Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

TT Rider 400: geen waypoints bij GPX route

Wie kent TomTom niet?
De 300/500 en 700 voor de auto, de Rider voor de motor.

TT Rider 400: geen waypoints bij GPX route

Berichtdoor MrSuzuki » 29 dec 2015 18:02

Beste GPS goeroe's:

Ik ben jarenlang enthousiast Garmin gebruik geweest. Recentelijk heb ik de TT Rider 400 getest voor Motorshopper.nl en mocht de Rider 400 daarbij houden. Was er dermate enthousiast over dat ik overgestapt ben op de Rider 400. Werkt over het algemeen prima, na de update tenminste, maar zit met het volgende:

Ik maak de routes, zoals ik altijd deed, in Mapsource en sla deze dan als .gpx op en zet hem op de SD kaart van de Rider 400. Route rijden werkt prima, maar hij importeert de waypoints die in de GPX staan niet in de Rider. Ik maak namelijk altijd waypoints aan van bijv. de hotels waar ik overnacht, voor het geval dat de route niet goed is. Dan kan ik altijd nog direct naar het hotel navigeren. Maar de waypoints komt bijv. niet onder "Mijn plaatsen" te staan. Is dit op te lossen?

Dank alvast.
Avatar gebruiker
MrSuzuki
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 240
Geregistreerd: 24 maart 2005 17:17
Woonplaats: N51 48.712 E4 39.389

Re: TT Rider 400: geen waypoints bij GPX route

Berichtdoor MrSuzuki » 29 dec 2015 19:21

Update: heb net ontdekt dat ik met de JavaWa RTWtool de waypoints in mijn GPX als OV2 kan opslaan en die vervolgens in de MyDRive routeplannet kan importeren en dan komen ze in mijn Rider 400! Dat werkt dus.

Maar nu ben ik verder gaan kijken en zie ik dat je daar ook GPX bestanden kan importeren. Dat kunnen alleen tracks zijn helaas. Wat nu als ik een route in Mapsource maak, zoals ik altijd doe, en die vervolgens met de JaVaWa RTWtool omzet naar track en die importeer met TomTom MyDrive? Gaat het navigeren van deze route dan goed, als in, maakt hij er geen andere route van?
Avatar gebruiker
MrSuzuki
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 240
Geregistreerd: 24 maart 2005 17:17
Woonplaats: N51 48.712 E4 39.389

Re: TT Rider 400: geen waypoints bij GPX route

Berichtdoor JaVaWa » 29 dec 2015 23:47

Heb je het al geprobeerd? Ik weet het niet zeker, maar ik verwacht dat het net zo werkt als met een GPX die je op de SD-kaart (of het toestel) zet.
Overigens raad ik aan om bij je reguliere werkwijze ook de route eerst te converteren naar een track. Bij een route gebruikt de Rider namelijk alleen de viapunten die je zelf geplaatst hebt, en kunnen er daardoor de nodige afwijkingen ontstaan. Een track bevat veel meer punten.
Afwijkingen van de route kun je ook met een track overigens niet altijd voorkomen. Als de track over een niet-toegankelijke of niet-bestaande weg (in de TT-kaart dan) gaat, dan zal de Rider een alternatief bedenken.
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13368
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: TT Rider 400: geen waypoints bij GPX route

Berichtdoor Hans Vaessen » 30 dec 2015 11:54

MrSuzuki schreef:Ik maak de routes, zoals ik altijd deed, in Mapsource en sla deze dan als .gpx op en zet hem op de SD kaart van de Rider 400.


Zoals Javawa feitelijk al aangeeft: dat is beslist niet de beste werkwijze.

Wat gebeurt er bij import van een gpx?
De rider zet rechte lijnen van punt naar punt en 'kijkt' naar de kaart welke wegen daar het beste bijpassen. Maw: de route van punt naar punt wordt NIET (zoals bij ITN) op basis van de routeringsinstellingen van het toestel berekend maar op basis van nabijheid van de wegen.
Da's an sich helemaal prima, maar werkt alleen goed als je veel viapunten hebt. En dan bedoel ik: héél veel. Ofwel: een track.

Als je vanuit mapsource een route als gpx opslaat zal de rider alleen de in mapsource aangemaakte viapunten gebruiken. De kans op afwijking is dat nog steeds vrij groot.
Veel beter is het om de route in Basecamp te maken; waarbij je als laatste handeling 'met een druk op de knop' een spoor, ofwel track maakt van je route. In de praktijk heeft de rider dan ineens enkele duizenden viapunten om de weg-keuze op te baseren en dat werkt erg goed.
Inderdaad: bij bijv gesloten wegen is er nog steeds een risico op afwijking, maar dat zijn uitzonderingen.

Ergo: gebruik niet de gpx-route maar de gpx-track. Dat is ab-so-luut de meest betrouwbare route-conversie.

Maar inderdaad: je hebt geen viapunten in de route. Anders dan bij ITN kun je dus geen lunchlocatie of hotel als zodanig in je route benoemen. Advies: knip je route op in etappes die starten/eindigen op een dergelijk punt.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24521
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: TT Rider 400: geen waypoints bij GPX route

Berichtdoor Mr. M » 30 dec 2015 14:52

Daarnaast zou ik bij TomTom een verzoek indienen om bv WayPoints/Favorieten aan routes toe te kunnen voegen.
Misschien in eerste instantie op de toestel zelf: Selecteer WP -> Voeg WP toe aan Route -> Selcteer Route -> Klaar.
Of via Tyre, of via My Drive, of .....
BMW R60/Steib, xChallenge, xCountry, 1150GS
Prolech MT5001 Android en Nomu S10 Android icm TomTom Go App en Osmand+
Avatar gebruiker
Mr. M
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2544
Geregistreerd: 5 feb 2007 18:04
Woonplaats: Wageningen

Re: TT Rider 400: geen waypoints bij GPX route

Berichtdoor GPS Expert » 30 dec 2015 22:37

Mr. M schreef:Daarnaast zou ik bij TomTom een verzoek indienen om bv WayPoints/Favorieten aan routes toe te kunnen voegen.


Via een ov2 bestand (POI) is dit al vrij eenvoudig te realiseren, met een eigen plaatje erbij, toch?

Anders worden het 2 verzoeken aan TomTom, 1 voro kunnen toevoegen en bewerken van Waypoints naar de TomTom en de 2de dat je een uitgebreide keuze in afbeeldingn wilt aan dat waypoint.
Marco

Kennis en kunde van Outdoor, Sport en Motor GPS'sen van Garmin, Tripy, TomTom, Mio, Teasi, TwoNav, Peaklife/Rage.

Zie ook mijn Kennisforum en YouTube kanaal.
Avatar gebruiker
GPS Expert
 
Berichten: 3136
Geregistreerd: 24 jan 2013 22:41
Woonplaats: Amsterdam, Apeldoorn, Havelte, Hilversum, Hoensbroek, Leusden, Privé les of GPS Helpdesk

Re: TT Rider 400: geen waypoints bij GPX route

Berichtdoor Mr. M » 31 dec 2015 11:46

Ik heb geen idee.
Ik heb de mogelijk bij Garmin om in een route een WP te zetten (koffie, lunch, attractie, etc) altijd gemist in de TomTom. Route opknippen kan, maar vind ik in principe armoe. Meerdere Finish punten in 1 route was al beter, maar ik vraag me af of dat nu nog kan. Ik denk het niet.

Hoe ze het realiseren zoeken ze zelf maar uit of niet ;)
BMW R60/Steib, xChallenge, xCountry, 1150GS
Prolech MT5001 Android en Nomu S10 Android icm TomTom Go App en Osmand+
Avatar gebruiker
Mr. M
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2544
Geregistreerd: 5 feb 2007 18:04
Woonplaats: Wageningen

Re: TT Rider 400: geen waypoints bij GPX route

Berichtdoor MrSuzuki » 3 jan 2016 12:09

Hans Vaessen schreef:
MrSuzuki schreef:Ik maak de routes, zoals ik altijd deed, in Mapsource en sla deze dan als .gpx op en zet hem op de SD kaart van de Rider 400.


Zoals Javawa feitelijk al aangeeft: dat is beslist niet de beste werkwijze.

Wat gebeurt er bij import van een gpx?
De rider zet rechte lijnen van punt naar punt en 'kijkt' naar de kaart welke wegen daar het beste bijpassen. Maw: de route van punt naar punt wordt NIET (zoals bij ITN) op basis van de routeringsinstellingen van het toestel berekend maar op basis van nabijheid van de wegen.
Da's an sich helemaal prima, maar werkt alleen goed als je veel viapunten hebt. En dan bedoel ik: héél veel. Ofwel: een track.

Als je vanuit mapsource een route als gpx opslaat zal de rider alleen de in mapsource aangemaakte viapunten gebruiken. De kans op afwijking is dat nog steeds vrij groot.
Veel beter is het om de route in Basecamp te maken; waarbij je als laatste handeling 'met een druk op de knop' een spoor, ofwel track maakt van je route. In de praktijk heeft de rider dan ineens enkele duizenden viapunten om de weg-keuze op te baseren en dat werkt erg goed.
Inderdaad: bij bijv gesloten wegen is er nog steeds een risico op afwijking, maar dat zijn uitzonderingen.

Ergo: gebruik niet de gpx-route maar de gpx-track. Dat is ab-so-luut de meest betrouwbare route-conversie.

Maar inderdaad: je hebt geen viapunten in de route. Anders dan bij ITN kun je dus geen lunchlocatie of hotel als zodanig in je route benoemen. Advies: knip je route op in etappes die starten/eindigen op een dergelijk punt.
Bedankt voor de uitleg Hans. Aangezien ik nogal anti-Basecamp ben, blijf ik eigenwijs in Mapsource werken en gebruik dan wel de RTWtool van JaVaWa om de GPX in een track om te zetten en de waypoints regel ik dan wel via OV2 die ik upload middels TomTom MyDrive :mrgreen:
Avatar gebruiker
MrSuzuki
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 240
Geregistreerd: 24 maart 2005 17:17
Woonplaats: N51 48.712 E4 39.389

Re: TT Rider 400: geen waypoints bij GPX route

Berichtdoor GPS Expert » 3 jan 2016 12:24

MrSuzuki schreef:e waypoints regel ik dan wel via OV2 die ik upload middels TomTom MyDrive :mrgreen:


Gaat ook super makkelijk via RTWtool :mrgreen:
Marco

Kennis en kunde van Outdoor, Sport en Motor GPS'sen van Garmin, Tripy, TomTom, Mio, Teasi, TwoNav, Peaklife/Rage.

Zie ook mijn Kennisforum en YouTube kanaal.
Avatar gebruiker
GPS Expert
 
Berichten: 3136
Geregistreerd: 24 jan 2013 22:41
Woonplaats: Amsterdam, Apeldoorn, Havelte, Hilversum, Hoensbroek, Leusden, Privé les of GPS Helpdesk

Re: TT Rider 400: geen waypoints bij GPX route

Berichtdoor Hans Vaessen » 3 jan 2016 13:34

MrSuzuki schreef: en gebruik dan wel de RTWtool van JaVaWa om de GPX in een track om te zetten


Dat kan inderdaad ook; kern van de zaak is dat het een track is.

Persoonlijk vind ik het makkelijker en sneller om het meteen in basecamp te doen; zoals ik vaker zeg: basecamp is vooral wennen. Maar er zijn vele wegen die naar Rome leiden: als jij mapsource/RTW makkelijker vindt: be my guest!
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24521
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: TT Rider 400: geen waypoints bij GPX route

Berichtdoor MrSuzuki » 5 jan 2016 10:15

GPS Expert schreef:
MrSuzuki schreef:e waypoints regel ik dan wel via OV2 die ik upload middels TomTom MyDrive :mrgreen:


Gaat ook super makkelijk via RTWtool :mrgreen:

Ja, mijn waypoints zet ik om met RTWtool van gpx naar ov2 en die upload ik dan met TomTom MyDrive.
Avatar gebruiker
MrSuzuki
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 240
Geregistreerd: 24 maart 2005 17:17
Woonplaats: N51 48.712 E4 39.389


Keer terug naar TomTom Rider en autonavigatie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast