Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Etrex Touch 35 start niet meer

De eTrex serie met touchscreen

Etrex Touch 35 start niet meer

Berichtdoor Ted » 11 jul 2017 20:23

Hallo allemaal,

Zouden jullie me kunnen helpen met m'n Etrex Touch 35? Die start niet meer op, als je 'm aandrukt komt het "Garmin" splashscreen op en dat is het. Uitzetten gaat ook niet meer, je moet de batterijen eruit halen.

Het is zeer vermoedelijk gekomen na een upload via Mapsource van een paar gps tracks. Na de upload heb ik de USB verbinding in Windows uitgeworpen en de USB kabel eruit getrokken. De Etrex bleef daarna op het display "Garmin" en het USB symbool geven. Daarop maar de batterijen eruit gehaald en nu wil ie dus niks meer. Ook niet als ik het SD kaartje eruit haal. Ik kan 'm gelukkig nog wel aan de pc aansluiten door de aan/uit knop ingedrukt te houden, USB kabel erin en pas als de USB connectie herkend is laat ik de aan/uit knop los.

Ik heb diverse (Garmin) howto's gevolgd en het volgende gedaan:
- Een backup gemaakt met JDM.
- Met JDM de hele GPX folder leeggemaakt. De folderstructuur staat er nog wel.
- JDM laten scannen op corrupte databestanden; niets gevonden.
- De enige origineel niet meegeleverde kaart eraf gehaald. Was een Openfietsmap BNL die er al lange tijd zonder problemen opstond.
- Windows CHKDSK /f vindt geen problemen.
- Geprobeerd een master reset te doen door het scherm linksboven vast te houden. Geen resultaat (of ik doe het niet goed).

Ik heb een rapport gemaakt in JDM: http://jdm.javawa.nl/om3I

Als iemand nog ideeen heeft?! Zou zeer gewaardeerd worden, bedankt alvast :)
Laatst bijgewerkt door Ted op 11 jul 2017 22:17, in totaal 1 keer bewerkt.
Ted
 
Berichten: 6
Geregistreerd: 11 jul 2017 20:06

Re: Etrex Touch 35 start niet meer

Berichtdoor e.vdwerf » 11 jul 2017 22:03

Wanneer zo'n etrex niet meer opstart lag dat in het verleden nog wel eens aan wat er in de map gpx stond. (corrupt)
De current ook verwijderd? Die wil ook nog wel eens corrupt zijn. Gewoon dat mapje uit de menustructuur wissen.
Wat ik zou doen is de firmware nog een keer installeren. Wanneer dat met GE niet lukt evt. met Garmin webupdater. Zeker weten dat daar de keuze bestaat om nogmaals te installeren.
Succes,
Egbert

edit: Je krijgt ook een harde reset als je een oudere versie van de firmware erop zet. Zelf gebruik ik 3.0 en ben pas ook weer teruggegaan.
edit2: JDM laat niets bijzonders zien.

edit3: Verder is mapsource niet echt geschikt voor een 35 om tracks over te sturen. Je kunt dan maar één track tegelijk oversturen. Vervolgens het toestel loskoppen.. opnieuw opstarten ... uitschakelen.. dan pas weer vastkoppelen aan de usb.. en dan de volgende track oversturen.
Het toestel moet tussendoor steeds uit. Volgens mij belandt zo'n overgestuurde track eerst in het mapje current.
Wanneer je mapje current met bestand current dus niet hebt gewist zit daar echt de fout
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1935
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: Etrex Touch 35 start niet meer

Berichtdoor Ted » 11 jul 2017 22:20

Dank voor je reactie. Heb nu de hele GPX folder weggegooid maar dat maakt geen verschil.

De firmware herinstalleren lukte inderdaad niet via Garmin Express, via de Webupdater wel, maar ik kon alleen 3.60 laten herinstalleren. Dat gedaan maar geen succes.

Ik zal morgen even zoeken hoe ik een lagere versie kan installeren.

Edit op je [edit 3] Eerlijk gezegd heb ik Mapsource al heel vaak gebruikt om tracks over te sturen, ik heb dan 1 GDB bestand waar meerdere tracks in zitten en dat stuurt ie normaal gesproken in 1x over. Maar goed nu dus niet meer dus misschien heb ik al die tijd veel geluk gehad. Zoals gezegd, de hele GPX folder is nu weg maar zelfs dat helpt niet.
Ted
 
Berichten: 6
Geregistreerd: 11 jul 2017 20:06

Re: Etrex Touch 35 start niet meer

Berichtdoor HaWee » 11 jul 2017 22:49

http://www.gawisp.com/perry/etrex/eTrex_Touch/
hier vind je lagere versies firmware , download het juiste bestand bv eTrexTouch25_35_Webupdater__300.gcd (dat is dus versie 3.0 )

dan dit bestand hernoemen naar (ik dacht) gupdate.gcd en in de gps plaatsen.

Dan de gps uitzetten en weer aanzetten en dan moet de update (downgrade in dit geval) starten.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20018
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Etrex Touch 35 start niet meer

Berichtdoor e.vdwerf » 11 jul 2017 22:56

Aanvulling... gupdate in het mapje Garmin plaatsen.
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1935
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: Etrex Touch 35 start niet meer

Berichtdoor HaWee » 11 jul 2017 22:59

bedankt,
ik kon het zo snel niet vinden waar het moest staan.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20018
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Etrex Touch 35 start niet meer

Berichtdoor Ted » 12 jul 2017 19:03

Dank weer heren! Ik heb versie 3.00 als beschreven in de map Garmin gezet, maar daar bleek al een GUPDATE.GCD te staan van gisteren. Die heeft de Garmin Webupdater er op gezet maar die is dus nooit geinstalleerd (iets wat ik al een beetje vermoedde). Het bestand van gisteren dus vervangen door versie 3.00 maar bij opstarten komt ie nog altijd niet verder :(

Heeft het nog zin om GarminDevice.xml te wissen? Dat is zo'n beetje de laatste ongebruikte feature van JDM.
Ook heb ik nog een JDM backup die ik kort na aankoop heb gemaakt. Ik kan me niet voorstellen dat dat me gaat helpen?
Ted
 
Berichten: 6
Geregistreerd: 11 jul 2017 20:06

Re: Etrex Touch 35 start niet meer

Berichtdoor HaWee » 12 jul 2017 19:28

lees de Help van JDM eens, ik heb het idee dat je niet garmindevice.xlm moet wissen maar dat het terugzetten van de backup (als het een volledige is) wel eens zou kunnen helpen.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20018
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Etrex Touch 35 start niet meer

Berichtdoor ankeric » 13 jul 2017 11:07

Diverse suggesties, waarvan een aantal zinloos, of achteraf en niets is zeker.

Als je dit soort problemen hebt: Ga bij Waypoint langs.
Ook als je geen klant bent: ze helpen je wel, maar brengen daar dan wel een bedrag voor in rekening.

Je zegt: "- Een backup gemaakt met JDM.".
Wanneer heb je die back-up gemaakt? Op het moment dat de gps nog oké was?

Regel 1: als je een gps in je bezit krijgt is de eerste en belangrijkste stap: maak een volledige back-up van het interne geheugen van de gps.
Dat kan met JDM, maar ik geef er de voorkeur aan om dat handmatig te doen. Verschillende back-ups gemaakt op verschillende tijdstippen staan in verschillende folders op mijn back-up schijf.
Maar als je een back-up hebt gemaakt op het moment dat de gps niet meer opstart, dan is dat nutteloos. En als je daarmee je enige goede back-up hebt overschreven… dan is dat zeer ongewenst.

Een aantal opties om je probleem op te lossen...

Garmin procedure: hoe een Reset uit te voeren

Firmware update
Ga terug naar een vorige versie óf – beter – gewoon de huidige versie nogmaals: er is geen reden om de firmware versie als schuldige aan te wijzen. Tenzij de installatie onvolledig was: dan hang je nu tussen wal en schip.

Ted schreef:Ik heb versie 3.00 als beschreven in de map Garmin gezet, maar daar bleek al een GUPDATE.GCD te staan van gisteren.

Dat zou ook kunnen beteken dat de update mislukt is en - daarom - nu met een andere versie ook mislukt.
Kopieer dit bestand naar "<Internal Storage>\garmin\GUPDATE.GCD", in jouw situatie: "G:\garmin\GUPDATE.GCD".
Dus niet op de SD kaart zetten, dat werkt niet.

Zoek naar corrupte bestanden.

Je hebt met JDM hier al een overzicht geplaatst.
Maar JDM herkent niet alle corrupte bestanden.
Verdacht zijn alle bestanden die in 2017 zijn gewijzigd.

Blijf – voorlopig – af van "G:\Garmin\gmap*.*".
Dat zijn kaartbestanden, van Garmin en daarmee redelijk onverdacht.

Wel verdacht zijn:
  • "G:\Garmin\Profiles\*.*"
Deze hele folder zou ik (eerst back-up maken) leeg maken.
De gps maakt daarna een nieuw profiel aan.
Eigen ervaring: mijn profiel (FIETSEN.gpf) bevatte de inhoud van "Current.gpx" (mijn laatst gereden track). En nee, mijn gps kon niet meer opstarten met een dergelijk corrupt profiel. Daarom is dit wat mij betreft de eerste verdachte.

Vervolgens:
  • "G:\Garmin\GarminDevice.xml"
  • "G:\Garmin\system.xml"
Ook deze bestanden kun je gewoon weggooien. Als de gps opstart worden deze opnieuw aangemaakt. Ze zijn niets meer dan een beschrijving van het gps systeem.
En ja, ook deze kunnen corrupt raken: Garmin slaagt er regelmatig in om alle bestanden die worden geschreven of gewijzigd af en toe corrupt te maken. Maar ik heb zelf nooit ervaren dat dit (met xml bestanden) tot opstartproblemen leidde.

Ook een algemene tip: als je zoekt naar corrupte bestanden, bekijk deze dan (met Notepad of een andere Fileviewer). Meestal herken je iets wel als zijnde corrupt. Als ik "Woerden" of "Amsterdam" zie staan in een xml bestand dan is dat nooit (...) goed.

Vervolgens:
  • "G:\Owner_information.txt"
Want door jou aangemaakt, al dan niet met JDM, en dit kan dus ook corrupt zijn.

En tenslotte:
  • "G:\Garmin\.express"
Dit bestand ken ik niet, zou een opdracht kunnen zijn van Garmin Express waarin Garmin Express zegt wat de gps moet doen als deze – opnieuw – opstart.
Dit is een forse aanname, niet gehinderd door kennis of ervaring, maar als het klopt klinkt dit ook als een mogelijke oorzaak. Immers juist het opstarten gaat fout.
Stel (wishful thinking): Garmin Express zet een update bestand klaar en geeft via "G:\Garmin\.express" de opdracht aan de gps wélk bestand én wélke versie moet worden uitgevoerd tijdens opstarten. Als jij dan handmatig dat bestand wijzigt... gaat het daarom misschien niet werken?

Als allerlaatste optie:
Als (...) je een goede en volledige back-up hebt van vóór het opstartprobleem: zet deze back-up terug. Volledig!
Er mogen dus ook geen nieuwere bestanden op de gps achter blijven.
Waarschuwing: een JDM back-up heeft als voordeel dat je deze ook met JDM terug kunt zetten. Doe dat dan ook met JDM. Ik hoop (neem aan) dat JDM tijdens een Restore óók de bestanden verwijdert die niet in de back-up aanwezig zijn (en dus mogelijk corrupt zijn). Ik ga dat zelf niet uitproberen zonder een goede reden te hebben.
Als je een eigen back-up terugzet kan ik me voorstellen dat iemand begint met het formatteren of leeg maken van het geheugen (ik zou dat zelf kunnen bedenken). Geen probleem (!) zolang je de verbinding met de GPS (intern geheugen) vanuit Windows niet verbreekt en direct de back-up terugzet.
Maar als het geheugen van de GPS is gewist herkent Windows dit, ná opnieuw starten van de GPS, niet meer als externe drive en kun je het geheugen dus niet meer benaderen! (bron: Arjen, Waypoint Notter).

En de belangrijkste vraag als laatste:
Wanneer startte de gps nog goed op?
En wat heb jij (!) gedaan daarna waardoor deze nu niet meer goed opstart? Als je iets kunt bedenken is dat een mogelijke verklaring.
Als jij echt (!) niets hebt gedaan: sommige dingen kunnen ook stuk gaan. En moeten dan gerepareerd of vervangen worden. Je leverancier is de eerst aangewezen instantie om dit te regelen. Maar ook Garmin Nederland heeft voor mij al twee keer een GPS omgeruild. En Waypoint ook één keer, dus drie keer in totaal.
Emap (2000), Etrex Vista HCx (2008), Etrex 30 (2011), GPSMAP 64st (2016), VIRB XE (2016), OpenStreetMap Contributor (2010), Mapillary (2015), OsmAnd+ op Samsung Galaxy, Santos tandem Double Travel
ankeric
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1046
Geregistreerd: 25 jun 2008 21:02
Woonplaats: Woerden

Re: Etrex Touch 35 start niet meer

Berichtdoor Ted » 15 jul 2017 18:39

Dank ankeric voor je enorm uitgebreide reactie. Ik ga proberen wat reacties te geven:

Wanneer heb je die back-up gemaakt? Op het moment dat de gps nog oké was?

Ja die is direct na aanschaf gemaakt met JDM.

Een aantal opties om je probleem op te lossen...

De garmin reset met de linkerboven hoek van het scherm vasthouden werkt niet, je moet de linkerbovenhoek vast gaan houden op het moment dat er text onderin het scherm verschijnt; zo ver komt ie niet, hij blijft op "Garmin" hangen. Ik ben met je eens dat de firmware upgrade niet gelukt is, waarschijnlijk start het toestel niet ver genoeg op om GUPDATE.GCD uit te lezen. Overigens is er geen SD kaart in het spel, die heb ik direct na de eerste mislukte opstartpoging eruit gehaald en niet meer terug gezet.

Verdacht zijn alle bestanden die in 2017 zijn gewijzigd.

Er waren inderdaad diverse bestanden die rond het moment van laatste keer loskoppelen van Windows zijn gemaakt, en die leken me ook verdacht. Ik heb nu de JDM backup terug gezet en vrijwel alle bestanden zijn overschreven met de oudere bestanden uit 2016. Een paar extra profielbestanden uit 2017 heb ik handmatig verwijderd. Het helpt echter niet.
De enige bestanden uit 2017 die er nu nog op staan zijn een gmapprom1,gma en gmapprom1.unl. Beide van 23-03-207, de GPS is daarna nog talloze malen gebruikt. Ik durf die bestanden nog niet weg te gooien.

Wanneer startte de gps nog goed op?
En wat heb jij (!) gedaan daarna waardoor deze nu niet meer goed opstart?

Dat had ik dacht ik in m'n startpost gezet; ik heb met mapsource een paar tracks op de GPS gezet, de USB eject van de GPS in Windows gedaan en de USB kabel eruit getrokken. Een uur later probeerde ik 'm te starten en bleef ie hangen om nooit meer te starten. Dus het kan best dat ik iets fout gedaan heb, maar de reputatie van de Etrex Touch is nu ook bepaald niet geweldig, daar weet jij zo te zien van mee te praten met 3 omruilingen.

Ik wacht nog even af of iemand nog baanbrekende tips heeft en zo niet gaat ie maar terug naar Garmin.
Ted
 
Berichten: 6
Geregistreerd: 11 jul 2017 20:06

Re: Etrex Touch 35 start niet meer

Berichtdoor Ted » 15 jul 2017 19:02

Ted schreef:ik heb met mapsource een paar tracks op de GPS gezet, de USB eject van de GPS in Windows gedaan en de USB kabel eruit getrokken.

Net nog eens goed opgelet, als ik USB uitwerpen kies in Windows komt er daarna vanuit Windows een bevestiging dat dat gebeurd is. Viel me wel nu op dat het USB symbool op de GPS scherm daarna aan blijft, als of de USB verbinding actief blijft. Na opnieuw klikken op het USB symbool in de taakbalk komt het USB uitwerp scherm niet meer op, ondanks dat er nog een USB stick in zit. Daarop de PC maar eens afgesloten maar die bleef daarin bleef minuten lang hangen, tot ik de USB kabel eruit trok. Misschien zit daar toch iets mis, ondanks dat Windows in eerste instantie aangeeft dat het uitwerpen gelukt is hangt het volgens mij het hele USB uitwerp proces tot ik de kabel trek. Geen idee of dit aan de PC, de GPS, de kabel of iets anders ligt, maar goed lijkt het me niet.
Ted
 
Berichten: 6
Geregistreerd: 11 jul 2017 20:06

Re: Etrex Touch 35 start niet meer

Berichtdoor ankeric » 16 jul 2017 21:01

Ted schreef:De enige bestanden uit 2017 die er nu nog op staan zijn een gmapprom1,gma en gmapprom1.unl. Beide van 23-03-207, de GPS is daarna nog talloze malen gebruikt. Ik durf die bestanden nog niet weg te gooien.

Dat zou ik ook niet durven. Bovendien onwaarschijnlijke oorzaak. Al zou het terugzetten van de back-up voldoende moeten zijn als je deze wel wist.

Ted schreef:
Wanneer startte de gps nog goed op?
En wat heb jij (!) gedaan daarna waardoor deze nu niet meer goed opstart?

Ik verwachtte geen antwoord op deze vraag (want ik kan niets met welk antwoord dan ook). Ik bedoel uitsluitend te zeggen: als iets niet meer (!) werkt dat voordien wel werkte: probeer dan te bedenken wat er tussen die twee momenten gebeurd is. Soms geeft dat een oplossingsrichting.

Ted schreef:Ik wacht nog even af of iemand nog baanbrekende tips heeft en zo niet gaat ie maar terug naar Garmin.

Ik heb zelfs geen gewone tips meer, dus terug naar de leverancier (die is eerst aangewezen) lijkt me de enige nog resterende optie. Lees dit nog even: Uw recht op een deugdelijk product. Garantieperiode is niet altijd alles zeggend.

Ted schreef:maar de reputatie van de Etrex Touch is nu ook bepaald niet geweldig, daar weet jij zo te zien van mee te praten met 3 omruilingen.

Dat weet ik niet, nooit een Etrex Touch langer dan één uur gebruikt. Maar mijn 3 omruilingen, had ik liever niet genoemd.
Een omruiling was een eTrex Vista: maandagmorgen exemplaar met een probleem dat meer mensen beschreven op internet.
Tweede was een Etrex 30: Shutdown after [Mark Waypoint] by pressing [Enter] during route navigation.
Reproduceerbaar, toestel omgeruild binnen de garantieperiode door een toestel met hetzelfde manco.
In de daaropvolgende firmware versie was het opgelost. Waaruit dan mag blijken dat Garmin zelf ook niet weet waar ze mee bezig zijn. Dergelijke bugfixes staan ook nooit beschreven in de Release Notes.
Derde omruiling was een min of meer vaag probleem met de Garmin Virb binnen één week.
Maar juist de hardware van Garmin staat in mijn ogen als een huis. Een onoplosbaar probleem met jouw Etrex Touch lijkt mij onwaarschijnlijk. De software/firmware daarentegen...

Ted schreef:USB uitwerpen ... Geen idee of dit aan de PC, de GPS, de kabel of iets anders ligt, maar goed lijkt het me niet.

Ik weiger dit als probleem te erkennen; :lol:
Ik heb het namelijk ook af en toe. Het kan - volgens mij - geen kwaad. Windows ziet de USB niet meer, maar de GPS blijft in sprookjes geloven... kabel los is bijna altijd de oplossing. Wake-up call!

Ik ben benieuwd hoe het verder gaat met jouw Etrex Touch....
Emap (2000), Etrex Vista HCx (2008), Etrex 30 (2011), GPSMAP 64st (2016), VIRB XE (2016), OpenStreetMap Contributor (2010), Mapillary (2015), OsmAnd+ op Samsung Galaxy, Santos tandem Double Travel
ankeric
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1046
Geregistreerd: 25 jun 2008 21:02
Woonplaats: Woerden

Re: Etrex Touch 35 start niet meer

Berichtdoor e.vdwerf » 16 jul 2017 22:53

...maar heb je de backup er nu opgezet?

edit2: herstel. .. Dat heb je dus gedaan. Overigens is dat gma bestand niet gekoppeld aan de topoactivekaart. Bij een miskukte update bij een andere etrex touch door een bug in de software was er geen goede communicatie met Garmin expres en mislukte de kaartupdate. Ik heb toen mijn kaarten overgezet en ze werkten gewoon op die andere touch 35. Dat beveiligingsbestand had geen functie. Het was toen een update naar versie 3.0. Nu zitten we dacht ik aan kaart versie 4.0 De foute kaartupdate hield in dat je of oost- of westeuropa kreeg, maar niet beide kaarten. Kennelijk had Garmin de namen van de kaarten omgewisseld.
Ben toch benieuwd welke oplossing er komt.
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1935
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: Etrex Touch 35 start niet meer

Berichtdoor Ted » 20 jul 2017 16:56

Nou dat viel niks tegen 8) Terug gegaan naar de buitensport winkel, verhaal uitgelegd en er kwam een nieuwe uit de doos en die mocht ik meenemen. Erg prettige service dus. Nu alles weer even naar smaak instellen, nieuwe backup met JDM maken en aan de slag. Hopelijk was dit alles een eenmalige ervaring :)
Ted
 
Berichten: 6
Geregistreerd: 11 jul 2017 20:06


Keer terug naar eTrex Touch

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten