Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

aanvullende tips: "route komt niet overeen met beschikb

Voor alle vragen en tips rond het gebruik van het programma MapSource.
Selecteren van kaarten, maken van routes etc. etc.. Ook problemen met het volgen van routes vinden meestal z'n oorzaak in MapSource, ongeacht welk type toestel je gebruikt.

Berichtdoor corbin » 27 jun 2005 20:03

Routes staan niet op de flashcard maar op het intern geheugen van je gps. Geloof me, er is maar één oplossing. Hotel mailt route of anders de routerol
Avatar gebruiker
corbin
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1557
Geregistreerd: 5 maart 2004 17:05
Woonplaats: Heiloo

Berichtdoor Oetzi » 27 jun 2005 20:10

Ik blijf nog even drammen:

je krijgt van de eigenaar een flashkaart met de beschikbare mappen. Daarna laad je de route ?
the one and only Trans-Alper
veni, vidi, foetsi met m'n GPS
Avatar gebruiker
Oetzi
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 1129
Geregistreerd: 15 maart 2004 19:42
Woonplaats: Doesburg

Berichtdoor corbin » 27 jun 2005 20:15

Voordat je aan route laden toebent, heb je al een foutmelding omdat de maps op die flashcard niet overeenkomen met de daarvoor gebruikte unlockode en jouw gps. Die code is uniek en alleen voor jouw gps. Als jouw idee opging verkocht Garmin maar 1 update per jaar. De rest van de klanten zouden hem gratis van internet afhalen. Daar kan je vergif op innemen.
Avatar gebruiker
corbin
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1557
Geregistreerd: 5 maart 2004 17:05
Woonplaats: Heiloo

Berichtdoor Oetzi » 27 jun 2005 20:25

Ik geef me gewonnen :cry: :wink:

Maar helaas moet ik het dan met "CrisiswhatCrisis" eens zijn en mag er wel een berichtje naar Garmin en een sticky note hier die heel duidelijk aangeeft dat je moet oppassen met hotels die aangeven hun routes op GPS te leveren. Ik zou er dus "ingetrapt" zijn. (ligt niet aan die hotels, maar aan Garmin)
the one and only Trans-Alper
veni, vidi, foetsi met m'n GPS
Avatar gebruiker
Oetzi
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 1129
Geregistreerd: 15 maart 2004 19:42
Woonplaats: Doesburg

Berichtdoor corbin » 27 jun 2005 20:32

Sticky: aanvullende tips: "route komt niet overeen met beschikbare kaarten.

Lijkt me voldoende
Avatar gebruiker
corbin
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1557
Geregistreerd: 5 maart 2004 17:05
Woonplaats: Heiloo

Berichtdoor Hans Vaessen » 27 jun 2005 21:01

Voor de helderheid; want dat blijft blijkbaar een misverstand:

Het gaat NIET om de versie van mapsource. De verwijzing naar 'het geschikt maken voor versie 6.5' is dan ook volstrekt NIET relevant.

Punt is: in de datavelden van een route zit ondermeer deinformatie met welke KAARTversie de route is gemaakt. Dat kan zijn City Select of City Navigator, resp. v4, 5, 6 of 7.
Als de route vertelt dat hij in een andere kaartversie is gemaakt dan in het toestel zit dan zal het toestel hem willen herberekenen.

DE manier om dit te voorkomen is door een route tevoren toe te mailen en ieder deze route zelf in mapsource te laten herberekenen. Door de route daarbij eerst te copieren kun je voorkomen dat er (onnodige) verschillen ontstaan.
Onnodig duidt erop dat wegen veranderd kunnen zijn; een verandering kan dus ook noodzakelijk zijn! Daarnaast zijn we veelvuldig snelheidskwalificaties van wegen aangepast worden.

Dit heeft niets met backward-compatiblity te maken. Een route is gebaseerd op de wegenkaart; als de wegenkaart verandert, kan de route ook veranderen.
Zeker: het zou fijn zijn als dit makkelijker kon; maar er is zeker ook iets voor de logica van garmin te zeggen: liever tevoren verschillen tackelen dan tijdens de rit.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor CrisisWhatCrisis » 27 jun 2005 23:03

Hans,

Er is dus geen enkele methode om een route zo aan te bieden dat hij door eenieder met een redelijk recente versie van het kaartmateriaal zonder problemen ingeladen en gereden kan worden?

Grtz --Pieter
NOOIT meer een product van Garmin. Arrogante prutsers.
Avatar gebruiker
CrisisWhatCrisis
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 364
Geregistreerd: 10 maart 2004 12:55
Woonplaats: Rotterdam

Berichtdoor haaje » 28 jun 2005 06:32

Nou , "zonder problemen" valt niet te garanderen. Maar een organisator kan de tocht natuurlijk altijd op basis van waypoints uitzetten, zodat zowel de GPS-ontvanger als MapSource gedwongen worden de route over de bedoelde wegen te laten lopen.

Het is ook de manier waarop programma's als Motorrad TourenPlaner 2005/2006 en GPS Utility het doen. Als ik een tocht in MapSource algemeen bruikbaar maak dan lees ik de route in in GPSUtility, sla de route op in GPX-formaat ( dan kunnen niet-Garmin adepten eventueel ook de route laden) en laadt hem daarna - ter controle met de oorspronkelijke route - weer in MapSource in.

Ik dacht dat de 2610 en de Quest dergelijke routes gewoon herberekenen; de 276C heeft een "Follow Roads" optie waarmee je de route over de wegen laat lopen.

De crux van het verhaal is dat je een "Direct Route" maakt - geen autorouting route.

haaje
GPSMap 276C (FW3.30)
MapSource 6.8, City Select 7.0
Avatar gebruiker
haaje
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 585
Geregistreerd: 4 mei 2004 19:49
Woonplaats: Wageningen

Berichtdoor Hans Vaessen » 28 jun 2005 19:06

Bovenstaande kan wel, maar dat is veelal toch niet wat je wilt en gewend bent.

Ik weet: clubs verstrekken hun routes liever niet tevoren, ook niet in gps-formaat, om zwart-rijders te voorkomen.

Desalniettemin: is onze ervaring is het tevoren beschikbaar stellen van de route echt de aangewezen manier, en leiden alle andere methodes tot meer en mindere problemen...

't is niet anders...

en ik weet: deze case gaat niet over club-rijden; maar da's in de praktijk wel de situatie dat dit probleem het meest de kop opsteekt.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor CrisisWhatCrisis » 29 jun 2005 09:37

Hans, en anderen,

met alle respect voor de aangeboden workarounds, mijn vraag wordt er niet - althans niet tevredenstellend - mee beantwoord. Als de organisator een route voor de 2610 wil voorbereiden, moet hij dus dezelfde versie kaartmateriaal gebruiken als de gebruikers. Of hij moet de Mapsource 7.x gebruikers opzadelen met de omslachtige workaround (converteren, controleren, corrigeren).

En als ik jullie redenering doortrek, betekent dat dus ook dat alle routes die ik zelf met Mapsource 5.x en 6.x heb vastgelegd, ook niet meer zonder problemen op mijn 2610 kunnen worden gezet. Ook die moet ik dus allemaal met Mapsource 7.x eerst converteren, controleren, waar nodig corrigeren en opnieuw opslaan als Mapsource 7.x bestand.

Ergo conclusio: Mapsource 7.x is niet backwards compatible, en dat vind ik werkelijk ongehoord. Garmin ontrieft daarmee bewust haar klanten ernstig, en dat kan ze dus blijkbaar geen donder schelen! Ik begrijp natuurlijk ook wel dat Notter daar geen schuld aan heeft, maar ik ben het ook niet eens met het gemak waarmee er wordt gesteld "dat is nou eenmaal zo, wen er nou maar aan en werk er maar omheen."

Ik ben voornemens hierover een brief op poten naar Garmin te sturen. Ik zal hier laten weten hoe er gereageerd wordt.

Groet --Pieter
NOOIT meer een product van Garmin. Arrogante prutsers.
Avatar gebruiker
CrisisWhatCrisis
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 364
Geregistreerd: 10 maart 2004 12:55
Woonplaats: Rotterdam

Berichtdoor jkelder » 29 jun 2005 11:03

CrisisWhatCrisis schreef:Ergo conclusio: Mapsource 7.x is niet backwards compatible, en dat vind ik werkelijk ongehoord.

Je kunt beter spreken van forwards compatable, want je wilt routes, gemaakt in oud kaartmateriaal, afleggen binnen nieuw kaartmateriaal.
Het lijkt me logisch, dat je daarvoor toch enige moeite moet doen.
Garmin wist twee jaar terug ook niet, hoe het huidige (nieuwste) kaartmateriaal er uit zou komen te zien.
Het lijkt mij logisch je oude routes te laden in MapSource met je nieuwste kaartmateriaal, wat je ook in de GPS hebt geladen, en vervolgens die route te laten herberekenen.
Met een beetje geluk vallen alle viapunten nog op de wegen van het nieuwste kaartmateriaal en hoef je de route niet opnieuw op te zetten. :wink:
Groet'n van .. Jan oet brinkdorp 'n Ham.
GPSV, Quest, Forerunner 310XT/410, Edge 705HR/CAD, Edge 800 Bundel, Nüvi 860, Oregon 550t
Voor Fietsroutenetwerk, Wandelnetwerk en Paardrijnetwerk : Zie http://planner.gps.nl
Avatar gebruiker
jkelder
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 3015
Geregistreerd: 15 maart 2004 21:35
Woonplaats: Den Ham (N52 27.842 E6 29.802)

Berichtdoor ReBel » 29 jun 2005 12:40

...Mapsource 5.x, Mapsource 6.x, Mapsource 7.x... :shock:
Ik wil geen zout op slakken leggen, maar een discussie wordt er bij voorbaat niet duidelijker op als zelfs het kaartmateriaal en het bijbehorende programma niet eens uit elkaar gehouden kunnen worden :!: :roll:
Ik mag dus aannemen dat in deze topic gedoeld wordt op CityNavigator 5.x etc. etc. :?: :oops:
ReBel
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 776
Geregistreerd: 15 maart 2004 09:00

Berichtdoor GS-Jerry » 29 jun 2005 14:21

Uit mijn ervaringen met het maken van GPS routes voor toerritten: wil je alles perfect hebben werken, dan is de enige mogelijkheid om de route zowel voor CN/CS5, CN/CS6 en CN/CS7 op te maken en ter beschikking te stellen - heel vervelende klus die veel tijd vraagt...
Maar, zo'n vaart hoeft het niet te lopen.
Als je met CN/CS7 een route aangeboden krijgt gemaakt met ouder kaartmateriaal, kan je die gewoon afrijden OP VOORWAARDE DAT JE NIET LAAT HERBEREKENEN!!!
Je krijgt immers de keuze de route te rijden zoals ze wordt aangeboden. Gewoon doen!
Op je scherm zal je wel merken dat je af en toe (of dikwijls, als de route met CN/CS5 werd gemaakt) naast de weg aan't rijden bent, maar niet zo erg dat je er kilometers naast zit.
Enige nadeel - maar dit heeft niets met Garmin te maken, eerder met hoe updated het kaartmateriaal van Navetech is, zijn ondermeer gewijzigde enkel richtingen, categorie van de weg (bv voorheen zandweg, nu geasfalteert, nieuwe wegen enzovoorts...) - maar sowieso zou je met dit probleem geconfronteerd worden als de route werd opgemaakt met oud kaartmateriaal.
Wel moet je dan regelmatiger je scherm in de gaten houden want een afslag kan wel eens eerder/verder voorkomen dan op de route ingegeven.
BMW R1150GS + 276C + MIP200
GS-Jerry
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 16
Geregistreerd: 28 mei 2004 16:45
Woonplaats: Olen

Berichtdoor Hans Vaessen » 29 jun 2005 18:00

CrisisWhatCrisis schreef: En als ik jullie redenering doortrek, betekent dat dus ook dat alle routes die ik zelf met Mapsource 5.x en 6.x heb vastgelegd, ook niet meer zonder problemen op mijn 2610 kunnen worden gezet. Ook die moet ik dus allemaal met Mapsource 7.x eerst converteren, controleren, waar nodig corrigeren en opnieuw opslaan als Mapsource 7.x bestand.


Pieter, zoals hierboven al gemeld: het heeft NIETS met mapsource te maken; ALLES met de kaartversie. En het is ook niet nieuw: ook in v5 gemaakte routes moest je voor v6 herberekenen. hetzelfde geldt voor v4; hetzelfde geldt voor CS vs. CN.
Ik begrijp dat dat lastig is, maar je verontwaardiging is volstrekt niet terecht: de routes maken gebruik van het kaartmateriaal (autorouterende routes althans); als dat kaartmateriaal verandert zal er dus iets met de route moeten gebeuren.
Om met Cruijf te spreken: 'da's so logisj als wat'.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor CrisisWhatCrisis » 29 jun 2005 19:29

Hans Vaessen schreef:Pieter, zoals hierboven al gemeld: het heeft NIETS met mapsource te maken; ALLES met de kaartversie. En het is ook niet nieuw: ook in v5 gemaakte routes moest je voor v6 herberekenen. hetzelfde geldt voor v4; hetzelfde geldt voor CS vs. CN.


Spijt me Hans maar mijn ervaringen zijn anders. Misschien ben ik te dom om te begrijpen waarom een "pittatoreske touristatieke" route, van Sint Biggeklooster naar Mukkebummelen in Friesland, waar letterlijk geen meter weg is veranderd, van versie 5.x naar 6.x nog prima over te dragen was (versie 6.x was zelfs zo vriendelijk om geheel spontaan aan te bieden een gdb van de mps te maken), terwijl in 7.x de route van waypoint naar waypoint in een rechte lijn dwars door de weilanden loopt. Absoluut onbruikbaar dus. Kun je weer helemaal opnieuw beginnen.

Groet --Pieter

Mijn vraag blijft: hoe moet je nou een gps route makendie het in alle 2610's doet. Ik krijg daar maar geen antwoord op. :evil:
NOOIT meer een product van Garmin. Arrogante prutsers.
Avatar gebruiker
CrisisWhatCrisis
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 364
Geregistreerd: 10 maart 2004 12:55
Woonplaats: Rotterdam

VorigeVolgende

Keer terug naar Garmin MapSource

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten