Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Map update Etrex 35t Touch

De eTrex serie met touchscreen

Map update Etrex 35t Touch

Berichtdoor gverst01 » 8 mei 2016 10:53

e-Trex 35 update error.png
Error in Garmin Express bij update maps
e-Trex 35 update error.png (30.2 KiB) 3156 keer bekeken
Goedendag,

Ik heb sinds kort een e-Trex 35t Touch gekocht (bij Waypoint). Afgelopen weekend de maps via Garmin Express geupdate naar versie 3.0. Dacht ik.... Mooi niet dus. Fouten met de update van de West Europa kaart. Ik heb nu alleen nog maar de Oost Europa kaart op de GPS staan.

Ik zie op diverse fora dat er meer problemen zijn met de update. Hoe kan ik de kaart van West Europa (liefst versie 3.0, maar eventueel ook de oude kaart terugzetten die er standaard op zit) weer terugzetten op de e-Trex ?
Liefst heb ik natuurlijk zowel de kaart van Oost- als West-Europa tegelijk op de GPS beschikbaar. De update van de Oost-europa kaart is wel goed gegaan, en staat dus al op de e-Trex.

Alle hulp is welkom! Alvast heel hartelijk dank.

In de Garmin Express log staat de volgende error:
2016-05-08 11:49:37.4304 | 1 | I | Navigating to page: Garmin.Omt.Express.UI.DeviceDashboard.DeviceDashboardViewModel
2016-05-08 11:49:54.8468 | 2 | W | Exception thrown by unobserved task.
System.AggregateException: A Task's exception(s) were not observed either by Waiting on the Task or accessing its Exception property. As a result, the unobserved exception was rethrown by the finalizer thread. ---> System.ServiceModel.FaultException: De maker van deze fout heeft geen reden opgegeven.
gverst01
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 8 mei 2016 10:40

Re: Map update Etrex 35t Touch

Berichtdoor e.vdwerf » 8 mei 2016 11:26

*( Maak eerst voordat je begint een backup (met JDM) van de gps.!!!!

Dat is mij dus ook overkomen toen ik de gps van de buurman aan garmin expres hing.
Garmin Expres liep vast. Er gebeurde niets meer ondanks dat er stond dat ik geduld moest hebben. dat was na een uur op. De boel was vastgelopen.
Het effect was dat bij opnieuw starten één van de kaarten was verdwenen. Bij opnieuw updaten kreeg je steeds één van de kaarten ... oost dus.
Oorzaak. Gmapprom.img moet West-Europa zijn... Gmapprom1. hoort Oost-Europa te zijn.
Nu was meen ik (kan het draadje even niet vinden) Gmapprom.img (west dus) veranderd in Gmapprom1.img.
Je kunt dit controleren met JaVaWa device manager. Download hier http://www.javawa.nl/jdm.html


Het 1-tje heb ik toen weggehaald en vervolgens van mijn eigen gps de goede kaart met windows verkenner op de etrex van mijn buurman gezet. Het werkt gewoon, ondanks dat er ook gma bestanden aanwezig zijn.

Wat ik zou doen is het 1-tje weghalen en nogmaals de update uitvoeren. Ben benieuwd. De update is dus in de war omdat GE denkt de goede kaart te downloaden, maar vervolgens dezelfde kaart overschrijft. Hij gaat immers weer oosteuropa installeren omdat hij denkt dat West-Europa al aanwezig is.

Mocht je ooit zo verstandig zijn geweest al eerder een backup gemaakt te hebben dan staan daar nog de oude kaarten.

Kortom... je Oost-Europa kaart hoort dus het 1-tje te hebben.
.

En werkt alles weer .. maak een backup!

Succes,
Egbert


edit: Dit was het draadje met de oplossing.. viewtopic.php?f=132&t=46077&p=405685&hilit=gmapprom1#p405685

Hier toch weer een beetje anders. Kijk of het 1-tje er wel of niet staat. dat is echt de boosdoener.

edit 2 http://jdm.javawa.nl/t3Ej

Hier de link van het rapport van mijn etrex touch.. dan kun je zien welke namen de verschillende kaarten horen te hebben. Je kun ook zelf zo'n rapportage hier plakken en dan kunnen wij kijken.
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1939
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: Map update Etrex 35t Touch

Berichtdoor gverst01 » 8 mei 2016 19:45

Beste E.vd Werf,

Je tip heeft me veel geholpen. Heel hartelijk dank daarvoor natuurlijk!
Ik had de tools op de MyWayPoint DVD nog niet goed bekeken. Met de JaVaWa Devicemanager kon ik inderdaad constateren dat zowel de Gmapprom.img als de Gmapprom1.img bestand de kaarten van Oost-Europa bevatten (de Gmapprom1 was de oude kaart van oost-europa uit 2015).
Verder heb ik gezien dat met Garmin Express de download van de kaart-segmenten van versie 3.0 wel goed waren gegaan, en daarna start dan een build fase, en wordt de totale kaart van west-Europa gebouwd. Deze totale kaart stond inderdaad ergens onder de Garmin Express directory op de C: schijf van mijn computer als .img bestand. Dus uiteindelijk moest ik deze nieuwe gebouwde kaart verplaatsen van de C: schijf naar de e-Trex 35t. Dat kon ik dan weer doen met de JaVaWa devicemanager.
Daarna was het nog wel even spannend want de device scan van de device manager hing bij het scannen van de Gmapprom.img
Ik heb de Garmin losgekoppeld van de computer en herstart en toen zag ik al dat hij bezig was met de nieuwe kaart te laden op de e-Trex (bij het opstarten). Met de device Manager kon ik daarna constateren dat alle .img files correct waren.

Ter controle heb ik ook nog met Garmin Express gecheckt wat die ervan vind, maar die zegt nu dat alle kaarten en software up-to-date is. Prima dus!

Ik heb nog wel een vraagje: Waar dienen de .gma en .unl en .sum bestanden voor ? Want deze zijn niet geupdate bij de update van de kaart. Van de kaart van Oost-europa bestaan de .gma en .unl bestand wel (dus gmapprom1.unl en gmapprom1.gma) maar van de kaart van West-Europa zijn deze nu niet beschikbaar. Ik weet niet of dat kwaad kan, en of ik straks bij het gebruik van de GPS nog ergens tegenaan ga lopen? Op mijn C: schijf van de computer stond alleen het .img bestand.

Ik heb nu ook direct een nieuwe backup van de Garmin gemaakt, want dat had ik inderdaad nog net gedaan. Dom!

Nogmaals bedankt voor alle hulp!

Groeten, Gerard Versteeg
gverst01
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 8 mei 2016 10:40

Re: Map update Etrex 35t Touch

Berichtdoor e.vdwerf » 8 mei 2016 20:45

Gerard,

Mooi dat het werkt en ook vreemd dat zo'n update gewoon fout kan gaan. Iemand die van toeten nog blazen weet zit dan met z'n handen in z'n haar. Garmin heeft kennelijk die Europadelen net die andere gmappromnaam gegeven dan de vorige versie. Mijn eigen update ging trouwens perfect. Volgens mij gaat het fout als je eerst de ene en dan de andere kaart update.
Zonder die gma bestanden werkt het ook. Misschien dat die later geplaatste kaart dan niet werkt in basecamp als je de gps aansluit. Ben benieuwd. De GMA bestanden worden aangemaakt als de installatie volgens plan verloopt en zijn ervoor om de aan te tonen dat het om een legale versie gaat. Vroeger had je een unlock code nodig. Tegenwoordig werkt het met gma bestanden. maar je ziet zonder werkt het ook.
Als JaVaWa meeleest kan hij het vast beter uitleggen.

De 3.0 versie is trouwens van ergens oktober/november 2015 en loopt dus ook al weer achter.
Wanneer je de gps gebruikt om te fietsen kun je beter de Europaversie van Openfietsmap erbij zetten (recenter) en voor de Openfietsmap full Benelux. Elke week een update. http://www.openfietsmap.nl
Routeert vele malen beter!
De Topo active is dan wel weer nuttig omdat deze nauwkeurige DEM (hoogte) gegevens bevat. Je hebt dan nauwkeurige hoogteprofielen als je een route of track rijdt. De topoactive kaart hoeft niet aan te staan.
Mocht de later geïnstalleerde kaart niet herkend worden door basecamp zou ik dat wel willen weten ter lering ende vermaak. :D

edit1: En bij de update is ook firmwareversie 3.10 meegekomen. Daarmee was ik 'not amused', want ik kreeg de ene vastloper na de andere en ben toen weer gedowngraded naar 3.0. Bevalt me beter en heeft ook de mogelijkheid om in het popupmenu boven de favorieten te zetten. (Ga naar/ waypoint maken e.d.) In 3.1 was die mogelijkheid verdwenen.
Maar misschien werkt het bij jou allemaal wel naar behoren...
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1939
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: Map update Etrex 35t Touch

Berichtdoor JaVaWa » 8 mei 2016 21:28

e.vdwerf schreef:Als JaVaWa meeleest kan hij het vast beter uitleggen.

Niet echt... ;)
Het unl-bestand bevat een ontgrendelcode, en het gma-bestand een beveiligingscertificaat. Echter, de kaarten zijn gebaseerd op de OpenStreetMap, en de twee kaartbestanden zijn niet vergrendeld (heb ik net gezien in jouw JDM-rapport), dit houdt in dat het toestel helemaal niet controleert of er een geldige .unl en/of .gma aanwezig is.
Waarom de .unl en de .gma dan aangemaakt worden? Geen flauw idee...

Het sum-bestand is niet essentieel, het bevat een checksum en wordt op een gegeven moment door het toestel zelf aangemaakt.
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13382
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: Map update Etrex 35t Touch

Berichtdoor gverst01 » 11 mei 2016 20:12

Egbert,

Ik zou nog even terugkomen op het gebruik van de 3.00 Europa maps in Basecamp. Alles werkt gelukkig normaal.

Ik ga zeker nog even kijken naar de door jou genoemde fietskaarten voor Europa en Benelux.
Maar primair willen we de GPS toch gebruiken voor hardlopen en wandelen in de wereldwijde wildernis-gebieden.

Bedankt.

Groeten, Gerard Versteeg

Ps. Zag net, dat de 3.20 Garmin software alweer beschikbaar is voor de e-Trex. Hierin is ook de bug met de Europa-map opgelost zeggen ze.....
Bijlagen
Garmin maps e-Trex.png
Beschikbare Garmin maps in Basecamp
Garmin maps e-Trex.png (16.68 KiB) 3020 keer bekeken
gverst01
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 8 mei 2016 10:40

Re: Map update Etrex 35t Touch

Berichtdoor e.vdwerf » 11 mei 2016 22:10

Dan ben ik heel benieuwd of de touch het met 3.2 wel goed doet.
In 3.1 was ik opeens uit het bovenste pop-up menu de favorieten (Dashboard) kwijt in het kaartscherm. Dat is reuze handig, want daarmee ontlast je de aan/uit knop.
Zit die mogelijkheid weer in 3.2?

Groet,
Egbert

edit 1: Gerard..
Change History

Changes made from version 3.10 to 3.20:
◦Fixed possible issue causing European Topo Active maps to not update properly
◦Fixed issue with saved track stats precision

*( Laat ik nu zomaar denken dat die favorieten-mogelijkheid in het kaartscherm niet meer terugkomt. Die zit denk ik alleen in 3.0.. Mocht het toch zo zijn laat het even weten.
Bijlagen
scherm favorieten.jpg
scherm favorieten.jpg (20.19 KiB) 3000 keer bekeken
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1939
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: Map update Etrex 35t Touch

Berichtdoor gverst01 » 14 mei 2016 15:51

Javawa fout.png
JaVaWa foutmelding
Javawa fout.png (54.71 KiB) 2941 keer bekeken
Hallo Egbert,

Die favorieten zijn inderdaad verdwenen, dus wat dat betreft zou je beter om versie 3.0 kunnen blijven.
Misschien kun je bij Garmin aangeven dat dit wel een heel nuttige functie was, en dat je die graag terug wilt ?

Hele andere vraag. Klopt het dat JaVaWa GMTK altijd opstart met een foutmelding ? Zie bijlage.

Groeten, Gerard
gverst01
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 8 mei 2016 10:40

Re: Map update Etrex 35t Touch

Berichtdoor HaWee » 14 mei 2016 16:07

nee, dat is niet normaal :wink:
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20027
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Map update Etrex 35t Touch

Berichtdoor e.vdwerf » 14 mei 2016 16:32

Zelf gebruik ik GMTK 4.0 Die start ook wel eens op met een foutmelding. De suggestie is dan dat de virusscanner een onderdeel blokkeert. Als ik GMTK opnieuw opstart moet ik ook nog een keer van windows 8.1 toestemming geven.

Ja.. ik blijf bij 3.0 want dat werkt "redelijk". Goed is anders.
bugs:
-soms staan spontaan alle kaarten aan
-soms gaat de gps uit als ik te snel met tracks aan de slag ben
-soms staat vast op de weg aan
-plaatsen zoek werkt niet.. wel via adressen
-als je van profiel wisselt neemt het nieuwe profiel de vorige routering over.
-heel af en toe doet het touch-scherm het niet

Voor alles heb ik een workaround.. behalve als het toestel uitfloept.

edit: Verzoek gedaan bij garmin om de optie favorieten weer terug te zetten. Denk niet dat bovenstaande fouten zijn verdwenen bij 3.2 :mrgreen:
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1939
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: Map update Etrex 35t Touch

Berichtdoor keesm » 14 mei 2016 17:20

JaVaWa schreef:Het unl-bestand bevat een ontgrendelcode, en het gma-bestand een beveiligingscertificaat. Echter, de kaarten zijn gebaseerd op de OpenStreetMap, en de twee kaartbestanden zijn niet vergrendeld (heb ik net gezien in jouw JDM-rapport), dit houdt in dat het toestel helemaal niet controleert of er een geldige .unl en/of .gma aanwezig is.
Waarom de .unl en de .gma dan aangemaakt worden? Geen flauw idee...

Kaarten zijn niet "Locked", werken dus niet met een ontgrendelcode. Kaarten zijn wel "Signed" in de TRE, wellicht dat daarom toch door Garmin een unl-bestand (fake) en een gma-bestand wordt aangemaakt?
In de praktijk doet het toestel er niets mee volgens mij. Bij aankoop van een Touch bij Waypoint door mijn buurman (waar ik bij was) zei de verkoper zelfs tegen mij: u kunt de kaart ook gewoon naar uw toestel kopiëren. Haha :mrgreen:
Avatar gebruiker
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4356
Geregistreerd: 18 nov 2004 21:03
Woonplaats: N 51°48' E 5°14'

Re: Map update Etrex 35t Touch

Berichtdoor JaVaWa » 14 mei 2016 22:17

gverst01 schreef:Klopt het dat JaVaWa GMTK altijd opstart met een foutmelding?

Dat is niet zoals het hoort... Bij jou is het bestand unlockcodes.ucx corrupt, dit komt vrijwel nooit voor (maar jouw plaatje bewijst dat het toch kan ;) )
Dit bestand staat geloof ik in de map C:\Users\{gebruikersnaam}\AppData\Roaming\GARMIN\Maps. Je zou het even kunnen verplaatsen. Als alle kaarten daarna nog gewoon werken in BaseCamp kun je het bestand verwijderen.
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13382
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum


Keer terug naar eTrex Touch

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


cron