Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

routes en tracks; routepunten en waypoints

Voor alle vragen en tips rond het gebruik van het programma MapSource.
Selecteren van kaarten, maken van routes etc. etc.. Ook problemen met het volgen van routes vinden meestal z'n oorzaak in MapSource, ongeacht welk type toestel je gebruikt.

Berichtdoor johanv » 19 sep 2006 21:49

Je kunt je tracks naar routes omzetten met WinGDB. Dat vind je hier:
http://forum.gps.nl/viewtopic.php?t=9639

Daarna kun je in Mapsource al je routes aan elkaar plakken.
Johan Versteeg
GPSmap 62st
Avatar gebruiker
johanv
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 265
Geregistreerd: 9 apr 2006 13:05
Woonplaats: Deventer

Tijdstempel getoonde tijd tracklog track

Berichtdoor ++ Lex ++ » 5 nov 2006 12:12

De punten van een tracklog krijgen een tijdstempel. Soms kun je die tijd te zien krijgen.
a. In MapSource, als je de originele tracklog daarheen gestuurd hebt.
b. In sommige GPSsen als je een trackback maakt. Als je dan het punt waar je naar toe wilt aanwijst krijg je het tijdstempel te zien. Makkelijk bij het kiezen als er punten met verschillende tijden dicht bij elkaar liggen.
c. In toestellen die een hoogtegrafiek kunnen tonen. De x-as kan dan een tijdas zijn.

Zolang je maar met 1 tijdstelsel te maken hebt is er geen probleem. Wisseling tussen zomer- en wintertijd, of reizen naar een andere tijdzone kan echter problemen veroorzaken.

Garmin geeft geen beschrijving van hoe dat is geregeld, maar ik heb het uitgezocht.

1. Hoofdregel: Het werkelijke tijdstempel krijg je nooit te zien. Het is echter niet afhankelijk van wisselende tijdstelsels, en zal ongetwijfeld in UTC zijn. Dit heeft tot gevolg dat hetzelfde tijdstempel nooit nog eens kan worden uitgedeeld, en ook dat het er niet toe doet welk tijdstelsel stond ingesteld toen er gelogd werd.

2. De tijd die het toestel toont is in het op het moment van aflezen ingestelde tijdstelsel. Dus als je in New York gelogd hebt om 9 uur plaatselijke tijd, krijg je 15 uur te zien als je weer nederlandse tijd hebt ingesteld.
Er wordt wel rekening gehouden met zomertijd, tenminste als die op automatisch staat ingesteld. Dus als de tijdzone nu (wintertijd) op UTC+1 staat en je tijdens zomertijd (UTC+2) gelogd hebt om 10 uur, krijg je nu ook 10 uur te zien. Maar als je de tijdzone handmatig op wintertijd hebt ingesteld krijg je 9 uur te zien. Wel vermoed ik dat de tijdas van de grafiek geen sprong zal vertonen. Dit is alleen na te kijken op de dag van wisseling.

3. Voor het uitlezen in MapSource gaat het in principe hetzelfde. Ook daar geldt niet de tijd die de klok aangeeft, maar de ingestelde tijdzone; als de klok verkeerd staat heeft dat dus geen invloed.
In MapSource kun je de tijdzone instellen (onder voorkeuren). Dan wordt de gekozen tijdzone achter alle tijdstempels vermeld.
Je kunt echter ook kiezen voor de lokale tijdzone op je computer. Ook hier wordt met de zomertijd rekening gehouden als die op automatisch staat.
Maar let op: de ingestelde tijdzone is niet die waarop de computer ingesteld staat tijdens de schermopbouw of het inlezen van de track. Het is de zone die ingesteld was toen MapSource werd opgestart.

N.B. Als je een tracklog onder een naam opslaat in het toestel verliest hij de tijdstempels.

Tenslotte nog het tijdstempel op de waypoints. Dit is slechts commentaar; je kunt het eventueel zelf veranderen, maar het zal niet gewijzigd worden door verandering van tijdzone.
GPS 45, GPS III, GPS V, SP 2610, 60CSx, Nüvi 765, 62st
Avatar gebruiker
++ Lex ++
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 16620
Geregistreerd: 2 mei 2004 10:56
Woonplaats: Mellieha, Malta

Re: Tijdstempel getoonde tijd tracklog track

Berichtdoor Ed Kats » 5 nov 2006 13:21

++ Lex ++ schreef:N.B. Als je een tracklog onder een naam opslaat in het toestel verliest hij de tijdstempels

klopt . . . . maar geldt niet voor de nieuwe Cx-toestellen met een intern (micro) sd-kaartje.
Bij deze kun je instellen dat de complete track (incl tijd e.d.) van die dag op het kaartje opgeslagen wordt.
De beperking hierbij is de grootte van het kaartje (nu 2GB dacht ik)

Groetjes, Ed
GPSmap 278, CityNavigator NT2011.1, OnRoute 2010, Dakota 20, Metroguide V9, Topo NL - B - D - F - A - CH - GB
Avatar gebruiker
Ed Kats
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 715
Geregistreerd: 8 mei 2004 11:59
Woonplaats: Vlaardingen

Berichtdoor ++ Lex ++ » 5 nov 2006 13:48

Goed dat je het nog even noemt, maar dat zijn niet onder naam opgeslagen tracks. Ook zij heten ACTIVE LOGxxxxxx, waarbij xxxxxx staat voor uur minuut sec van het beginmoment. Ze zijn niet op het toestel zelf te gebruiken, alleen op de computer. Je kunt ze wel terugzetten vanuit de computer en zo zichtbaar maken in het toestel; daar heb ik voor bovenstaand stukje uitgebreid gebruik van gemaakt.
Die opslagmogelijkheid is trouwens gigantisch. Op 1 GB kun je wel 3000 dagtochten registreren, dus 10 jaar lang elke dag een hele dagrit!
GPS 45, GPS III, GPS V, SP 2610, 60CSx, Nüvi 765, 62st
Avatar gebruiker
++ Lex ++
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 16620
Geregistreerd: 2 mei 2004 10:56
Woonplaats: Mellieha, Malta

Berichtdoor Maxim » 18 mei 2007 16:12

HI,

ik heb een route met een aantal waypoints. Niks mis mee.
Bij het rijden van de route heb ik de route tussentijd verlaten (ergens ongepland koffiedrinken) en wilde de route een uurtje later weer vervolgen.
Hierbij wilde ik een waypoint overslaan, die was ik door de omweg toch al voorbij.
Nu wilde mn Garmin persé dat ik de waypoint die ik had overgeslagen alsnog aandeed. Dit was erg vervelend.
Uiteindelijk heb ik de route stop gezet en opnieuw geladen en de reis voortgezet vanaf mijn actuele locatie. Dit hielp, er werd niet meer gezeurd om terug te rijden etc.
Is er een optie die je kan aan/uitzetten in dit soort situaties? Of hoe los ik dit netjes op?

ik hoor graag jullie tips. 8)
Maxim
 
Berichten: 13
Geregistreerd: 27 feb 2007 09:16
Woonplaats: Hoofddorp

Berichtdoor ++ Lex ++ » 18 mei 2007 16:42

Je levert onvoldoende gegevens. Het verschilt per toestel, en je geeft geen toesteltype.
Ook is van belang of het een route via wegen of een niet via wegen betreft.
Stel je vraag liever in de betreffende toestelrubriek.
GPS 45, GPS III, GPS V, SP 2610, 60CSx, Nüvi 765, 62st
Avatar gebruiker
++ Lex ++
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 16620
Geregistreerd: 2 mei 2004 10:56
Woonplaats: Mellieha, Malta

Berichtdoor Maxim » 18 mei 2007 16:59

OK 8)
Maxim
 
Berichten: 13
Geregistreerd: 27 feb 2007 09:16
Woonplaats: Hoofddorp

kaart MS

Berichtdoor Kibbe » 9 jan 2010 20:20

Kan ik in MS ook een satellietkaart te zien krijgen zoals in Google?
Kibbe
 
Berichten: 17
Geregistreerd: 9 jan 2010 20:07
Woonplaats: Schubbevissenveen

Berichtdoor ++ Lex ++ » 9 jan 2010 20:24

Nee.
GPS 45, GPS III, GPS V, SP 2610, 60CSx, Nüvi 765, 62st
Avatar gebruiker
++ Lex ++
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 16620
Geregistreerd: 2 mei 2004 10:56
Woonplaats: Mellieha, Malta

Berichtdoor Kibbe » 9 jan 2010 20:29

Hoe kan ik tracks gemaakt in Google ( kmz extensie) omzetten naar gdb extensie?
Kibbe
 
Berichten: 17
Geregistreerd: 9 jan 2010 20:07
Woonplaats: Schubbevissenveen

Re: kaart MS

Berichtdoor HtV » 9 jan 2010 20:34

Kibbe schreef:Kan ik in MS ook een satellietkaart te zien krijgen zoals in Google?


Je kan wel kiezen voor: Beeld > Weergeven in Google Earth. Dan heb je toch een satelietkaart, alleen niet direct in MS.
Hans, Nuvi 760, Oregon 400T, Nuvi 2599 LMT-D
HtV
 
Berichten: 988
Geregistreerd: 8 mei 2008 00:02
Woonplaats: Velp

Berichtdoor Kibbe » 9 jan 2010 20:49

Ik zal het ff uitleggen; Ik ben bezig een ofroadroute te maken in ms. Het meeste heb ik als opgeslagen track, echter sommige verbindingsroutes heb ik niet als opgeslagen track. De ms kaart geeft bepaalde zandwegen niet weer, nu wil ik dit ff in google maken en aan de route toevoegen.
Kibbe
 
Berichten: 17
Geregistreerd: 9 jan 2010 20:07
Woonplaats: Schubbevissenveen

Berichtdoor Jacob_Bax » 9 jan 2010 23:35

Je kan met http://www.gpsvisualizer.com/convert_input een kmz file omzetten naar een .gpx file.
Garmin GPS12, GPSmap 60CSx, eMap, GPSmap 78s, 2xStreetpilot III colormap, Virb.
OSM
Het licht aan het eind van de tunnel kan ook de trein zijn.
Avatar gebruiker
Jacob_Bax
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 6889
Geregistreerd: 7 mei 2006 14:48
Woonplaats: Gorinchem

Berichtdoor Edward » 11 jan 2010 00:24

Kibbe schreef:Hoe kan ik tracks gemaakt in Google ( kmz extensie) omzetten naar gdb extensie?


Met WinGDB3 :D :D :D :D :D
Edward
Maker van WinGDB3 (download hier)
Mail: wingdb3@gmail.com
Avatar gebruiker
Edward
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1006
Geregistreerd: 21 sep 2004 19:22
Woonplaats: Geen vaste woon- of verblijfplaats

Berichtdoor ATBgids » 11 jan 2010 08:41

Of je neemt een TOPOkaart.
groeten uit Malden,

Dick Metselaar

Toeren doe je niet om ergens heen te gaan,
maar om onderweg te zijn.
met hulp van de Edge800 of met de auto en de Nuvi 765
Avatar gebruiker
ATBgids
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 807
Geregistreerd: 24 jul 2008 21:59
Woonplaats: Malden

VorigeVolgende

Keer terug naar Garmin MapSource

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten