Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

afstandsteller bij Edge1000

De toestellen voor fitness en sport

afstandsteller bij Edge1000

Berichtdoor ATBgids » 10 feb 2018 21:39

Na 6 ½ jaar trouwe dienst vandaag afscheid genomen van mijn Edge800 en mijn spiksplinternieuwe Edge1000 in stelling gebracht.

Twee zaken doen niet wat ik ervan verwacht. Ook na het helemaal doorspitten van de handleiding kom ik er niet uit.

1e is het niet vinden van mijn WIFI, maar daar ga ik nog wel mee experimenteren.

De 2e is de afstandsteller, oftewel het totaal. Bij de 800 had ik de afstandsteller per fietsprofiel en kon ik aan het eind van het jaar dit lopende totaalveld weer handmatig op nul zetten.

Nu heb ik een 1000, een nog meer uitgebreid apparaat, Ik kan nu geen fietsprofielen invoeren, maar activiteitprofielen, b.v. racefietsen en mountainbiken. Het totaalveld afstandsteller komt op deze Edge1000 wel voor en in één van de schermen kan ik het veld ook selecteren, dus ik denk dat het dan ook het totaal voor dat activiteitenprofiel laat zien, maar waar, o waar kan ik die teller weer op nul zetten voor het volgende jaar, of zoals nu halverwege het mountainbikeseizoen op de stand van vandaag kan invoeren als beginstand??
groeten uit Malden,

Dick Metselaar

Toeren doe je niet om ergens heen te gaan,
maar om onderweg te zijn.
met hulp van de Edge1000 of met de auto en de Nuvi 765
Sinds 6 september 2018 ook te voet met de Etrex Touch 25
Avatar gebruiker
ATBgids
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 846
Geregistreerd: 24 jul 2008 21:59
Woonplaats: Malden

Re: afstandsteller bij Edge1000

Berichtdoor BikePC » 11 feb 2018 10:36

Zie ander draadje: https://forum.gps.nl/viewtopic.php?f=54&t=49486

En een rigoreuze methode: Delete de file Totals.fit (misschien even bewaren als backup voor het geval er iets mis gaat) van de Edge, koppel af en start opnieuw op. De Edge maakt automatisch een nieuwe en lege Totals.fit aan.
PS. Files die je terug zet altijd in de map ..\garmin\Newfiles zetten. De Edge weet wat de bestemming is en vervangt de eventueel aanwezige bestanden met dezelfde naam.
Edge 800 HR+CD / Edge Touring Plus HR / Edge Explore (2018)
Avatar gebruiker
BikePC
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1003
Geregistreerd: 22 maart 2008 23:12
Woonplaats: Zoetermeer

Re: afstandsteller bij Edge1000

Berichtdoor ATBgids » 11 feb 2018 16:21

Dit is misschien een workaround voor het einde van het seizoen als de totals weer op nul moeten, maar volgens mij nog niet om de totals juist op de stand van de vorige Edge te zetten. Dus verder te gaan bij waar ik was in dit seizoen.
groeten uit Malden,

Dick Metselaar

Toeren doe je niet om ergens heen te gaan,
maar om onderweg te zijn.
met hulp van de Edge1000 of met de auto en de Nuvi 765
Sinds 6 september 2018 ook te voet met de Etrex Touch 25
Avatar gebruiker
ATBgids
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 846
Geregistreerd: 24 jul 2008 21:59
Woonplaats: Malden

Re: afstandsteller bij Edge1000

Berichtdoor BikePC » 11 feb 2018 16:47

Huh... snap ik niet. In het aangehaalde draadje wordt toch uitgelegd hoe je de totalen per fietssoort kunt aanpassen naar eigen inzicht. Je kan de waarden van je vorige Edge er dus gewoon inzetten.
Edge 800 HR+CD / Edge Touring Plus HR / Edge Explore (2018)
Avatar gebruiker
BikePC
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1003
Geregistreerd: 22 maart 2008 23:12
Woonplaats: Zoetermeer

Re: afstandsteller bij Edge1000

Berichtdoor ATBgids » 11 feb 2018 17:27

Sorry, ik reageerde op je rigoreuze methode. Die andere ga ik nog eens onderzoeken. Wel jammer dat een nieuwer model met minder mogelijkheden komt. Misschien iets voor een software update... Bedankt in ieder geval voor die link.
groeten uit Malden,

Dick Metselaar

Toeren doe je niet om ergens heen te gaan,
maar om onderweg te zijn.
met hulp van de Edge1000 of met de auto en de Nuvi 765
Sinds 6 september 2018 ook te voet met de Etrex Touch 25
Avatar gebruiker
ATBgids
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 846
Geregistreerd: 24 jul 2008 21:59
Woonplaats: Malden

Re: afstandsteller bij Edge1000

Berichtdoor ankeric » 11 feb 2018 21:47

ATBgids schreef: Wel jammer dat een nieuwer model met minder mogelijkheden komt.

Processie van Echternach!
Ik verbaas me nog steeds dagelijks over het feit dat iedere opvolger van een Garmin GPS (in mijn serie: eMap, Etrex, GPSMAP) zowel méér als minder functionaliteit biedt.

En dat allemaal onder het motto: "Garmin streeft naar vereenvoudiging, want dat willen de gebruikers"... :evil: :twisted:
(Iedere keer als ik bij Waypoint kom vraag ik waarom ik functionaliteit van Etrex Vista HCx moet ontberen in Etrex 30 en nu GPSMAP 64st. En dan krijg ik dit als antwoord.)

Evenzo verbaas ik mij over het feit dat ik al begin 21e eeuw met een fietscomputer reed die een hellingspercentage toont. Bij Garmin moest ik wachten tot de Etrex 30. En over het kwaliteitsverschil op dit punt tussen Garmin en VDO MC1.0/MC2.0/MC4.1 zal ik het nu maar niet hebben.

Evenzo is het vrijwel onmogelijk om een fietscomputer voor meer dan €50,00 te kopen die niet drie onafhankelijke afstandsmeters heeft: ODO, Tripdistance en Navigator.
Mijn GPSMAP 64st heeft 70 Data velden. Maar de vraag die ik minimaal 10 keer per fietsvakantie gesteld krijg (hoeveel kilometers hebben jullie deze vakantie nu al gefietst?) kan mijn GPS niet beantwoorden.

ATBgids schreef:Misschien iets voor een software update...

Onwaarschijnlijk.
Garmin stopt vrijwel nooit nieuwe functionaliteit in een update van een bestaand toestel. Mijn GPSMAP 64st heeft Media Transfer Protocol bij een update gekregen en dat is uitzonderlijk.
Nieuwe functionaliteit wordt gereserveerd voor een volgend toestel. De functionaliteit van Etrex Vista HCx die ik moet ontberen is terug in de GPSMAP 276Cx. Inclusief mijn suggestie van jaren geleden hoe je als fietser op een kasseienstrook een waypoint toe kunt voegen: [knop 'Mark' vasthouden] in plaats van [twee verschillende knoppen] proberen te raken.
Misschien zou je jouw punt bij Garmin en/of Waypoint neer kunnen leggen. Ook daarvan denk ik inmiddels dat het zinloos is, maar dan heb je voor jezelf in ieder geval het gevoel dat je het geprobeerd hebt.

Overigens het probleem dat je de tellers niet handmatig op een beginstand kunt instellen, daar hadden de eerste fietscomputers decennia geleden ook last van. Grappig dat dit bij Garmin nog steeds speelt. O nee: weer speelt.
Processie van Echternach!
Niet meer actief op dit forum...
ankeric
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1143
Geregistreerd: 25 jun 2008 21:02
Woonplaats: Woerden

Re: afstandsteller bij Edge1000

Berichtdoor ATBgids » 11 feb 2018 23:04

Ik ga in ieder geval Garmin hierover schrijven. Als ik het nieuwe toestel wat beter ken. De eerste indruk is overigens (op dit ene punt na) best goed. heel uitgebreid en redelijk gebruiksvriendelijk. Of dat voor een nieuwkomer bij Garmin ook geldt durf ik niet te zeggen. Ik heb de leercurve van Garmin nooit echt stijl gevonden maar van de Edge 800 naar de Edge1000 was niet moeilijk. en ja hij heeft veel meer functionaliteit. De enige die ik nog mis is een veld op het scherm met de maximum hartslag. Pas als ik de rit heb opgeslagen en het overzicht van de rit bekijk zag ik dat die waarde wel beschikbaar is en erbij stond. Ik heb altijd twee schermen met velden. Het eerste scherm met constant variabele warden voor tijdens het rijden en het 2e scherm om af en toe eens op te kijken met allerlei gemiddelden en totalen. Daar had ik dus ook graag de max. hartslag bij gehad, maar goed, een mens moet iets hebben om voor te sparen / van te dromen ;-)
groeten uit Malden,

Dick Metselaar

Toeren doe je niet om ergens heen te gaan,
maar om onderweg te zijn.
met hulp van de Edge1000 of met de auto en de Nuvi 765
Sinds 6 september 2018 ook te voet met de Etrex Touch 25
Avatar gebruiker
ATBgids
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 846
Geregistreerd: 24 jul 2008 21:59
Woonplaats: Malden

Re: afstandsteller bij Edge1000

Berichtdoor peterbijnsdorp » 12 feb 2018 18:52

Ik heb vorig jaar een edge 1000 gekocht, deze voldoet voor mij zodat ik daar geen klagen over heb. De WiFi verbinding thuis werkte uitstekend, maar ik ben klant bij ZIGGO en die vond at ik een ander modem nodig had. U raadt het al, sinds dat nieuwe modem door ZIGGO Connextbox genoemd, werkte de Wifi verbinding niet meer, mijn Edge zag mijnmodem niet meer. Ik heb teneinde raad een gast account op mijn connectbox aangemaakt en het wonder geschiedde mijn edge 1000 kan weer inloggen op mijn thuisnetwerk. Mogelijk een tip voor andere gebruikers met het zelfde probleem.
peterbijnsdorp
 
Berichten: 38
Geregistreerd: 25 jan 2010 12:26
Woonplaats: Drachten

Re: afstandsteller bij Edge1000

Berichtdoor ATBgids » 12 feb 2018 21:56

Bij mij maakt hij ook inderdaad direct contact met mijn gastennetwerk, maar niet met mijn eigen WPA2 versleutelde netwerk.
Ik heb de Airport Extreme router van Apple.
Als ik thuiskom van een rit staat hij meteen in Garmin Connect en Strava, via de WIFI, so far so good dus.
Verder doet de Edge het prima en biedt hij veel mogelijkheden en leuke overzichten. Alleen het resetten van de afstandsteller zit er dus niet standaard in.
groeten uit Malden,

Dick Metselaar

Toeren doe je niet om ergens heen te gaan,
maar om onderweg te zijn.
met hulp van de Edge1000 of met de auto en de Nuvi 765
Sinds 6 september 2018 ook te voet met de Etrex Touch 25
Avatar gebruiker
ATBgids
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 846
Geregistreerd: 24 jul 2008 21:59
Woonplaats: Malden

Re: afstandsteller bij Edge1000

Berichtdoor ankeric » 13 feb 2018 11:42

ATBgids schreef:Alleen het resetten van de afstandsteller zit er dus niet standaard in.

Dit ene zinnetje heeft er voor gezorgd dat ik vannacht te weinig heb geslapen.
Ik schreef eerder - in andere woorden - dat dit een typisch Garmin probleem is.
Al mijn VDO fiestcomputers (en al mijn vorige andere merken) kunnen het wel!

Totdat ik gisterenavond de nieuwe VDO MC 4.1 fietscomputer mocht gaan gebruiken. Die ik gewoon "nodig" heb, omdat een Garmin Etrex/GPSMAP niet kan wat deze 35 grammen wél kunnen.

Mooi!
Al mijn suggesties/wensen zijn verwerkt, kleiner, eenvoudiger (3 knoppen ipv 5) én meer mogelijkheden én betere configureerbare display én overzichtelijker én batterij gaat nu 3x zo lang mee (3 jaar), waarschuwing als batterij bijna leeg is.
En die vereenvoudiging betekent ook dat een enorm manual (30 pagina's) is teruggebracht tot een "short-guide", waar álles in staat. De rest wijst zichzelf. Er zijn (nog maar) twee "moeilijke" toetscombinaties die ik moet onthouden (verlichting/rondeteller aan/uit). Maar met 3 knoppen zijn ook deze combi's logisch en beredeneerbaar.
De stopwatch is "wegvereenvoudigd". Logisch! Vroeger gebruikte ik die als kookwekker, nu gebruiken we onze Smartphone. En VDO weet dat én begrijpt dat! Blijkbaar!
Genieten als een gadget wél gewoon doet wat je ervan verwacht én zelfs meer dan dat.
Dat VDO óók een fietscomputer mét GPS maakt, ehhh, is een door Garmin achtergelaten gat in de markt?
Een Garmin GPS is op de fiets in deze tijd uitsluitend nog bruikbaar in combinatie met én een fietscomputer én een Smartphone (internet én OsmAnd+Wikipedia+Mapillary). IMO!
Garmin levert een "Draadloze temperatuur sensor". Deze 35 grammen VDO kunnen dat gewoon zelf... én goed!

Goed, ter zake (maar nog steeds Off Topic): ik kon de totaal-afstandteller (en totaaltijd, stijging en daling) niet instellen :cry: :oops:
Anke: "Dus wij hebben die 38.379 kilometer op deze tandem voor niks gereden?" :roll:

Vannacht om 3 uur werd ik wakker: "Onzin!"
En inderdaad, binnen 5 minuten was het wél ingesteld.
Vroeger kon je een waarde die je in het scherm ziet óók wijzigen.
Nu zijn er twee ingangen: "Totals" (alleen lezen) en "Settings" (lezen én schrijven). Ik moest dus gewoon door alle Settings bladeren (en dat zijn er veel). Wijzigen en klaar!

Voor de Edge 1000 (On Topic):
Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je bij de Edge 1000 de afstandteller niet zou kunnen instellen.
Oké op mijn Etrex, GPSMAP kan het ook niet. Maar dat zijn geen "fietstoestellen". Als het op de Edge 800 wél kan, dan kan het op de Edge 1000 toch ook?!
Tenzij Garmin van mening is de het terugzetten van afstandteller, "fraude met de kilometerstand" mogelijk maakt.
Je kunt natuurlijk wachten totdat je "het nieuwe toestel wat beter kent" voordat je Garmin hierover schrijft.
Maar je zou ook nu de vraag (!) bij Garmin neer kunnen leggen: "Hoe stel ik de afstandteller in?"
Het zou zelfs (very wild guess) kunnen dat de waarde in een XML file staat en dat je die kunt aanpassen. Dat is niet logisch, niet netjes, gebruiksonvriendelijk, maar je teller staat daarna wel goed.

Maar ik ben natuurlijk bang dat ik me nu weer vergis. Tweede keer binnen 12 uur.
Jammer maar helaas in dat geval.
Laatst bijgewerkt door ankeric op 13 feb 2018 13:07, in totaal 1 keer bewerkt.
Niet meer actief op dit forum...
ankeric
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1143
Geregistreerd: 25 jun 2008 21:02
Woonplaats: Woerden

Re: afstandsteller bij Edge1000

Berichtdoor ATBgids » 13 feb 2018 11:50

Ik zal de afloop hier melden, on topic.. :roll:
groeten uit Malden,

Dick Metselaar

Toeren doe je niet om ergens heen te gaan,
maar om onderweg te zijn.
met hulp van de Edge1000 of met de auto en de Nuvi 765
Sinds 6 september 2018 ook te voet met de Etrex Touch 25
Avatar gebruiker
ATBgids
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 846
Geregistreerd: 24 jul 2008 21:59
Woonplaats: Malden

Re: afstandsteller bij Edge1000

Berichtdoor BikePC » 13 feb 2018 12:12

ankeric schreef:......
Het zou zelfs (very wild guess) kunnen dat de waarde in een XML file staat en dat je die kunt aanpassen. Dat is niet logisch, niet netjes, gebruiksonvriendelijk, maar je teller staat daarna wel goed.

Maar ik ben natuurlijk bang dat ik me nu weer vergis. Tweede keer binnen 12 uur.
Jammer maar helaas in dat geval.

Helemaal geen 'wild guess'! Je kunt inderdaad het Totals.fit bestand editen en de link naar een ander topic hierover had ik al gepost bovenin dit draadje...
https://forum.gps.nl/viewtopic.php?f=54&t=49486
Edge 800 HR+CD / Edge Touring Plus HR / Edge Explore (2018)
Avatar gebruiker
BikePC
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1003
Geregistreerd: 22 maart 2008 23:12
Woonplaats: Zoetermeer

Re: afstandsteller bij Edge1000

Berichtdoor ankeric » 13 feb 2018 21:22

BikePC schreef:Helemaal geen 'wild guess'! Je kunt inderdaad het Totals.fit bestand editen en de link naar een ander topic hierover had ik al gepost bovenin dit draadje...

:!:

Als ik iets een "very wild guess" noem dan doe ik dat omdat:

  • Ik geen Edge heb, laat staan deze beheers of begrijp.
  • Ik nog nooit een FIT-bestand heb geopend.
  • Ik van mening ben dat je niet in een FIT bestand, dat in het Interne Geheugen van de GPS staat (?) zou moeten gaan zitten "editen" om je "rittotalen per categorie" aan te kunnen passen of je "afstandsteller te resetten".
  • Ik niet de verantwoordelijkheid wil dragen om zelfs maar te suggereren om in het systeem van een Garmin GPS te gaan zitten "hacken" of zelfs maar "editen". Tenzij je heel goed weet wat je doet en weet wat je moet doen als het fout gaat.
  • Ik niet een "FIT Repair Tool" dat ik zelf nooit heb gebruikt ga aanbevelen.
    Een "fietser uit Heerhugowaard" met een duidelijke naamsvermelding vind ik prima.
    Maar "http://garmin.kiesewetter.nl/" vind ik niet prima. Op grond waarvan en met welk recht wordt hier de naam "garmin" gebruikt? De suggestie wordt gewekt dat er een relatie met Garmin bestaat. Is dat terecht?
  • Ik van mening ben dat elke schrijfactie in de bestanden die in het geheugen van een Garmin GPS staan niet zonder risico is. Een GPS met corrupte bestanden in het geheugen start mogelijk zelfs niet meer op.
    Zelfs corrupte gpx bestanden zijn voldoende om een GPS in de problemen te brengen. Minimaal een foutmelding, in het ergste geval een "No go".
    Been there, done that...
    Ook de genoemde FIT Repair Tool waarschuwt: "For advanced users: Change all values".
  • Iemand die zelf in staat is om een FIT bestand te converteren naar csv, te editen en weer terug naar fit bestand te converteren heeft mijn advies niet nodig. Bovendien: ik weet het niet zeker, het is slechts een "very wild guess", voor het geval het inderdaad niet mogelijk is om dat via de normale weg (via de user interface) te realiseren.
Ook was mijn "very wild guess" dat de afstand van de afstandteller in een XML bestand zou staan.
Een FIT bestand is, voor zover ik weet en nu begrijp, geen XML bestand! Een XML bestand hoef je immers niet naar csv te converteren en als txt op te slaan om dat te kunnen editen.
En dus (...!) is een FIT bestand niet door Garmin bedoeld om dat te laten "editen" door een gebruiker. Dan zou Garmin wel een XML bestand hebben gebruikt!

Uiteraard is dit alles Off Topic en onzin, want niet gehinderd door enige relevante kennis in dit geval.

Dus laten we eens kijken wat Garmin ooit zelf tegen mij heeft gezegd...

Ik ben in het bezit van een Etrex 30. Nieuw hierin was de mogelijkheid om de Menuopties van het Main Menu aan te passen: verwijderen, toevoegen, volgorde wijzigen.
Mooi!
Nadat ik hiermee klaar was dacht ik: oké en dan nu nog even het System Menu aanpassen.
Ehhh... kan niet? Hè?
Kom op zeg....
Dus even zoeken. Dit staat allemaal in je profiel en dat profiel is een xml bestand ("BICYCLE.GPF").
En ja hoor: één uurtje laten was ook het System Menu aangepast. Zodat de Routerings-instellingen bovenaan staan. En de overbodige menuitems zijn verwijderd.
Maar gehinderd door enige nieuwsgierigheid de volgende dag toch Garmin-NL gebeld: "Waarom kan ik wél het Main Menu aanpassen, maar niet het System Menu?"
Antwoord: "Nee, dat kan inderdaad niet en het is ook niet de bedoeling dat dat wél kan".
Ik: "O, maar ik heb het gisterenavond wél aangepast door het xml-bestand aan te passen en dat lijkt allemaal prima te werken".
De Garmin medewerker ging zo ongeveer uit zijn dak:
Dat is zeker niet de bedoeling! Dergelijke acties zijn volledig voor jouw verantwoordelijkheid en risico. De kans is groot dat je GPS het daarna gewoon niet meer doet. Als je dan bij ons komt met een GPS die niet meer werkt, dan zien wij direct dat je zelf hebt zitten rommelen en verlies je gewoon elke aanspraak op garantie of reparatie.
Punt! Uitroepteken!

Het niet kunnen aanpassen van het System Menu is in de Etrex 30 – uiteraard – nooit aangepast. Dat is immers "nieuwe functionaliteit".
Maar, ook uiteraard, de GPSMAP 64st kan het wel. Dus zo onlogisch was mijn verzoek niet...

ATBgids heeft wat mij betreft een volstrekt logische vraag: hoe kan ik... enz.

Mijn suggestie is: leg die vraag neer waar die hoort.
Bij Waypoint en/of bij Garmin.
En als zij zeggen: pas even je fit-bestand aan door dit te converteren-editen-converteren. Prima! Doen!

Maar ik ga dat niet zeggen!
Zeker niet als dit soort draadjes ook door anderen worden gelezen... ik kom sommige lezers op dit forum (te) vaak in real-life tegen... en zij weten mij dan altijd te herinneren aan mijn (on)juiste adviezen die hier zonder enig voorbehoud zijn gepost.

En natuurlijk ben ik zelf heel benieuwd naar wat Waypoint/Garmin gaat zeggen.

Want ik vind het totaal onacceptabel dat je voor het normale gebruik van een GPS een "Repair Tool" van een Third Party zou moeten gebruiken omdat deze functionaliteit in de User Interface van de GPS ontbreekt.
Niet meer actief op dit forum...
ankeric
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1143
Geregistreerd: 25 jun 2008 21:02
Woonplaats: Woerden


Keer terug naar Forerunner en Edge

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast