Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Korte uitleg van wat hier bedoeld wordt...

Er zijn, vooral voor de Garmin's op internet kaarten, Waypoints en Points of Interest te vinden van allerlei landen en zaken over de hele wereld. Dit thema is bedoeld om tips daarover uit te wisselen.

Korte uitleg van wat hier bedoeld wordt...

Berichtdoor Hans Vaessen » 4 jan 2006 21:40

Er zijn vele GPS toestellen en er is allerlei GPS-software. Zowel van officiele zijde, als van zijde van derden-bedrijven en particulieren. Bovendien zijn er allerlei verzamelingen met locaties; varierend van campings tot nudistenstranden, van flitspalen tot betaalautomaten.

Korte uitleg van de verschillen:
mapsource-kaarten
Eigenlijk bestaan mapsource-kaarten helemaal niet: mapsource is eigenlijk alleen het programma om de kaart heen, een programa van Garmin, voor kaarten die in de Garmin kunnen.
Vaak gaat het hierbij om de wegenkaarten met de naam City Select en City Navigator, en gaan vragen daarover meestal over updates.

topo-kaarten
In de loop van 2005/2006 zijn er vele topografische kaarten verschenen die in de Garmin-toestellen kunnen. Ook deze kaarten maken gebruik van de software mapsource. Deze kaarten zijn meestal gemaakt door de officiele garmin-distributeurs en vallen daarmee ook onder de 'officiele Garmin-kaarten'.

niet-officiele kaarten
Niet alle digitale kaarten kunnen in de GPS geladen worden. De meeste digitale kaarten zijn zgn. bitmaps en feitelijk gewoon 'foto's' van kaarten. Met een programma als Ozi-explorer kun je daarmee wel routes maken op de PC, maar ze kunnen niet in het toestel.
Wat je nodig hebt zijn zgn. vector-kaarten. Kenmerkend is dat die bijvoorbeeld bij uitzoomen niet alles laten zien, maar zich beperken tot de belangrijkste wegen en paden.
Zelf een vector-kaart maken is een 'hell-of-a-job', maar toch zijn er verschillende mensen die dat gedaan hebben. Vaak zijn die kaarten qua nauwkeurigheid en mogelijkheden vrij beperkt, maar als er van dat gebied geen andere kaarten zijn zijn ze zeker zeer waardevol.

Een variant op deze kaarten zijn de track-bestanden waarbij de track gebruikt wordt om wegen weer te geven.

waypoints en Points of Interest
Eigenlijk hetzelfde, maar een verschillend 'format' in het toestel:
Een waypoint-verzameling kan bijvoorbeeld alle flitspalen van Nederland of alle campings van Frankrijk bevatten. Die kun je in je GPS zetten. Meestal kunnen er echter maar 500 waypoints in een toestel.
POI's worden op een andere manier opgeslagen en in de nieuwste toestellen kun je met speciale, gratis, programma's tot wel twintigduizend POI's in je toestel laden. Bovendien kan het toestel dan meestal automatisch waarschuwen zodra je in de buurt van zo'n POI komt; handig bij bijvoorbeeld flitspalen.

routes
Daarnaast zijn er GPS-routes, maar daar is een apart deel in dit forum aan gewijd.

Dit forum-deel is vooral bedoeld om elkaar te attenderen op het bestaan van de verschillende kaarten, POI-bestanden etc.

attentie
Het is nadrukkelijk NIET toegestaan om hier te adviseren over uitwisseling van illegale software, omzeilen van beveiligingen etc. Zondiging tegen die eenvoudige regel kan leiden tot uitsluiting van dit forum.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Keer terug naar Kaarten, waypointbestanden en Points of Interest, Google Earth

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast