Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Via punten hernoemen in een route

Tracks/routes van en voor motor- of autotochten

Moderator: GPStracks

Via punten hernoemen in een route

Berichtdoor Donderkat » 10 aug 2018 19:51

Ik heb een track geïmporteerd in in MyrouteApp en omgezet naar een route. Myrouteapp zorgt keurig dat de trackpunten gefilterd worden en er blijft een route over met 100 viapunten (de route is 350km). Vervolgens heb ik die route ge-exporteerd in gpx 1.1 formaat en geïmporteerd in Basecamp. De via-punten zijn nu oplopend genummerd van 1 tot 100. De reden dat ik de route importeer in Basecamp is, dat deze nog nabewerking behoeft voor ik hem naar mijn garmi navigatietoestel stuur. Nu wil ik graag dat de viapunten betekenisvolle namen hebben, die herleidbaar zijn naar de route.
Ik gebruik gpsbabel om een conversie te doen omdat gpsbabel in staat is om conversies te doen op viapunt namen. Maar het lukt me niet. Het lukt me wel om de namen te transformeren als ik een track omzet naar een route, maar niet bij een route. Ik heb ook geprobeerd om de via-punten om te zetten naar waypoints (dit lukt zowel met gpsbabel als met Javawa RTWTool) Maar als ik vervolgens met GPSbabel van de waypoints weer een route maak, zie ik toch de oorspronkelijke namen terug. Heeft er iemand ervaring met gpsbabel, of een andere tool, om te bereiken wat ik probeer?
Donderkat
 
Berichten: 22
Geregistreerd: 30 mei 2014 21:53

Re: Via punten hernoemen in een route

Berichtdoor polmcfree » 10 aug 2018 20:32

Je kan dat allemaal in basecamp,

dubbel klik met de linkermuisknop in Basecamp op de route in het linksekader,
dan zie je al je via en waypoints staan
dan ga je op het via/waypoint staan dat je wil wijzigen,
dan met de rechtermuisknop klik je op het via/waypoint,
dan klik je op "wijzig viapoint"
dan kan je in het kadertje van boven de naam geven die je wil hebben.
Pol met Pan European+BMW 1150GS en een Zumo550+Zumo 390+Tripy 1+tripy 2
ps. schijffouten mag je houden ik ben blij dat ik ze kwijt ben
polmcfree
 
Berichten: 386
Geregistreerd: 4 apr 2007 21:16
Woonplaats: Opglabbeek (B)

Re: Via punten hernoemen in een route

Berichtdoor polmcfree » 10 aug 2018 20:41

En als je die track nu eens rechtstreeks naar Basecamp had geïmporteerd ,en er daar een route van gemaakt door die track te overteken ,dan hadden ze allemaal een naam en had je jezelf al een hele hoop werk bespaard,want je maakt het voor jezelf hopeloos ingewikkeld ,terwijl het niets voorstelt,om het in Basecamp allemaal te doen
Pol met Pan European+BMW 1150GS en een Zumo550+Zumo 390+Tripy 1+tripy 2
ps. schijffouten mag je houden ik ben blij dat ik ze kwijt ben
polmcfree
 
Berichten: 386
Geregistreerd: 4 apr 2007 21:16
Woonplaats: Opglabbeek (B)

Re: Via punten hernoemen in een route

Berichtdoor RonalT » 10 aug 2018 20:54

Zoals Polmcfree zegt: Donderkat, vergeet MyRouteApp en gebruik gewoon Basecamp. Dat kan alles wat jij wilt zonder gevogel met GPSbabel en allerlei....
Groeten, RonalT

Mijn epitaaf wordt volgens mijn vrouw: zo en nu is iedereen de weg kwijt!

SP2610, Z340, Z550, Z590, CityNavigator, OpenStreetMap, OnRoute Motorkaart Midden-Europa
En een VivoFit HR om te koppelen met een EDGE 25
Avatar gebruiker
RonalT
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2988
Geregistreerd: 20 sep 2006 18:14
Woonplaats: Dinteloord

Re: Via punten hernoemen in een route

Berichtdoor Donderkat » 10 aug 2018 23:20

Dank voor jullie reacties zover. Het probleem van een track omzetten naar een route in BaseCamp is dat de viapunten verloren gaan. Je houdt alleen een begin en een eindpunt over en dat is niet mijn bedoeling. In BaseCamp kun je niet meerdere viapunten tegelijk hernoemen. Je moet dus op ieder viapunt rechtsklikken en dan via "edit" de naam wijzigen. Met meerdere routes met allemaal honderd of meer viapunten er in wordt dat wel heel bewerkelijk. Vandaar dus dat ik naar een andere oplossing op zoek ben. De reden dat ik MyRouteapp gebruik is dat ik vaak tracks van GPSies haal. In Myrouteapp kan ik meerdere tracks in één keer inlezen al route en dan wordt meteen op een slimme manier het aantal trackpunten gefilterd tot de noodzakelijke viapunten (ze worden zelfs meteen als shapingpoint aangemaakt). Het jammere is alleen dat je geen invloed hebt op de naamgeving, het wordt gewoon oplopend genummerd. Inmiddels heb ik wel een werkbare oplossing waarbij ik met gpsbabel de routes omzet naar csv om vervolgens in excel de namen aan te passen en dan weer met gpsbabel er een route van kan maken. Het voordeel is dat ik dat in batch met meerdere routes tegelijk kan en dat is het uiteindelijke doel. Maar ik zou graag de excel handeling nog elimineren.
Donderkat
 
Berichten: 22
Geregistreerd: 30 mei 2014 21:53

Re: Via punten hernoemen in een route

Berichtdoor polmcfree » 11 aug 2018 00:15

Donderkat schreef:Dank voor jullie reacties zover. Het probleem van een track omzetten naar een route in BaseCamp is dat de viapunten verloren gaan. Je houdt alleen een begin en een eindpunt over en dat is niet mijn bedoeling.
Als je in Basecamp van een track een route maakt, heb je juist wel viapunten,je kan deze via/waypoints op afroepen(hard) of niet afroepen(zacht) zetten,
https://www.mrgps.nl/kennis/belangrijk-hoe-zit-het-met-harde-en-softe-viapunten/

Donderkat schreef: In BaseCamp kun je niet meerdere viapunten tegelijk hernoemen. Je moet dus op ieder viapunt rechtsklikken en dan via "edit" de naam wijzigen.

Dat zal bij geen enkel routerings- programma gaan,zie het nut ervan ook niet in want ze moeten allemaal een aparte naam hebben en ze hebben ook allemaal hun eigen coördinaten

Donderkat schreef: Met meerdere routes met allemaal honderd of meer viapunten er in wordt dat wel heel bewerkelijk. Vandaar dus dat ik naar een andere oplossing op zoek ben.

Ik heb nog nooit een route gemaakt met honderden viapunten in,op een route van 300km heb ik ongeveer 40 viapunten nodig,soms nog minder,en hoe wil je zo een viapunt noemen ?de naam van de straat met huisnr,of een eigen naam
En wat nut heeft dat ieder viapunt een eigen naam te geven ,want wat je juist niet wil is dat ieder viapunt wordt afgeroepen,alleen het viapunt dat je zeker niet wil missen zet je op afroepen ,en dat geef je dan een herkenbare naam.

Donderkat schreef: De reden dat ik MyRouteapp gebruik is dat ik vaak tracks van GPSies haal. In Myrouteapp kan ik meerdere tracks in één keer inlezen al route en dan wordt meteen op een slimme manier het aantal trackpunten gefilterd tot de noodzakelijke viapunten (ze worden zelfs meteen als shapingpoint aangemaakt). Het jammere is alleen dat je geen invloed hebt op de naamgeving, het wordt gewoon oplopend genummerd. Inmiddels heb ik wel een werkbare oplossing waarbij ik met gpsbabel de routes omzet naar csv om vervolgens in excel de namen aan te passen en dan weer met gpsbabel er een route van kan maken. Het voordeel is dat ik dat in batch met meerdere routes tegelijk kan en dat is het uiteindelijke doel. Maar ik zou graag de excel handeling nog elimineren.

gewoon het GPX bestand van GPSies in Basecamp,en van daar uit alles doen,geen 150duizenden 212 progamma's nodig om een deftige route te maken,en alle viapunten hebben een naam, Myrouteapp kieper je maar beter in de vuilbak want daar is nu eens niets slim aan.
En hoe wil je al die viapunten tegelijk een naam geven terwijl je niet weet waar ze staan? en dan nog van meerdere routes tegelijk,nee onnodig ingewikkeld maak je het.




Afbeelding
Pol met Pan European+BMW 1150GS en een Zumo550+Zumo 390+Tripy 1+tripy 2
ps. schijffouten mag je houden ik ben blij dat ik ze kwijt ben
polmcfree
 
Berichten: 386
Geregistreerd: 4 apr 2007 21:16
Woonplaats: Opglabbeek (B)

Re: Via punten hernoemen in een route

Berichtdoor RonalT » 11 aug 2018 07:40

Donderkat schreef:Ik heb een track geïmporteerd in in MyrouteApp en omgezet naar een route. Myrouteapp zorgt keurig dat de trackpunten gefilterd worden en er blijft een route over met 100 viapunten (de route is 350km)....


Ook dit kan overigens in Basecamp. Laat een track om zetten naar een directe route en geef aan hoeveel viapunten je wilt overhouden.
Ik heb een track van 9893 punten en geef bovenaan in de balk met alle tools dat ik een directe route wil hebben. Dat klik ik op 'route maken op basis van een spoor', dan krijg ik een schermpje waarin gevraagd wordt "aantal punten automatisch kiezen" of "maximum aantal viapunten bij het converteren".
En voila, je hebt een route met ongeveer het gevraagde aantal viapunten.
Daarna open je de route en zet directe route om naar de gewenste soort route, dus rijden/motorfiets/lopen, oid. En laat de route opnieuw berekenen. Ook nu weer even controleren op verschillen tussen track en route.

Donderkat schreef:.... Het probleem van een track omzetten naar een route in BaseCamp is dat de viapunten verloren gaan....


Om te beginnen: een track heeft geen viapunten, dus die kunnen ook niet verloren gaan.

Een track wordt ook wel 'spoor' genoemd. Een GPS toestel legt tijdens het rijden punten vast, met daaraan een aantal gegevens gekoppeld: coördinaten, tijdstip, hoogte en (afhankelijk van toestel en extra randapparatuur) zaken als temperatuur, hartslag en cadans. Die reeks punten vormen samen een track.
Dit zijn dus willekeurige vastgelegde punten die na een bepaalde afstand of na een bepaalde richting verandering worden opgeslagen.
Ook kan een track getekend worden, in bv Basecamp, en ook dan worden ze willekeurig geplaatst, zodanig dat de track de weg aangeeft die je wilt gaan rijden.

Een viapunt is een door jezelf geplaatst punt in een route.

Als je een track om wilt zetten naar een route heb je niet alle trackpunten nodig om de route de juiste vorm te geven. Om een track een bepaalde vorm te geven zijn er dikwijls enkele duizenden punten nodig, maar een route krijgt dezelfde vorm met enkele tien-tallen viapunten.

Als ik van een track een route zou willen maken teken in de track over. Plaats eerst een 5 of 6-tal punten, kijk waar de route anders loopt en plaats er dan wat punten bij. Binnen 10 - 15 minuten kan ik een route maken die gelijk loopt aan de track. De route bevat dan veel minder punten dan de track.
Laatst bijgewerkt door RonalT op 11 aug 2018 07:53, in totaal 1 keer bewerkt.
Groeten, RonalT

Mijn epitaaf wordt volgens mijn vrouw: zo en nu is iedereen de weg kwijt!

SP2610, Z340, Z550, Z590, CityNavigator, OpenStreetMap, OnRoute Motorkaart Midden-Europa
En een VivoFit HR om te koppelen met een EDGE 25
Avatar gebruiker
RonalT
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2988
Geregistreerd: 20 sep 2006 18:14
Woonplaats: Dinteloord

Re: Via punten hernoemen in een route

Berichtdoor FM » 11 aug 2018 07:51

Misschien kan donderkat eens aangeven waarom hij zo veel viapunten wil hebben? Hij heeft mogelijk een goede reden daarvoor, maar het kan ook zijn dat zijn reden totaal onnodig is.
Zumo 590, BMW R1200RT, SRC op Schubert C3 Pro
Avatar gebruiker
FM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4394
Geregistreerd: 30 mei 2005 19:49
Woonplaats: Holsbeek

Re: Via punten hernoemen in een route

Berichtdoor RonalT » 11 aug 2018 08:04

Eenieder heeft natuurlijk zijn eigen manier van werken, polmcfree geeft zijn manier aan en ik de mijne. Dit zijn mogelijke oplossingen voor de gestelde vraag. Maar het zijn niet 'de oplossingen' voor elke probleem.
Groeten, RonalT

Mijn epitaaf wordt volgens mijn vrouw: zo en nu is iedereen de weg kwijt!

SP2610, Z340, Z550, Z590, CityNavigator, OpenStreetMap, OnRoute Motorkaart Midden-Europa
En een VivoFit HR om te koppelen met een EDGE 25
Avatar gebruiker
RonalT
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2988
Geregistreerd: 20 sep 2006 18:14
Woonplaats: Dinteloord

Re: Via punten hernoemen in een route

Berichtdoor polmcfree » 11 aug 2018 11:39

RonaldT,
Hij maakt waarschijnlijk een route van een track rechtstreeks door op de track te klikken en dan,op route maken met geselecteerd spoor,en dan heb je natuurlijk maat twee viapunten,maar dat is niet de juiste werkwijze.

Als je Basecamp een route laat maken met gebruik van "direct route " hebben alle viapunten dezelfde naam,

hij moet zoals ik al eerder geschreven heb en ook zoals jij ook aangeeft, de track overtekenen dan hebben alle viapunten een unieke naam,is in een wip gebeurd,maar dat zei je zelf ook al.

en zoals FM al aangeeft waarom hecht hij zoveel belang aan die naam van de viapunten,daar ben je feitelijk niets mee,zeker niet als je alle viapunten zacht zet,wat ook ten zeerste aan te raden is,,enkel als je een viapunt echt wil bezoeken maak je dat hard en geef je het desnoods een eigen naam(lunchpause bv)
Pol met Pan European+BMW 1150GS en een Zumo550+Zumo 390+Tripy 1+tripy 2
ps. schijffouten mag je houden ik ben blij dat ik ze kwijt ben
polmcfree
 
Berichten: 386
Geregistreerd: 4 apr 2007 21:16
Woonplaats: Opglabbeek (B)

Re: Via punten hernoemen in een route

Berichtdoor Donderkat » 12 aug 2018 09:10

Beste allemaal, nogmaals dank voor jullie reacties. Het was natuurlijk niet mijn bedoeling om in een welles/nietes discussie te belanden. De reden dat ik naar een oplossing zoek is dat ik veel routes maak voor wandelen, fietsen en lopen. Die routes deel ik ook met anderen en ik wil dat ze er dan netjes uitzien. Soms publiceer ik ze ook, en maak ik ze op verzoek. Daarbij is de basis vaak een track van iets wat ik al eens gedaan heb, of een track van GPSies. Voor fietsen en motorrijden geldt dat, als je in een groep rijdt, je graag wilt dat iedereen dezelfde kant opgaat. Daarnaast worden er veel methodes gebruikt om routes op het navigatieapparaat te zetten, waarbij iedere methode toch weer anders met via-punten omgaat. Door meer via-punten te gebruiken heb je minder kans dat ieder navigatieapparaat tussen de punten in toch nog weer een andere route gaat berekenen. Om te zorgen dat, zeker bij meerdere routes, de via-punt-namen uniek zijn, en om de routes herkenbaar te houden, maar ook voor de oriëntatie (bij welk via-punt ben je?), of, als er een fout in de route zit,(geef aan bij welk via punt), wil ik die via-punt namen opvolgende code en nummering geven.
Zoals gezegd, ik ben een heel eind maar zou graag de laatste excel handeling nog automatiseren. Nogmaals dank voor al jullie reacties.
Donderkat
 
Berichten: 22
Geregistreerd: 30 mei 2014 21:53

Re: Via punten hernoemen in een route

Berichtdoor polmcfree » 12 aug 2018 16:53

De beste methode om iedereen op de zelfde weg te krijgen,is nog altijd de Track in het toestel laden,door het toestel er een route van laten te maken ,en terwijl de track zichtbaar zetten,en zeker herberekenen uit,dan heb je 99,9% kans dat de route altijd juist is.
Pol met Pan European+BMW 1150GS en een Zumo550+Zumo 390+Tripy 1+tripy 2
ps. schijffouten mag je houden ik ben blij dat ik ze kwijt ben
polmcfree
 
Berichten: 386
Geregistreerd: 4 apr 2007 21:16
Woonplaats: Opglabbeek (B)

Re: Via punten hernoemen in een route

Berichtdoor JaVaWa » 12 aug 2018 17:15

Probleem is alleen dat niet alle toestellen een route van een track kunnen maken, sommige kunnen zelfs überhaupt niets met tracks.
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13898
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: Via punten hernoemen in een route

Berichtdoor HaWee » 12 aug 2018 17:31

Donderkat schreef: De reden dat ik naar een oplossing zoek is dat ik veel routes maak voor wandelen, fietsen en lopen.


maar gps en voor wandelen fietsen en lopen kunnen meestal wel overweg met een track en door allerlei verschillende kaarten etc hierop is de kans groot dat een aangeleverde route veranderd. Een track veranderd niet.
Maar inderdaad , motor gps en kunnen niet allemaal overweg met een track.
Maar ik heb het gevoel dat het dan belangrijker is om de route foolproof te maken zodat andere kaartversies en andere routeringsinstellingen de route niet veranderen.

Maar inderdaad, het is heel erg afhankelijk wat de vraagsteller exact wil. Maar dat maakt andere antwoorden niet minder nuttig, sommige tips zijn voor zijn doel niet geschikt maar misschien wel voor andere gebruikers op dit forum die het bericht lezen. Andere tips kunnen misschien door een frisse blik de vraagsteller een idee geven om zijn probleem op een andere manier aan te pakken.

off topic: dit draadje staat in een heel verkeerd forumonderdeel, kan een mod het misschien verplaatsen naar de Helpdesk?
daar hebben anderen er meer aan.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20841
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Via punten hernoemen in een route

Berichtdoor JaVaWa » 12 aug 2018 18:11

HaWee schreef:off topic: dit draadje staat in een heel verkeerd forumonderdeel, kan een mod het misschien verplaatsen naar de Helpdesk?

Naar welk subforum? Kan zo gauw geen passende vinden...
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13898
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum


Keer terug naar Motor & auto

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast