Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Kwaliteit van gedownloade tracks

Tracks/routes van en voor fietstochten

Moderator: GPStracks

Kwaliteit van gedownloade tracks

Berichtdoor ociN » 11 apr 2011 11:54

Hallo forummers,

Ik ben sinds een weekje de eigenaar van een Garmin Edge 800. ik heb eerder nog geen berichten gepost op dit forum maar volg het wel al een tijdje om de knepen van het vak onder de knie te krijgen.

Ik wil m'n Edge vooral gebruiken om gedownloade tracks na te fietsen. Deze tracks haal ik meestal van fietsnet.be, O2-bikers, BLOSO etc.

Na een paar testjes afgelopen weekend (met zeer wisselend succes :D ) vroeg ik me het volgende af:

1. Bewerken jullie gedownloade tracks nog alvorens deze naar het GPS-toestel te zenden? Is dit - naar jullie ervaring - noodzakelijk om zonder al te veel ellende een tochtje te kunnen nafietsen? Om te verduidelijken: met bewerken bedoel ik niet het wijzigen van het startpunt van de tocht maar bijvoorbeeld wel het corrigeren van punten ("op" de weg zetten), het verwijderen van waypoints etc.

2. Als ik een paar MTB-tracks downloadt valt het me op dat in Mapsource de tracks al snel 400 à 500 punten (routepunten, viapunten, ?) bevat ondanks de nog beperkte totaalafstand van de tocht (ca. 40 à 50 km). Is op dit aantal de grens van 200 (koers)punten (?) voor de Edge 800 van toepassing?

3. Wanneer ik gedownloade tracks open in Mapsource (met op de achtergrond bvb. de Topomap Benelux) valt het me op dat de track soms nogal afwijkt van de lokale weg of onverhard pad. Is dit enkel te wijten aan de beeldkwaliteit van m'n laptop of ligt dat punt echt naast de weg of het pad? Corrigeren julie dergelijke tracks volledig alvorens op te laden naar de Edge?

Een hoop (lange) vragen voor een eerste post bedenk ik nu :oops: maar ik hoop dat iemand me een antwoord kan bieden.

En hierbij wil ik ook alvast Edward, jkelder en vele anderen bedanken die in dit forum een hoop nuttige informatie verstrekken!
ociN
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 11 apr 2011 10:46

Berichtdoor jkelder » 11 apr 2011 18:02

Omdat je voorkeur uitgaat naar vooral het rijden van tracks, die je van het internet download, waarschijnlijk meestal in .gpx formaat en dat in combinatie met de Edge 800, zou ik je sterk willen aanraden het programma WinGDB3 (nieuwste versie) te downloaden en te installeren.
Voor download: http://www.sackman.info/
Na installatie moet je direct het veldje Edge/Forerunner aanvinken voor ondersteuning van de Edge 800.

- Bij aangesloten Edge 800 kun je met het plaatsen van een .gpx file (track of route) in het invoerveld van WinGDB3 met de opte '0' deze direct verzenden (Converteren) naar de Edge 800, alwaar je de track of route kunt aansturen onder ‘Koersen van het hoofdmenu.

- Bij aangesloten Edge 800 kun je de .fit file (Garmin\Activities) van een opgenomen rit in het invoerveld zetten en direct bekijken in MapSource.
Wil je ook de opgenomen cadans- en hartslaggegevens zien, dan moet dat via Training Center of on-line Garmin Connect

- Waypoints, die in de Edge 800 zijn opgenomen (Garmin\Locations), kun je via ‘Converteren’ overbrengen naar MapSource door de .fit file uit die directory in het invoerveld van WinGDB3 te zetten.

- Het is gemakkelijk waarschuwingen te krijgen voor de bochten in een koers. Daarvoor kun je kiezen door dit onder ‘Voorkeuren’ van WinGDB3 aan te geven. Alles instelbaar, zoals bochthoek, gem. snelheid (voor de virtuele partner) en tijd van aangifte voor de bocht.

Na de voordelen van WinGDB3 voor een Edge 500/605/705/800 te hebben opgenoemd ook even terugkomend op je vragen.

1. De meeste tracks zijn van zodanige kwaliteit (GPStracks.nl, Fietsnet.be ), dat deze goed zijn om zonder te bewerken in de Edge 800 te zetten. Alleen moet je soms voorzichtig zijn met tracks, die door onervaren gebruikers zijn ingezonden en niet zijn gecorrigeerd. Maar, elk nadeel heeft z'n voordeel, daar staan dan weer de toiletplaatsen op. :lol:
Tracks filteren (minder trackpunten) kan evt. met MapSource of WinGDB3.
2. De Edge/Forerunner serie heeft juist het grote voordeel, dat de koersen, vergelijkbaar met tracks, uit heel veel koerspunten kan bestaan, eigenlijk onbeperkt per koers. Alleen heeft het totaal aantal koerspunten in de Edge een beperking van pakweg 18000 stuks (Edge 605/705). Bij heel lange koersen kunnen er dus minder koersen in. Het aantal van 200 koerspunten bij de Edge 800 slaat op de extra toegevoegde koerpunten aan een koers. Bij WinGDB3 zijn dat het maximaal aantal toe te voegen waarschuwingen voor een bocht.
3. Dat de trackpunten naast de weg van de kaart liggen, kan liggen aan de kalibratie van de kaart, welke allemaal verschillend zijn, of aan de miswijzing van de GPS door slechtere ontvangst satellieten, snelheden, etc. De fietsroutenetwerken van mijn hand en bedoeld voor eigen gebruik, heb ik getekend met TopoNL als ondergrond, dus bij die kaart liggen de tracks precies op de weg.
Groet'n van .. Jan oet brinkdorp 'n Ham.
GPSV, Quest, Forerunner 310XT/410, Edge 705HR/CAD, Edge 800 Bundel, Nüvi 860, Oregon 550t
Voor Fietsroutenetwerk, Wandelnetwerk en Paardrijnetwerk : Zie http://planner.gps.nl
Avatar gebruiker
jkelder
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 3015
Geregistreerd: 15 maart 2004 21:35
Woonplaats: Den Ham (N52 27.842 E6 29.802)

Berichtdoor ociN » 11 apr 2011 19:31

Bedankt voor de uitgebreide reply, jkelder! :)

'k Had bij mijn eerste post mss beter effe de "voorgeschiedenis" bijgeschreven. Bij de aankoop van m'n Edge 800 heb ik onmiddellijk Mapsource en winGDB3 geïnstalleerd. Ik had CN en Topo Benelux aangeschaft met het toestel. Na installatie en ontgrendeling van beide kaarten heb ik deze volledig overgezet naar een microSD-kaart van 4 Gb.

Tot nu toe heb ik de op dit forum vermelde werkwijze toegepast voor het laden van tracks in de Edge: downloaden van tracks in GPX- of GDB-formaat, vervolgens selecteren in WinGDB3 en converteren m.b.v. optie '0' (incl. waarschuwingssignaal voor bochten vanaf 30°). Als ik via de Windows-verkenner in het toestel ga kijken worden de bestanden initieel bewaard in de New files-map om na opstart van de Edge deze te verplaatsen naar de map "Courses" en om te zetten naar fit-bestanden. So far, so good.

Na het uitvoeren van een aantal bijkomende praktijktests :D vanavond kan ik m'n vragen nog wat verder concretiseren:

1. Enerzijds heb ik zelf 2 tracks getekend in Mapsource (eentje in CN en eentje in Topo Benelux), bewaard in GDB-formaat en vervolgens met WinGDB3 via optie '0' naar de Edge gezonden. Het volgen van deze koersen was een eitje (start van de koers werd herkend door de Edge, waarschuwingssignalen kwamen tijdig en waren correct, de afstand tot het volgende koerspunt werd keurig weergegeven, einde van de koers werd herkend). Alles OK tot zover.

2. Het interessantste aan een Edge lijkt me echter het downloaden van allerhande tracks (on- en off-road) op fietsnet.be, routeyou.com, kraksontracks, O2 etc. Hiermee heb ik tot nu toe 2 tests gedaan die absoluut geen goed resultaat gaven.
Gisteren probeerde ik de BLOSO MTB-tocht van Lennik (Groen/Blauw) na te rijden die ik op routeyou.com had gedownload in GDB-formaat. Via de identieke methode had ik deze op m'n Edge ingeladen. Op het startpunt van de koers leek de Edge het startpunt nooit te herkennen. De aanduiding van de richting waarin de koers aanving, was nooit duidelijk. Ik kreeg weliswaar een aanduiding van de afstand naar het volgende koerspunt maar deze wijzigde op een heel onlogische wijze.
Vanavond heb ik via fietsnet.be een korte tocht uitgestippeld die 5 knooppunten aandeed. Vanop de website heb ik de track bewaard in GPX-formaat (met optie 'Knooppuntnummer en het volgende knooppuntnummer in de wegbeschrijving als waypoint naam' geselecteerd en 'Bewerk tot 500 punten' uitgevinkt). De track in GPX heb ik vervolgens in Mapsource geopend en als GDB bewaard. Met WinGDB3 opnieuw in de Edge geladen. Vanaf thuis heb ik de koers geselecteerd en me - na vraag van het toestel - me op de CN-kaart laten navigeren naar het startpunt van de koers. Eens daar aangekomen herkende de Edge het startpunt van de koers echter niet. Het (paarse) kruimelspoor was wel zichtbaar. De aanduidingen "links/rechts" stonden weliswaar op het spoor aangeduid maar er werd geen pop-up getoond bij het "overschrijden" van de indicatie "links/rechts" op het spoor (noch was een geluidssignaal te horen). In plaats van de afstand tot het volgende koerspunt te laten zien, toonde dit veld echter de totale afstand tot het einde van de koers. Wanneer ik (bewust) afweek van de koers, kreeg ik wel een pop-up "Van koers" en kreeg ik een aanduiding van het aantal m dat ik verwijderd was van het dichstbijzijnde koerspunt (en dit aantal steeg naarmate ik verder weg fietste).

Hoewel ik dus dezelfde werkwijze heb toegepast, ben ik er niet in geslaagd om gedownloade tracks op een duidelijke en eenvoudige manier na te fietsen. Ik zou graag willen begrijpen waaraan dit te wijten is. Als iemand de desbetreffende GPX/GDB-bestanden wenst te bekijken, kan ik deze altijd doormailen.

Voor de ervaren gebruikers heb ik ook nog 2 andere vragen:

- Laten jullie je door de Edge navigeren naar het startpunt van de koers (zoals het toestel voorstelt bij selectie van de koers) of tekenen jullie vooraf in Mapsource het ontbrekende stukje track van thuis tot de start eigenhandig bij aan de gedownloade track?

- Hoe krijgen jullie een duidelijk beeld van de richting waarin je moet starten bij de koers? Ik had al de tip gelezen om geen lussen te maken maar start en einde van de track enigszins uit elkaar te houden. Bij m'n tests bleek dit echter niet echt bij te dragen bij de duidelijkheid qua startrichting.

M'n excuses voor de vele en zeer uitgebreide vragen maar ik wil eerst m'n GPS-toestel goed kennen alvorens me er in onbekende streken op te beroepen. :D
ociN
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 11 apr 2011 10:46

Berichtdoor jkelder » 11 apr 2011 22:08

De site van Fietsnet.be ken ik behoorlijk goed. Al sinds eind 2007 heb ik regelmatig contact met de twee fietsgekke ingenieurs Koen Mannaerts en Kris Mattheus. Ook hebben we elkaar vorig jaar ontmoet in cafe Moskes onder Breda, waar de grens door de gelagkamer loopt. Ze kunnen met mijn toestemming gebruik maken van mijn Nederlandse data en dat zal in de toekomst ook sneller met enige filtering van de tracks gebeuren. Het is een logische en heel snelle planner.

De uitvoer is in .gpx formaat en .tcx formaat.
Gebruik je WinGDB3, dan moet dat in .gpx formaat. Maar WinGDB3 neemt geen waypoints/knooppunten mee tijdens de conversie.
Misschien moet je dan kiezen voor de optie 'Geen knooppuntnummers' en die versie via WinGDB3 met waarschuwingen verzenden.
Zonder waarschuwingen kun je de .gpx file ook in de Garmin\NewFiles directory zetten.

Dat laatste geldt zeker, als je de .tcx versie van Fietsnet.be gebruikt, dus in dat geval zonder WinGDB3.

De Edge 705 had een kompaspagina en dan kon je bij de start gelijk de goede richting zien.
De Edge 800 heeft het kompasscherm niet.
Zelf heb ik op het kaartscherm een dataveld aangemaakt 'Afstand tot volgend koerspunt'. Dan kan ik normaal de afstand tot de volgende bochtwaarschuwing zien. Wordt deze afstand echter al fietsend steeds groter i.p.v. kleiner, dan ga je de verkeerde kant op. :wink:
Groet'n van .. Jan oet brinkdorp 'n Ham.
GPSV, Quest, Forerunner 310XT/410, Edge 705HR/CAD, Edge 800 Bundel, Nüvi 860, Oregon 550t
Voor Fietsroutenetwerk, Wandelnetwerk en Paardrijnetwerk : Zie http://planner.gps.nl
Avatar gebruiker
jkelder
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 3015
Geregistreerd: 15 maart 2004 21:35
Woonplaats: Den Ham (N52 27.842 E6 29.802)

Berichtdoor Scheurneus » 12 apr 2011 12:54

ociN schreef:2. Het interessantste aan een Edge lijkt me echter het downloaden van allerhande tracks (on- en off-road) op fietsnet.be, routeyou.com, kraksontracks, O2 etc. .....................

. Eens daar aangekomen herkende de Edge het startpunt van de koers echter niet. Het (paarse) kruimelspoor was wel zichtbaar. De aanduidingen "links/rechts" stonden weliswaar op het spoor aangeduid maar er werd geen pop-up getoond bij het "overschrijden" van de indicatie "links/rechts" op het spoor (noch was een geluidssignaal te horen). In plaats van de afstand tot het volgende koerspunt te laten zien, toonde dit veld echter de totale afstand tot het einde van de koers. .............

Hoewel ik dus dezelfde werkwijze heb toegepast, ben ik er niet in geslaagd om gedownloade tracks op een duidelijke en eenvoudige manier na te fietsen. Ik zou graag willen begrijpen waaraan dit te wijten is. Als iemand de desbetreffende GPX/GDB-bestanden wenst te bekijken, kan ik deze altijd doormailen.


Bovenstaande is wel vreemd, want een track zelf gemaakt of ergens vandaan kent wel een aantal variabele mogelijkheden, maar de basis is en blijft de trackpunten.
Een track die gefietst is (je geschiedenis bv) bevat naast coördinaat ook exacte tijd en datum en hoogte.
Een gefilterde track bevat geen of misvormde tijd/datum (zeker bij zelf knippen).
Mogelijkheden:
- Track filteren in MapSource/BaseCamp
- Track filteren in WinGDB3
- Tussentijds nog even als GPX exporteren en daarna weer in een ander MapSource venster inlezen.
- Via gpsies.com de track converteren naar een koers en ook gelijk hoogte laten toevoegen en een gemiddelde snelheid. De TCX in je toestel zetten.

Filteren omdat je bewust informatie eruit wilt halen en gpsies, omdat je bewust info wilt toevoegen.

Je zelf getekende track bevat namelijk een minimum aan informatie, alleen de trackpunten (coördinaten) en afh. van de kaart de hoogte (bij Topo BeNeLux alleen als je op een hoogtelijn klikt met trackpunt).
ociN schreef:- Hoe krijgen jullie een duidelijk beeld van de richting waarin je moet starten bij de koers? Ik had al de tip gelezen om geen lussen te maken maar start en einde van de track enigszins uit elkaar te houden. Bij m'n tests bleek dit echter niet echt bij te dragen bij de duidelijkheid qua startrichting.


Maak een waypoint aan het begin van je track/koers en noem die bv S-Routenaam (Start routenaam). Laad dit Waypoint apart! En als je begin en einde niet tegen elkaar liggen is dat duidelijk op je scherm te zien. Verder kan handig zijn dat je bv een R of L aan je koersnaam toevoegt, Rechtsom of Linksom ;) (CW of ACW - Clockwise of Anti Clockwise)
Marco :)

Meridian Platinum, GPS[map]60, 62st, Dakota20, Edge 605, 800, 3de Zumo660, Rider3, Montana 650, I-gotU GT-120

Zie ook mijn eigen kennisforum.
Avatar gebruiker
Scheurneus
 
Berichten: 9195
Geregistreerd: 2 jun 2006 15:58
Woonplaats: Leusden, bij u thuis (Privé les) of op afstand (GPS Helpdesk)


Keer terug naar Fietsen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast