Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Zumo en routes... herberekenen of niet?

De specifiek op motorrijders gerichte GPS van Garmin

Zumo en routes... herberekenen of niet?

Berichtdoor Hans Vaessen » 22 dec 2006 20:51

Even een praktijk-tussenberichtje omtrent de Zumo:

Anders dan andere garmin-toestellen blijkt de zumo na driemaal negeren c.q. tegen de rijrichting inrijden NIET te herberekenen naar het eindpunt.

Het niet kunnen uitschakelen van het automatisch herberekenen (waartoe we Garmin wel verzocht hebben) is daarmee iets minder ernstig geworden, mits je maar voldoende routepunten gebruikt.

WEL ernstig is het volgende:
de Zumo heeft het an sich geweldige voordeel dat je zelfs een track als routebasis kunt laden. Helaas echter: zodra je dan onderweg afwijkt van die track zal de zumo meteen naar het eindpunt herberekenen. En dàt maakt dat we ons verzoek aan garmin nog een kracht zullen bijzetten.

Temeer omdat die track-gebaseerde routeoptie nu juist zo perfect is, vooral ook voor het exporteren van een route vanuit OnRoute (sinds de Servicepack van gisteren mogelijk!).

Let wel: als je niet kunt plaatsen wat ik hierboven bedoel: achter je PC kom je daar NIET achter: je zult er echt voor de weg op moeten. Reacties op bovenstaande van harte welkom, maar liefst echt alleen nadat je het in de praktijk geprobeerd hebt! (en wellicht een work-around gevonden hebt..).
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor WhiteRab » 23 dec 2006 00:25

ah gelukkig, ik dacht al dat ik het verhaal van 3x negeren niet goed had begrepen :wink:
Inderdaad ben ik de situatie al een aantal keer in de praktijk tegengekomen. Een vreemde gewaarwording had ik toen ik een route in zuidelijke richting reed en een routepunt had gemist. De Zumo wilde me steeds afslagen in noordelijke richting laten nemen, terwijl ik toch zeker wist dat ik naar het zuiden moest. De oorzaak ligt er volgens mij in dat had/heb ingesteld U-bochten te vermijden. In plaats van het direkt omkeren "moest" de Zumo mij wel de eerste de beste afslag en een parallelweg terug te laten nemen. Ik negeerde echter bewust en reed richting het volgende tussenpunt.
Een alternatief zou kunnen zoijn dat er na 3 x negeren niet naar het eindpunt maar naar het volgende tussenpunt herberekend wordt. Of nog mooier...dat de gebruiker hierin keuze tussen diverse herberekeningsmogelijkheden heeft :wink:
Avatar gebruiker
WhiteRab
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 222
Geregistreerd: 23 nov 2006 22:30
Woonplaats: Drenthe

Berichtdoor Hans Vaessen » 23 dec 2006 09:31

De Zumo blijft consequent berekenen naar het routepunt dat je nog niet gehad hebt. Zit je echter verderop weer gewoon op de route (zeg maar: de route tussen het gemiste routepunt naar het eerstvolgende), dan zal hij dat gemiste punt overslaan.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor VcD » 23 dec 2006 11:31

Hans Vaessen schreef:De Zumo blijft consequent berekenen naar het routepunt dat je nog niet gehad hebt. Zit je echter verderop weer gewoon op de route (zeg maar: de route tussen het gemiste routepunt naar het eerstvolgende), dan zal hij dat gemiste punt overslaan.

Ik heb het vanmorgen getest. Mijn zaterdagse boodschappen- en vis-op-de-markt route in de Zumo gestopt en gereden. Prachtig!
1. De route wordt gewoon weer opgepakt waar je bent gebleven na een stop
2. Afwijken van de route betekent herberekening naar het volgende routepunt
3. Afwijken van de route en een routepunt overslaan betekent herberekenen op het daarop volgende routepunt
4. Ik werd op geen enkel moment teruggestuurd naar een nog niet gepasseerd routepunt of een routepunt, dat terug op de route lag.

Kortom: Klasse, wat mij betreft.

Volgende test wordt een route zonder of met heel weinig routepunten.
Groet, Peter

Pan European, Autocom Super Pro Avi en 100.000+ Garmin Zumo - kilometers
Avatar gebruiker
VcD
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 248
Geregistreerd: 12 okt 2006 05:25
Woonplaats: Almere

Berichtdoor WhiteRab » 23 dec 2006 17:12

ja het klopt dat de Zumo op een gegeven moment wel verder ging naar het volgende routepunt, toen ik al een heel eind verder gereden was en Truus genegeerd had. Alleen mooest ik Truus naar mijn idee vééél te vaak negeren. Vandaar mijn idee dat Truus na een aantal pogingen het gemiste routepunt mag of kan overslaan en me naar het volgende routepunt mag proberen te dirigeren :wink:
Avatar gebruiker
WhiteRab
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 222
Geregistreerd: 23 nov 2006 22:30
Woonplaats: Drenthe

Berichtdoor tuijlm » 26 dec 2006 00:10

"De Zumo blijft consequent berekenen naar het routepunt dat je nog niet gehad hebt. Zit je echter verderop weer gewoon op de route (zeg maar: de route tussen het gemiste routepunt naar het eerstvolgende), dan zal hij dat gemiste punt overslaan."

Mijn ervaring komt volledig overeen met wat Hans en andere schrijven over het herberekenen van de route in de Zumo.
Ik heb ook uitgebreid in de praktijk getest en het werkt perfect wat mij betreft. Je kunt gewoon een routepunt of waypoint overslaan en de route verderop op pikken. Dus zie je ooit een dood stukje in je route, gewoon de gewenste route blijven volgen.

Wel moet ik wennen aan de autozoom. In de auto geen probleem maar op de motor had ik deze altijd uit staan c.q. altijd op 300 mtr op SP III. Mijn ervaring is dat je dan wat meer referentiekader hebt m.b.t. de afstanden op de kaart en in werkelijheid.
Mark van Tuijl
BMW R1200 GS
Garmin Zumo 590 LM & Garmin Virb XE & Baehr Ultima XL & Baehr Capo 3u
Voorheen: SP-III, Zumo 550 & Zumo 350LM
tuijlm
 
Berichten: 25
Geregistreerd: 24 mei 2005 08:59
Woonplaats: Son en Breugel

Berichtdoor VcD » 26 dec 2006 20:51

OK, tweede testrit gehad en heb de resultaten voor me op het scherm staan in de vorm van route en tracklog over elkaar heen. Wat heb ik gedaan ...
1. Thuis een route gemaakt met weinig routepunten
2. de route komt zichzelf vier keer tegen. Hij bestond uit een lange streep naar het Noorden en een slingerweg terug naar huis, waarbij de slinger dus de lange streep een aantal keren kruiste

Toen ben ik gaan rijden.
1. Zumo hield zich op de streep naar het Noorden keurig aan de route tot ik voor de derde keer mijn eigen route kruiste en bewust een aanwijzing negeerde (lees: van de route afweek)
2. Zumo rekende niet naar het volgende routepunt naar het Noorden, maar naar het dichtsbijzijnde routepunt (in dit geval Oost), hetgeen driekwart van de route uitschakelde.
3. Route opnieuw geladen en Zumo wist de weg weer.
4. Dit gebeurde tot drie keer toe.

Verder viel op:
1. Zumo rekent zijn eigen route tussen de routepunten uit en houdt zich niet aan de door MS berekende route
2. Zelfs met "vermijd snelwegen" heeft Zumo toch de neiging de snelweg te kiezen, waar het kan, in plaats van de secundaire weg, die er vrijwel langs loopt
3. dit laatste feit is mede afhankelijk van de keuze tussen "snellere tijd" of "kortere afstand". Bij "kortere afstand" bleef Zumo wel van de snelweg af.
4. verder is het ook afhankelijk van het aantal routepunten.

Tot zover, volgende keer meer
Groet, Peter

Pan European, Autocom Super Pro Avi en 100.000+ Garmin Zumo - kilometers
Avatar gebruiker
VcD
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 248
Geregistreerd: 12 okt 2006 05:25
Woonplaats: Almere

Berichtdoor quicksilver » 26 dec 2006 21:05

Ik heb dezelfde test gedaan en kom ook hier tot dezelfde bevindingen. Met deze instellingen is het zeker geen vooruitgang voor mijn behoefte.
Te veel doet het ding anders dan mijn verwachtingen.

In de vorige versies (MS6 en streetpilot III) kon ik mijn voorkeuren in mapsource aanvinken en dan overbrengen samen met de kaarten. Aangezien je nu geen kaarten meer moet laden naar de zumo vraag ik me af hoe dat moet. vroeger ctrl+shift+P en dan tab routebepaling.
die had ik op tweede streepje van links staan.

Zullen nog wat firmware-updates nodig zijn lijkt me. wij europeanen hebben andere voorkeuren mbt GPS dan de staight on amerikanen...

Toch blijft t een toestel met potentieel !
Beter verslijten dan verroesten
http://groups.msn.com/pan-european
quicksilver
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 14
Geregistreerd: 14 dec 2006 13:23
Woonplaats: Bree

Berichtdoor www.gps.nl » 30 dec 2006 13:25

hmmm..

Heb hier even achter het bureau wat zitten experimenteren om bovenstaande te toetsen, maar kan het niet reproduceren:

wat heb ik gedaan:
- twee routes met totaal verschillende routeringsinstellingen (en resulterend totaal verschillende route van a naar b) gemaakt en overgezet naar de zumo. Zowel in v8 als v9.

In alle vier de gevallen bleef de route onverkort overeind.

Vervolgens heb ik een 'onmogelijke' route gemaakt die zichzelf op meerdere plekke kruist; deels op en neer over dezelfde weg gaat etc. Vervolgens geactiveerd: route blijft eea intact en laat zich zonder problemen gesimuleerd rijden (heb er NIET mee in de praktijk getest). Ook hier volstrekt geen verrassingen.

Check svp of je wel de meest actuele versie van de firmware hebt. Zo ja: mail me svp de problematische route op hans (at) gps.nl, dan kijk ik wat ik daaruit af kan leiden.
Avatar gebruiker
www.gps.nl
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 224
Geregistreerd: 10 feb 2004 13:48
Woonplaats: Notter

Berichtdoor VcD » 30 dec 2006 14:06

De door mij bedoelde route staat ook keurig op mijn PC en de Zumo en het navigeren zou zijn goed gegaan als ik niet bewust op een bepaald punt van de route was afgeweken.
Ik zal je de route sturen, maar nogmaals: Het gaat in de software en de Zumo (bij herberekeing) niet fout. Het gaat pas fout als je in de praktijk je niet exact aan de route houdt.
Maar .... ik heb nog geen tijd gehad voor een volgende praktijktest. Ik heb al wel een route klaar voor een nieuwe test.

Ik heb de 2.50 firmware.

edit: Ik heb hem verstuurd
Groet, Peter

Pan European, Autocom Super Pro Avi en 100.000+ Garmin Zumo - kilometers
Avatar gebruiker
VcD
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 248
Geregistreerd: 12 okt 2006 05:25
Woonplaats: Almere

Berichtdoor GekkeHenkie » 30 dec 2006 14:40

Op het BMW GS-forum heeft iemand contact met Garmin gehad over het rijden van routes met de Zumo. Hier is de Garmin-reactie:

Thank you for contacting Garmin Europe.

The zumo does not work the same as other products. If you are using a route that has been created in MapSource or imported from a trip log, the unit will NOT recalculate you to the next via point. Instead it will do everything possible to put you back on the route very close to where you got off. This should easily handle the case where you stop for gas. If you intentionally leave the pre-designed route for a greater distance, it is very simple to stop the route and then reactivate it. When you reactivate the route, the unit will ask you if you wish to navigate to the beginning of the route, say no and you can join the route at whatever point you like.


Het is wel aardig om eindelijk eens rechtstreekse Garmin-informatie te krijgen over het gedrag van de Zumo. Als het bovenstaande klopt is het "herberekenprobleem" al een stuk minder ernstig. Hoewel zelf de keus hebben natuurlijk nog prettiger is...

Wat wel vreemd is, is dat het gedrag dat de Zumo volgens Hans in zijn openingspost beschrijft als je een track na gaat rijden, dus volgens Garmin niet zou moeten gebeuren. Het staat hierboven duidelijk dat er wat dat betreft geen verschil tussen een normale route en een track-log zou moeten zijn. Als dat er dan wel is, is dat dus gewoon een bug en zou opgelost moeten worden middels een firmware-update.
Garmin Zumo 550 (firmware V4.30 & MS V6.13.7) op BMW K1200R met Autocom Active Rider
Avatar gebruiker
GekkeHenkie
 
Berichten: 313
Geregistreerd: 30 mei 2006 13:48
Woonplaats: Oosthuizen

Berichtdoor VaraJo » 30 dec 2006 14:42

Sorry hoor jongens, maar ik vind het op den duur zoeken naar problemen ...

Een route maken die je in feite nooit zal rijden en daarbij nog eens bewust van afwijken, WHY ??????

Eindeloos in instellingen liggen klooien (andere topics) om toch maar zaken proberen aan te passen die niet aan te passen zijn, WHY ?????

Ik heb er nu al een 1000-tal km op de motor opzitten met de Zumo. Ik heb hier en daar ook al enkele bugs ontdenkt, maar nog geen enkele die me aan ee miskoop zou doen denken...waarom? ... ik doe gewoon waarvoor het toestel gemaakt is denk ik :roll:

Dit is mijn eerste garmin en ik heb me op voorhand toch voldoende ingelicht om te weten dat er te pas en te onpas updates komen...dit zouden de garmin-anciens toch ook al moeten weten?

Als je een senseo koopt wil je hem toch ook niet aanpassen om er soep te kunnen mee maken :roll: :roll:
VaraJo
 
Berichten: 64
Geregistreerd: 4 sep 2006 17:05

Berichtdoor VcD » 30 dec 2006 15:20

VaraJo,

het gaat ook mij niet om het zoeken van spijkers op laag water. Ik heb ook geen route geschreven, die ik toch niet zal rijden. Waar het mij om gaat is het gedrag van de Zumo leren voordat ik op een meerdaagse trip (eerste staat al gepland voor Schotland) erachter kom, dat ik in Mapsource de route anders had moeten maken.

Hoe kom je daar achter? Door routes te maken en te rijden. Maar door dat te doen stuit je op dingen, waar je graag wat meer van wil weten. Lijkt mij heel logisch.

De Zumo is ook mijn eerste Garmin en (na inmiddels ook ruim 1000 km) ben ik zeer in mijn nopjes met het apparaat. Ik genier er met volle teugen van.
Groet, Peter

Pan European, Autocom Super Pro Avi en 100.000+ Garmin Zumo - kilometers
Avatar gebruiker
VcD
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 248
Geregistreerd: 12 okt 2006 05:25
Woonplaats: Almere

Berichtdoor Hans Vaessen » 30 dec 2006 18:26

GekkeHenkie schreef: Het is wel aardig om eindelijk eens rechtstreekse Garmin-informatie te krijgen over het gedrag van de Zumo. Als het bovenstaande klopt is het "herberekenprobleem" al een stuk minder ernstig.


Inderdaad! En vrij uitzonderlijk dat er in dergelijk detail gereageerd wordt. Dat geeft an sich vertrouwen in de inhoud van de reactie, helaas komt die echter niet overeen met wat ik zelf in de praktijk ervaren heb.

In ieder geval duidelijk is dat de zumo anders reageert op herberekening en dat de 'oude waarheden' mogelijk geen waarheden meer zijn. De praktijk zal dat moeten uitwijzen.

Ik heb de route en track van VcD bekeken en de verklaring zòu ook kunnen liggen aan gebruikerszijde. Maar het kàn ook aan de zumo liggen; in de zin dat er sprake is van een afwijking bij een punt waar heen- en terugrit vlakbij elkaar liggen.

In algemene zin heb ik de indruk dat de Zumo zich (behoudens de track) behoorlijk 'gewenst' gedraagt, ofschoon we (zeker met de huidige onduidelijkheid) uitschakelbaarheid van het herberekenen nog steeds erg op prijs zouden stellen.

Voorlopig de tip: hou de voorspelde aankomsttijd in de gaten. Mocht die ineens heel anders uitpakken: even stoppen en de route opnieuw activeren.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor Wilhelmus » 31 dec 2006 16:00

Hans Vaessen schreef:
GekkeHenkie schreef: Het is wel aardig om eindelijk eens rechtstreekse Garmin-informatie te krijgen over het gedrag van de Zumo. Als het bovenstaande klopt is het "herberekenprobleem" al een stuk minder ernstig.


Inderdaad! En vrij uitzonderlijk dat er in dergelijk detail gereageerd wordt. Dat geeft an sich vertrouwen in de inhoud van de reactie, helaas komt die echter niet overeen met wat ik zelf in de praktijk ervaren heb.

In ieder geval duidelijk is dat de zumo anders reageert op herberekening en dat de 'oude waarheden' mogelijk geen waarheden meer zijn. De praktijk zal dat moeten uitwijzen.

Ik heb de route en track van VcD bekeken en de verklaring zòu ook kunnen liggen aan gebruikerszijde. Maar het kàn ook aan de zumo liggen; in de zin dat er sprake is van een afwijking bij een punt waar heen- en terugrit vlakbij elkaar liggen.

In algemene zin heb ik de indruk dat de Zumo zich (behoudens de track) behoorlijk 'gewenst' gedraagt, ofschoon we (zeker met de huidige onduidelijkheid) uitschakelbaarheid van het herberekenen nog steeds erg op prijs zouden stellen.

Voorlopig de tip: hou de voorspelde aankomsttijd in de gaten. Mocht die ineens heel anders uitpakken: even stoppen en de route opnieuw activeren.


Hans.

Daarom zou het beter zijn als je zou kunnen kiezen tussen tijd of de
nog afteleggen kilometers ik vindt dat echt een gemist.Je kun dat wel via
een omweg zien maar niet handig.Voor de rest een prima toestel.
Groeten Wim
Een tevreden ZUMO gebruiker.
Wilhelmus
 
Berichten: 16
Geregistreerd: 25 feb 2006 14:55
Woonplaats: Kleve 47533

Volgende

Keer terug naar Zumo 550 en 500

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 2 gasten