Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Ik ben Sjaak

Nieuw op dit forum? Laat weten wie je bent en wat je met je GPS doet! En lees wat anderen ermee doen!

Ik ben Sjaak

Berichtdoor Sjaak52 » 5 feb 2018 13:59

Dag, net nieuw op dit forum, heb nog geeneens een gps. De laatste tochten die ik gelopen heb waren voor het gps- (en mobiele telefoon) tijdperk. Vooral gezeild in de tussenliggende periode. Nu ik met pensioen ga wil ik een lange tocht gaan lopen, meerdere maanden, naar Italië. En ik vraag me af wat het voordeel kan zijn van een gps. Ik ken de gps van auto en boot, en dan kies ik een bestemming en de gps wijst me de weg. Maar in mijn zoektocht op internet kan ik geen GR-routes vinden. Bestaan die wel, en waar kan ik die dan vinden? Als die niet bestaan zie ik het nut van de gps niet. Wie kan mij op weg helpen? Alvast dank,

Groeten van Sjaak
Sjaak52
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 5 feb 2018 13:38

Re: Ik ben Sjaak

Berichtdoor Erik » 5 feb 2018 14:25

Sjaak52 schreef: in mijn zoektocht op internet kan ik geen GR-routes vinden. Bestaan die wel, en waar kan ik die dan vinden?

klik overzichtspagina, de onderste twee hoofdrubrieken

kies wandelen

en kijk hier eens

succes
Groeten
Erik ex-BMW K75RT en K1100LT met SP2820 met CNEur NT LTU, MapSource 6.12.4 (WinXP) en 6.16.3 (W10); eTrex Legend HCx met OpenFietsMap (DBNL); nüvi 2595LMT; Garmin vívofit; Concept 2; SRC op Schuberth C3 PRO
Avatar gebruiker
Erik
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2431
Geregistreerd: 1 jun 2006 23:07

Re: Ik ben Sjaak

Berichtdoor HaWee » 5 feb 2018 15:57

de gps voor wandelen heeft meer mogelijkheden (en een langere leercurve) dan een auto gps.
Als je er een routeerbare kaart in stopt kun je bv als je verdwaald bent zien waar je bent en een bestemming kiezen en dan brengt de gps je daar vergelijkbaar als een auto gps (maar meestal zonder stem)

Je kunt routes downloaden van het internet (en als ik in Google intype GR route Italie krijg ik heel veel hits) bv https://nl.wikiloc.com/routes/wandelen

Je kunt ook zelf een route uitstippelen thuis achter de computer. Verstandig is dan om er dagetappes van te maken beginnend en eindigend bij een slaapplaats.

Je moet je nog wel het verschil eigen maken tussen routes en tracks (sporen) en tussen directe routes en autorouterende routes.
De meeste wandelingen die je op het net vind zijn tracks ook al worden ze vaak routes genoemd.
Een track of spoor is een kruimelspoor (zoals in Hans en Grietje) je ziet op je gps het kruimelspoor en je positie en kunt zo het spoor volgen. Voordeel hiervan is dat het niet veranderd.
Een directe route is een verzameling punten op telkens bv 100 of 500 m of nog verder als je gewoon recht door kunt gaan waarbij de gps je met een pijl en een afstandsindicatie verteld hoe je moet lopen.
Een autorouterende route gebruikt de kaartinfo om de route te bepalen om je naar je bestemming te brengen. Als je afwijkt van de route kan hij de route herberekenen. Als je bepaalde punten wilt aandoen moet je die opnemen in de route bv uitkijkpunt, museum, eetgelegenheid etc.

Standaard heeft een wandel gps alleen een grove basiskaart. Je kunt er kaarten in zetten, betaald of gratis (donatie mogelijk)

snuffel eens lekker op dit forum in de verschillende onderdelen, het is een bron van informatie en er worden ook veel andere bronnen genoemd.

In het advies deel kun je al veel info vinden over verschillende gps en en welke voor welk gebruik prettig is en je kunt daar als je wat ingelezen bent ook je eigen vragen stellen over wat voor jouw toepassing en voorkeuren de beste is.

En als je denkt dat je weet welke je wilt hebben ga dan in een van de Waypoint winkels kijken daar kun je elke gps handson bekijken en krijg je goed advies voor de aankoop en goede service er na.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 21455
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Ik ben Sjaak

Berichtdoor Sjaak52 » 5 feb 2018 21:28

Dank voor de snelle reacties. Ik zal eens kijken wat ik hier kan vinden. Tegen de tijd dat ik hier meer duidelijkheid heb, zal ik me melden voor info over de verschillende gps-sen.
Sjaak52
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 5 feb 2018 13:38


Keer terug naar Forum-leden stellen zich voor

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten