Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Hulp gevraagd voor OSM op Quest 1

Ook al zijn ze een jaartje ouder: nog steeds vele gebruikers!

Hulp gevraagd voor OSM op Quest 1

Berichtdoor Strommer Cock » 16 okt 2012 14:49

Hallo allemaal,

Ik ben nog steeds in het bezit van een goed werkende Quest 1. Maar de kaartmateriaal begint nu toch wel echt gedateerd te worden. Ben al veel aan het snuffelen geweest naar OSM kaartmateriaal maar ben geen wis-kid en ook mijn Engels is niet goed genoeg om hetgeen wat uitgelegd wordt te begrijpen en toe te passen :oops: .

Dus wie heeft er persoonlijk ervaring met OSM kaartmateriaal op zijn Quest 1, werkt daar nog steeds mee en kan mij op weg helpen dit voor elkaar te krijgen.

Met vriendelijke groet,

Cock Colijn :wink: .
Avatar gebruiker
Strommer Cock
 
Berichten: 16
Geregistreerd: 15 apr 2007 18:42

Re: Hulp gevraagd voor OSM op Quest 1

Berichtdoor wpee » 16 okt 2012 21:14

Geen probleem
Het allergemakkelijkste is om te kijken op http://garmin.openstreetmap.nl/, kaarten die je wilt hebben downloaden, installeren en dan vanuit MS of BC naar d equest overzetten.
Geen unlock nodig!
Klaar.

ALs je problemen hebt hiermee, laat maar weten. Ik rij al lang met OSM op een Quest I
gr. Wim.
Garmin Zumo 350 + Scala Rider Q1
Avatar gebruiker
wpee
 
Berichten: 451
Geregistreerd: 11 okt 2006 20:34
Woonplaats: Kessel LB

Re: Hulp gevraagd voor OSM op Quest 1

Berichtdoor Strommer Cock » 17 okt 2012 13:26

Hoi Wpee,

Bedank voor je reactie,

Heb NL gedownload en als ik het goed begrijp zit er een windows installer bij die dan gelijk de mappen in mapsource installeert. Lijkt makkelijk maar voor ik het ga proberen heb ik nog wel een aantal vragen:

Blijft alles werken zoals ik gewend was in mapsource?
Zijn gedownloade routes nog steeds te gebruiken?
Zijn deze OSM kaarten groter als de originele i.v.m. het beperkte geheugen van de Quest?
Moet er nog wat aan de instellingen gebeuren van de Quest?
En niet onbelangrijk, is alles te herstellen mocht het fout gaan?

Ben benieuwd naar je antwoorden.

Met vriendelijke groet,

Cock :lol:
Avatar gebruiker
Strommer Cock
 
Berichten: 16
Geregistreerd: 15 apr 2007 18:42

Re: Hulp gevraagd voor OSM op Quest 1

Berichtdoor Scheurneus » 17 okt 2012 14:46

Strommer Cock schreef:Blijft alles werken zoals ik gewend was in mapsource?
Zijn gedownloade routes nog steeds te gebruiken?
Zijn deze OSM kaarten groter als de originele i.v.m. het beperkte geheugen van de Quest?
Moet er nog wat aan de instellingen gebeuren van de Quest?
En niet onbelangrijk, is alles te herstellen mocht het fout gaan?


Ja
Ja, maar controle word nu belangrijker, OSM is niet altijd zo goed als City Navigator. Dus wel zorgvuldiog controleren
OSM groter? weet ik zo niet, in MapSource is heel makkelijk te zien of 1 kaart deel groter of kleiner is.
Nee geen instellingen veranderen, anders dna zeker weten dat er maar 1 routeerbare kaart actief is (en dat is meestal al zo in de Quest)
Ja, gewoon City Navigator weer naar Quest verzenden en deïnstalleren van de OSM kaart (dit kan ook met programma JaVaWa GMTK)


Let op, OSM kun je iedere keer weer downloaden, ook andere gebieden, maar zonder acties van kaartnaam/mummer veranderen, zal elke OSM download en installatie de vorige volledig overschrijven en vervangen (nooit aanvullen). Met GMTK kan FID nummer en naam kaart veranderd worden om dit te voorkomen.
Probeer niet heel europa bijelkaar te klikken op OSM, lutk niet. Heel Africa weer wel. EU in 2 á 3delen doen, en na elke installatie met OSM de kaartnaam te veranderen/nummeren.

OSM is een vrijwilligerskaart, door licentie veranderingen verdwijnen er nu hier en daar wegen en paden, het kan dus zijn dat de kwaliteit mogelijk zelfs tegenvalt, maar gewoon proberen, zeer waarschijnlijk heb je er niet zo heel veel last van.
Marco :)

Meridian Platinum, GPS[map]60, 62st, Dakota20, Edge 605, 800, 3de Zumo660, Rider3, Montana 650, I-gotU GT-120

Zie ook mijn eigen kennisforum.
Avatar gebruiker
Scheurneus
 
Berichten: 9195
Geregistreerd: 2 jun 2006 15:58
Woonplaats: Leusden, bij u thuis (Privé les) of op afstand (GPS Helpdesk)

Re: Hulp gevraagd voor OSM op Quest 1

Berichtdoor Strommer Cock » 17 okt 2012 21:33

Nou de eerste OSM kaart heb ik geïnstalleerd en draait zover ik het heb kunnen proberen. Nou nog een route maken en de kaart naar mijn Quest zenden en proberen maar. Laat nog weten of ook dit mijn gelukt is.

Klopt het dat het kaartmateriaal meer geheugen nodig heeft dan de originele kaarten? Kan niet eens heel NL op mijn Quest kwijt. Is hier eventueel nog wat aan te doen?

Groeten Cock :wink:
Avatar gebruiker
Strommer Cock
 
Berichten: 16
Geregistreerd: 15 apr 2007 18:42

Re: Hulp gevraagd voor OSM op Quest 1

Berichtdoor ++ Lex ++ » 17 okt 2012 21:41

De grootte van OSM verschilt per gebied. Er zijn streken waar de kaart weinig items bevat, en dan kost het minder geheugen dan CityNavigator.
Maar er zijn ook streken waar het bijna een topografische kaart is, inclusief de kleinste paadjes. Het is maar net hoe actief de vrijwilligers daar zijn geweest. En dan is er veel meer geheugen nodig dan bij CN.
GPS 45, GPS III, GPS V, SP 2610, 60CSx, Nüvi 765, 62st
Avatar gebruiker
++ Lex ++
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 16620
Geregistreerd: 2 mei 2004 10:56
Woonplaats: Mellieha, Malta

Re: Hulp gevraagd voor OSM op Quest 1

Berichtdoor Strommer Cock » 18 okt 2012 12:47

Heb midden NL op de Quest gezet en dit is zonder problemen gelukt. Heb nu net een kleine route gemaakt als zijnde voetganger en dit even getest. Dit heeft geen problemen heeft opgeleverd. Nu nog een route maken voor testrondje met de auto maar denk dat dit ook geen probleem opleverd.

Tot zover ben ik tevreden maar hoop alleen dat er nog een mogelijkheid is/komt om heel NL er in zijn totaliteit op te zetten.

Groeten Cock :wink: .
Avatar gebruiker
Strommer Cock
 
Berichten: 16
Geregistreerd: 15 apr 2007 18:42

Re: Hulp gevraagd voor OSM op Quest 1

Berichtdoor Strommer Cock » 18 okt 2012 17:16

Testrondje met de auto ook gedaan. Ook dit verliep zonder noemenswaardige problemen. In de route was een stukje overlap naar mijn huis toe en stuurde we weer naar het begin van de route. Leermomentje noem ik dat maar.

Volgende stap is een bestaande route inporteren en aanpassen en eens kijken wat er dan gebeurd.

Groeten Cock :lol: .
Avatar gebruiker
Strommer Cock
 
Berichten: 16
Geregistreerd: 15 apr 2007 18:42

Re: Hulp gevraagd voor OSM op Quest 1

Berichtdoor Scheurneus » 18 okt 2012 17:43

Strommer Cock schreef:Tot zover ben ik tevreden maar hoop alleen dat er nog een mogelijkheid is/komt om heel NL er in zijn totaliteit op te zetten.


Die is er wel, door je eigen OSM kaart te maken en informatie uit de kaart weg te laten, waardoor deze kleiner word.

Maar dan dien je beter op het Openstreetmaps forum te gaan kijken en lezen hoe dat werkt en dient te worden uitgevoerd.

2de optie is sparen voor een vervangend toestel, aangezien het interne geheugen steeds beperkend word met nieuwe kaarten (de kaarten worden groter en groter....).
Marco :)

Meridian Platinum, GPS[map]60, 62st, Dakota20, Edge 605, 800, 3de Zumo660, Rider3, Montana 650, I-gotU GT-120

Zie ook mijn eigen kennisforum.
Avatar gebruiker
Scheurneus
 
Berichten: 9195
Geregistreerd: 2 jun 2006 15:58
Woonplaats: Leusden, bij u thuis (Privé les) of op afstand (GPS Helpdesk)

Re: Hulp gevraagd voor OSM op Quest 1

Berichtdoor wpee » 20 okt 2012 23:13

Strommer Cock schreef:Hoi Wpee,
Blijft alles werken zoals ik gewend was in mapsource?
Zijn gedownloade routes nog steeds te gebruiken?
Zijn deze OSM kaarten groter als de originele i.v.m. het beperkte geheugen van de Quest?
Moet er nog wat aan de instellingen gebeuren van de Quest?
En niet onbelangrijk, is alles te herstellen mocht het fout gaan?
Cock :lol:


Hallo

Een aantal dagen aan het rijden geweest dus niet zozeer op internet gekeken maar hier mijn antwoorden voor zover je het nog niet getest hebt:
1) ja het blijft werken,
2) Ja gedownloade routes zijn nog bruikbaar maar net als alle andere kaartmateriaal: met herberekenen zal de route waarschijnlijk net ietsje anders gaan lopen.
3) J de kaarten zijn veel groter. Daarom maak ik ze nu zelf, maar dan nog, steeds nog veel groter. Is ongeveee een factor 2, en dan neem ik enkel de belangrijke dingen nog mee voor mijn gebruikt, wegen en tankstations, en eet gelegenheden, dus geen garages, geen zwembaden, geen parken, niets van dat. Wel water/rivieren ter orientatie.
4) Wat ik heb gedaan is het zoom nivo van de kaarten een tanje oplaag gezet bij de kaarten, dan lijkt het met zoomen het meeste op de CN2009 kaarten die ik gewend was, maar omdat ik gesleuteld heb aan de zoomnivo;s van MKGMAP (met omzetten) is ook niet niet geheel vergelijkbaar met de kaarten die jij gedownload hebt.
5) Herstellen kan door de kaarten te deinstalleren op je PC en de oude kaarten gewoon terug te zetten in je GPS.

Als je geen drive hebt in PC's en perfectioneren van kaartmateriaal (bv intekenen van tankstations ed, dus mappen) zou ik er niet aan beginnen. Ik heb er een winter over gedaan om te krijgen wat ik nu heb. Waarschijnlijk is dat ook nog niet eens echt wat andere mensen verwachten ervan of willen zien. In de gebieden waar ik rij, Ardennen en Eifel, veranderen niet veel wegen, omrijden met de motor is ook geen probleem (=leuk) dus met 2009 kaartmateriaal ben je zo slecht nog niet af. Enkel in steden met nieuwbouw of snelwegen die veranderen zie je niet op de GPS wat je in werkelijkheid voor je zit, ja.......
Het is een keuze. Of omzetten of kopen.

Ik vindt het nog steeds een gemene rotstreek dat garmin niet gewoon het CN kaartmateriaal op OF (non-NT) blijft uitbrengen. Het is tenslotte hetzelfde kaart materiaal en het betekend tov het NT materiaal enkel een andere compilatie. Maar ze willen enkel apparaten wegzetten, dat is gewoon de reden dat CN-OF gestopt is.


Hoe werkt ik in de praktijk nu? Ik maar de route op het allernieuwste NT materiaal, converteer de route naar een track, herbereken daarna in OSM, leg de route terug op de track waar deze afwijkt en zet alles in mijn Quest I waar OSM op draait. Daarbij merk ik vaak dat OSM veel actueler is dan CN-NT materiaal, ik heb afgelopen jaar nog niet meegemaakt dat OSM verkeerd was!
En ja,je moet iets vaker kaartmateriaal laden in de QUEST omdat niet alles er in 1 keer in past, dat is gewoon jammer.
gr Wim
gr. Wim.
Garmin Zumo 350 + Scala Rider Q1
Avatar gebruiker
wpee
 
Berichten: 451
Geregistreerd: 11 okt 2006 20:34
Woonplaats: Kessel LB

Re: Hulp gevraagd voor OSM op Quest 1

Berichtdoor Scheurneus » 21 okt 2012 16:32

wpee schreef:Ik maar de route op het allernieuwste NT materiaal,


Ik ben even de weg kwijt, waar komt deze vandaan?
Marco :)

Meridian Platinum, GPS[map]60, 62st, Dakota20, Edge 605, 800, 3de Zumo660, Rider3, Montana 650, I-gotU GT-120

Zie ook mijn eigen kennisforum.
Avatar gebruiker
Scheurneus
 
Berichten: 9195
Geregistreerd: 2 jun 2006 15:58
Woonplaats: Leusden, bij u thuis (Privé les) of op afstand (GPS Helpdesk)

Re: Hulp gevraagd voor OSM op Quest 1

Berichtdoor HaWee » 21 okt 2012 17:01

van een nieuwe gps denk ik :wink:
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20054
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Hulp gevraagd voor OSM op Quest 1

Berichtdoor wpee » 21 okt 2012 18:21

Er rijden minstens 5 mensen met een lifetime update bij onze club rond. Die hebben dus het laatste kaartmateriaal. Routes sturen we rond.
Wim
gr. Wim.
Garmin Zumo 350 + Scala Rider Q1
Avatar gebruiker
wpee
 
Berichten: 451
Geregistreerd: 11 okt 2006 20:34
Woonplaats: Kessel LB

Re: Hulp gevraagd voor OSM op Quest 1

Berichtdoor Scheurneus » 21 okt 2012 22:10

Kaarten dus ook .... zie forumregels! ;)
Marco :)

Meridian Platinum, GPS[map]60, 62st, Dakota20, Edge 605, 800, 3de Zumo660, Rider3, Montana 650, I-gotU GT-120

Zie ook mijn eigen kennisforum.
Avatar gebruiker
Scheurneus
 
Berichten: 9195
Geregistreerd: 2 jun 2006 15:58
Woonplaats: Leusden, bij u thuis (Privé les) of op afstand (GPS Helpdesk)

Re: Hulp gevraagd voor OSM op Quest 1

Berichtdoor Strommer Cock » 15 nov 2012 11:05

Hallo allemaal,

Heb nu een een aantal routes gereden en kan je vertellen dat alles naar behoren werkt. Route van A naar B zonder problemen. Ik wil een ieder bedanken voor zijn reactie en antwoorden op mijn vragen.

Met vriendelijke groet,

Cock :wink: .
Avatar gebruiker
Strommer Cock
 
Berichten: 16
Geregistreerd: 15 apr 2007 18:42


Keer terug naar Streetpilots, Quest, iQue, GPS-V

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten