Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Hoogte gegevens kloppen niet

De helpdesk is bedoeld voor ondersteuning bij het gebruik van je toestel.
In 'Algemeen' alleen vragen die in de onderwerpen hieronder geen plek vinden!

Hoogte gegevens kloppen niet

Berichtdoor Bram46 » 23 sep 2019 08:08

Hallo, ik heb een Garmin Ultra 30 actioncam en maak opnames tijdens fietstochten. Wanneer ik in het buitengebied van bv Oirschot rij, geeft de data van deze Ultra 30 aan dat ik me op -14m hoogte begeef. Volgens de site van het NAP moet dit 14M zijn. Fiets ik het viaduct op, wordt de hoogte geweizigd van -14 naar -9. De data zegt me dus dat ik me ONDER het NAP bevind. Instellen op deze cam kan alleen: GPS aan/uit, verder niets. Hoe kan ik deze negatieve waarde omzetten naar een positieve? Groet Bram
Waarom LIGT koffie op het schoteltje en ZIT het in een kopje? En waarom zitten we VOOR de tv en ACHTER de pc?
Avatar gebruiker
Bram46
 
Berichten: 177
Geregistreerd: 14 aug 2013 18:16
Woonplaats: Oirschot

Re: Hoogte gegevens kloppen niet

Berichtdoor JaVaWa » 23 sep 2019 10:35

Zit de camera in de waterdichte behuizing? Zo ja, zit dan de juiste achterkant op de behuizing? Daar zijn er twee van, eentje die de behuizing echt waterdicht maakt en eentje die geschikt is voor de barometrische hoogtebepaling.

In de handleiding kan ik zo gauw niets vinden over instellingen m.b.t. de hoogtemeting.
Barometrische hoogtemeting is een stuk nauwkeuriger dan GPS-hoogtemeting, maar probleem met de barometrische meting is dat deze beïnvloed wordt door verschillen in luchtdruk door weerswijzigingen.
Met de barometrische hoogtemeting kun je niet de absolute hoogte bepalen, maar wel de hoogteverschillen gedurende je reis (mits het weer niet teveel invloed heeft). De barometrische hoogtemeter moet dus geijkt worden; dat kan handmatig (als daar een optie voor geboden wordt) of automatisch op basis van de GPS-hoogte. In het tweede geval duurt het wel een tijdje omdat vanwege de onnauwkeurigheid er over een langere periode gemiddeld moet worden.
Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's

eTrex Legend HCx, Fenix (1), Forerunner 220, GPS 45, GPS 60, Montana 600, nüvi 250, Oregon 550t en 700, StreetPilot III, Vivoactive 3 en 4, zūmo 500
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 14519
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: Hoogte gegevens kloppen niet

Berichtdoor Bram46 » 23 sep 2019 11:01

Dank voor je snelle reactie. Ik heb de behuizing wel om de camera zitten maar ook de klep vervangen. Standaard zit de waterdichte klep gemonteerd maar voor gebruik van GPS wordt de ander, niet waterdichte, klep aanbevolen.
Ik zal die "waterdichte" klep weer terugzetten en nog eens kijken wat er dan gebeurt.
Waarom LIGT koffie op het schoteltje en ZIT het in een kopje? En waarom zitten we VOOR de tv en ACHTER de pc?
Avatar gebruiker
Bram46
 
Berichten: 177
Geregistreerd: 14 aug 2013 18:16
Woonplaats: Oirschot

Re: Hoogte gegevens kloppen niet

Berichtdoor JaVaWa » 23 sep 2019 11:03

Bram46 schreef:Ik zal die "waterdichte" klep weer terugzetten en nog eens kijken wat er dan gebeurt.

Dan wordt 't niet beter... Met die klep werkt de barometrische hoogtemeting niet meer.
Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's

eTrex Legend HCx, Fenix (1), Forerunner 220, GPS 45, GPS 60, Montana 600, nüvi 250, Oregon 550t en 700, StreetPilot III, Vivoactive 3 en 4, zūmo 500
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 14519
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: Hoogte gegevens kloppen niet

Berichtdoor Bram46 » 23 sep 2019 11:16

Oke, ik heb nu dus de "niet waterdichte achterkant" erop zitten. Precies zoals toen ik het topic begon.
Ziet er allemaal best wel leuk uit die metertjes, alleen klopt de info niet die Virb Edit laat zien cq de Ultra 30 wegschrijft.
Ik heb Dashware geprobeerd maar die doet het helemaal niet lekker met FIT bestanden, in ieder geval niet met die FIT uit mijn cam. Zet ik deze middels Basecamp om naar GPX dan werkt die ook niet.
Ik sluit dus de cam aan op een USB poort en importeer dan de bestanden.
Virb Edit zoekt zelf het GPS bestand, Dashware doet dat niet, ik laat die eerst door Virb Edit koppelen.
VirbEdit is tot nu toe de enig werkende app maar met fouttieve info. (in mijn geval dan toch)

Nog iets ontdekt:
Ik open dat FIT bestand met Basecamp.
Ik dubbelklik erop en krijg de datagegevens te zien.
Dan zie ik bij de hoogte bv -17 staan.
Dubbelklik ik daarop dan wordt op de kaart die positie aangegeven.
Zet ik daar direct naast een nieuw wapoint en kijk daar bij de gegevens dan is daar de hoogte wel degelijk 17 meter.
Dus die cam schrijft het negatief weg.
Waarom LIGT koffie op het schoteltje en ZIT het in een kopje? En waarom zitten we VOOR de tv en ACHTER de pc?
Avatar gebruiker
Bram46
 
Berichten: 177
Geregistreerd: 14 aug 2013 18:16
Woonplaats: Oirschot

Re: Hoogte gegevens kloppen niet

Berichtdoor tony rave » 23 sep 2019 11:51

Bram46 schreef:Fiets ik het viaduct op, wordt de hoogte geweizigd van -14 naar -9.

Als het 'negatief' aangegeven wordt dan zou op het viaduct toch -19 aangegeven staan ?
Daarentegen geeft het toestel wel degelijk 5 meter hoger aan op het viaduct.
Alles wat je tegenkomt is een mogelijkheid om je weg te vinden, vervolgens een GNSS-Navigator met echte knoppen. 60CSx+276Cx+60CSx ► navigatie | MapSource 6.13.7 ► route-creatie | BaseCamp ► databeheer.
Avatar gebruiker
tony rave
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1551
Geregistreerd: 1 dec 2004 14:33
Woonplaats: N51.350 E5.458

Re: Hoogte gegevens kloppen niet

Berichtdoor Bram46 » 23 sep 2019 12:01

Klopt wel wat je schrijft, van -14 naar -9 is een stijging van 5 meter maar wel onder de NUL grens van het NAP.
Zet ik pal naast die -14 positie op de kaart een waypoint, dan geeft die aan dat het +14 bedraagt.
Waarom LIGT koffie op het schoteltje en ZIT het in een kopje? En waarom zitten we VOOR de tv en ACHTER de pc?
Avatar gebruiker
Bram46
 
Berichten: 177
Geregistreerd: 14 aug 2013 18:16
Woonplaats: Oirschot

Re: Hoogte gegevens kloppen niet

Berichtdoor JaVaWa » 23 sep 2019 12:03

Bram46 schreef:Dus die cam schrijft het negatief weg.

Nee, en het ligt ook niet aan Virb Edit. Het is gewoon de afwijking van de hoogtemeter.
Het zou trouwens wel heel bijzonder zijn als alleen het min-teken fout is, want zonder dat teken zou je dan werkelijk exact op de hoogte in de kaart uitkomen. Zo nauwkeurig is geen enkel toestel *)...
(de kaart trouwens ook niet)


*) uiteraard zijn er professionele apparaten die de hoogte wel nauwkeurig kunnen bepalen, maar die hebben dan ook een navenant prijskaartje...
Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's

eTrex Legend HCx, Fenix (1), Forerunner 220, GPS 45, GPS 60, Montana 600, nüvi 250, Oregon 550t en 700, StreetPilot III, Vivoactive 3 en 4, zūmo 500
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 14519
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: Hoogte gegevens kloppen niet

Berichtdoor Bram46 » 23 sep 2019 12:17

Ik heb nog enkele andere clips getest en idd, de uitkomst is niet altijd een kwestie van negatieve waarde. Er zit ook verschil in het aantal meters wanneer ik een punt uit het FIT bestand vergelijk met de waarde van een waypoint, direct er naast. Kortom: je hebt dus helemaal niets aan die gegevens, is wel een verschil zeg of je ligt te verdrinken of niet.

Overigens wordt de overige data wel goed weergegeven.
Waarom LIGT koffie op het schoteltje en ZIT het in een kopje? En waarom zitten we VOOR de tv en ACHTER de pc?
Avatar gebruiker
Bram46
 
Berichten: 177
Geregistreerd: 14 aug 2013 18:16
Woonplaats: Oirschot

Re: Hoogte gegevens kloppen niet

Berichtdoor tony rave » 23 sep 2019 12:34

Wie weet komt er ooit nog een betaalbaar toestel dat vanaf inschakelen al direct zo nauwkeurig is dat je de hoogte waarop het toestel boven het wegdek staat zou moeten instellen.
Of dat echt zo nodig en nuttig is om de verhoudingsgewijs bliksemflits-korte periode die wij leven aangenaam te maken ?

Voor achtergrond informatie is dit artikel wellicht nog leerzaam:
viewtopic.php?f=24&t=10945#p80145
Alles wat je tegenkomt is een mogelijkheid om je weg te vinden, vervolgens een GNSS-Navigator met echte knoppen. 60CSx+276Cx+60CSx ► navigatie | MapSource 6.13.7 ► route-creatie | BaseCamp ► databeheer.
Avatar gebruiker
tony rave
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1551
Geregistreerd: 1 dec 2004 14:33
Woonplaats: N51.350 E5.458

Re: Hoogte gegevens kloppen niet

Berichtdoor MPX-NL » 23 sep 2019 14:04

JaVaWa schreef: De barometrische hoogtemeter moet dus geijkt worden; dat kan handmatig (als daar een optie voor geboden wordt) of automatisch op basis van de GPS-hoogte. In het tweede geval duurt het wel een tijdje omdat vanwege de onnauwkeurigheid er over een langere periode gemiddeld moet worden.


Inderdaad dus aanzetten en gelijk gaan rijden werkt niet zo lekker.
Toen ik nog quadcopters bouwde werkte dat ook zo, eerst even laten settelen en dan pas gaan.
Dat doe je uiteraard op een plek waar je zoveel mogelijk rondom vrij zicht hebt.
Oregon 700, Vivofit, Vivoactive.
GPS 100, GPS 50, GPS 75, GPS 45, GPS 40, GPS 90, GPS 38, eMap, 12XL, eTrex Euro, eTrex Legend/Vista, GPS V, Geko 301, GPS 60, GPSMAP 60, GPSMAP 60CSx, eTrex Summit HC/Vista HCx, GPS 72H, Colorado 300.
Avatar gebruiker
MPX-NL
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1752
Geregistreerd: 29 mei 2008 12:59
Woonplaats: ZHZ

Re: Hoogte gegevens kloppen niet

Berichtdoor Bram46 » 23 sep 2019 15:22

Maar mijn Ultra 30 hangt aan een powerbank en staat constant aan. Met de "draaiknop" schakel ik een opname in en uit.
Dus de GPS staat ook altijd aan, ik kan dat zien omdat het symbool niet knippert.
Bij het opstarten van de camera knippert deze wel zolang de satelliet niet gevonden is.

Ook zie in Virb Edit mijn gehele fietstocht van die dag, dus die GPS heeft heel de tijd aan gestaan.
Waarom LIGT koffie op het schoteltje en ZIT het in een kopje? En waarom zitten we VOOR de tv en ACHTER de pc?
Avatar gebruiker
Bram46
 
Berichten: 177
Geregistreerd: 14 aug 2013 18:16
Woonplaats: Oirschot


Keer terug naar Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast