
https://www.mrgps.nl/kennis-category/garmin-motor
hier staat het wat specialer voor de motor en dan staat meteen rechtsboven een nieuwe versie van de manier om routes betrouwbaar uit te wisselen https://www.mrgps.nl/kennis/mrgpsmethode/
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20048
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Route lengte 590 verschilt met BC

Berichtdoor Frank » 23 mei 2017 13:33

In de eerste post staat al dat de TS de routes wil uitwisselen op basis van tracks (de "MrGPS-methode")...
Groeten,
Frank

BMW F800GT + Zumo 590 + GPSmap 62s
Avatar gebruiker
Frank
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1775
Geregistreerd: 14 maart 2004 23:36
Woonplaats: Geldrop

Re: Route lengte 590 verschilt met BC

Berichtdoor HaWee » 23 mei 2017 15:11

:oops:
goede opmerking , bedankt
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20048
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Route lengte 590 verschilt met BC

Berichtdoor peter2310 » 23 mei 2017 15:31

HaWee schreef:routepunten moet je invoegen om en mogelijke afwijking te voorkomen, niet omdat je x km verder bent :wink:



Dat was ook niet mijn opzet. Het ging mij meer om de "koninklijke" ook betrouwbaar uit te kunnen wisselen indien dit iemand op prijs stelt in de groep. Dat dacht ik te bewerkstelligen door meer viapunten toe te voegen vooral in stedelijk gebied. Zoals je in de OT kan lezen ga ik voor uitwisseling ook voor de veilige methode. Het verschil viel me alleen op en was benieuwd naar de oorzaak. En.......de filmpjes van Hans ben ik op geabonneerd, daar mis ik sowieso al jaren niets van. :D Niettemin toch bedankt voor je reactie.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GpsMap60 - Garmin ZUMO 550
Nu in gebruik: Garmin Edge Touring - Garmin ZUMO 590 - Cardo Scala Rider Q1
Avatar gebruiker
peter2310
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 257
Geregistreerd: 4 mei 2005 12:09
Woonplaats: Zevenbergen

Re: Route lengte 590 verschilt met BC

Berichtdoor HaWee » 23 mei 2017 16:09

ik las 1 op 4 km als "elke 4 km een punt" terwijl jij het bedoelde als 200 / 4 = ordegrootte 50 punten te plaatsen afhankelijk van de omstandigheden (wat ik dus ook bedoelde met mijn opmerking)
we zijn het dus helemaal eens :wink: en misschien is de extra uitleg weer nuttig voor anderen.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20048
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Route lengte 590 verschilt met BC

Berichtdoor peter2310 » 29 mei 2017 11:19

Met de gegeven informatie ben ik aan de slag gegaan. Alle routes (200-215 km) zelf getekend adhv de track ipv dit klusje over te laten aan RTWtool. Zo`n mega karwei is het nu ook weer niet. Ik neem aan dat 50 viapunten op genoemde afstanden niet extreem is. Enkele hiervan zijn "hard" gemaakt voor tussenstops. Het verschil is nu inderdaad aanzienlijk kleiner maar blijft toch 5 tot 6 km. Daar zal ik het dus mee moeten doen :wink:

Op sommige punten de route gedwongen omdat deze om wat voor reden dan ook niet door dat ene straatje wilt routeren. En nee, het is dan niet perse eenrichtingsverkeer. Wat me overigens nog meer opvalt is het feit dat de route vaak gedwongen moet worden als er rotonde`s aanwezig zijn. 30 Km omrijden is dan geen uitzondering. Het probleem is opgelost als er een viapunt exact op de rotonde wordt geplaatst. Is dit een kaart of omgevings gerelateerd probleem of is het bekend verschijnsel ?

Peter
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GpsMap60 - Garmin ZUMO 550
Nu in gebruik: Garmin Edge Touring - Garmin ZUMO 590 - Cardo Scala Rider Q1
Avatar gebruiker
peter2310
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 257
Geregistreerd: 4 mei 2005 12:09
Woonplaats: Zevenbergen

Re: Route lengte 590 verschilt met BC

Berichtdoor RonalT » 29 mei 2017 17:28

peter2310 schreef:....Is dit een kaart of omgevings gerelateerd probleem of is het bekend verschijnsel ?


Welke kaart? Want bij de OMK ken ik dat verschijnsel.
Moet je meer eens kijken naar de rotonde waar de route niet vanzelf over wil. Dan steekt er dikwijls een of andere N-weg in de rotonde en die probeert de kaart dan te vermijden..... (misschien)
Laat eens een plaatje zien waar zo iets gebeurde?
Groeten, RonalT

Mijn epitaaf wordt volgens mijn vrouw: zo en nu is iedereen de weg kwijt!

SP2610, Z340, Z550, Z590, CityNavigator, OpenStreetMap, OnRoute Motorkaart Midden-Europa
En een VivoFit HR om te kijken hoe het met me gaat
Avatar gebruiker
RonalT
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2731
Geregistreerd: 20 sep 2006 18:14
Woonplaats: Dinteloord

Re: Route lengte 590 verschilt met BC

Berichtdoor peter2310 » 29 mei 2017 20:27

Excuus voor het formaat van de pics. Dit is 1 van de voorbeelden die ik meerdere malen ben tegen gekomen. Het heeft m.i. alles te maken met het profiel wat wordt gebruikt. In mijn geval is dit vaak een profiel gemaakt op basis van het motorprofiel met enige aanpassingen. Zoals je kunt zien kan de route tot zelfs enkele meters voor de rotonde niet worden gedwongen om de K39 te volgen. 1 punt op de rotonde geplaatst en het probleem is opgelost. Met het profiel "rijden" is er geen probleem, rotonde wordt zonder extra punten probleemloos gevolgd.

De reden zou kunnen zijn het vermijden van "belangrijkste provinciale wegen" wat in dit profiel is aangevinkt. De K39 kruist hier namelijk de L194 die dan vermoedelijk op de rotonde vermeden wordt. De gebruikte kaart is CNE NTU 2018.1.
Bijlagen
2017-05-29 (5).png
Een viapunt op de rotonde lost het probleem op
2017-05-29 (5).png (82.51 KiB) 800 keer bekeken
2017-05-29(2).png
Het aantal punten maakt niet uit, rotonde wordt vermeden
2017-05-29(2).png (217.84 KiB) 800 keer bekeken
2017-05-29 (3).png
Tot op enkele meters voor de rotonde wordt deze nog steeds vermeden
2017-05-29 (3).png (166.26 KiB) 800 keer bekeken
Laatst bijgewerkt door peter2310 op 29 mei 2017 20:51, in totaal 1 keer bewerkt.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GpsMap60 - Garmin ZUMO 550
Nu in gebruik: Garmin Edge Touring - Garmin ZUMO 590 - Cardo Scala Rider Q1
Avatar gebruiker
peter2310
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 257
Geregistreerd: 4 mei 2005 12:09
Woonplaats: Zevenbergen

Re: Route lengte 590 verschilt met BC

Berichtdoor HaWee » 29 mei 2017 20:47

peter2310 schreef:Excuus voor het formaat van de pics.


https://forum.gps.nl/viewtopic.php?f=16&t=39662

veel mogelijkheden maar mijn persoonlijke voorkeur http://www.irfanview.com/ goed en gratis programma
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20048
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Route lengte 590 verschilt met BC

Berichtdoor peter2310 » 29 mei 2017 20:52

Excuus , inmiddels hersteld naar kleiner formaat. Dank voor de tip.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GpsMap60 - Garmin ZUMO 550
Nu in gebruik: Garmin Edge Touring - Garmin ZUMO 590 - Cardo Scala Rider Q1
Avatar gebruiker
peter2310
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 257
Geregistreerd: 4 mei 2005 12:09
Woonplaats: Zevenbergen

Volgende

Keer terug naar Garmin Zumo 590

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast