Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Piepjes: wat iedere 2610-gebruiker moet weten..

DE mobiele GPS voor de auto, HET toestel voor op de motor

Piepjes: wat iedere 2610-gebruiker moet weten..

Berichtdoor www.gps.nl » 26 okt 2005 19:53

onderstaande samenvatting en probleemanalyse komt belangrijk voort uit input vanuit dit forum

Er is geen apparaat dat op dit forum zoveel wordt besproken als de streetpilot2610. Dat komt vooral doordat het toestel heeeel veel gebruikers kent. En dat komt weer omdat de 2610 een geweldig toestel is met vele mogelijkheden.

Laten we dat voorop stellen, in de zekerheid dat iedere bezitter van de 2610 dat met ons eens zal zijn....

Desalniettemin kent de 2610 twee manco's die eveneens veelbesproken zijn op dit forum:

A. 'De beep-bug'
B. Het 'condens'-probleem


Voor het tweede punt zie viewtopic.php?t=10359

de beep-bug

wat is het probleem?
Bij toestellen vanaf 2005 is er een verandering doorgevoerd in de componenten van het toestel. Gevolg is dat het IR-oog gevoeliger is geworden en ook kan reageren op zonlicht. Dat gebeurt vooral op de motor, als de zon van links-achter op het toestel schijnt.
Daarbij 'denkt' het toestel dat het een commando van de afstandsbediening krijgt. Als dat een commando is dat 'niet kan' (bijvoorbeeld inzoomen terwijl al maximaal ingezoomd is) dan hoor je drie korte piepjes. Vandaar de benaming beep-bug.
Maar het kan zich ook manifesteren doordat het toestel reageert alsog het scherm is aangeraakt; het zoom-scherm verschijnt en je 'rijdt van het scherm af'.

Het is niet een probleem dat zich continu voordoet en is sterk afhankelijk van weer, rijrichting etc. Soms kom je het wekenlang niet tegen, soms tien keer in vijf minuten. Het beinvloedt de werking van het toestel weliswaar niet, maar storend is het zeker wel.

wat kun je er zelf aan doen?
Tegen de piepjes is weinig te doen. Treedt het zoom-scherm op, dan is het een kwestie van eenmaal op de page-knop drukken en alles is 'back to normal'.
Wil je het effect voorkomen dan volstaat het om de voorzijde van het InfraRood (IR) oog af te plakken met een stukje isolatie-tape. Het is niet nodig het hele oog af te plakken (je wilt in de auto de afstandsbediening kunnen gebruiken). Gebruik je de perfect cradle, plak dan zeker de zijkant NIET af, want ook de cradle werkt via IR.
Zwart isolatietape werkt prima, en je ziet de sticker amper.

het standpunt van Garmin
Aanvankelijk was het zo dat dit probleem eigenlijk alleen in Nederland leek voor te komen. Althans: in andere landen was er amper enige melding van. En nog steeds: ga maar eens zoeken op internet.
Dat de signalen hier frequenter zijn dan elders heeft echter niets te maken met het licht of de stand van de zon, maar komt vermoedelijk puur omdat we hier nu eenmaal dit forum hebben, waardoor ervaringsuitwisseling nu eenmaal veel effectiever is.
Inmiddels heeft Garmin het probleem er- en herkend. Aanvankelijk hoopten we dat Garmin het kon oplossen door met nieuwe firmware het IR-oog minder gevoelig te maken, maar zo makkelijk bleek het niet. Het heeft te maken met andere hardware, en die is weer het gevolg van, naar we begrepen hebben, veranderde wetgeving in relatie tot lood-houdende materialen. De gevoeligheid is niet met firmware aan te passen.
Echter: inmiddels heeft Garmin nieuwe firmware uitgebracht met daarin de mogelijkheid het IR-oog uit te schakelen. En daarmee is het probleem striktgenomen opgelost.

wat doet Waypoint ermee?
Tsja, we vinden de oplossing niet heel erg chique, maar wel effectief.
Helaas echter: voor de Perfect Cradle gebruikers is het géén oplossing. De Cradle gebruikt immers ook het IR-oog. Uitschakelen ervan betekent dat je de cradle niet kunt gebruiken. En daarvoor had je die er niet bij gekocht...
Als waypoint kunnen we natuurlijk onmogelijk componenten van het toestel zelf gaan veranderen. Maar we willen ook niet onze schouders ophalen in de zin van 'valt allemaal wel mee'. Want ook al kom je het slechts zo nu en dan tegen, op het moment dat je er last van hebt is het toch behoorlijk irritant. En dat hoort niet bij een dergelijk kwaliteitsapparaat.
Het enige wat wij kunnen doen is aan de buitenkant. We hebben allerlei opties bekeken, tot en met slimme rubber dingetjes ter afdekking van de voorzijde van het oog. Maar de suggestie hierboven blijkt toch de allerbeste: gedeeltelijk afplakken van de voorzijde van het IR-oog. En da's goed mogelijk.: neem een stukje isolatie-tape en een euro-muntje. Snij een half maantje en plak dat aan de voorkant op het oog van het toestel.
Avatar gebruiker
www.gps.nl
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 224
Geregistreerd: 10 feb 2004 13:48
Woonplaats: Notter

Keer terug naar Garmin Streetpilot 2820/2720/2610/2620/2650 -- Perfect Pilot Red&Blue

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast