Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Wandelen met vier honden

Adviesvragen, voor als je vooral voor wandelen en fietsen een GPS zoekt

Wandelen met vier honden

Berichtdoor Snoeteke » 1 aug 2011 21:02

Hallo, met mijn zus samen heb ik vier honden. Zoals logisch is gaan wij natuurlijk vaak er op uit met ze. Alleen nu blijven we eigenlijk meestal hier in de buurt waar we het kennen, en gaan niet vaak ergens anders wandelen. Simpelweg omdat we het niet kennen en geen van beiden tijd hebben om op de weg te letten onder het lopen.

Naast de honden ben ik tijdens het lopen ook nog druk met fotograferen. We willen graag gewoon op pad gaan naar plaatsen waar we van horen / lezen / weten dat het er mooi is. Natuurgebieden, bossen en dergelijke ... dit is gezien de vier honden ook wel weer logisch. Wat ik graag zou willen is thuis wegrijden, mijn auto parkeren bij een plek waar we gaan wandelen. Daar een gps positie opslaan en dan gewoon zonder ergens bij na te denken lekker lopen ... en na verloop van tijd de gps aanzetten en dan de weg terug naar de auto krijgen, cq volgen met kompas?

Wat nu mijn vraag is ... ik zit te twijfelen of ik een gps systeem van Garmin of Magellan of iets dergelijks moet kopen, of kan dit ook met een tablet en android apps. Voor mijn fotoportfolio wil ik namelijk ook graag een tablet en als daar ook hetgeen wat ik wil van een gps mee mogelijk is dan is de functie ineens dubbel geworden ... Mocht dit met een tablet kunnen moet ik dan wel al de tijd dat we hem gebruiken met internet verbonden zijn of is dit mogelijk met alleen een ingebouwde gps?

Jullie horen het wel ... ik weet er nog niet veel van, maar ik weet wel dat ik wil wandelen met de honden zonder kopzorgen over de auto terug vinden.

Alvast bedankt voor de adviezen!

Groet,
Hetty
Snoeteke
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 1 aug 2011 20:53

Re: Wandelen met vier honden

Berichtdoor splashy » 1 aug 2011 21:23

Je kan voor de wandeling een goedkope GPS kopen bv Etrex oid
Je hoeft niet eens een kaart te hebben, als je maar een waypoint maakt bij het uitstappen.
Dan zet je de zg track log aan, d.i. een kruimelspoor en als je terug wil kan je
1 naar je gemaakte waypoint gaan dit zal zonder kaart in rechte lijn aangegeven worden, maar in de praktijk meestal goed bruikbaar. Je gaat gewoon links rechts waar je niet verder kan.
2 je kan het kruimelspoor terug lopen
3 een combi van beiden.

Met de Ipad op stap, ga eens met een A4 klemboard in je hand een hondenwandeling maken (ook in de regen) vertel daarna eens of het beviel. :)
Met de goedkope gps is beiden waarschijnlijk een optie.
Zoek een gebruikte. Er komen een heleboel nieuwe modellen uit, waardoor er ook gebruikte gps'en op de markt komen.
Als je Gps niet doet wat jij wil, verander dan niet meerdere dingen tegelijk.
Niet je Gps formatteren!!! Zorg dat je altijd een backup van je Gps hebt
GPS75 (1993), 12XL, Nuvi 3760, Oregon 600, Sam. Galaxy S4 S5, Samsung Tab P7500 3G
Avatar gebruiker
splashy
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 5253
Geregistreerd: 28 maart 2008 20:12

Re: Wandelen met vier honden

Berichtdoor Jacob_Bax » 1 aug 2011 22:42

Snoeteke schreef:Wat ik graag zou willen is thuis wegrijden, mijn auto parkeren bij een plek waar we gaan wandelen. Daar een gps positie opslaan en dan gewoon zonder ergens bij na te denken lekker lopen ... en na verloop van tijd de gps aanzetten en dan de weg terug naar de auto krijgen, cq volgen met kompas?Even ter aanvulling:
Wel de gps aanlaten staan, als je hem uitzet slaat hij niets op.
Als je hem uit zet nadat je de positie van de auto hebt opgeslagen, en je zet hem weer aan als je terug wilt dan kan je alleen een richtingaanwijzing naar de auto krijgen, die hemelsbreed is.
Een recht lijn vanaf waar je bent en waar je naartoe wilt.
Laat je hem aanstaan dan krijg je het kruimelspoor waar splashy het over heeft, en kan je dat spoor volgen naar de auto.
Garmin GPS12, GPSmap 60CSx, eMap, GPSmap 78s, 2xStreetpilot III colormap, Virb.
OSM
Het licht aan het eind van de tunnel kan ook de trein zijn.
Avatar gebruiker
Jacob_Bax
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 6891
Geregistreerd: 7 mei 2006 14:48
Woonplaats: Gorinchem

Re: Wandelen met vier honden

Berichtdoor mmrizio » 2 aug 2011 09:51

Denk je dat je er hobby aan gaat krijgen? Of is het alleen handig om de auto terug te vinden? Hoe lang duren je wandelingen? Is het een heel groot probleem als hij uitvalt omdat de accu leeg is? Heb je al een (losse) GPS in de auto?

Als je er hobby aan gaat krijgen, en je wilt er absoluut op kunnen vertrouwen dat je de snelste weg naar de auto kunt terugvinden als het weer omslaat, wordt het gemakkelijk: Koop een nieuwe of gebruikte Garmin handheld met de topo of wandelkaart erbij en een setje reservebatterijen.

Zo niet, dan is een app-je op je telefoon een prima alternatief. Afhankelijk van je telefoon en abonnementsvorm (sommige apps halen de kaarten over het telefoonnetwerk binnen, dat kan duur worden) zijn daar verschillende opties voor.
Voor korte afstanden is ook een auto GPS een prima alternatief.
Telefoon en auto-GPS hebben ca. 1-3 uur batterijduur, zijn niet waterdicht, hebben vaak geen voetpaden erop staan en zijn soms minder goed afleesbaar in de buitenlucht. Maar ze zijn prima en laagdrempelig om even te proberen.

Maurice
mmrizio
 
Berichten: 351
Geregistreerd: 10 dec 2006 16:10

Re: Wandelen met vier honden

Berichtdoor Snoeteke » 2 aug 2011 10:12

Dank jullie voor de reacties. Met de honden wandelen is natuurlijk een hobby en zo'n auto gps lijkt me geen goede optie. De wandelingen kunnen wel eens vijf uur duren of iets langer zelfs. We hebben vier actieve honden die graag meelopen. En zijn zelf ook graag buiten. Een app op mijn telefoon is geen optie want zo'n luxe telefoon heb ik niet ... en wil ik ook niet aanschaffen omdat ik dan eerder een tablet aanschaf voor mijn fotoportfolio. Als hier de gps ook op kan lijkt het me ideaal, wat het meenemen betreft van die tablet ... met vier honden bij je heb je toch al een rugzak bij met water voor de honden, water voor onszelf, wat te eten voor ons en beloningen en ballen voor de honden ... daarbij draag ik nog altijd een fotoschoudertas waar ik de tablet makkelijk in mee kan nemen.

Wat ik eigenlijk vooral wil weten is of ik altijd internet nodig heb om met een tablet gps te kunnen gebruiken want dat zou dus aardig in de prijs kunnen lopen. Ik weet dat er tablets zijn met ingebouwde gps, heb ik dan ook nog altijd internet nodig of dan niet? Als dat wel het geval is koop ik liever een garmin of andere gps handheld.

Alvast bedankt weer voor de reacties!

Groet,
Hetty
Snoeteke
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 1 aug 2011 20:53

Re: Wandelen met vier honden

Berichtdoor Thingvellir » 2 aug 2011 11:45

Op weg terug naar de auto zul je af en toe op het scherm moeten kijken. Het lijkt me niet echt handig als je dan telkens een tablet uit je rugzak en het etui moet halen. Outdoor toestellen zijn "handheld" maar dat lijkt me niet altijd eenvoudig met enkele honden aan de lijn. Een gps toestel heb je aan een riemclip of hang je met een carabiner aan je rugzak. Desnoods doe je het toestel in een jas- of broekzak. Je hebt het toestel veel sneller bij de hand, als je het nodig hebt.

Bovendien, wat gebeurt er als je de tablet per ongeluk een keer zou laten vallen? Bij een gps toestel is het vrijwel zeker dat je het toestel opraapt en er verder niets ernstigs is gebeurd. Mijn eerste gps toestel heeft al eens een val van een rijdende auto overleefd. Een tablet gebruiken als het regent lijkt me ook niet zo best.

Voor het gebruik dat jij schildert is het meest eenvoudige toestel al geschikt. Je zou op de tweedehandsmarkt kunnen kijken, zoals Splashy ook al voorstelt. Kaarten zijn niet noodzakelijk. Koop je toch een toestel waar kaarten in kunnen, dan zijn er altijd nog de gratis OSM kaarten.

Succes.
Groet, Thingvellir

SP c510 - Nüvi 2445 LM - GPSmap 76S - GPSmap 60CSx -
CN Europa v9 - CN North America 2008 - CN North America NT 2013.2 - OnRoute wandelkaart - diverse topo's van O.S.M.

Ik vind een onderschrift maar onzin.
Avatar gebruiker
Thingvellir
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 974
Geregistreerd: 5 jul 2006 13:33
Woonplaats: Aarle Rixtel

Re: Wandelen met vier honden

Berichtdoor splashy » 2 aug 2011 11:49

De marketing ook van Apple is make believe, of wel ze laten je plaatjes zien tijdens een reclame waardoor je DENKT, dat en dat gaat ook en in de praktijk blijkt het vaak anders.
Een Ipad heeft een dedicated Gps, ofwel het werkt niet (goed) zonder telefoonmast, dus voor je doel niet echt geschikt en zoals ik al eerder zei ga een met een klemboard op weg, in de tas uit de tas ect.
Een Ipad is een prachtig ding, maar geen gps en niet geschikt voor wandelingen.
De Etrex kost gebruikt € 50 - € 90 ofzo, en dat is stukken minder dan je aan telefoonkosten gaat betalen met een Ipad.
Als je Gps niet doet wat jij wil, verander dan niet meerdere dingen tegelijk.
Niet je Gps formatteren!!! Zorg dat je altijd een backup van je Gps hebt
GPS75 (1993), 12XL, Nuvi 3760, Oregon 600, Sam. Galaxy S4 S5, Samsung Tab P7500 3G
Avatar gebruiker
splashy
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 5253
Geregistreerd: 28 maart 2008 20:12

Re: Wandelen met vier honden

Berichtdoor Scheurneus » 2 aug 2011 12:58

Wat dacht je van een Garmin Astro weet je ook waar de honden zijn ;)

(maar is wel een prijzig geheel en ik weet ff niet of deze in NL gebruikt mag worden, kan ook voor kinderen gebruikt worden 8) )

Verder verbaas ik me even over dat je je fotoportfolio meeneemt tijdens wandelen met de honden, ik zou die thuis laten en de simpele GPS meenemen. Aan de andere kant, als fotograaf heb je ook extra lenzen etc bij je, dus ben je gewend om met veel gewicht te lopen, daar kan die camera nog prima bij.

Of 1 van de honden voorzien van een rugzak (mits de hond van voldoende formaat is) en de hond trainen dat hij het leuk vind om met de tas te lopen.
Marco :)

Meridian Platinum, GPS[map]60, 62st, Dakota20, Edge 605, 800, 3de Zumo660, Rider3, Montana 650, I-gotU GT-120

Zie ook mijn eigen kennisforum.
Avatar gebruiker
Scheurneus
 
Berichten: 9195
Geregistreerd: 2 jun 2006 15:58
Woonplaats: Leusden, bij u thuis (Privé les) of op afstand (GPS Helpdesk)

Re: Wandelen met vier honden

Berichtdoor Jacob_Bax » 2 aug 2011 16:09

En als je thuis komt met je camera en gps, na een middag plaatjes schieten, kan de plaatjes ook heel makkelijk voorzien van coordinaten.
Dan weet je voor altijd waar ze genomen zijn. Geotaggen.
Garmin GPS12, GPSmap 60CSx, eMap, GPSmap 78s, 2xStreetpilot III colormap, Virb.
OSM
Het licht aan het eind van de tunnel kan ook de trein zijn.
Avatar gebruiker
Jacob_Bax
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 6891
Geregistreerd: 7 mei 2006 14:48
Woonplaats: Gorinchem

Re: Wandelen met vier honden

Berichtdoor Snoeteke » 2 aug 2011 16:28

Uhm de honden lopen niet zo handig uit het zicht, en qua formaat een rugzakje laten dragen zou ook nog wel kunnen.

Dit zijn de twee grootste, 1 witte duitse herder en 1 mechelse herder.
Afbeelding

Al geef ik er de voorkeur aan om zelf mijn en hun bagage te dragen. ;) Het gewicht ben ik idd wel gewend.

Qua tablet wordt steeds aan een ipad gerefereerd maar ik vind zelf de ipad te duur. Dus mocht ik voor een tablet kiezen, wat gewoon een handige dubbelfunctie is, als de gps daar kan wat ik er van wil. Dan geloof ik niet dat het een ipad zal gaan worden.

Maar zoals ik er nu over denk zal de tablet nog even moeten wachten en wordt het een gps, en dan wel een waar ook kaarten in kunnen. Mochten we dan eens een gps route willen lopen is dat wel handig.
Snoeteke
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 1 aug 2011 20:53

Re: Wandelen met vier honden

Berichtdoor Hans Dubiez » 2 aug 2011 16:41

Hoi Snoeteke,

De functie die jij zoekt heet track-back, en bestaat in vele toepassigen.
Dit is er een in de aller-aller simpelste vorm, wellicht is deze gadget iets voor je.
hier klikken

Vriendelijke groeten van Hans.

[url naar andere winkel gewijzigd door elsinga ivm forumregels]
Nuvi765T, nüMaps LT, FR310XT-HRM, Led Lenser H7R, Mio Link, BOOM!™ BOX 6.5GT, NB1
Samsung Note 2, OsmAnd, Endomondo
Fila Nine 100, Harley FLHTK, Mazda CX5 D2.2 aut 4wd, Hyundai Tucson CRDI, Opel GT 1900.
Nav hist: SPc330 SPc340T Nuvi350T Nuvi360T Nuvi760T
Avatar gebruiker
Hans Dubiez
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 190
Geregistreerd: 29 jan 2008 10:11
Woonplaats: Wildervank

Re: Wandelen met vier honden

Berichtdoor HaWee » 2 aug 2011 16:59

het staat er niet duidelijk dat hij track-back heeft. alleen een paar waypoints en een richting.
Ik zou toch liever een paar tientjes extra uitgeven, http://www.gps.nl/garmin_etrex_h.html geschikt voor track back en/of voor gewoon zelf de weg te zoeken naar een Waypoint, om makkelijk te verbinden met de pc (voor geotaggen en om je track te bekijken) is de nieuwste generatie fijner omdat die USB heeft http://www.gps.nl/garmin_etrex_10.html en als je toch kaartmogelijkheid en routeerbaar wilt hebben http://www.gps.nl/garmin_etrex_legend_hcx.html
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20430
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Wandelen met vier honden

Berichtdoor Hans Dubiez » 3 aug 2011 08:05

Waarom zou het ding miniHomer heten?
Het is een Key-Chain, dus klein en een echte gadget.

Tekst van Navin zelf :
Never worry about where the car is parked
Never worry about finding way back to hotel
No worry about returning to camping ground


Zegt genoeg toch?

Kwam ook nog een Duitstalige youtube tegen
Navin miniHomer Testbericht
Nuvi765T, nüMaps LT, FR310XT-HRM, Led Lenser H7R, Mio Link, BOOM!™ BOX 6.5GT, NB1
Samsung Note 2, OsmAnd, Endomondo
Fila Nine 100, Harley FLHTK, Mazda CX5 D2.2 aut 4wd, Hyundai Tucson CRDI, Opel GT 1900.
Nav hist: SPc330 SPc340T Nuvi350T Nuvi360T Nuvi760T
Avatar gebruiker
Hans Dubiez
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 190
Geregistreerd: 29 jan 2008 10:11
Woonplaats: Wildervank

Re: Wandelen met vier honden

Berichtdoor ++ Lex ++ » 3 aug 2011 09:34

Dat vertelt niet of er een track is of niet. Omdat het nuttig is en echte navigatietoestellen het wel hebben ga je er makkelijk vanuit dat het hier ook in zit, maar het wordt niet gezegd.

Het ding geeft de richting en afstand naar je doel, en daarmee kun je dat terugvinden.
Op het plaatje kun je die mogelijkheid zien; dat hij ook een track zou kunnen tonen blijkt nergens uit.
GPS 45, GPS III, GPS V, SP 2610, 60CSx, Nüvi 765, 62st
Avatar gebruiker
++ Lex ++
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 16620
Geregistreerd: 2 mei 2004 10:56
Woonplaats: Mellieha, Malta

Re: Wandelen met vier honden

Berichtdoor Hans Dubiez » 3 aug 2011 09:44

++ Lex ++ schreef: dat hij ook een track zou kunnen tonen blijkt nergens uit.

Nee, wie zegt van wel dan?
Het is gewoon het aller-aller-aller simpelste apparaat, en formaat sleutelhanger.
Snoeteke schreef:Wat ik graag zou willen is thuis wegrijden, mijn auto parkeren bij een plek waar we gaan wandelen. Daar een gps positie opslaan en dan gewoon zonder ergens bij na te denken lekker lopen ... en na verloop van tijd de gps aanzetten en dan de weg terug naar de auto krijgen, cq volgen met kompas?

Gezien de topic-start leek mij dit wel een passend alternatief.
Laatst bijgewerkt door Hans Dubiez op 3 aug 2011 09:50, in totaal 1 keer bewerkt.
Nuvi765T, nüMaps LT, FR310XT-HRM, Led Lenser H7R, Mio Link, BOOM!™ BOX 6.5GT, NB1
Samsung Note 2, OsmAnd, Endomondo
Fila Nine 100, Harley FLHTK, Mazda CX5 D2.2 aut 4wd, Hyundai Tucson CRDI, Opel GT 1900.
Nav hist: SPc330 SPc340T Nuvi350T Nuvi360T Nuvi760T
Avatar gebruiker
Hans Dubiez
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 190
Geregistreerd: 29 jan 2008 10:11
Woonplaats: Wildervank

Volgende

Keer terug naar Bij het wandelen en fietsen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast