Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Ik heb nieuw kaartmateriaal: hoe zet ik dat in mijn toestel?

Voor alle vragen en tips rond het gebruik van het programma MapSource.
Selecteren van kaarten, maken van routes etc. etc.. Ook problemen met het volgen van routes vinden meestal z'n oorzaak in MapSource, ongeacht welk type toestel je gebruikt.

Ik heb nieuw kaartmateriaal: hoe zet ik dat in mijn toestel?

Berichtdoor www.gps.nl » 24 maart 2004 22:28

Ongeacht of je een nieuwe of oude kaartversie hebt: om nieuw kaartmateriaal in een toestel te plaatsen handel je als volgt:

- start Mapsource
- (tip: ga naar 'edit', 'preferences', 'display' en et het detailniveau met de schuif op 'low', dat werkt sneller)
- zoom uit zodat je het gebied dat je wilt selecteren in beeld hebt
- klik op het 'maptool' (vierkante knop, soort taartpuntje)
- ga met de muis over de kaart: je ziet gele vakjes
- klik aan de linkerkant op de 'tab' met het woord 'maps'
- klik een vakje aan: het wordt roze, klik nogmaals, en het is weer wit.
- je kunt ook 'slepen': hou de linkermuisknop ingedrukt en sleep een heel gebied: er worden meerdere vakjes roze
- in de lijst 'maps' zie je welke kaarten zijn geselecteerd en linksonder hoeveel geheugenruimte dat in beslag neemt.
- (tip: met CTRL-Z maak je je laatste keuze/selectie ongedaan)
- selecteer zo alle kaarten die je in het toestel wil plaatsen; de kaarten hoeven niet aaneengesloten te zijn.
- sluit je toestel aan en zet het aan ( bij SP-III: plaats de geheugenkaart in de USB cardreader en sluit die aan).
- druk op de knop 'save to device' en vink 'maps' aan
- druk eventueel op 'autodetect'
- kies 'OK'
- het is normaal dat dit proces lang duurt; bij de 2610 met 1Gb kan het zelfs meerdere uren duren: ga lekker slapen!

TIP: doe dit, als het de eerste keer is, niet pas de avond voor je op vakantie gaat!!
TIP: bij de meest recente versies van mapsource staat er naar de 'save to device-knop (vierkante knop met pijltje omlaag) nog een pijltje omlaag. Controleer even of het juiste 'device' geselecteerd is. De meeste 'wandelaars-toestellen zijn 'serial GPS' (mub 60C/CS en 76C/CS); de SP-III is USB-cardreader, de iQue wordt apart genoemd (is een apart geval ;), de 2610/2650 en 60/76C/CS als USB-GPS.
TIP: als je een upgrade hebt gedaan van je kaartmateriaal moet je ook de kaarten van je toestel opdaten!
TIP: als je een nieuwe selectie wegschrijft zal mapsource eerst de oude selectie geheel wissen. Het is dus NIET mogelijke stukjes kaart toe te voegen: je moet altijd een complete selectie wegschrijven.

Kom je er niet uit: stel je vraag dan hieronder!
Avatar gebruiker
www.gps.nl
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 224
Geregistreerd: 10 feb 2004 13:48
Woonplaats: Notter

Re: Ik heb nieuw kaartmateriaal: hoe zet ik dat in mijn toes

Berichtdoor asterix » 31 maart 2004 13:50

Krijg geen mappen geupload naar de datacard via USB

ik doe onderstaande stappen om de map van koln-duitsland toe te voegen:

http://users.pandora.be/asterix/geluiden/map01.jpg
http://users.pandora.be/asterix/geluiden/map02.jpg
http://users.pandora.be/asterix/geluiden/map03.jpg
http://users.pandora.be/asterix/geluiden/map04.jpg
http://users.pandora.be/asterix/geluiden/map05.jpg

dan begint hij up te laden
maar als ik daarna via de GSP (StreetPilot III de luxe) en mapsource info kijk of de map erbij zit is dit negatief
ook dateert de laatste upload van feb 2004.
Wat doe ik fout, is mijn eerste maal dat ik mappen wil uploaden
mapsource versie 5.4


Moet ik mijn GPS "zeggen" dat er nieuw materiaal opstaat
als ik in de setup ga kijken staat de extra map er niet bij.


Ik heb hierboven nagelezen, maar safe to device niet gevonden
Laatst bijgewerkt door asterix op 31 maart 2004 18:31, in totaal 1 keer bewerkt.
asterix
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 320
Geregistreerd: 20 maart 2004 10:01
Woonplaats: België

Berichtdoor wurtel » 31 maart 2004 17:07

Controleer de communicatie tussen geheugen module en USB programmer eens door "Open from..." te doen, USB programmer, en dan de maps te kiezen. Daarna moeten die kaarten geselecteerd zijn die ook in de SPIII beschikbaar zijn.
Avatar gebruiker
wurtel
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 442
Geregistreerd: 12 feb 2004 10:59
Woonplaats: Almelooo

Berichtdoor asterix » 31 maart 2004 17:42

wurtel schreef:Controleer de communicatie tussen geheugen module en USB programmer eens door "Open from..." te doen, USB programmer, en dan de maps te kiezen. Daarna moeten die kaarten geselecteerd zijn die ook in de SPIII beschikbaar zijn.


Via de USC card reader kan ik blijkbaar wel de mappen lezen dewelke op de kaart staan, maar kaarten upladen, dat lukt "schijnbaar" wel, maar ze zijn niet zichtbaar op de SPIII
asterix
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 320
Geregistreerd: 20 maart 2004 10:01
Woonplaats: België

Berichtdoor wurtel » 31 maart 2004 18:02

Heb je wel de unlockcode voor City Navigator 5 in Mapsource ingevuld? Zonder de unlockcode voor jouw SPIII zal het niet werken.
Avatar gebruiker
wurtel
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 442
Geregistreerd: 12 feb 2004 10:59
Woonplaats: Almelooo

Berichtdoor asterix » 31 maart 2004 18:19

wurtel schreef:Heb je wel de unlockcode voor City Navigator 5 in Mapsource ingevuld? Zonder de unlockcode voor jouw SPIII zal het niet werken.

denk het toch
routes kan ik aanmaken en overzetten naar de GPS, maar dat gaat via de seriele kabel, niet via de USB cardreader.
De unlockecodes nog eens nagekeken, dat ziet er toch goed uit

En zonder de unlock codes zie je niet zoveel detail op de kaarten.
asterix
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 320
Geregistreerd: 20 maart 2004 10:01
Woonplaats: België

Berichtdoor Hans Vaessen » 31 maart 2004 18:57

Inderdaad: als je de unlockcode in mapsource niet invoert dan zie je in mapsource geen details. Dus je kunt mapsource met een willekeurige unlockcode gebruiken.

Maar om de detailkaarten ook in het toestel te kunnen gebruiken heb je exact de unlockcode nodig die hoort bij het serienummer van het toestel.

Uit je omschrijving krijg ik de sterke indruk dat de combinatie unlock/toestel niet juist is. Zou dat kunnen? Is het een nieuw toestel of een tweedehands?

Hans
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24521
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor asterix » 31 maart 2004 19:17

Hans Vaessen schreef:Inderdaad: als je de unlockcode in mapsource niet invoert dan zie je in mapsource geen details. Dus je kunt mapsource met een willekeurige unlockcode gebruiken.

Maar om de detailkaarten ook in het toestel te kunnen gebruiken heb je exact de unlockcode nodig die hoort bij het serienummer van het toestel.

Uit je omschrijving krijg ik de sterke indruk dat de combinatie unlock/toestel niet juist is. Zou dat kunnen? Is het een nieuw toestel of een tweedehands?

Hans

tweedehands
op de print gekeken, het serienr van het toestel komt overeen met de prints

http://users.pandora.be/asterix/geluiden/map06.jpg

ook de data wissen op de kaart wil niet lukken
kan het zijn dat er iets mis is met het geheugenkaartje?
er zit toch geen "wisbeveiliging" op z'n kaartje?

Net alle software op een laptop geinstalleerd (deze heeft win 98, de andere had XP), probleem blijft
asterix
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 320
Geregistreerd: 20 maart 2004 10:01
Woonplaats: België

Berichtdoor asterix » 31 maart 2004 19:20

kan men nagaan of de code bij het toestel horen?
op de afdrukken van de site van garmin klopt het toch
asterix
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 320
Geregistreerd: 20 maart 2004 10:01
Woonplaats: België

Berichtdoor Hans Vaessen » 31 maart 2004 19:26

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat een geheugenkaart defect raakt, maar dat lijkt in dit geval niet de oorzaak: ik begrijp althans dat hij de kaarten gewoon wegschrijft.

Als je een print hebt van de site van Garmin waarop zowel serienummer als unlockcode juist staan weergegeven zou het goed moeten zijn.

Je spreekt over een print; dus vermoedelijk zal er sprake zijn van een upgrade; kun je ook zien aan de mapsource-CD's. Heb je bij het toestel ook het oorspronkelijke gele briefje met daarop de unlockcode van het bij het toestel geleverde kaartmateriaal? Voer dan ook die unlockcode in in Mapsource.

Apart wissen van de kaart is niet mogelijk. As er een nieuwe selectie wordt weggeschreven zal mapsource eerst de oude kaarten wissen.

Is het je eerder wel gelukt detailkaarten weg te schrijven.

Probeer ook dit eens: druk op find; als je kunt zoeken op adressen dan staan er detailkaarten op (ook als is het er maar 1 in noord-zweden). Zoniet; dan staan er inderdaad geen op.

Hans
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24521
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor asterix » 31 maart 2004 19:32

Hans Vaessen schreef:Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat een geheugenkaart defect raakt, maar dat lijkt in dit geval niet de oorzaak: ik begrijp althans dat hij de kaarten gewoon wegschrijft.

Als je een print hebt van de site van Garmin waarop zowel serienummer als unlockcode juist staan weergegeven zou het goed moeten zijn.

Je spreekt over een print; dus vermoedelijk zal er sprake zijn van een upgrade; kun je ook zien aan de mapsource-CD's. Heb je bij het toestel ook het oorspronkelijke gele briefje met daarop de unlockcode van het bij het toestel geleverde kaartmateriaal? Voer dan ook die unlockcode in in Mapsource.

inderdaad upgrade
eerst versie 4
en dan upgrade naar versie 5.
bij de versie 4 van CN zit een mapsource unlock certificaat, origineel
bevat 8 cijfers en letters
maar dat heb ik nergens ingebracht,
indien dit moet, hoe doe je dat?



Apart wissen van de kaart is niet mogelijk. As er een nieuwe selectie wordt weggeschreven zal mapsource eerst de oude kaarten wissen.

Is het je eerder wel gelukt detailkaarten weg te schrijven.

neen, is eerste keer

Probeer ook dit eens: druk op find; als je kunt zoeken op adressen dan staan er detailkaarten op (ook als is het er maar 1 in noord-zweden). Zoniet; dan staan er inderdaad geen op.

maar er staan wel degelijk detailkaarten op, België.

Hans
asterix
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 320
Geregistreerd: 20 maart 2004 10:01
Woonplaats: België

Berichtdoor asterix » 31 maart 2004 19:39

heb ermee al adressen mee opgezocht en rondgereden, dat lukt allemaal prima
ook waipoints enz aanmaken en er terug naar toe rijden
allen, kan geen detailmappen upladen
kan ze wel downloaden (via mapsource) via de cardreader, dat vind ik zo raar.
En steeds opnieuw dezelfde detailkaarten : België
asterix
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 320
Geregistreerd: 20 maart 2004 10:01
Woonplaats: België

Berichtdoor Hans Vaessen » 31 maart 2004 19:43

da's erg goed nieuws; dan is er met je geheugenkaart inderdaad niets aan de hand. Wat gebeurt er als je vanuit mapsource download naar de card-reader? Gaat ie gewoon aan de slag? (hoort toch zeker een kwarties aan het werk te zijn). Of krijg je een foutmelding?

Hans
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24521
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor wurtel » 31 maart 2004 21:37

Hans, heb je wel naar die link http://users.pandora.be/asterix/geluiden/map06.jpg gekeken?
Daarop staat een melding: "The card could not be read. Please try re-writing it". Dat terwijl ie blijkbaar bezig was het te wissen...
Avatar gebruiker
wurtel
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 442
Geregistreerd: 12 feb 2004 10:59
Woonplaats: Almelooo

Berichtdoor Hans Vaessen » 31 maart 2004 21:51

We zijn even separaat via mail aan het onderzoeken wat het probleem is. Wegschrijven via serieel werkt wel; oorzaak lijkt vooralsnog defect in usb-reader.
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24521
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Volgende

Keer terug naar Garmin MapSource

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten