Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Overzicht kwijt aan mogelijkheden kaarten

Er zijn, vooral voor de Garmin's op internet kaarten, Waypoints en Points of Interest te vinden van allerlei landen en zaken over de hele wereld. Dit thema is bedoeld om tips daarover uit te wisselen.

Overzicht kwijt aan mogelijkheden kaarten

Berichtdoor ganzenbos » 11 jun 2019 06:46

Beste forum-leden,

In het verleden heb ik met veel plezier een GPSMap 60Csx gebruikt bij het wandelen en fietsen waar ook ter wereld. Voor de kaarten gebruikte ik altijd de OSM-kaarten. Er kon maar 1 kaart tegelijk gebruikt worden, dus voor mijn trips moest ik altijd een volledig nieuw bestand maken met alle plekken/landen die ik wilde bezoeken.

Ik heb sinds kort een GPSMap 66s gekocht die veel meer mogelijkheden biedt. Daardoor ook een beetje kwijt wat de meest handige wijze is van kaartmateriaal gebruiken.

Klopt deze redenatie:

Voor het fietsen in de Benelux & Duitslands gebruik ik de 'Openfietsmap', voor alles daarbuiten download ik het OSM kaartmateriaal?

Is het verschil tussen de standaard OSM-kaarten en de Openfietsmap enkel dat er fietspaden zijn ingetekend? Is er een nadeel altijd de Openfietsmap te gebruiken in de Benelux ipv de standaard OSM-kaarten?

Als ik het goed heb zijn de OSM-kaarten (en ook de Openfietsmap) 2d, als in dat ze geen hoogte informatie hebben (klopt dit?). Toen ik ooit in Peru fietste heb ik namelijk op een beetje onhandige wijze kaartmateriaal moeten laten samenvoegen (OSM-materiaal + hoogtekaart) om zo te zien of er wel of niet bergen aan kwamen op de weg :) (dit met de hulp van een forum-lid trouwens ;)).

Mogelijk kan iemand mij hier wat meer wegwijs maken :)

Dank!!
ganzenbos
 
Berichten: 6
Geregistreerd: 24 sep 2008 12:50
Woonplaats: utrecht

Re: Overzicht kwijt aan mogelijkheden kaarten

Berichtdoor HaWee » 11 jun 2019 10:55

taalkundige correctie: in de 60 kun je maar één kaartbestand opslaan (met de juiste naam) (niet één kaart gebruiken) daarom moest je elke keer de hele verzameling kaarten oversturen als er een kaart bij kwam of een update had die je wilde hebben.

De 66 en bijna alle nieuwe toestellen accepteren zeer veel kaartbestanden met elk hun eigen bestandsnaam en als je de kaarten met Basecamp overstuurd naar de gps/sd dan "weet" Basecamp dat en zal de kaarten apart en met eigen bestandsnamen oversturen.

tip 1: het zijn automatisch gegenereerde bestandsnamen (wel redelijk beschrijvend) maar in de gps zie je bij de kaartkeuze niet de bestandsnaam maar een kaartnaam die vaak bestaat uit de eerste paar kaartsegmentnamen en dat is niet erg duidelijk.
Met JDM (musthave voor gps gebruikers) http://www.javawa.nl/jdm.html kun je zowel de bestandsnaam als de kaartnaam zoals gezien in de gps (of Basecamp) aanpassen. Je kunt dus ipv bv osm230519.img er osmbnlx.img van maken en van de kaartnaam in de gps ipv liegeAntwerpen ook osmbnlx en idem bij de ofm kaart etc. JDM houdt ook rekening met de regels voor de gps dus geeft geen namen die de gps niet aan kan.

kaartgebruik: globaal, er komt nog wel iemand langs met meer ervaring op dat gebied
---------wandelen en fietsen overal (dus niet alleen Benelux en Duitsland : openfietsmap
het verschil is niet alleen dat de fietspaden zijn ingetekend maar de hele routeringslogica is aangepast.
Lees de info op de site van openfietsmap (Tips&Tricks en dan verder) bv als je een "gewone" kaart gebruikt en je gaat fietsen zet je snelwegen vermijden aan, als je de ofm gebruikt doe je dat niet want echte snelwegen zijn op de ofm geblokkeerd maar mooie fietsroutes heten snelweg. En zo zijn er meer sleciale instellingen.
---------gemotoriseerd verkeer , osm generic routable (evt new style) (ofm is nl ook osm maar dan niet generic maar dedicated fiets en zo zijn er ook dedicated kaarten voor andere vervoermiddelen.

De laatste jaren beginnen er steeds meer open source kaarten te komen met hoogte info te komen maar ook daar zijn er anderen die hier meer van weten. Hierover is ook al het nodige geschreven in het forum.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 21541
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Overzicht kwijt aan mogelijkheden kaarten

Berichtdoor ganzenbos » 12 jun 2019 06:39

Bedankt voor de gedetailleerde info en de link! Die 'cryptische' namen was idd een euvel waar ik tegen aan liep ;)
Super!!
ganzenbos
 
Berichten: 6
Geregistreerd: 24 sep 2008 12:50
Woonplaats: utrecht


Keer terug naar Kaarten, waypointbestanden en Points of Interest, Google Earth

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten