Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Plaatsen van (OSM) kaarten via copy/paste of Device Manager?

De helpdesk is bedoeld voor ondersteuning bij het gebruik van je toestel.
In 'Algemeen' alleen vragen die in de onderwerpen hieronder geen plek vinden!

Plaatsen van (OSM) kaarten via copy/paste of Device Manager?

Berichtdoor Laheki60 » 18 apr 2018 08:20

Goedemorgen mede forum leden,

Momenteel ben ik bezig met het plaatsen van actuele OSM kaarten van diverse landen voor de komende (Zomer) vakantie.
Ik heb bijvoorbeeld de OSM van Duitsland en de OSM van Oostenrijk (beide image .img bestanden) gedownload vanaf de site 'http://garmin.openstreetmap.nl/'. Nadat deze uitgepakt zijn (Zip bestand), installeer ik deze vervolgens via Javawa's Device Manager naar de Micro SD kaart op mijn Garmin Oregon 600. Nadat ik beide kaarten geïnstalleerd heb, verschijnen er echter een tweetal foutmeldingen in de Device manager "Segmentnummers in Topo Duitsland.img komen ook in andere bestanden voor" :shock:
Dit zelfde gebeurd als ik bijvoorbeeld de Topo Nederland kaart en de Topo België kaart installeer...

Kopieer ik echter via de verkenner de bestanden Topo Duitsland.img en Topo Oostenrijk.img naar de SD-kaart, dan verschijnen deze foutmeldingen niet.....

Wat doe ik fout, of beter gevraagd, wat is de beste manier/heeft de voorkeur om bestanden op de SD-kaart te zetten?
Stel, ik negeer de foutmeldingen, werkt e.e.a. dan nog wel?

Graag jullie advies in deze, waarbij bij voorbaat dank :) .

Grt. Lars
Laatst bijgewerkt door Laheki60 op 18 apr 2018 09:38, in totaal 3 keer bewerkt.
Wandel en fiets GPS: Garmin Oregon 700 en Teasi One. Autonavigatie: TomTom Go 5000
Voorheen Garmin Montana 600, GPSMAP62S en Oregon 600, TomTom One en GO 750 Live.
Avatar gebruiker
Laheki60
 
Berichten: 19
Geregistreerd: 16 apr 2018 17:29
Woonplaats: Urmond

Re: Plaatsen van (OSM) kaarten via copy/paste of Device Mana

Berichtdoor Frank » 18 apr 2018 08:28

Volgens mij zijn de .img bestanden juist bedoeld om direct in je toestel te zetten. Route via JDM is dan wat omslachtig.

Waarom je bij de ene methode wel een melding van dubbele segment nummer krijgt en bij andere niet, geen idee... Als JaVaWa meeleest kan hij misschien een tipje van de sluier oplichten.
Groeten,
Frank

BMW F800GT + Zumo 590 + GPSmap 62s
Avatar gebruiker
Frank
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1885
Geregistreerd: 14 maart 2004 23:36
Woonplaats: Geldrop

Re: Plaatsen van (OSM) kaarten via copy/paste of Device Mana

Berichtdoor Laheki60 » 18 apr 2018 08:40

Hoi Frank,

Bedankt voor je snelle reactie.
Dan doe ik het dus gewoon fout... :wink:

Ik ben nog eens gaan kijken op http://garmin.openstreetmap.nl/', er staat inderdaad
"Compressed file containing a single image that can be placed directly onto the SD-card of the GPS. Unzip first!"
Beter lezen dus :lol:

Dan ga ik het op deze manier doen.

Grt. Lars
Wandel en fiets GPS: Garmin Oregon 700 en Teasi One. Autonavigatie: TomTom Go 5000
Voorheen Garmin Montana 600, GPSMAP62S en Oregon 600, TomTom One en GO 750 Live.
Avatar gebruiker
Laheki60
 
Berichten: 19
Geregistreerd: 16 apr 2018 17:29
Woonplaats: Urmond

Re: Plaatsen van (OSM) kaarten via copy/paste of Device Mana

Berichtdoor HaWee » 18 apr 2018 11:08

de (unzipte) img bestanden zijn inderdaad bedoeld om direct op de sd te plaatsen (wel in de juiste map!, niet gewoon op de sd) maar dat geldt voor één kaart. Met meerdere kaarten loop je inderdaad het risico dat er segmentnr's dubbel zijn en dat geeft problemen met navigeren.
Waar het hier waarschijnlijk om gaat is dat zowel Duitsland als Oostenrijk een stukje over de grens verder gaan, dit stuk zit er nu 2 keer in en geeft bij navigeren in dit gebied gekke effecten.
Wat je beter kunt doen als je wilt trekken door diverse landen is één kaart opvragen van het gehele gebied dat je wilt hebben (Dus Duitsland, Oostenrijk, Nederland? , evt nog wat grensgebieden) en die te laten maken speciaal voor jou. Je moet er dan even op wachten (paar uur, een dag) maar dan heb je een kaart die geen problemen geeft.

Dat JDM het meldt en verkenner oid niet is simpel omdat JDM naar de inhoud kijkt en problemen meldt. Verkenner meldt alleen als dezelfde bestandsnaam er al is.

Zoals het waarschijnlijk in de readme zal staan van osm , plaats het img bestand in een map genaamd \Garmin op de sd kaart.

Je kunt dus gewoon met verkenner copy/paste doen maar het gebruik van JDM voorkomt problemen onderweg door te waarschuwen als er iets niet klopt.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20768
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Plaatsen van (OSM) kaarten via copy/paste of Device Mana

Berichtdoor Frank » 18 apr 2018 11:13

OK, ik ging er vanuit na overdracht met Verkenner, ook JDM werd gebruikt om de kaarten te checken....
Natuurlijk geeft de Verkenner geen fout melding, kijkt alleen naar de naam en niet naar de inhoud. Analyse en tips van HaWee zijn, zoals zo vaak, correct!
Groeten,
Frank

BMW F800GT + Zumo 590 + GPSmap 62s
Avatar gebruiker
Frank
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1885
Geregistreerd: 14 maart 2004 23:36
Woonplaats: Geldrop

Re: Plaatsen van (OSM) kaarten via copy/paste of Device Mana

Berichtdoor Laheki60 » 18 apr 2018 12:17

Hoi HaWee en (nogmaals) Frank,

Bedankt voor jullie reactie en HaWee bedankt voor je duidelijke uitleg en tip :)

Ik heb inmiddels de image bestanden via de Verkenner naar de SD kaart map \Garmin gekopieerd, dit ging prima.
Daarna heb ik mijn Oregon gecontroleerd, alle kaarten zijn zichtbaar en kunnen aan- en uitgezet worden.

Het klopt inderdaad wat jij aangeeft HaWee: kaarten overlappen elkaar, daardoor kwam natuurlijk ook de foutmelding in JDM.
Maar ik neem aan dat als ik bijvoorbeeld in Oostenrijk op vakantie ben en kort bij de Duitse grens zou zijn, en ik alleen de kaart van Oostenrijk geactiveerd heb (die van Duitsland staat uit), ik geen problemen ondervind? Is dit wél het geval, dan is het inderdaad verstandiger om één kaart van het gehele gebied te laten maken... maar bij wie kan ik daarvoor terecht, of kan ik het wellicht zelf doen? :D

Grt. Lars
Wandel en fiets GPS: Garmin Oregon 700 en Teasi One. Autonavigatie: TomTom Go 5000
Voorheen Garmin Montana 600, GPSMAP62S en Oregon 600, TomTom One en GO 750 Live.
Avatar gebruiker
Laheki60
 
Berichten: 19
Geregistreerd: 16 apr 2018 17:29
Woonplaats: Urmond

Re: Plaatsen van (OSM) kaarten via copy/paste of Device Mana

Berichtdoor JaVaWa » 18 apr 2018 14:53

Laheki60 schreef:Maar ik neem aan dat als ik bijvoorbeeld in Oostenrijk op vakantie ben en kort bij de Duitse grens zou zijn, en ik alleen de kaart van Oostenrijk geactiveerd heb (die van Duitsland staat uit), ik geen problemen ondervind?

Helaas wel, en dat is nu net de reden voor de foutmelding van JDM...
Als je een kaart die je uitzet segmentnummers deelt met de kaart die je aan wilt laten staan zullen die segmentnummers in de zichtbare kaart ook onzichtbaar worden.
Overlappende kaarten zijn al een probleem, dubbele segmentnummers zijn dat helemaal.
Eén oplossing is de methode die HaWee vermeldt, maar je kunt meerdere kaarten ook samenvoegen met OSM Combiner. Dubbele segmentnummers worden dan automatisch overgeslagen.
http://osm.pleiades.uni-wuppertal.de/op ... esmij.html

Overigens is http://garmin.openstreetmap.nl/ niet de enige bron van kaarten, je hebt bijvoorbeeld ook de Openfietsmap waarbij je een hele regio op je toestel kunt zetten zonder problemen te krijgen met overlappingen. Je moet de Openfietsmap alleen niet in de auto/op de motor gaan gebruiken, de naam geeft al aan dat ie daar niet geschikt voor is. Wandelen en fietsen gaat er wel prima mee.
http://www.openfietsmap.nl
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13846
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: Plaatsen van (OSM) kaarten via copy/paste of Device Mana

Berichtdoor HaWee » 18 apr 2018 15:25

ik verwacht dat het simpeler is om op http://garmin.openstreetmap.nl/ te kiezen voor een eigen kaartselectie
osm.JPG
osm.JPG (108.54 KiB) 675 keer bekeken

als je een vinkje zet achter Enable manual tile selection
kun je met de muis sleuren om het gebied te kiezen
dan je email adres invullen en klikken op Build my map en je krijgt een mailtje met de download link als de kaart klaar staat

en inderdaad, als je niet auto oid rijd maar fiets dan is de OFM beter.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20768
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Plaatsen van (OSM) kaarten via copy/paste of Device Mana

Berichtdoor Laheki60 » 20 apr 2018 17:45

Hoi JaVaWa en Hawee,

(Nogmaals) bedankt voor jullie reactie, uitleg en tips :)
Dan moet ik het dus helemaal anders gaan doen :?

Ik denk dat ik inderdaad één kaart ga aanvragen voor het gebied welke ik nodig heb, weten jullie of daar kosten aan verbonden zijn? En anders neem ik de tip van JaVaWa; via Openfietsmap als deze ook prima te gebruiken is om te wandelen :wink:

Grt. Lars
Wandel en fiets GPS: Garmin Oregon 700 en Teasi One. Autonavigatie: TomTom Go 5000
Voorheen Garmin Montana 600, GPSMAP62S en Oregon 600, TomTom One en GO 750 Live.
Avatar gebruiker
Laheki60
 
Berichten: 19
Geregistreerd: 16 apr 2018 17:29
Woonplaats: Urmond

Re: Plaatsen van (OSM) kaarten via copy/paste of Device Mana

Berichtdoor HaWee » 20 apr 2018 17:55

geen kosten, alleen een paar uur wachttijd
maar vrijwillige bijdragen worden zowel bij osm als ofm geaccepteerd en gewaardeerd :wink:
en inderdaad , OFM is veel beter geschikt om te wandelen dan de auto kaart
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20768
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Plaatsen van (OSM) kaarten via copy/paste of Device Mana

Berichtdoor Laheki60 » 20 apr 2018 18:02

Ok JaVaWa, geen probleem :)

Als ik er gebruik van maak, zal ik mij zeker niet onbetuigd laten :wink:

Grt. Lars
Wandel en fiets GPS: Garmin Oregon 700 en Teasi One. Autonavigatie: TomTom Go 5000
Voorheen Garmin Montana 600, GPSMAP62S en Oregon 600, TomTom One en GO 750 Live.
Avatar gebruiker
Laheki60
 
Berichten: 19
Geregistreerd: 16 apr 2018 17:29
Woonplaats: Urmond

Re: Plaatsen van (OSM) kaarten via copy/paste of Device Mana

Berichtdoor Laheki60 » 20 apr 2018 19:09

Mooi :)

Betreffende OFM kaarten gedownload, unzipped en naar SD gekopieerd.
Vervolgens even de kaarten gecontroleerd met JDM.... géén conflicten / geen fouten meer, Chapeau! :D

Bedankt iedereen voor jullie bijdragen :wink:
Fijn wandel / fiets / motor weekend 8)

Grt. Lars
Wandel en fiets GPS: Garmin Oregon 700 en Teasi One. Autonavigatie: TomTom Go 5000
Voorheen Garmin Montana 600, GPSMAP62S en Oregon 600, TomTom One en GO 750 Live.
Avatar gebruiker
Laheki60
 
Berichten: 19
Geregistreerd: 16 apr 2018 17:29
Woonplaats: Urmond


Keer terug naar Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten