Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Monterra positie problemen

Monterra positie problemen

Berichtdoor Wimpy » 3 okt 2015 16:32

Ben vaak met geocaching bezig en de laatste tijd valt me op dat de kaart (TopoBeNeLux) me niet de goede positie aan geeft. Ook een openfietskaart van 2015 heeft dit probleem.
Instellingen staan op WGS84 en heb het compas ook al eens gecalibreerd, maar nog steeds hetzelfde probleem.
Kent iemand dit probleem misschien?
Wimpy
 
Berichten: 18
Geregistreerd: 13 maart 2015 19:21

Re: Monterra positie problemen

Berichtdoor HaWee » 3 okt 2015 16:41

wat versta je onder wel of niet de goede positie?
het pijltje op de kaart waar je bent? afhankelijk van ontvangstcondities kan dit 3 tot 20 m afwijken en de kaart kan zelf ook nog afwijken.
de lokatie van de cache tov wat je uitrekent? de legger van de cache had afhankelijk van ontvangstcondities 3 tot 20 m fout, die 2 fouten kunnen elkaar compenseren of optellen en dan kun je dus 40 m fout zitten :wink:
of de coördinaten sec ? WGS84 is normaliter goed, ik weet niet of het ook bij caches is maar er zijn ook nog heel veel verschillende coördinatenstelsels
klein voorbeeld :wink:
coord.jpg
coord.jpg (32.92 KiB) 5285 keer bekeken
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20599
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Monterra positie problemen

Berichtdoor e.vdwerf » 3 okt 2015 16:43

Wat bedoel je precies met positieproblemen? Geeft de positiepijl een heel andere plaats aan. Dat kan bv als plaats op de weg aan aanstaat. De gps zoekt zijn positie op de dichtstbijzijnde weg.

.. of komen de coördinaten "onbekend" voor? (maar zit je wel op de juiste plek op de kaart) Daar zijn uiteraard legio instelmogelijkheden voor. WGS84 is de kaartdatum en dat is de juiste instelling.

Egbert

Hawee was me net voor :)
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1998
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: Monterra positie problemen

Berichtdoor HaWee » 3 okt 2015 16:51

maar die plaats op de weg was ik even vergeten :wink: bedankt Egbert
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20599
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Monterra positie problemen

Berichtdoor Wimpy » 3 okt 2015 16:52

Nou het is het pijltje die naast de weg staat al loop ik op de weg en ook de caches zit ik er standaard bijna 20m naast. Dit was in het begin niet zo toen ik de monterra kreeg. Ik weet dat er altijd een kleine afwijking is, maar zelfs op de autokaart rij ik naast de weg.
Ben er nu even van tussen, maar meld me later nog ff. Hij staat inderdaad op WGS84.

Bedankt voor de reacties.
Wimpy
 
Berichten: 18
Geregistreerd: 13 maart 2015 19:21

Re: Monterra positie problemen

Berichtdoor e.vdwerf » 3 okt 2015 19:58

... 't zou ook nog gewoon aan de posities van de satellieten kunnen liggen. Gisteren had ik tijdens mijn fietstocht overal een afwijking van zo'n 10 m naar het Noorden toe gerekend vanuit het hart van de smalle weg.
Oost-west ligt goed... noord-zuid een afwijking. Normaal ligt het beter.
Dit is heel de week al zo.
Ik heb glonass en gps aan + egnos.

'k Weet niet wat de Russen doen met Egnos in tijd van een conflict. (Syrië?) Hoewel.. dan zal 10 m ook niet echt helpen. :roll:

Egbert

edit: bedoel natuurlijk glonass
Laatst bijgewerkt door e.vdwerf op 3 okt 2015 20:42, in totaal 1 keer bewerkt.
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1998
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: Monterra positie problemen

Berichtdoor Wimpy » 3 okt 2015 20:28

Heb trouwens "zet vast op de weg" uit staan bij de Topo kaart en aan bij de city kaart. GPS data source staat op GPS/GLONASS en dan nog WAAS/EGNOS aan. Ik ga morgen nog even het één en ander testen. Begrijp best dat er altijd een afwijking in zit en dat het er ook aan ligt welke gps de "cache-legger" gebruikt en of je onder de bomen aan het navigeren bent, maar ik heb het gevoel dat het dat het bij deze Monterra wel erg is en dat was in het begin niet zo. Misschien dat het aan een FW-update ligt, maar dan zouden er toch meer mensen met problemen moeten zijn.
Wimpy
 
Berichten: 18
Geregistreerd: 13 maart 2015 19:21

Re: Monterra positie problemen

Berichtdoor e.vdwerf » 3 okt 2015 20:44

Je zou ook eens kunnen proberen waas/ egnos uit te zetten. Dat systeem kan ook averechts werken omdat wij vrij noordelijk zitten heb ik wel eens gehoord. Ben echter geen expert op dat gebied.
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1998
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: Monterra positie problemen

Berichtdoor Arjen. » 14 okt 2015 11:12

Informatie over EGNOS is niet altijd even helder. Heel lang is het zo geweest dat soms EGNOS in een test-stand gebruikt is, en dat daardoor de nauwkeurigheid slechter werd in plaats van beter.
Ik kan geen informatie vinden over de huidige stand van zaken. Op dit moment is mijn advies om EGNOS (WAAS/EGNOS) voorlopig uit te laten staan.
Kijk ook eens op mywaypoint.nl en tv.gps.nl voor veelgestelde vragen en handleidingen!
Avatar gebruiker
Arjen.
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 849
Geregistreerd: 25 nov 2011 19:18

Re: Monterra positie problemen

Berichtdoor Hans Vaessen » 14 okt 2015 13:32

Egnos is (al jaren) gewoon operationeel maar de geostationaire satellieten staan voor Nederland in een ongunstige positie, laag aan de horizon. Met als effect dat Egnos alleen bij goede ontvangstcondities van positieve invloed is. Betekent in de praktijk meestal dat je egnos beter uit kunt laten.

Mijn ervaring, met de oregon600, is dat Glonass wel een positieve invloed heeft.

wel/geen instelling op wgs84 is hier imho niet van invloed. Dat het pijltje net naast de weg loopt is, bij uitgeschakelde roadlock, normaal. 20 meter is echter vrij veel. Ik weet wel dat er recent sprake was van solar flares die lichte verstoring hebben kunnen opleveren (zie ook https://www.facebook.com/mrgpsnl/posts/905785269510824). Mogelijk dat dat van invloed is geweest.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: Monterra positie problemen

Berichtdoor fgrs » 14 okt 2015 14:28

Wimpy,

ik begrijp je probleem volledig, heb dat ook en irriteert me mateloos want tot op heden nog steeds geen oplossing gevonden.
Wat ik toen schreef:

Het is eigenlijk mijn positie die niet goed weergegeven wordt waardoor ik bij het geocachen bijvoorbeeld rechts moet zoeken zoals het kompas aangeeft, terwijl de cache zelf links ligt.
Doordat mijn positie volgens de satelietten 17 meter naar links ligt tov de coördinaten bevind ik mij dus zogezegd links van de cache en zal het kompas me dus naar rechts doen gaan.

Om eventjes duidelijker te maken, hier een foto.
Bemerk hierbij dat ik me in werkelijkheid OP het baantje bevind (en niet onder bladerdek), waarbij de cache dus een 4 tal meter links van me ligt0

Afbeelding

.

sp2610 (ex), zumo550 (ex), zumo660 (ex), nuvi 3597lmt, Oregon450, Oregon650, Montana680 (ex)
Oregon 700 (2x)
Avatar gebruiker
fgrs
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 344
Geregistreerd: 11 mei 2009 11:38

Re: Monterra positie problemen

Berichtdoor Wimpy » 29 okt 2015 22:25

Heb wel al gemerkt dat het ook een beetje in de kaart zit. Heb vorig weekend nog gezien op de Monterra dat bij de Topo BeNeLux V2 kaart een cache in het water lag en dat bij de "open fietskaart 2015" de cache netjes aan op de wal lag. Daar bleek hij dus ook daadwerkelijk te liggen. Ik ga dus ff verder met de open fietskaart en zal mijn bevindingen hier berichten.

@fgrs
Precies, zo lijkt het bij mij dus ook. Welke kaart gebruik je?
Wimpy
 
Berichten: 18
Geregistreerd: 13 maart 2015 19:21

Re: Monterra positie problemen

Berichtdoor fgrs » 30 okt 2015 07:22

Denk dat het OFM was.
Maar denk niet dat het kaart gerelateerd is maar vooral de positie berekening van de eigen positie.
Een coördinaat is een coördinaat en de pijl moet die richting uitwijzen, het kompas zal niet volgens de kaart een richting aangeven.

Ik heb nu eens terug FW 4.10 erop gezet, ik meen me te herinneren dat het toen wel ok was.
Ga dit komend weekend eens testen.

sp2610 (ex), zumo550 (ex), zumo660 (ex), nuvi 3597lmt, Oregon450, Oregon650, Montana680 (ex)
Oregon 700 (2x)
Avatar gebruiker
fgrs
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 344
Geregistreerd: 11 mei 2009 11:38

Re: Monterra positie problemen

Berichtdoor Wimpy » 30 okt 2015 07:38

Daar heb je inderdaad gelijk in, ik meen ook dat toen ik de Monterra kreeg dat het goed was, maar heb geen idee welke FW er toen op stond.
Ik ben benieuwt hoe hij reageert met 4.10.
Wimpy
 
Berichten: 18
Geregistreerd: 13 maart 2015 19:21


Keer terug naar Geocaching

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast