Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Garmin GPSMAP 64s of 64st (kaartvraagstuk)

Er zijn, vooral voor de Garmin's op internet kaarten, Waypoints en Points of Interest te vinden van allerlei landen en zaken over de hele wereld. Dit thema is bedoeld om tips daarover uit te wisselen.

Garmin GPSMAP 64s of 64st (kaartvraagstuk)

Berichtdoor sven_101 » 30 nov 2017 11:39

Hoi forum-leden,

Ik sta op het punt om door Europa en Marokko te fietsen (wegennet is dus voldoende) en wil daarvoor een Garmin GPSMAP 64s of 64st aanschaffen. Het verschil is € 50,- en zit hem in het feit dat de 64st een "recreatiekaart" van 44 Europese landen heeft. Ik kan niet vinden wat deze "recreatiekaart" inhoud (alle info hier: https://www.garmin.com/uk/european-map-coverage) en heb sowieso geen ervaring met OSM of andere gratis kaarten die compatibel zijn met Garmin GPSMAP.

Mijn vraag is daarom: doe ik er goed aan deze € 50,- meer te betalen voor de Garmin kaarten of zijn voor deze fietsreis open source kaarten beter? In het laatste geval, welke?

Sven
sven_101
 
Berichten: 8
Geregistreerd: 30 nov 2017 11:08

Re: Garmin GPSMAP 64s of 64st (kaartvraagstuk)

Berichtdoor HaWee » 30 nov 2017 12:22

op punt van vertrekken en dan nog een gps aanschaffen?

een "outdoor" gps is niet zo simpel in de bediening als een simpele auto gps.
Op een auto gps geef je je bestemming in en evt of je over snelwegen (kortste tijd) of binnenwegen (kortste afstand) naar je doel wilt en er zit al een kaart in die is afgestemd op dat gebruik.
een outdoor gps heeft veel meer instelmogelijkheden (en dus mogelijkheden om iets "fout" te doen) en afhankelijk van de kaart die je er in stopt moet je andere instellingen gebruiken.

Dus het is bepaald te adviseren om eerst even in je eigen omgeving de gps uit te proberen.

De "recreatiekaart europa" is een grove topo kaart waarmee je in heel europa (als je geen andere kaart van dat land hebt) je kunt oriënteren waar je bent en hoe je ongeveer naar je doel zou kunnen komen. Zeer nuttig om je weg terug te vinden of met zo min mogelijk blokkades (waardoor je moet terugkeren op je route om een andere te proberen) ergens te komen. Deze kaart heeft wel een zoekfunctie (plaatsen , point of interest etc) maar geen automatische routering over de weg dus je moet zelf op de kaart kijken: waar ben ik, waar wil ik naar toe, hoe kom ik er

De andere kaarten zoals osm , ofm etc hebben wel deze functie dus daar kun je een bestemming ingeven en GA en dan rekent de gps een route over de weg uit en geeft je aanwijzingen vergelijkbaar met een auto gps.
Wel is het van belang bij elke kaart eerst op de site de FAQ oid te lezen, wat zijn de beste instellingen, wat moet je niet doen, wat zijn evt beperkingen etc.

voorbeeld: bij een autogps kun je gewoon een bestemming op 300 km afstand ingeven en de gps zal de route berekenen. Als je datzelfde doet met bv de openfietsmap dan geeft dat een probleem, niet ernstig want ik vermoed niet dat je voor de lunch al 300 km fietst :wink: maar het is verstandig om je bestemming niet verder dan 50 a 100 km te zetten of een paar tussenstops op te geven zodat de gps minder grote afstanden hoeft te berekenen.

Een ander punt is bv , als je met de autogps gaat fietsen dan kies je voor snelwegen vermijden.
Als je dat doet met de openfietsmap dan heb je een probleem, autosnelwegen worden daar als absoluut verboden gezien maar mooie fietspaden hebben het label snelweg en die wil je dus niet vermijden.

Als je volgens bestaande tracks (sporen) gaat rijden (wordt veel gedaan met de fiets) dan volg je gewoon op het scherm van je gps de "stippellijn" en is de kaart alleen extra orientatiehulp. Dan heb je niet per se een "routerende" kaart nodig.
Op deze manier rijden vele fietsers door europa en dat werkt perfect.
Een routerende kaart met een route heeft als voordeel dat je aanwijzingen krijgt van de gps zoals 100 m rechtsaf oid maar als nadeel dat de route nog wel eens wil veranderen afhankelijk van de kaart of als er wegwerkzaamheden zijn en je moet een stukje omfietsen loop je kans (instelbaar/uitzetbaar) dat de gps je hele route herberekend.

Ik adviseer om openfietsmap te gebruiken http://www.openfietsmap.nl/ je kunt heel europa in 7 delen in de gps (op sd kaart in de gps is te adviseren) zetten en ze afhankelijk van hoe je wilt rijden of als achtergrond bij een track of als bron voor de fietsroute gebruiken.
Voor Marokko kun je de openfietsmap light er op zetten via dezelfde site.

Maar , zoals gezegd, lees de Tips&Tricks

en de recreational ? dat moet je zelf beslissen, als je gaat wandelen/hiken in een willekeurig europees land dan is deze kaart best nuttig als je geen dure Topo van dat land hebt
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20929
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Garmin GPSMAP 64s of 64st (kaartvraagstuk)

Berichtdoor sven_101 » 2 dec 2017 09:53

Hoi Ha Wee,

Dankjewel voor je antwoord, erg nuttig! Aangezien ik dus ga fietsen en er veel mooie routes beschikbaar zijn als GPS-track kies ik denk ik hiervoor. Om goed de omgeving te kunnen zien waarin ik me bevindt en zo nodig van de track af te wijken (eventueel met routeren) volg ik jou advies om OFM gebruiken. De recreational heb ik daar niet bij nodig. Het wordt dus een GPSMAP 64s. Ik vertrek over een maand dus kan nog even oefenen en de tips&tricks doornemen. Ik weet nu in ieder geval dat ik snelwegen aan moet laten voor mooie fietspaden en herberekenen kan uitzetten als dat ongewenst is! :)

Thanks!
sven_101
 
Berichten: 8
Geregistreerd: 30 nov 2017 11:08

Re: Garmin GPSMAP 64s of 64st (kaartvraagstuk)

Berichtdoor bokito » 8 dec 2017 23:18

Ik gebruik OSM en C.N. beetje afhankelijk van wat of waar welke ik actief heb staan.
Als je dingen op PC gaat plannen zeker aan te bevelen.
bokito
 
Berichten: 7
Geregistreerd: 14 aug 2012 20:00


Keer terug naar Kaarten, waypointbestanden en Points of Interest, Google Earth

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 3 gasten