Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Zumo en routes... herberekenen of niet?

De specifiek op motorrijders gerichte GPS van Garmin

Berichtdoor pheufk » 18 mei 2009 09:03

Dat gebeurd en drie delen :? .

1) we drinken uit een glas
2) We doen daarna een plas
3) En alles blijft zoals het was :shock:
Groetjes Piet,

SP2820 firmware 4.40 - NT 2018.10 ScalaRider Multiset Q2 XL
Zumo 550 firmware 5.00 - NT 2018.20
Afbeelding
Avatar gebruiker
pheufk
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1940
Geregistreerd: 19 sep 2006 20:07
Woonplaats: Nijmegen

Berichtdoor Scallie » 13 okt 2009 19:52

p.raaymakers1 schreef:Zolang als ik een zumo heb, erger ik mezelf al aan deze "feature", er is al veel over geschreven en ook zijn er al acties richting garmin geweest.
Alles zonder resultaat.
Ik heb dan ook de moed opgegeven dat het ooit nog eens tot die "harde" koppen zal doordringen, dat deze zogenaamde "feature" pure onzin is en een grote bron van ergenis.


Deze "feature" schijnt op de 660 verwijderd te zijn met een firmware update. Moet op de 550 toch ook kunnen, of zou hier helemaal niets meer aan gedaan worden ? :evil:
FZS1000+Zumo 550+CN2010.2+Topo Nederland
Scallie
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 14
Geregistreerd: 22 jan 2008 20:12
Woonplaats: Boxmeer

Berichtdoor FM » 14 okt 2009 01:32

Ik vrees voor het laatste... :(
Zumo 590, BMW R1200RT, SRC op Schubert C3 Pro
Avatar gebruiker
FM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4226
Geregistreerd: 30 mei 2005 19:49
Woonplaats: Holsbeek

Re: Zumo en routes... herberekenen of niet?

Berichtdoor willempolman » 23 mei 2011 20:08

DEEL 1
Dit topic is blijkbaar gestopt in 2009...geen vragen meer? Ik heb naar aanleiding van al het voorgaande en een recente ervaring wel vragen over het herberekenen en (opnieuw) naar een route toerijden, als je er vanaf bent geweken.
Afgelopen weekend reed ik met een grote groep naar de Eiffel. Iemand had routes gemaakt in MapSource bij iemand die een Garmin had. TomTom heeft zoiets niet, dacht ik. De maker zelf had een TomTom. Hij exporteerde routes voor diverse rijders naar .GPX en het TomTom formaat. Vraag me niet hoe. Maar misschien kan dat vanuit MapSource, of met behulp van een ander programma?
Hoe dan ook, de routes zagen er top uit op de PC en bij oppervlakkig bekijken in de Zumo ook. In mijn MapSource geopend en soms flink ingezoomd, kon ik geen vreemde dingen ontdekken. Dat bleek niet correct, want tijdens het rijden bleken diverse viapunten (de vlaggen toch), soms naast de weg te liggen, soms op een zijweggetje dat een zandpad bleek, of op een parkeerplaats van een supermarkt. Er waren er nog wat vreemder, maar het beeld is duidelijk voor de kenners denk ik.
Dat bleek tijdens het rijden, dus zodra de route het deed/rijdbaar was. Want die was niet direct rijdbaar voor mij. Wat bleek namelijk: als ik de route bekeek op mijn Zumo en in MapSource, was de route vanaf de start direct goed weergegeven op allerlei kronkelwegen, vreemde wel geplande draaien om een dorp, etc. Maar als ik de routes starte, kon ik de eerste 10 km zeker, geen route zien. Wel een strakke paarse lijn, loodrecht dwars door alles heen. Volgde ik de TomTom rijders, dan pakte de Zumo na die 10 km ineens de route op. Had ik die mannen er niet bij gehad, was dat een knap probleem geweest in de Eiffel. De eerste route startte vanuit Bennekom, richting Valburg en daar wist ik de weg en dus reed ik maar wat, samen met enkele niet navigatie bezitters, tot de route ineens oppakte. Dat gebeurde dus ook steeds zo met de andere routes, maar daar wist ik de weg niet. Bovenstaande was probleem 1. De instellingen bij "navigatie" waren: kortere afstand/te vermijden ingeschakeld (alles aangevinkt behalve U-bochten) en recalculation mode automatisch. Kaart versie 2012.10. Software verise 4.90
Groet, Willem
willempolman
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 30
Geregistreerd: 10 nov 2008 23:28
Woonplaats: Bennekom

Re: Zumo en routes... herberekenen of niet?

Berichtdoor willempolman » 23 mei 2011 20:23

DEEL 2
Het 2e probleem was het volgende. Het bleek dat sommigen eerder moesten tanken dan verwacht. Dus lieten we de Garmin zoeken naar een tankstation. dat ging vlekkeloos, maar misschien hebben we daarna iets verkeerd gedaan (of ervoor). Probleem 2 ded zich ook voor bij een gebruiker van een 660. Als we getankt hadden, of om een andere reden van de route afweken, wilden we weer naar de route toe. De keus was de route te laden en niet naar het beginpunt te rijden. In eerdere door mijzelf gemaakte routes ging mijn pijl dan vrolijk via een alternatieve route (met zichtbare lijn, naar een punt op de route. Na al het voorgaande weet ik nu dat dat het eerstvolgende routepunt is. Of zou moeten zijn. Maar op deze routes kreeg ik dat nooit te zien. De 660 rijder ook niet, maar als die zomaar een kilometer of 2 een kant uitreed, pakt die van hem de weg naar de route en gaf het aan. Ik kon alleen heel ver uitzoomen, bedenken waar ik heen moest ongeveer en na zeker 6 tot 7 km pakte het ding de route pas op. De 660 rijder had dezelfde kaart en dezelfde instellingen, maar reed toch regelmatig iets anders. Bijvoorbeeld rechtsaf om een dorp heen, waar de mijne linksaf aangaf. Uiteindelijk kwamen we dan well op hetzelfde punt. Maar het fenomeen van route niet direkt oppakken en niet naar de route toe rijden, kende ik niet eerder. Punt 3 was dat tijdens het rijden, soms de route werd overgenomen door een TomTom rijder. Moet toch kunnen? Natuurlijk kan er dan soms wat anders gerden worden, dus zette ik mijn route uit. Op het moment dat ik weer aan de beurt was, of als de TomTom route goed fout ging volgens anderen, zette ik e route weer aan. Kreeg ik natuurlijk hetzelfde probleem als hiervoor. De 660 man nam het dan over, tot mijn Zumo de route weer zag. Maar omdat er zo nu en dan blijkbaar iets fout ging vanwege de viapunten, ging het apparaat soms als een gek herberekenen. Vorig jaar in de Dolomieten met eige routes ging dat juist goed. maar nu kwam het ding er soms echt niet mer uit.
Kan dit alles te maken hebben met de gemaakte routes?
Groet, Willem
willempolman
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 30
Geregistreerd: 10 nov 2008 23:28
Woonplaats: Bennekom

Re: Zumo en routes... herberekenen of niet?

Berichtdoor elsinga » 24 mei 2011 06:16

Waren de routes ook in 2012.10 gemaakt?
Supportvragen graag in het forum, niet per PM of e-mail!

Robert Elsinga =8- ) - (ex) GPS-V, Quest 1, Zumo 660, Montana 650t
(part-time Waypoint adviseur per 1 maart 2010)

Zie ook Youtube, Twitter, Facebook
Avatar gebruiker
elsinga
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 10102
Geregistreerd: 8 jun 2004 14:00
Woonplaats: N52 55.981 E5 51.058

Re: Zumo en routes... herberekenen of niet?

Berichtdoor guzzi vero » 24 mei 2011 07:57

Bij het maken van een route in Mapsoure zetten de meesten de kaartschaal redelijk hoog om toch nog een overzicht van het geheel te hebben. Het zetten van via-punten gebeurt dan naar eigen inzicht om je route op te bouwen. Eens de route gemaakt dien je echter elk via-punt te overlopen (althans zo doe ik het) om er zeker van te zijn dat het op de juiste plaats op de weg staat (heb vastgesteld dat in Mapsource versie 6.13.7 een zwart blokje verschijnt als het "goed" is en een blauw vlaggetje als je naast de weg zit). Een beetje werk dat je telkens opnieuw dient te doen bij een kaart update of indien de route(s) in een andere kaartversie gemaakt werd(en) dan de jouwe (zoals hier al zo vaak aangehaald: dupliceren, herberekenen, bijtrekken, duplicaat verwijderen en route opslaan).

Denk dat je in een Zumo in tegenstelling tot een SP (mits herberekenen uit staat) als je een tankstation nodig hebt beter de "omrijden" knop gebruikt of het tankstation invoegt in je huidige route dan de route te laten aanstaan en naar het pompstation te rijden. In het 2de geval zal dat dan tussen 2 via-punten (dat wat je reeds voorbij bent en het volgende, hopelijk het niet dicht bij zijnste?) komen te liggen denk ik dan maar luidop.

Ben hier en op wikipedia ook nog volop aan het lezen over de hick ups van de Zumo 550 en hoe je die best kunt "oplossen". Naar wat ik begrepen heb: zo veel mogelijk via punten plaatsen (kruispunt of landwegeltje anders blijft Truus in je oor roepen wat ook niet aangenaam is) om het herberekenen bij het importeren te versnellen en de soms onverwachte van route herberekening zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke route te houden. De op de "kruispunten" geplaatste via punten zitten wel in de route maar worden niet op het scherm afgebeeld. Vandaar dat je een route kreeg met pijlaanduiding naar de oorspronkelijke route zonder dat je het via punt kreeg te zien.

Ook ik zet routes over van Garmin naar TT. Echter, die wijkt altijd af van de oorspronkelijke route, deels omdat de via-punten beperkt zijn tot 49 en omdat dat er andere reken algoritmes gebruikt worden. Om ze echter goed te krijgen werk ik met 2 laptops: eentje met Mapsource en eentje met Tyre (zo moet ik niet steeds van scherm wisselen) waar ik de route indien nodig opsplits en aanpas zodat beide routes exact dezelfde zijn. Doe je het zo niet dan wijkt de route in TT af, simpel.

Dat hij dan gaat herberekenen als een gek is een beetje normaal als je zoals je schrijft het herberekenen op automatisch staat en de voorrijder een andere weg in slaat dan wat jij hebt. Zolang je in +/- dezelfde richting als je route rijdt en het herberekenen staat uit gaat hij niet herberekenen en pik je een aantal km verder weer op. Dus route rijden: steeds herberekenen op UIT!
BMW R1200RT en nog wat andere meuk - Zumo 590 - SP2820
Avatar gebruiker
guzzi vero
 
Berichten: 941
Geregistreerd: 27 sep 2006 23:38
Woonplaats: Oostduinkerke

Re: Zumo en routes... herberekenen of niet?

Berichtdoor FM » 24 mei 2011 10:25

guzzi vero schreef:Naar wat ik begrepen heb: zo veel mogelijk via punten plaatsen (kruispunt of landwegeltje anders blijft Truus in je oor roepen wat ook niet aangenaam is) om het herberekenen bij het importeren te versnellen

Dat heb je niet goed begrepen.
Bij het importeren gaat de Zumo550 (want ik neem aan dat dit draadje nog altijd gaat over de 550) niet 'her'berekenen. Het aantal viapunten heeft hierbij geen enkel belang. Alleen het feit of de alle viapunten effectief op een weg liggen heeft belang. Ligt er minstens één viapunt niet op de weg, dan gaat de Zumo alle routepunten (ook de duizenden onzichtbare punten waaruit de route bestaat) verplaatsen naar de dichtsbijzijnde weg. Dan zal het rekenen bij importeren lang duren.
Zumo 590, BMW R1200RT, SRC op Schubert C3 Pro
Avatar gebruiker
FM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4226
Geregistreerd: 30 mei 2005 19:49
Woonplaats: Holsbeek

Re: Zumo en routes... herberekenen of niet?

Berichtdoor Hans Vaessen » 25 mei 2011 20:27

Moeilijk van afstand te bepalen wat per geval de oorzaak is geweest. Maar vrij zeker is wel dat er sprake was van een 'slordige route'. Met, zoals je zei, viapunten in zijwegen, op parkeerplaatsen etc. An sich zou daar goed mee te rijden moeten zijn, maar vooral de zumo gaat dan proberen er een hybride route van te maken. Gaat er van uit dat hij deels onroad, deels offroad is. En, juist bij routepunten die 'een beetje' verkeerd staan, dat kan leiden tot vervelende effecten.
Daarnaast kan de versie van mapsource nog van invloed zijn.

Advies: ALS je al uitgaat van een route uit Tyre zorg dan dat je die 'netjes' maakt in mapsource; bovendien in de juiste versie kaartmateriaal. Zie ook

^
Bron: http://youtu.be/-mq-4fJ95CA
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: Zumo en routes... herberekenen of niet?

Berichtdoor guzzi vero » 26 mei 2011 07:21

FM, heb nog niet zolang geleden een 2de hands 550 gekocht en ben wat aan het experimenteren voor we op reis vertrekken. Dus kan zijn dat ik de bal af en toe eens mis sla. Maar waarom zegt de zumo dan "Berekenen" bij het importeren van een route? Bij de SP2820 gewoon naar je toestel sturen en rijden. Niks (her)berekenen. Route staat er exact hetzelfde in als in Mapsource (al dan niet met via punten naast de weg). Nooit problemen mee. Bij de eerste route die ik in de 550 steek gaat het al bij het vertrek verkeerd. Deze stuurt me door een winkelstraat waar geen verkeer is toegelaten. Dacht eerst ok zal aan instellingen liggen, dus kortste verandert in snelste, route gewist, opnieuw ingeladen en zumo blijft me halsstarrig door de winkelstraat sturen tegen 1,5km/uur (op gesimuleerd rijden). Dus maar extra via punt gezet om hem langs de normale weg te doen gaan. in SP2820, geen probleem. Heb trouwens nooit gesnapt waarom ze de wijze van routes inladen bij Garmin gewijzigd hebben. Van een makkelijke naar een , in mijn ogen, zeer omslachtige en tijdrovende manier. Ze hadden beter de 2820 behouden en er een CIRF ingeplaatst in plaats van hem te downgraden naar een zumo.
BMW R1200RT en nog wat andere meuk - Zumo 590 - SP2820
Avatar gebruiker
guzzi vero
 
Berichten: 941
Geregistreerd: 27 sep 2006 23:38
Woonplaats: Oostduinkerke

Re: Zumo en routes... herberekenen of niet?

Berichtdoor JaVaWa » 26 mei 2011 09:41

Berekenen is niet hetzelfde als herberekenen! Bij herberekenen wordt alle informatie tussen de viapunten weggegooid en gaat het toestel de route opnieuw bepalen. Het berekenen bij het importeren laat de route geheel intact. Als de route gemaakt is op hetzelfde kaartmateriaal als in de zumo (en dan bedoel ik echt nieuw gemaakt, niet een "oude" route herberekend in MapSource), is de zumo razendsnel klaar met dat berekenen. Bij andere routes ziet het toestel dat die op een afwijkende kaart gemaakt zijn, en zal ze helemaal nalopen en koppelen aan de juiste wegen. Ze zullen echter nog steeds de originele routes volgen, en de routebepalingsinstellingen van het toestel hebben dan ook geen enkele invloed.

De zumo 660 doet 't trouwens anders, die zal bij een route die op een andere kaart gemaakt is gewoon gaan herberekenen (nou ja, het is iets complexer en afhankelijk van de firmware & plaats van het gpx-bestand; elsinga heeft dat eens uitgezocht)
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13382
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: Zumo en routes... herberekenen of niet?

Berichtdoor guzzi vero » 26 mei 2011 10:13

Zal eens een route opnieuw tekenen en kijken wat hij dan doet. Nu ja van nu tot eind augustus de tijd om 20 vakantie routes (elk een 300km lang) opnieuw te tekenen dan :(
Het berekenen van de bestaande route duurt ongeveer een 30 sec. Dus het veschil in tijd zal snel opvallen. Kaartmateriaal Mapsource/gps zijn bij mij altijd dezelfde (nu 2012.10) met dit verschil dat ik geconverteerde kaarten voor 6.13.7 gebruik en hier dus ook de routes mee maak (met dank aan bovenstaande).
Zoals ook aangehaald laat hij de route niet intact ondanks dat alle via punten op de weg staan (stuurt me door een auto vrije winkelstraat terwijl dat in Mapsource niet het geval is)
Laatst bijgewerkt door guzzi vero op 26 mei 2011 10:16, in totaal 1 keer bewerkt.
BMW R1200RT en nog wat andere meuk - Zumo 590 - SP2820
Avatar gebruiker
guzzi vero
 
Berichten: 941
Geregistreerd: 27 sep 2006 23:38
Woonplaats: Oostduinkerke

Re: Zumo en routes... herberekenen of niet?

Berichtdoor elsinga » 26 mei 2011 10:14

In de laatste firmware versie(s) bleef bij mijn testen ook een route gemaakt op ouder kaartmateriaal geheel intact na een herberekening tijdens importeren. Dus route gemaakt met korste afstand en vermijd snelwegen bleef binnedoor gaan ook al staat de 660 op snelste tijd en mogen snelwegen gebruikt worden.
Supportvragen graag in het forum, niet per PM of e-mail!

Robert Elsinga =8- ) - (ex) GPS-V, Quest 1, Zumo 660, Montana 650t
(part-time Waypoint adviseur per 1 maart 2010)

Zie ook Youtube, Twitter, Facebook
Avatar gebruiker
elsinga
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 10102
Geregistreerd: 8 jun 2004 14:00
Woonplaats: N52 55.981 E5 51.058

Re: Zumo en routes... herberekenen of niet?

Berichtdoor sf-ftd » 26 mei 2011 10:54

JaVaWa schreef:Bij andere routes ziet het toestel dat die op een afwijkende kaart gemaakt zijn, en zal ze helemaal nalopen en koppelen aan de juiste wegen. Ze zullen echter nog steeds de originele routes volgen, en de routebepalingsinstellingen van het toestel hebben dan ook geen enkele invloed.


Dit is volgens mij niet geheel juist. Onlangs een tourtocht gereden. De route zou gemaakt zijn met de laatste kaartversie en MS-versie, precies dezelfde die ik ook gebruik. Ter plaatse de route ingeladen, het berekenen duurde vrij lang. Route ingeladen en eerst gaf hij het aantal km's keurig aan. Echter nadat de route werd gestart navigeerde hij direct naar het eindpunt. Er waren meerdere rijders die met de Zumo550 hetzelfde probleem hadden maar anderen weer niet. Oplossing: route verwijderd en opnieuw van de SD-kaart geïmporteerd, daarna een stukje de route op gereden en route opnieuw gestart en toen ging het goed.
Onderweg ging de route nog een keer over en erf, net iets voor een rotonde, dit paadje staat niet eens in CN en later liep de route op de Zumo nog een keer schuin door de landerijen naar een andere weg maar volgde de weg niet. Vreemd was dat de Zumo geen rechte lijn van routepunt naar routepunt volgde maar eerst een stuk weg, daarna schuin naar de andere weg liep om vervolgens weer normaal naar het routepunt te navigeren. Heb later nog met de routemaker gesproken maar beide hebben we geen verklaring voor deze rare zaken.
sf-ftd
Zumo 550/Oregon 450t/Nuvi1340/Blaupunkt Travelpilot FX
CN2015.20/Onroute Fiets+Wandelkaart/ Onroute Motorkaart BNL-DACH-FIEP
Diverse OpenStreetMap-kaarten
sf-ftd
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1684
Geregistreerd: 4 jun 2008 21:55
Woonplaats: Raalte

Re: Zumo en routes... herberekenen of niet?

Berichtdoor Scheurneus » 26 mei 2011 11:37

rondrit "bug"/"feature" eindpunt ligt dichterbij je dan het beginpunt op moment activeren van route. Beginnersfout van de routemakers.

Ik heb wel een cursusje voor ze: cursus Tourplanner :lol:

(ik las in de Waypoint nieuwsbrief dat die bug zelfs bij promotor/waypoint motor weekend voorkomt :) (ook in het verleden trouwens ;) )
Marco :)

Meridian Platinum, GPS[map]60, 62st, Dakota20, Edge 605, 800, 3de Zumo660, Rider3, Montana 650, I-gotU GT-120

Zie ook mijn eigen kennisforum.
Avatar gebruiker
Scheurneus
 
Berichten: 9195
Geregistreerd: 2 jun 2006 15:58
Woonplaats: Leusden, bij u thuis (Privé les) of op afstand (GPS Helpdesk)

VorigeVolgende

Keer terug naar Zumo 550 en 500

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten