Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Hoogte instellen

De GPSmap 276CX, opvolger van de GPSmap 276C

Hoogte instellen

Berichtdoor bartho » 25 aug 2017 06:59

Kan iemand me zeggen hoe ik de hoogte kan instellen zodat hij de werkelijke,gps, hoogte aangeeft.
bartho
 
Berichten: 609
Geregistreerd: 6 maart 2006 09:46
Woonplaats: Gooik Belgie

Re: Hoogte instellen

Berichtdoor Max Kool » 25 aug 2017 15:32

Gebruik "GPS Elevation" als dataveld.
Roses are #FF0000, violets are #0000FF
All my base are belong to you.
Avatar gebruiker
Max Kool
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 268
Geregistreerd: 8 okt 2005 00:15
Woonplaats: Los Angeles

Re: Hoogte instellen

Berichtdoor RonalT » 25 aug 2017 16:31

bartho schreef:...de werkelijke,gps, hoogte aangeeft...


Welke werkelijke GPS hoogte wil je zien?
Een normaal GPS toestel moet de hoogte op een of andere manier berekenen. En dan vind ik het best knap dat het nog zo goed gaat.
Sommige toestellen kennen een barometrische hoogtemeter. Die dien je inderdaad te kalibreren.
Groeten, RonalT

Mijn epitaaf wordt volgens mijn vrouw: zo en nu is iedereen de weg kwijt!

SP2610, Z340, Z550, Z590, CityNavigator, OpenStreetMap, OnRoute Motorkaart Midden-Europa
En een VivoFit HR om te kijken hoe het met me gaat
Avatar gebruiker
RonalT
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2708
Geregistreerd: 20 sep 2006 18:14
Woonplaats: Dinteloord

Re: Hoogte instellen

Berichtdoor Noppie » 25 aug 2017 20:01

RonalT schreef:
bartho schreef:...de werkelijke,gps, hoogte aangeeft...


Welke werkelijke GPS hoogte wil je zien?
Een normaal GPS toestel moet de hoogte op een of andere manier berekenen. En dan vind ik het best knap dat het nog zo goed gaat.
Sommige toestellen kennen een barometrische hoogtemeter. Die dien je inderdaad te kalibreren.

Dat schijnt bij de 276Cx idd ook te kunnen, maar ik heb me daar nog niet echt in verdiept.
Beter één wiel op de grond dan twee in de lucht.

276C op Papazuki GSX1100 caféracer en op mountainbike
276Cx op Yamaha FJR1300A
Avatar gebruiker
Noppie
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 255
Geregistreerd: 23 maart 2004 19:59
Woonplaats: Doetinchem

Re: Hoogte instellen

Berichtdoor bartho » 25 aug 2017 21:49

Ik heb de hoogte in een gegevensveld op het scherm. Als ik de hoogte kalibreer in het hoogtemeter scherm op de Gps hoogte komt dit overeen in het menu GPS scherm hoogte. Rij ik nu de ganse dag in de bergen krijg ik in het gegevensveld een hoogte die niet strookt met de gps hoogte. Soms wel 600 meter afwijkend soms wel -200 m. Dus dit gegeven is niet juist . Vandaar mijn vraag hoe stel ik de hoogtemeter in zodat ik in mijn gegevensveld de gps hoogte krijg.
bartho
 
Berichten: 609
Geregistreerd: 6 maart 2006 09:46
Woonplaats: Gooik Belgie

Re: Hoogte instellen

Berichtdoor HaWee » 25 aug 2017 21:56

Max Kool schreef:Gebruik "GPS Elevation" als dataveld.


waarbij je er wel rekening mee moet houden dat de gps afwijking in hoogte pakweg 3 maal zo groot is als de afwijking in het horizontale vlak. Dus als je geschatte afwijking 10 m hebt is het in hoogte +/- 30 m
en als je in de bergen rijdt waarschijnlijk nog eens 2 a 3 keer zo veel omdat je minder satellieten hebt en maar in een richting. Dus dan kan het wel +/- ong 100m zijn.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 19952
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Hoogte instellen

Berichtdoor bartho » 25 aug 2017 22:00

Dank u Hawee. Over het hoofd gezien. Morgen testen.
bartho
 
Berichten: 609
Geregistreerd: 6 maart 2006 09:46
Woonplaats: Gooik Belgie

Re: Hoogte instellen

Berichtdoor tony rave » 26 aug 2017 21:17

Deze week in de heuvels gereden (tot zo'n 700m) en kreeg niet de indruk dat de gps-hoogte (dataveld "gps-elevation") en de drukmeter-hoogte (dataveld "elevation") veel verschilden. Hoewel er niet speciaal op gelet.
Bij [setup - altimeter] heb ik dit staan:
Bijlagen
altimeter setup.jpg
altimeter setup.jpg (33.85 KiB) 542 keer bekeken
Laatst bijgewerkt door tony rave op 8 sep 2017 17:46, in totaal 1 keer bewerkt.
Alles wat je tegenkomt is een mogelijkheid om je weg te vinden, vervolgens een GNSS-Navigator met echte knoppen. 60CSx+60CSx+276Cx
Avatar gebruiker
tony rave
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1303
Geregistreerd: 1 dec 2004 14:33
Woonplaats: N51.350 E5.458

Re: Hoogte instellen

Berichtdoor Max Kool » 29 aug 2017 17:23

Dit draadje gezien? Ik hou het op GPS hoogte en vergeet de barometer...
Roses are #FF0000, violets are #0000FF
All my base are belong to you.
Avatar gebruiker
Max Kool
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 268
Geregistreerd: 8 okt 2005 00:15
Woonplaats: Los Angeles

Re: Hoogte instellen

Berichtdoor MartinoH » 7 sep 2017 14:59

De barometrhoogte is afhankelijk van de barometerdruk. Die wordt bepaald door de hoogte en door de weersomstandigheden (hogedruk of lagedruk gebied). Om die reden moet je voordat je gaat rijden eerst je actuele hoogte instellen. Als het weer niet drastisch omslaat geeft de barometrische druk ook de goede hoogte aan. GPS hoogte is niet afhankelijk van calibratie, dus op de lange duur betrouwbaarder.
MartinoH
 
Berichten: 7
Geregistreerd: 4 sep 2017 18:09

Re: Hoogte instellen

Berichtdoor Max Kool » 8 sep 2017 07:45

In theorie dus.

Meerdere malen meegemaakt dat de barometer er binnen een halve dag honderden meters naast zat en zichtbaar niet afliep terwijl ik een dal binnenreed.
Roses are #FF0000, violets are #0000FF
All my base are belong to you.
Avatar gebruiker
Max Kool
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 268
Geregistreerd: 8 okt 2005 00:15
Woonplaats: Los Angeles

Re: Hoogte instellen

Berichtdoor bartho » 8 sep 2017 08:52

Zelfde meegemaakt bij mijn trip in de balkan. Zelfs tot -200 m geweest.
bartho
 
Berichten: 609
Geregistreerd: 6 maart 2006 09:46
Woonplaats: Gooik Belgie

Re: Hoogte instellen

Berichtdoor tony rave » 8 sep 2017 14:43

Vanmorgen direct na inschakelen wees 'Elevation' een te hoge waarde aan terwijl 'gps-elevation' (binnenshuis) een vrij juiste waarde aangaf.
Kort daarna (1 a 2 minuten) sprong 'elevation' naar ongeveer de 'gps-elevation' waarde.
Mijn conclusie: auto-calibration (staat 'aan') werkt.

De barometer van 276Cx en 60CSx en waarde via internet verkregen staan alle 3 gelijk.
Mijn conclusie: de drukmeting en omrekening naar barometer werkt.

Binnenkort ga ik een wat langere toer maken en zal 'elevation' in de gaten houden, ben benieuwd.

Zeer begrijpelijk dat de barometer slechts langzaam wijzigt, zo is dat immers.
Niet te verwarren met 'elevation' en 'ambient pressure'.
Leesvoer: het artikel van onvolprezen ++ Lex ++, zie viewtopic.php?f=24&t=10945
Alles wat je tegenkomt is een mogelijkheid om je weg te vinden, vervolgens een GNSS-Navigator met echte knoppen. 60CSx+60CSx+276Cx
Avatar gebruiker
tony rave
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1303
Geregistreerd: 1 dec 2004 14:33
Woonplaats: N51.350 E5.458

Re: Hoogte instellen

Berichtdoor RonalT » 8 sep 2017 15:13

Max Kool schreef:Meerdere malen meegemaakt dat de barometer er binnen een halve dag honderden meters naast zat...


Tijdens mijn meet en regel opleiding hebben we het ook over luchtdruk gehad omdat een drukmeting op een dichte tank onder invloed van de luchtdruk kan verschillen. Wij meten bv de druk in een tank en dat komt overeen met een niveau. 1 Bar is 10 meter waterkolom. Enkele millibars heeft daarop weinig invloed.
Maar er wordt bij ons ook met millibars gewerkt. En dan beginnen er toch duidelijke verschillen op te treden.

De luchtdruk vermindert met 1 millibar per 8 m hoogtetoename/afname...
En als je dan onderstaande afbeelding bekijk zie je dat de luchtdruk op 7 sept 2017 met 8 millibar afnam en je barometrische hoogtemeter dus 8 millibar X 8 m = 64 meter minder hoog aangeeft.
(en dit is gewoon gisteren, een willekeurige dag)
En als je vandaag van Maastricht naar Groningen was gereden was de luchtdruk ook nog eens met 6 millibar gedaald.
Dat is dus 14 samen waaruit volgt 14 x 8 = 112 meter hoogteverschil volgens jou toestel.

BarometerHistory.gif
Luchtdruk op 7-9-2017
BarometerHistory.gif (12.11 KiB) 287 keer bekeken
Groeten, RonalT

Mijn epitaaf wordt volgens mijn vrouw: zo en nu is iedereen de weg kwijt!

SP2610, Z340, Z550, Z590, CityNavigator, OpenStreetMap, OnRoute Motorkaart Midden-Europa
En een VivoFit HR om te kijken hoe het met me gaat
Avatar gebruiker
RonalT
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2708
Geregistreerd: 20 sep 2006 18:14
Woonplaats: Dinteloord

Re: Hoogte instellen

Berichtdoor tony rave » 8 sep 2017 17:58

RonalT schreef:De luchtdruk vermindert met 1 millibar per 8 m hoogtetoename/afname...
"vermindert" = "verandert" :) .

Citaat ++ Lex ++:
Op zeeniveau weegt een kubieke meter lucht ongeveer 12 N, zodat 1 meter hoogte een vermindering van de luchtdruk met 12 N/m2 = 12 Pa geeft, en 100 meter een vermindering met 12 hPa.
De 60CSx gaat uit van een luchtdrukdaling van 0,012% per meter stijging; dit komt overeeen met 8,23 m/hPa bij een luchtdruk van 1013 hPa.
Op grotere hoogte is de luchtdruk lager en zijn het dus meer meters per hPa.
Alles wat je tegenkomt is een mogelijkheid om je weg te vinden, vervolgens een GNSS-Navigator met echte knoppen. 60CSx+60CSx+276Cx
Avatar gebruiker
tony rave
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1303
Geregistreerd: 1 dec 2004 14:33
Woonplaats: N51.350 E5.458

Volgende

Keer terug naar GPSmap 276Cx

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast