Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Newbee problems

Software voor Apple, behalve Basecamp

Newbee problems

Berichtdoor lauvenberg » 3 jan 2011 15:34

Goedemiddag allemaal,

Even na de kerst een Garmin GPSMAP62st gekocht (samen met de buurman die de Oregon heeft gekocht)
We zijn nu al een paar dagen bezig maar lopen steeds tegen problemen aan.
Bij de aankoop in Vessem werd ons gezegd dat we geen Mapsource nodig hadden, die stond op de kaarten die we gekocht hadden (Fiets en wandelroutes) Verder hebben we het idee, dat we veel te summier zijn ingelicht (Vriendelijke verkoper, maar pas sinds 6 weken in dienst)
Blijkt dat we Mapsource wel nodig hebben (maar via gedownloade Basecamp zou ook te werken zijn)
Buurman had kaarten ontgrendeld en in Basecamp gezet. Bij mij werkte het niet' Basecamp voor de Mac heeft hele andere opties dan de windows versie. Ontgrendelen lukte wel, maar de sleutels invoeren vond ik eerst niet. Blijkt dat je de ontgrendelcodes moet bewerken :cry:
Nu krijg ik ze niet naar mijn GPS (verzenden is grijs gearceerd)
Heb wel een mooie handleiding kunnen downloaden voor Mapsource maar daar schiet ik met Basecamp natuurlijk niets mee op.
Ik word langzamerhand een beetje moedeloos. Is er nu nergens een leesbare, kloppende handleiding waar je stap voor stap ziet wat je moet doen om dat ding aan het functioneren te krijgen?

En ja, ik heb de helpfunctie gebruikt en ook daar wordt ik niet vrolijk van. Oude topics van voor 2010 lijken me niet erg up to date en bij veel goedbedoelde tips moeten er allerlei trucks worden uitgehaald om er mee te kunnen werken.

Iemand die mij op weg kan helpen?
Alvast bedankt.
lauvenberg
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 18
Geregistreerd: 3 jan 2011 14:35

Berichtdoor splashy » 3 jan 2011 16:02

De topics uit 2010 zijn natuurlijk wel up to date.
Morgen even Waypoint bellen, want ik denk dat het zo niet goed gaat komen, want dat Mac gebeuren maakt het niet makkelijker.
Laatst bijgewerkt door splashy op 3 jan 2011 17:57, in totaal 1 keer bewerkt.
Als je Gps niet doet wat jij wil, verander dan niet meerdere dingen tegelijk.
Niet je Gps formatteren!!! Zorg dat je altijd een backup van je Gps hebt
GPS75 (1993), 12XL, Nuvi 3760, Oregon 600, Sam. Galaxy S4 S5, Samsung Tab P7500 3G
Avatar gebruiker
splashy
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 5253
Geregistreerd: 28 maart 2008 20:12

Berichtdoor HaWee » 3 jan 2011 16:04

Mapsource bij de kaarten is alleen bij garmin kaarten, niet bij OnRoute dus kennelijk foutje van verkoper.
Dat het met gratis Basecamp wel werkt (Mapsource installeren) klopt maar Mapsource is er alleen voor de pc. voor Mac moet je sowieso basecamp gebruiken.
In/op de hoes van de cd van zowel fiets als wandelkaart staat hoe je moet ontgrendelen nl eerst naar de onroute site, je cd code en je gps nr invullen (met uitvoerige info hoe die nummers te vinden) en dan krijg je een scherm waarin precies staat hoe je moet installeren/ontgrendelen apart voor de pc en voor de Mac en je krijgt ook nog een EMail met de ontgrendelcode. Als je die volgens voorschrift invult is je kaart op de pc cq Mac ontgrendeld en kun je de kaarten oversturen naar je Oregon of 62.
Let op : de oregon heeft de keuze ofwel tegelijk of een voor een, de 62 MOET een voor een en dan het bestand gmapsupp.img hernoemen naar ORfiets.img cq orwandel.img anders kun je de kaarten niet apart aan en uit zetten op de gps.

over de exacte procedure van kaartversturen met de Mac staat hier in dit forumdeel vast wel een duidelijke instructie.

beste methode om snel te leren (behalve doen) is in dit forumdeel en in het 62 deel (en voor je buurman in het mapsource en oregon deel) alle stickys en mededelingen lezen.

succes
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 21470
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Newbee problems

Berichtdoor lauvenberg » 3 jan 2011 16:31

@HaWee:Dank voor je vlotte antwoord.
Uiteindelijk had ik de kaarten al ontgrendeld en op de Mac kunnen zetten, maar niet volgens de instructie's want die kloppen niet :( Vraag me werkelijk af waarom de Mac versie verschilt met de Windows versie. In de Windows versie kun je de ontgrendelcodes invoeren, bij de Mac versie moet je ze bewerken.
Ik kijk bij je antwoord nog even hoe deze kaarten naar de 62st over te brengen en hoop dat het dan lukt.

Enne; ik doe niets anders dan lezen in het forum, maar dat zou bij een duidelijke stap voor stap omschrijving toch niet moeten wel? Als ik lees hoeveel mensen er problemen hebben met de installatie....duidelijk geen plug and play dus.
lauvenberg
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 18
Geregistreerd: 3 jan 2011 14:35

Berichtdoor Mgent » 3 jan 2011 16:32

Indien je op een mac, kaarten wil versturen naar je gps, heb je "mapinstall" nodig.

http://www8.garmin.com/macosx/index.jsp
Avatar gebruiker
Mgent
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1891
Geregistreerd: 28 aug 2007 08:44
Woonplaats: Merelbeke

Berichtdoor HaWee » 3 jan 2011 16:58

Heb je de installatiehandleiding hier http://www.onroute.nl/page/faq/62/2 bekeken? volgens mij is die uitgebreider dan die van windhoos.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 21470
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Newbee problems

Berichtdoor lauvenberg » 3 jan 2011 17:03

@HaWee: ja zover was ik inmiddels zelf ook al gekomen (waarom kreeg ik die link niet direct van Waypoint??) maar nu nog naar de GPS.
Ik heb de Mapinstall van Garmin, maarja....
lauvenberg
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 18
Geregistreerd: 3 jan 2011 14:35

Berichtdoor Mgent » 3 jan 2011 17:23

Je sluit of je gps aan, of een sdkaartje, je selecteert in mapinstall de kaarten welke je op je gps, kaartje hebben wil en klik op verzenden.
Avatar gebruiker
Mgent
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1891
Geregistreerd: 28 aug 2007 08:44
Woonplaats: Merelbeke

newbee problems

Berichtdoor lauvenberg » 3 jan 2011 17:58

Had ik al gedaan maar zag geen kaart in GPS verschijnen, Daarna het advies van HaWee opgevolgd; nl het bestand gmapsupp.img herbenoemd naar ORfiets.img
Maar helaas, pindakaas.
lauvenberg
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 18
Geregistreerd: 3 jan 2011 14:35

Berichtdoor splashy » 3 jan 2011 18:01

Selecteer eerst een klein stukje kaart, met daarop je locatie.
Dan weet je binnen een paar minuten of het zo goed werkt.
Selecteer je hele (grote) kaarten ben je uren onderweg.
Als je Gps niet doet wat jij wil, verander dan niet meerdere dingen tegelijk.
Niet je Gps formatteren!!! Zorg dat je altijd een backup van je Gps hebt
GPS75 (1993), 12XL, Nuvi 3760, Oregon 600, Sam. Galaxy S4 S5, Samsung Tab P7500 3G
Avatar gebruiker
splashy
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 5253
Geregistreerd: 28 maart 2008 20:12

Berichtdoor HaWee » 4 jan 2011 14:58

en dan nog even:
wat versta je onder geen kaart verschijnen?

Als je een kaart hebt overgestuurd en het is goed gegaan kun je hem kiezen, dus kaart tonen of verbergen in dat menu moet hij verschijnen. Pas als je voor kaart tonen hebt gekozen en je zit in het gebied van de kaart zie je hem.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 21470
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Newbee problems

Berichtdoor lauvenberg » 9 jan 2011 12:49

Hawee: In mijn GPS vind ik nu: "OR fiets en onroute wandelkaart" in 1 bestand. Wat nu?
Alles eraf gooien en opnieuw beginnen? En hoe gaat dat? Welke bestanden zijn dat?

Gisterenavond samen met de buurman op zijn laptop (windows) en de mijne (Mac) gekeken naar Basecamp. De windows versie is gebruiksvriendelijk met veel uitrolmenu's terwijl de Macversie al die uitrolmenu's mist.
Als hij me liet zien hoe hij een aantal dingen had gedaan waren die optie's er gewoonweg niet op de Mac versie, of zaten op een andere plek en waren ook anders genoemd en soms werkte ze ook totaal niet.
Via mijn helpknop kreeg ik aangegeven hoe bepaalde dingen gedaan moeten worden. Kaarten via mappinstall naar GPS zenden bv. Als ik dan de kaart wilde overzenden was de knop waarmee dat moest niet te zien. Kon alleen maar 'terug' :?
Krijg zo'n beetje de indruk dat er destijds maar vlug een uitgeklede Basecamp is gemaakt voor de Mac toen bleek dat er buiten windows nog potentiele gebruikers in een ander venster zaten (OSX).

Snap nu ook de opmerking in de winkel "het duurt zeker 3 a 4 maanden voordat je er goed mee kunt omgaan"
Laatst bijgewerkt door lauvenberg op 9 jan 2011 13:12, in totaal 1 keer bewerkt.
lauvenberg
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 18
Geregistreerd: 3 jan 2011 14:35

Berichtdoor HaWee » 9 jan 2011 13:11

als je even hier http://forum.gps.nl/viewtopic.php?p=261 ... ht=#261872 kijkt daar had ik het wat uitvoeriger omschreven. Pas op: de Oregon heeft de keuze , voor de 62 MOET je de verschillende kaarten een voor een oversturen en het bestand renamen (dus methode 2) anders kun je ze niet apart aan en uitzetten (en dat heb jij nu).
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 21470
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Berichtdoor splashy » 9 jan 2011 13:12

Wat betreft de kaart, zie mijn vorige bericht.
Kaarten zullen elkaar overschrijven, met de naam gmapsupp.img in de Garmin folder.
ALS je BEGRIJPT hoe het werkt, maak je grotere kaarten van EEN merk, omdat er updates zullen komen en als je alles in een kaart hebt moet je bij een update dus ook dan weer alles meenemen. Nu dus maar 1 kaart.
In oa een Oregon kan je de kaartnaam veranderen en er bv orwandel.img van maken.

Als je de kaart erop hebt staan ga je in de gps > setup > kaart
daar selecteer je de kaart op AAN (let wel deze staat in de originele naam)

Dan ga je naar buiten en zorgt dat de Gps op de sats lockt, dus dat deze ze ziet, pas dan zie je vaak de kaart, omdat de gps zonder lock soms 'denkt' op een heel andere plek op aarde te zijn.

Waarschijnlijk is het beter niet met je buurman te werken, omdat deze een ander systeem heeft waardoor jullie beiden in de war komen en vaak naar een verkeerde oplossing zitten te zoeken.
Wat Mac niet heeft tov Windows is niet belangrijk, had je het niet gezien had je het niet geweten en jij hebt Mac dus daar moet je oplossingen in zoeken, wil je windows neem je een virtuele windows op je mac.

Mogelijk helpt dit nog wat
http://www.youtube.com/results?search_q ... n+mac&aq=f
Als je Gps niet doet wat jij wil, verander dan niet meerdere dingen tegelijk.
Niet je Gps formatteren!!! Zorg dat je altijd een backup van je Gps hebt
GPS75 (1993), 12XL, Nuvi 3760, Oregon 600, Sam. Galaxy S4 S5, Samsung Tab P7500 3G
Avatar gebruiker
splashy
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 5253
Geregistreerd: 28 maart 2008 20:12

Newbee problems

Berichtdoor lauvenberg » 9 jan 2011 13:16

Hoi Hawee:
Wat een service/snelheid zeg, lijkt Overtoom wel.

Ik ga nu je 2e manier proberen; 1 voor 1 overzetten. Probleem is dat ik via Mapinstall niets meer kan overzetten. Misschien omdat ik 2 kaarten al eens overgezet heb. Denk dat ik ze nu eerst van de GpS af moet halen, maar welke bestanden zijn dat precies, alleen dat ene dat ik hernoemd heb?

Zie ineens nog een berichtje van Splashy (dank je wel) ga dit ook even doorspitten.
lauvenberg
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 18
Geregistreerd: 3 jan 2011 14:35

Volgende

Keer terug naar Garmin op de Apple Mac

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast