Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

GPSMAP64s NMEA uit in lezen in programma via com poort?

De nieuwste outdoor-toestellen, met knop-bediening.

GPSMAP64s NMEA uit in lezen in programma via com poort?

Berichtdoor Iskander » 16 mei 2018 10:05

Ik gebruik een programma wat via een COM poort NMEA zinnen van een GPS kan inlezen. Resultaat is dat ik in het programma mijn positie op de kaart zie.

Het programma is erg eenvoudig de enigste instellingen die ik kan maken is de com poort en de baudrate.

Nu wil ik mijn GPSMAP64s gebruiken als "GPS muis". Het probleem waar ik nu tegen aan loop is dat de GPSMAP64 aangesloten op de PC NIET als com poort wordt gezien. Ook instellingen aanpassen helpt niet. Communicatie loopt blijkbaar via de USB poort. Het programma wat je gebruikt moet blijkbaar instaat zijn om via de USB verbinding met de GPS te communiceren.

Mijn vraag is nu is er een programmatje wat als interface van werken. Het prograamtje moet dus verbinding maken met de GPS. De NMEA zinnen uitlezen en deze op een virtuele com poort zetten.

Of is er een andere methode?
Nuvi 2699LMT-D / GPSMAP 64s (inmiddels buiten gebruik: GPSMAP 60CS / Nuvi 765 / Etrex Legend )
Iskander
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 74
Geregistreerd: 3 sep 2004 12:04
Woonplaats: Ridderkerk

Re: GPSMAP64s NMEA uit in lezen in programma via com poort?

Berichtdoor JaVaWa » 16 mei 2018 10:17

Met GpsGate Splitter kun je de data van een GPS-toestel versturen naar een virtuele COM-poort, dat is waarschijnlijk wel wat je nodig hebt. De gratis versie zou voldoende moeten zijn.
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13623
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: GPSMAP64s NMEA uit in lezen in programma via com poort?

Berichtdoor Iskander » 16 mei 2018 10:50

Ik heb dit programma gisteren ook gevonden. Ik kreeg het echter niet voor elkaar om het programma de GPS te laten vinden. Zal vast iets te maken hebben met de instellingen waar ik inmiddels al wat in heb zitten rommelen. Ga vanavond het nogmaals proberen. Alvast bedankt voor deze tip.
Nuvi 2699LMT-D / GPSMAP 64s (inmiddels buiten gebruik: GPSMAP 60CS / Nuvi 765 / Etrex Legend )
Iskander
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 74
Geregistreerd: 3 sep 2004 12:04
Woonplaats: Ridderkerk

Re: GPSMAP64s NMEA uit in lezen in programma via com poort?

Berichtdoor HaWee » 16 mei 2018 11:03

ik verwacht dat het inderdaad moet werken met het programma dat JaVaWa heeft aangegeven.
Mocht het toch echt niet werken en je nog verder wilt experimenteren er zijn ook hardware usb naar rs232 (com poort) kabeltjes of adapters , wel goed kijken dat je de juiste kiest. https://www.allekabels.nl/computer_kabe ... abels.html
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20430
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: GPSMAP64s NMEA uit in lezen in programma via com poort?

Berichtdoor Iskander » 16 mei 2018 12:41

PC heeft geen compoort (RS232) poort alleen USB poorten. USB ( de GPS ) naar RS232 converter ( PC zijde ) is geen optie.
Nuvi 2699LMT-D / GPSMAP 64s (inmiddels buiten gebruik: GPSMAP 60CS / Nuvi 765 / Etrex Legend )
Iskander
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 74
Geregistreerd: 3 sep 2004 12:04
Woonplaats: Ridderkerk

Re: GPSMAP64s NMEA uit in lezen in programma via com poort?

Berichtdoor JaVaWa » 16 mei 2018 12:47

Hoe deed je dat dan voorheen?
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13623
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: GPSMAP64s NMEA uit in lezen in programma via com poort?

Berichtdoor HaWee » 16 mei 2018 12:51

dat vroeg ik me inderdaad ook af :wink:

maar inderdaad als de pc geen com poort heeft wordt het lastig, je kunt natuurlijk een losse insteekkaart kopen maar dat wordt erg overdreven :wink:

Wat wel werkt is een ander programma nl NRoute , daar is net weer een draadje over dat het nog steeds werkt en die pakt wel de usb poort. https://forum.gps.nl/viewtopic.php?f=137&t=49977 het programma kun je via deze pagina vinden
http://www.gpsinformation.org/penrod/nroute/nroute.html of direct http://gawisp.com/perry/nroute/
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20430
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: GPSMAP64s NMEA uit in lezen in programma via com poort?

Berichtdoor Iskander » 16 mei 2018 13:45

Ik gebruik normaal gesproken de USB aansluiting. Zowel als op de GPS als de PC. Dat werkt goed met Ozie explorer en base camp. Maar deze programma's hebben een ingebouwde interface voor GARMIN GPSen. Gewoon het standaard werk.

Nu wil ik gebruik maken van een programma wat geen USB interface heeft voor een GARMIN GPS maar alleen de mogelijkheid om bijvoorbeeld een muis op een com poort uit te lezen. Ik had een oud BT gps muis liggen die via bluetooth werkt en dat gaat goed. Bluetooth verbinding maken. Deze wordt gepoort naar een (virtuele) com poort in de LApTop. Die poort stel ik in in het programma en dan leest deze de NMEA zinnen uit en kan hij de huidige positie (van de LapTop) op de kaart zetten.

Nu wil ik de GPSmap64s daarvoor gebruiken (eigenlijk als luxe GPS muis inzetten). Waarom? De BT muis heeft moeite met locatie bepalen. De GPSmap64s kan dat veel beter.

Ter info: het programma waar op ik de GPSmap64 wil aansluiten / positie wil inlezen is SARTrack.

Waarom koop ik geen GPS muis zullen jullie denken. Het is een proef of concept. Als het werkt koop ik een muis. En dacht dit moet toch kunnen ;-)
Nuvi 2699LMT-D / GPSMAP 64s (inmiddels buiten gebruik: GPSMAP 60CS / Nuvi 765 / Etrex Legend )
Iskander
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 74
Geregistreerd: 3 sep 2004 12:04
Woonplaats: Ridderkerk

Re: GPSMAP64s NMEA uit in lezen in programma via com poort?

Berichtdoor HaWee » 16 mei 2018 14:02

met nRoute werkt het wel en kun je niet alleen je positie op de kaart zien maar ook op je laptop (of pc scherm maar dat is wat lastig in de auto) routering krijgen compleet met spraakaanwijzingen.

Het kan zijn dat je de instelling van de gps moet veranderen (gokje - Instellingen - Systeem - Verbinding en dan proberen) , standaard is Garmin serieel maar sommige zaken werken beter met mass storage
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20430
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: GPSMAP64s NMEA uit in lezen in programma via com poort?

Berichtdoor JaVaWa » 16 mei 2018 14:14

Iskander zoekt specifiek iets voor SARTrack, een pakket met mogelijkheden die nRoute niet biedt.
We gaan dus nog verder zoeken... Mogelijk geeft dit bruikbare info: http://www.cruisersforum.com/forums/f13 ... 68941.html

N.B. Mass storage is zeker geen optie, de GPS moet namelijk gewoon werken als hij aangesloten is. Ik zou eerder denken aan de "Spanner" stand.
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13623
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: GPSMAP64s NMEA uit in lezen in programma via com poort?

Berichtdoor HaWee » 16 mei 2018 14:19

bedankt, even met mijn gedachten ergens anders :oops:
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 20430
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: GPSMAP64s NMEA uit in lezen in programma via com poort?

Berichtdoor Iskander » 16 mei 2018 14:27

Het gaat mij echt specifiek om het programma SARTrack om daar mijn positie te kunnen inlezen. SARTrack is een radio tracking programma voor Search And Rescue. Ik wil mijn automatisch de locatie van mijn Commando Post op de kaart plotten.

Ik wil dit in een demo werkend laten zien. Nadeel van de BT muis is, is dat hij betrouwbaar. De fix duurt te lang. De GPSmap64s heeft SIRF, etc. Geeft sneller een fix. Is perfect voor de demo.

Heb gisteren al met de instellingen in de GPS gespeeld en ga daar vanavond weer even mee aan de slag :-)
Nuvi 2699LMT-D / GPSMAP 64s (inmiddels buiten gebruik: GPSMAP 60CS / Nuvi 765 / Etrex Legend )
Iskander
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 74
Geregistreerd: 3 sep 2004 12:04
Woonplaats: Ridderkerk

Re: GPSMAP64s NMEA uit in lezen in programma via com poort?

Berichtdoor Iskander » 16 mei 2018 14:37

Sorry voor de vreemde reactie. Maar had jullie respons niet gezien. :-)

Ben blij met het meedenken. Zal ook mijn ervaring hier posten.
Nuvi 2699LMT-D / GPSMAP 64s (inmiddels buiten gebruik: GPSMAP 60CS / Nuvi 765 / Etrex Legend )
Iskander
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 74
Geregistreerd: 3 sep 2004 12:04
Woonplaats: Ridderkerk

Re: GPSMAP64s NMEA uit in lezen in programma via com poort?

Berichtdoor Iskander » 16 mei 2018 19:03

Inmiddels werkt het. GPSgate splitter geïnstalleerd. GPSmap64s communicatie op GARMIN SPANNER. NMEA-zinnen op AAN. Stuurautomaatmods UIT (wat ook moge zijn) Bij aansluiten op PC vraag mbt massaopslag met NEE beantwoorden.

Na GPSgate splitter te hebben ingsteld (was wat tobben) Maakt deze automatisch verbinding met de GPS zodra je hem aansluit. SARTrack ingesteld om naar de juiste com poort te kijken en baudrate goed zetten. Werkt ook dit goed.

GPSgate splitter is dus in deze de oplossing.

Was gisteren blijkbaar wat te ongeduldig. ;-)

Bedankt voor de hulp en het meedenken.
Nuvi 2699LMT-D / GPSMAP 64s (inmiddels buiten gebruik: GPSMAP 60CS / Nuvi 765 / Etrex Legend )
Iskander
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 74
Geregistreerd: 3 sep 2004 12:04
Woonplaats: Ridderkerk


Keer terug naar Garmin GPSMAP62, 62s en 62st, 78, 78s en 64, 64s, 64st

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten