Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Diverse kaart-vragen

Volwaardige routerende FIETSkaart voor het maken van routes op zowel PC àls in het toestel zelf. Vindt automatisch de mooie wegen en paden.

Diverse kaart-vragen

Berichtdoor TinRo » 29 jan 2012 15:49

1. wat is het verschil tussen Topografische kaart, Fietskaarten en Onroute Kaarten? Ze worden op jullie softwarepagina namelijk apart onderscheiden.

Ik gebruik de gps overwegend met racefietsen en wandelen in NL.
2. Ik wil (daarom) een gedetailleerde kaart van Nederland. Welke mogelijkheden zijn er dan?

3. Routes voor fietstochten maak ik meestal met de fietsrouteplanner van de fietsersbond. Klopt het dat ik dan geen routeerbare kaart nodig heb? Ik volg namelijk gewoon het gekleurde streepje op mn gps. Dan zou een topografische kaart volstaan (ipv Onroute of Fietskaart)?

4. Ik heb een eTrex en Onroute Fietskaart en TOPO NL (uit 2008 ofzo? :? ) en overweeg de aanschaf van een GPSMap62S. Kan ik mijn Onroute Fietskaart en TOPO NL van enkele jaren oud gebruiken op de GPSMap62S in plaats van op de eTrex? (Ik neem aan dat de kaarten op maar 1 apparaat gebruikt mogen worden, dus of eTrex of GPSMap. Ik lees op jullie forum wel iets over een 2e unlockcode, maar mijn vraag is of ik de kaarten van mijn oude (en te verkopen) gps kan halen en op mijn nieuwe kan zetten. Ook lees ik iets over ontkoppelen van de software, dus persoonsgebonden ipv apparaatgebonden maken. Is dat de manier en hoe doe ik dat.....dat kon ik dan weer ff niet vinden......tip: bij vragen en antwoorden op het helpdeskformulier de vraag “ik heb een nieuwe gps en nu?” toevoegen?)

Als het overzetten bij vraag 4 mogelijk is, dan scheelt me dat weer. Ik hoef namelijk niet perse de allernieuwste kaarten van Nederland, ik schrik niet van een weggetje dat 2 meter verplaatst is.
5. Tenzij jullie aangeven dat de huidige Onroute Fietskaart en TOPO NL kaarten ingrijpend zijn gewijzigd tov de mijne uit 2008(?).
TinRo
 
Berichten: 58
Geregistreerd: 1 aug 2008 18:08

Re: Diverse kaart-vragen

Berichtdoor ++ Lex ++ » 29 jan 2012 16:18

1. Een topografische kaart geeft veel details, bebouwing, landgebruik, sloten, kleine paden en hoogtelijnen.
Fietskaarten leggen de nadruk op fietspaden, liefst vrijliggende. OnRoute is een merk van vrijetijdskaarten, waaronder fiets- en wandelkaarten (topografisch), maar ook motorkaarten zijn uitgebracht. Die laatste produceren mooie toeristische routes die grote omwegen maken "voor als het rijden het doel is".

2. Voor wandelen kun je het beste een topografische kaart gebruiken, voor racefietsen de motorkaart. Maar ook bij Open Street Map zijn er mogelijkheden.

3. Als je een track volgt heb je zelfs helemaal geen kaart nodig. Een kaartachtergrond is wel prettig, en dat kan iedere kaart zijn die je aanstaat.

4. Die oude TopoNL kun je ook op een willekeurige 62 gebruiken. Voor de OnRoute fietskaart kun je een tweede code krijgen voor een nieuw toestel. Dit is echter bedoeld voor een tweede eigen toestel. Maar ik geloof dat er geen actie ondernomen wordt als je het eerste toestel later verkoopt. Met die tweede code kun je de kaarten vanuit MapSource ook op je nieuwe toestel zetten. De kaarten persoons- in plaats van toestelgebonden maken kan niet omdat ze altijd zullen blijven werken als je de code voor een bepaald toestel hebt. Je kunt wel het toestel en jouw persoon ontkoppelen zodat een ander het op zijn naam kan zetten.

5. De OnRoute wandelkaart is gedetailleerder dan de oude TopNL. Als opvolger van de TopoNL is er een TopoBenelux; volgens mij is de fietskaart ongewijzigd, maar dat weet ik niet zeker.
GPS 45, GPS III, GPS V, SP 2610, 60CSx, Nüvi 765, 62st
Avatar gebruiker
++ Lex ++
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 16620
Geregistreerd: 2 mei 2004 10:56
Woonplaats: Mellieha, Malta

Re: Diverse kaart-vragen

Berichtdoor TinRo » 29 jan 2012 16:26

Bedankt Lex
In reactie op vraag 4 schrijf je: Je kunt wel het toestel en jouw persoon ontkoppelen zodat een ander het op zijn naam kan zetten.
Hoe regel ik dat? Is daar een draadje over geschreven?
Groet
Rolf
TinRo
 
Berichten: 58
Geregistreerd: 1 aug 2008 18:08

Re: Diverse kaart-vragen

Berichtdoor e.vdwerf » 29 jan 2012 16:32

.. en de gratis OpenFietsMap kun je downloaden in twee versies. Hij is zeer up to date.
Er is een rustige lightversie en een topoversie met bebouwing en hoogtelijnen.
Zie http://sites.google.com/site/openfietsmap/downloads

Door de gps zo in te stellen kun je meer de fietsroutes nemen of juist de kortere route. Ook kun je onverharde paden uit zetten en dat kan bij de Onroutefietskaart niet. Die gaat echt dwars door het bos.

De kaart is gebaseerd op OpenStreeMap en daar kun je zelf een bijdrage aan leveren.

Egbert
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2220
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: Diverse kaart-vragen

Berichtdoor HaWee » 29 jan 2012 16:34

voor loskoppelen van gps van je naam inloggen op MyGarmin en even kijken, daar heb je ergens de keuze om toestel te ontkoppelen. Daarna kan de koper het toestel aan zijn naam koppelen op zijn MyGarmin account.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 21470
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Diverse kaart-vragen

Berichtdoor Ron Jacobs » 2 feb 2012 21:46

@Lex, voor racefiets de motorkaart?? Tikvoutje of is eer een reden om niet de fietskaart daarvoor te gebruiken, die gebruik ik namelijk wel in mijn Edge en dat bevalt mij goed. :?:
Garmin Zumo 550
Garmin Edge 1000
Garmin Forerunner 410
Avatar gebruiker
Ron Jacobs
 
Berichten: 284
Geregistreerd: 17 mei 2006 06:37
Woonplaats: Almere

Re: Diverse kaart-vragen

Berichtdoor HaWee » 2 feb 2012 21:59

geen tikfoutje :wink:
de OnRoute fietskaart zoekt speciaal de mooie route fietspaden, dan zit je dus (vooral in het weekend) met je racefiets achter een clubje recreatieve fietsers op een vrijliggend fietspad en kunt er niet langs en dat is niet leuk. De motorkaart zoekt de kleinere slingerwegen, geen snelweg etc maar de kleinere wegen waar je meestal wel mag fietsen en hard kunt gaan zonder last van andere fietsers te hebben (en de motors gaan hard genoeg, die houden je niet op :wink: )
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 21470
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Diverse kaart-vragen

Berichtdoor Ronald_150 » 8 jun 2013 09:27

Ik gebruik nu zo’n twee jaar de OpenFietsMap (OFM) Benelux en naarmate de tijd voortschrijdt neemt de teleurstelling over OFM toe. De routeerbaarheid, of beter gezegd, de beperkingen daarvan, beginnen me mateloos te irriteren. Als ik bijvoorbeeld maximaal inzoom, en enkele tientallen meters wil overbruggen, dan nóg stuurt OFP me bij het maken van een route in BaseCamp langs een kilometers lange omweg terwijl een fietspad over die enkele tientallen meters gewoon aanwezig is. Het alternatief is wellicht om een ‘echte’ kaart aan te schaffen. Heeft iemand daar ervaring mee want ik besef me dat je met OFM een gegeven paard niet in de bek mag kijken, maar met een gekochte kaart wil ik ook geen kat in de zak in huis halen.

Een ander probleem met OFM vind ik de leesbaarheid van de straatnamen. Ook als ik maximaal inzoom zijn ze nauwelijks leesbaar. Wie heeft er betere ervaringen en… tips. Want misschien heb ik wel iets niet correct ingesteld.
Ronald_150
 
Berichten: 48
Geregistreerd: 22 maart 2012 08:28

Re: Diverse kaart-vragen

Berichtdoor e.vdwerf » 8 jun 2013 11:46

Dag Ronald,

De eerste commerciële fietskaart was de onroute fietskaart van uiteraard Onroute (lees Waypoint) Daar ben ik indertijd mee begonnen. Er was niets anders. Leuk om mee te beginnen en veel plezier van gehad, maar de onroute kaart maakt geen onderscheid tussen verharde wegen en zandwegen. Letterlijk fietste ik me vast in het zand.

Later kwam de onroute wandelkaart. Prima topo om te wandelen, maar routeren over fietspaden ging vaak fout, want de paden zaten niet aan elkaar geknoopt.

Inmiddels is er een garmin Benelux fietskaart. Geen ervaring mee.

De Openfietsmap vind ik tot nu toe gewoon de beste. De kaart maakt onderscheid tussen verhard en onverhard. Het is dus wel een "echte"kaart. :twisted:
Kijk goed op http://www.openfietsmap.nl naar de pagina met de vereiste instellingen. De tips en truuks. Dat is voor elke gps weer anders. 'k Weet niet welke gps jij hebt. De lettergrootte is volgens mij ook in te stellen.
Dan is het ook zaak om regelmatig de nieuwe update te installeren. Vorig jaar is er een licentiewisseling geweest en waren veel wegen verdwenen. In middels zijn ze weer allemaal terug.
Welke versie gebruik je dan?
Loopt de routatie niet dan kun je dat doorgeven aan OSM. Bv via http://openstreetbugs.schokokeks.org/?z ... &layers=B0

Elke kaart bevat (legio) fouten. Noem eens een voorbeeld waar het fout gaat, dan wil ik wel eens kijken.
Alles valt en staat natuurlijk met de kwaliteit van de plaatselijke mapper.

Basecamp heeft wat problemen met de OFM. Wanneer je Mapsource download dan zijn die problemen waarschijnlijk opgelost. Op sommige gps-en kun je beter de instelling auto gebruiken. Zie tips.
Ben benieuwd naar je ervaringen dan.

En wil je een gekochte kaart.. dat kan...Hij is ook te koop op sd-kaartje :)

Egbert
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2220
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: Diverse kaart-vragen

Berichtdoor openfietsmap » 8 jun 2013 14:11

Ronald_150 schreef:Een ander probleem met OFM vind ik de leesbaarheid van de straatnamen. Ook als ik maximaal inzoom zijn ze nauwelijks leesbaar. Wie heeft er betere ervaringen en… tips. Want misschien heb ik wel iets niet correct ingesteld.


Ligt denk aan ik een groot deel aan verkeerde instellingen. Begin maar eerst de gebruiksaanwijzing te lezen, http://www.openfietsmap.nl/tips-tricks/basecamp-nl. Wat je ook in kan stellen is het lettertype in Basecamp.
Verder kan het idd zijn dat fietspaden niet goed zijn aangesloten. Deze fouten op de kaart kan je zelf helpen te verbeteren op OSM.

Afbeelding
Maker van Openfietsmap - Gratis Garmin topokaarten voor op de fiets
Avatar gebruiker
openfietsmap
 
Berichten: 1101
Geregistreerd: 4 mei 2011 09:31

Re: Diverse kaart-vragen

Berichtdoor peewee32 » 8 jun 2013 16:36

Ronald_150 schreef: De routeerbaarheid, of beter gezegd, de beperkingen daarvan, beginnen me mateloos te irriteren. Als ik bijvoorbeeld maximaal inzoom, en enkele tientallen meters wil overbruggen, dan nóg stuurt OFP me bij het maken van een route in BaseCamp langs een kilometers lange omweg terwijl een fietspad over die enkele tientallen meters gewoon aanwezig is.
Ik vermoed net als Openfietsmap dat je een aantal instellingen niet goed hebt staan. Kan natuurlijk ook zijn dat op de plek waar jij je route maakt de OSM data niet helemaal nauwkeurig is. Ik heb afgelopen week 850 KM gefietst en alle routes met OFM NL en DE voorbereid. Van de routes heb ik ook nog tracks gemaakt en die beiden actief gezet op de GPS. Dat werkte bijna perfect. Er waren een aantal wegen die in de praktijk onverhard of halfverhard waren en in OFM als verhard stonden aangegeven. Dat heb ik in OSM gecorrigeerd zodat een volgende keer het nog beter gaat. Als je een paar voorbeelden geeft waar de routering fout gaat dan kunnen we even kijken waar het aan ligt.
Oregon 400t /600 (Openfietsmap), Acer Liquid E2 Duo (Osmand, OSM tracker) . Verbeter de wereld, word mapper voor Openstreetmap
Avatar gebruiker
peewee32
 
Berichten: 297
Geregistreerd: 10 jan 2010 10:25

Re: Diverse kaart-vragen

Berichtdoor Ronald_150 » 9 jun 2013 09:46

Voor de leesbaarheid gebruik ik in BaseCamp de volgende instellingen: Hulpprogramma’s > Opties > Scherm > Beeldopbouwkwaliteit, Labels en Symboolomvang op maximaal ingesteld. Het resultaat staat hieronder. Het is hetzelfde fragment als dat van OpenFietsMap en het verschil is duidelijk.

Voor wat betreft de routering: Ga naar Volendam en probeer vanaf knp 99, 96, 95, 97 de LF21 te volgen. Net ten oosten van het rechtse knp 95 (er staat nóg een knp 95 daar links van ) gaat het bij mij mis. Het is net alsof het labeltje LF21 niet te overbruggen is.

Op de pc staat BaseCamp versie 4.1.2 en ik heb een Oregon 450 met daarop de OFM versie 02-03-2013.
Bijlagen
Fragment Amsterdam OFM.jpg
Fragment Amsterdam OFM.jpg (144.36 KiB) 5683 keer bekeken
Ronald_150
 
Berichten: 48
Geregistreerd: 22 maart 2012 08:28

Re: Diverse kaart-vragen

Berichtdoor e.vdwerf » 9 jun 2013 10:25

Ronald... er zal een fout in de kaart hebben gezeten. Het komt omdat de Lingezijde op eenrichtingverkeer staat, maar geen rekening houdt dat fietsers uitgezonderd zijn. Dat is inmiddels opgelost ( cycleway=opposite. )
In de versie van 16-2-2013 (light) gaat het nog fout. In de versie 7-6-2013 full gaat het prima.

De fout is dus inmiddels opgelost.
Remedie... even de nieuwste versie van j.l vrijdag downloaden.
Je kunt ook de instelling op voetganger zetten... dan wordt er geen rekening gehouden met eenrichtingverkeer.

Groet,
Eggie
Etrex Vista HCX, 30 en Touch 35 op de Flyer T14 HighSpeed - Contributor Openstreetmap
Avatar gebruiker
e.vdwerf
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2220
Geregistreerd: 13 sep 2008 11:17
Woonplaats: Dordrecht

Re: Diverse kaart-vragen

Berichtdoor openfietsmap » 9 jun 2013 10:49

Ronald_150 schreef:Voor de leesbaarheid gebruik ik in BaseCamp de volgende instellingen: Hulpprogramma’s > Opties > Scherm > Beeldopbouwkwaliteit, Labels en Symboolomvang op maximaal ingesteld. Het resultaat staat hieronder. Het is hetzelfde fragment als dat van OpenFietsMap en het verschil is duidelijk.


De lettertype grootte moet je niet daar instellen maar in het opties menu (ctrl-o)> scherm> kaartfont
Maker van Openfietsmap - Gratis Garmin topokaarten voor op de fiets
Avatar gebruiker
openfietsmap
 
Berichten: 1101
Geregistreerd: 4 mei 2011 09:31

Re: Diverse kaart-vragen

Berichtdoor Ronald_150 » 9 jun 2013 11:17

Dag OFM,

Ik heb de laatste versie van de OFM Benelux net geïnstalleerd en... het 'probleem' is verholpen. Dank voor de attente behulpzaamheid.

Ronald
Ronald_150
 
Berichten: 48
Geregistreerd: 22 maart 2012 08:28

Volgende

Keer terug naar OnRoute Fietskaart NL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten