Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Nieuwe Mapsource blokkeert OnRoute kaarten? De oplossing.

Voor alle vragen en tips rond het gebruik van het programma MapSource.
Selecteren van kaarten, maken van routes etc. etc.. Ook problemen met het volgen van routes vinden meestal z'n oorzaak in MapSource, ongeacht welk type toestel je gebruikt.

Nieuwe Mapsource blokkeert OnRoute kaarten? De oplossing.

Berichtdoor Hans Vaessen » 4 feb 2010 11:56

In het kort:

Als je de nieuwste versie van mapsource installeert (nieuwer dan 6.15.7) blijken de OnRoute kaarten geblokkeerd. De (voorlopige) oplossing is teruggaan naar versie 6.15.7.
Dat is eenvoudig te doen door dit programmatje te draaien: http://www.onroute.nl/download/9

Let op: bij gebruikers van de lifetime update vindt deze update automatisch plaats - ook daarbij levert bovenstaande de oplossing.


toelichting
Garmin is druk doende haar kaarten beter te beveiligen tegen illegaal copieeren. De nieuwe kaarten werken met een combinatie van unlockcode en een digitale handtekening. Oude kaarten zouden gewoon moeten blijven werken.

Althans: dat was de bedoeling.
Nieuwe kaarten hebben een hoog zogenaamd Family ID (FID). Zodra mapsource dat hoge ID ziet wil het programma naast de unlockcode ook een digitale handtekening zien. Die staat in het zogenaamde 'GMA-bestand'. Is die handtekening er niet, dan blijft de kaart geblokkeerd.
Oude kaarten hebben een lager FID dus die blijven gewoon werken.

Waar gaat het nu mis?
Zogenaamde '3rd party kaartproducenten' (zoals wij, met de OnRoute producten) gebruiken ook een family ID. Doordat dit geen garmin producten zijn zijn die ID's niet door Garmin uitgegeven maar door de beheerder van de (commerciele) software waarmee deze kaarten gemaakt zijn. Om te voorkomen dat daarbij overlapping zou bestaan met de Garmin-kaarten (met kaartconflicten als gevolg) heeft men daarbij gekozen voor hoge FID's.
Voor de helderheid: het gaat hier om vele tientallen, zoniet honderden kaartproducten wereldwijd.

Onbedoeld neveneffect is nu dus dat, omdat die kaarten in een hoge FID-reeks zitten, mapsource aanwezigheid van een digitale handtekening vereist...

Ik zeg al: onbedoeld. Want Garmin geeft inderdaad aan dat ze het knap vervelend vinden dat hiermee 3rd party maps geblokkeerd worden en dat ze het zullen onderzoeken. Best kans dat er vanuit Garmin een oplossing gaat komen maar heel eenvoudig zal dat zeker niet zijn.

Je zou kunnen zeggen: 'knullig van Garmin', en dat was ook wel onze eerste reactie. Maar tegelijk vinden we het wel begrijpelijk: het gaat immers om producten waar ze feitelijk geen betrokkenheid bij hebben, evenmin overzicht.

Het zou kunnen dat eea zichzelf 'vanzelf' op korte termijn oplost (als Garmin via een update haar software zou aanpassen) - dat is echter volstrekt onzeker (en vanwege technische redenen misschien zelfs niet mogelijk).
Sterker: volgens onze inschatting zal wat er nu binnen mapsource gebeurt binnenkort ook in het toestel zelf gebeuren. En dan zal bovenstaande patch ook geen oplossing bieden en wordt het probleem 'accuut'.

wat betekent dit voor OnRoute gebruikers?

Op dit moment is het eenvoudig op te lossen: simpelweg door terug te gaan naar de 'oude' mapsource 6.15.7 (welke versie je gebruikt kun je in mapsource zien via 'help - info over mapsource').
De nieuwere versies bevatten, afzien van de unlock-verandering, geen essentiele verbeteringen, dus je mist er niets mee.

Ondertussen werken we vanuit Onroute aan een versie waarmee het probleem structureel opgelost is. Die hebben we al vrijwel gereed. Nadeel daarvan is echter wel dat je daarvoor de bestaande wandel- fiets- c.q. motorkaart moet de-installeren en een nieuwe (via download) installeren. Bovendien krijg je een nieuwe unlockcode die ingevoerd moet worden.
Op zich een peuleschil, maar voor wie toch wat minder ervaren is met de computer per definitie vervelend.

Het lastige is bovendien dat het misschien niet nodig zal blijken te zijn.

We bereiden het zodanig voor dat we, als dat echt nodig is, razendsnel een structurele oplossing kunnen bieden. Op dit moment maken we echter nog even pas op de plaats

Zodra update echt noodzakelijk is ontvangen de registreerde gebruikers van de OnRoute producten vanzelf via mail bericht. (en uiteraard zullen we dat ook hier melden).

Tot slot: excuus voor het ongemak!
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24525
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor RGM » 4 feb 2010 12:43

En dat is dan toch weer een prettig stukje service! :D

Nüvi 765T SW 4.40
Nüvi 360T SW 5.20
Gebruik ook eens de Afbeelding (zoek-)functie op het forum. Veelgevraagde antwoorden zijn zo al te vinden.
RGM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 599
Geregistreerd: 24 maart 2009 20:10
Woonplaats: Best

Berichtdoor JaVaWa » 4 feb 2010 13:21

Gaat dit niet ernstige problemen opleveren zodra de toestellen zelf gaan controleren op die digitale handtekening? Stel, je hebt een OnRoute kaart op je toestel staan; deze is niet voorzien van een digitale handtekening of de oplossing waar jullie aan gaan werken. De hele commotie over de problemen met MapSource 6.15.1x ontgaat je omdat je geen LifeTime update hebt. Vervolgens kom je op het idee op de firmware van je toestel bij te werken, en die firmware-update bevat dit controlemechanisme.
Nu even een quote uit een ander draadje:
Hans Vaessen schreef:En daarnaast: Garmin sleutelt momenteel aan de beveiliging. Naast de unlockcode zal gewerkt gaan worden met een digitale handtekening. We hebben daarvan bij de beta-firmware voor de Oregon al de eerste effecten gezien.
Het gevolg daarvan kan zijn dat, als je met een illegale kaart werkt, bij een firmwareupdate het toestel ineens 'de brui' geeft en richting prullenbak kan.

Dat zou dus betekenen dat je GPS de prullenbak in kan, terwijl je niets hebt gedaan wat in strijd was met de licentievoorwaarden? Dat zal de nodige schadeclaims bij Garmin en/of WayPoint gaan opleveren...
Is er al sprake van die controle in bepaalde toestellen, of is het nog niet geïmplementeerd?
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13624
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Berichtdoor tencats » 4 feb 2010 13:22

Mooi verhaal.

In de tussentijd zag ik een nieuwe mapsource beschikbaar, per 1 februari 2010, versie 6.15.11

Gelukkig hebben we de patch, want ook deze blokkeert de OnRoute kaarten.

Cheers,

TenCats
Erik
Onderweg met BMW R1200RS, een BMW Nav V, een Rider 40 plus de Sena SMH5. Verder in huis: Zumo 550 & 660, nog een BMW Navigator V, Montana 600 & 650, 2x een Vivofit, een VIRB Elite, VIRB X en een Epix.
Avatar gebruiker
tencats
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1036
Geregistreerd: 23 mei 2008 13:54
Woonplaats: Almere

Berichtdoor splashy » 4 feb 2010 14:04

Probeer deze
http://www.megaupload.com/?d=R5U78E6N

Ook voor niet Garmin kaarten

Door dit gezeur is het wel zo dat het in sommige delen van de wereld haast onmogelijk is om op korte termijn echte Garmin kaarten te krijgen, want die moet je bestellen in/via een winkel dan moet je vooruit met CC betalen en ongeveer 2 weken wachten totdat je kaart thuiskomt (als je geluk hebt terwijl zwartemarkt kaarten 1/20 van die prijs zijn en meteen verkrijgbaar in dezelfde winkel.

Garmin zal z/n kaartbeleid echt aan moeten passen, want dat gedoe met beveiliging gaat niet werken. Hun programmers zijn geen lichten, we mogen verwachten dat de nieuwe beveilging in no time gehacked zal wezen en dat maakt alleen maar de koper de dupe van te dure kaarten. Zo ook de lifetime gebruiker (in mijn optiek totaal nutteloos), die iedere keer weer met allerlei problemen zit na het updaten.
Als je Gps niet doet wat jij wil, verander dan niet meerdere dingen tegelijk.
Niet je Gps formatteren!!! Zorg dat je altijd een backup van je Gps hebt
GPS75 (1993), 12XL, Nuvi 3760, Oregon 600, Sam. Galaxy S4 S5, Samsung Tab P7500 3G
Avatar gebruiker
splashy
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 5253
Geregistreerd: 28 maart 2008 20:12

Berichtdoor Scheurneus » 4 feb 2010 15:32

Wat is er speciaal aan deze Mapsource versie?
Marco :)

Meridian Platinum, GPS[map]60, 62st, Dakota20, Edge 605, 800, 3de Zumo660, Rider3, Montana 650, I-gotU GT-120

Zie ook mijn eigen kennisforum.
Avatar gebruiker
Scheurneus
 
Berichten: 9195
Geregistreerd: 2 jun 2006 15:58
Woonplaats: Leusden, bij u thuis (Privé les) of op afstand (GPS Helpdesk)

Berichtdoor Hans Vaessen » 4 feb 2010 17:34

splashy schreef:
Door dit gezeur is het wel zo dat het in sommige delen van de wereld haast onmogelijk is om op korte termijn echte Garmin kaarten te krijgen, want die moet je bestellen in/via een winkel dan moet je vooruit met CC betalen en ongeveer 2 weken wachten totdat je kaart thuiskomt (als je geluk hebt terwijl zwartemarkt kaarten 1/20 van die prijs zijn en meteen verkrijgbaar in dezelfde winkel.


Laten we on-topic blijven. Wat je hier zegt is
a. dat je het vervelend vindt dat je kaarten niet standaard kunt downloaden
b. dat illegale kaarten goedkoper zijn.

Je kunt je echter afvragen wat oorzaak/gevolg is.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24525
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor Hans Vaessen » 4 feb 2010 18:00

JaVaWa schreef: Dat zou dus betekenen dat je GPS de prullenbak in kan, terwijl je niets hebt gedaan wat in strijd was met de licentievoorwaarden? Dat zal de nodige schadeclaims bij Garmin en/of WayPoint gaan opleveren...


Let op: ik had het hier over illegale kaarten. En daar is bij OnRoute geen sprake van.
En het zal wel niet zo'n vaart lopen als je omschrijft maar het kàn wel, en dan heb je geen poot om op te staan.

Stel:
Je hebt een garmin-toestel. Je hebt zelf een garmin-kaart gedownload en weten te 'kraken' en zet die in het toestel. Vervolgens stopt het toestel met werken. Je gaat ermee naar de winkel en die stuurt 'm voor reparatie naar garmin. Garmin constateert de illegale kaart en weigert onder garantie te herstellen....

Ik schreef het al elders: helemaal utopisch is dit niet. We hebben nog niet meegemaakt dat een toestel aanwijsbaar defect ging door een illegale kaart. Echter wèl dat een toestel dat nog gewoon binnen garantie viel bij een (ander) defect niet onder garantie hersteld werd vanwege aanwezigheid/sporen van een illegale garmin-kaart. Het feit dat het een Garmin-kaart was is daarbij overigens wel relevant.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24525
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor JaVaWa » 4 feb 2010 18:15

In mijn voorbeeld heb ik het ook niet over illegale kaarten, maar over een situatie die zich, afgaande op jouw informatie, voor zou kunnen doen met kaarten waar netjes voor betaald is. Immers, MapSource 6.15.1x weigert de huidige OnRoute kaarten. Als het toestel hetzelfde zou doen, erger nog, helemaal zou stoppen met werken, hoe gaan jullie dat dan uitleggen aan die mensen?
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13624
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Berichtdoor fractalGarmin » 4 feb 2010 18:51

Hans Vaessen schreef:
splashy schreef:
Door dit gezeur is het wel zo dat het in sommige delen van de wereld haast onmogelijk is om op korte termijn echte Garmin kaarten te krijgen, want die moet je bestellen in/via een winkel dan moet je vooruit met CC betalen en ongeveer 2 weken wachten totdat je kaart thuiskomt (als je geluk hebt terwijl zwartemarkt kaarten 1/20 van die prijs zijn en meteen verkrijgbaar in dezelfde winkel.


Laten we on-topic blijven. Wat je hier zegt is
a. dat je het vervelend vindt dat je kaarten niet standaard kunt downloaden
b. dat illegale kaarten goedkoper zijn.
Je kunt je echter afvragen wat oorzaak/gevolg is.


En als je dan de 2e alinea van zijn bericht niet weg laat maar meeneemt in de beoordeling dan staat er: iemand die een gehackte kaart download heeft (vaak / meestal) minder ellende dan iemand die braaf betaald.

Ik ben dolblij dat ik OnRoute niet gekocht heb want dan had ik als betalende Zumo gebruiker en betalende OnRoute gebruiker mooi in het schip gezeten omdat Garmin zonodig dit soort fratsen gaat uithalen. En terug naar een oude MapSource is dus geen oplossing maar op zijn best een work-around. En dan ben ik erg vriendelijk.

Ik zou, als betalende Garmin gebruiker, liever zien dat ze mijn geld besteden aan betere software (denk aan Windows 7 64-bit en geheugen gebruik) en zeker aan betere firmware voor in de 660. En dat ze luizen die eindelijk uit firmware gehaald zijn er in een volgende versie niet weer inzitten. Prutsers.

:evil:
mvg, jan

Goldwing 1200 naked & Zumo 660
fractalGarmin
 
Berichten: 199
Geregistreerd: 18 nov 2009 20:20
Woonplaats: Ede

Berichtdoor RGM » 4 feb 2010 19:37

Hans Vaessen schreef:En het zal wel niet zo'n vaart lopen als je omschrijft maar het kàn wel, en dan heb je geen poot om op te staan.

Ik geloof daar niets van. Het kan niet zo zijn dat Garmin middels een firmware je toestel saboteert op het moment dat het bedrijf kaarten constateert die in zijn ogen illegaal zijn. Evengoed wil ik ook nog wel eens zien dat Garmin niet wil repareren wat ze zelf hebben verziekt middels de firmware-update waarover je het begin januari had, puur omdat er illegale kaarten aanwezig zouden zijn.

Stichting Brein kan/mag toch ook niet iemands MP3-speler saboteren omdat er wellicht illegale MP3's op staan? Dat levert mijns inziens situaties op waar deskundigen in het consumentenrecht beginnen te watertanden.

Maar ook al zou het wel mogen, Garmin verziekt zijn eigen reputatie (die de laatste tijd kennelijk toch al onder vuur ligt) natuurlijk behoorlijk zodra bekend wordt dat ze op deze manier afrekenen met apparaten waarop de bedoelde kaarten staan.

Nüvi 765T SW 4.40
Nüvi 360T SW 5.20
Gebruik ook eens de Afbeelding (zoek-)functie op het forum. Veelgevraagde antwoorden zijn zo al te vinden.
RGM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 599
Geregistreerd: 24 maart 2009 20:10
Woonplaats: Best

Berichtdoor Rush FZ1N » 4 feb 2010 19:46

fractalGarmin schreef:Ik ben dolblij dat ik OnRoute niet gekocht heb want dan had ik als betalende Zumo gebruiker en betalende OnRoute gebruiker mooi in het schip gezeten omdat Garmin zonodig dit soort fratsen gaat uithalen. En terug naar een oude MapSource is dus geen oplossing maar op zijn best een work-around. En dan ben ik erg vriendelijk.

Ik zou, als betalende Garmin gebruiker, liever zien dat ze mijn geld besteden aan betere software (denk aan Windows 7 64-bit en geheugen gebruik) en zeker aan betere firmware voor in de 660. En dat ze luizen die eindelijk uit firmware gehaald zijn er in een volgende versie niet weer inzitten. Prutsers.


Ik ben dolblij dat ik wel de Onroute Motorkaart gekocht heb. Deze heb ik gekocht om lekker rond te rijden zonder vooraf routes te plannen. En dat gaat prima met die kaart. Ook ik vind Garmin doorgeschoten, doch ik heb het volste vertrouwen in de leverancier van mijn OMK (en OWK), Waypoint. Als ik een vergelijking maak met mijn Audi-navigatie van ruim € 2.500,- met alleen pijltjes vraag ik me echt af waar we ons druk om maken. Garmin presteert het weliswaar om elke keer een update met weer nieuwe fouten te produceren, doch mijn Audi kent een kaart van 2006 (Auto geleverd in 2007, dus hoezo actueel?) en van een Update hebben ze nog nooit gehoord. Ik mag gewoon per land een nieuwe CD kopen tegen € 175,-. Dat doet uiteraard helemaal niemand.

Gewoon minder snel updates draaien en alleen goede kaarten van Garmin en/of Waypoint. Garantieperikelen kunnen er dan niet zijn. :)
TomTom Rider 550 op FJR (motor), Edge 1030 op Levo FSR (atb) en Nuvi 3598LMTD voor auto.
Rush FZ1N
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1050
Geregistreerd: 2 jan 2009 11:08
Woonplaats: Veldhoven

Berichtdoor fractalGarmin » 4 feb 2010 19:59

Rush FZ1N schreef:Gewoon minder snel updates draaien en alleen goede kaarten van Garmin en/of Waypoint.


Updates zijn er om te updaten, althans zo zou het moeten zijn als garmin er geen rotzooi van maakt. En dat herhaaldelijk ook nog.

En goede kaarten... gekochte kaarten van zowel Garmin als Waypoint en ... hoppa ... je betaalde kaart van Waypoint wordt door Garmin onbruikbaar gemaakt.

Daar betaalt de klant niet voor en daar maakt Waypoint het niet voor! Beide zijn dus slachtoffer van prutswerk bij Garmin.
mvg, jan

Goldwing 1200 naked & Zumo 660
fractalGarmin
 
Berichten: 199
Geregistreerd: 18 nov 2009 20:20
Woonplaats: Ede

Berichtdoor hdrider » 4 feb 2010 20:40

Het is eigenlijk simpel. Voor ik een update doe van gelijk welk programma maak ik steeds een herstelpunt, zijn er problemen zoals nu gewoon terugzetten en alles loopt weer zoals voorheen. Dan gewoon afwachten tot er een simpele oplossing komt.
Zumo 350, Nuvicam, edge
hdrider
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 96
Geregistreerd: 9 maart 2008 12:11
Woonplaats: Zele/Oost-Vlaanderen/België

Berichtdoor splashy » 4 feb 2010 21:08

@Hans Vaasen

Je moet goed lezen wat ik schrijf, ik heb het niet over downloaden maar kopen in winkels, in sommige delen van de wereld, waar het makkelijker blijkt zwarte kaarten te kopen dan echte Garmin kaarten. Doordat Garmin zelf het haast onmogelijk maakt, als ze het nou ook nog lastig maken voor de lifetime en ander merk kaarten gebruiker voorzie ik toch echt een daling in de kaartverkoop, want dit gedoe is voor de gemiddelde gebruiker niet te doen en als je niet weet hoe je je computertje weer goed moet krijgen, doordat Garmin WEER een fout maakt slaat bij velen de frustratie echt toe.
En het is te zot voor woorden dat andere merk kaarten niet op garmin zouden mogen werken, omdat je mapsource- gps- of computersysteem crasht, omdat er in die kaarten geen 'echtheidsstempel' zit .
Als je Gps niet doet wat jij wil, verander dan niet meerdere dingen tegelijk.
Niet je Gps formatteren!!! Zorg dat je altijd een backup van je Gps hebt
GPS75 (1993), 12XL, Nuvi 3760, Oregon 600, Sam. Galaxy S4 S5, Samsung Tab P7500 3G
Avatar gebruiker
splashy
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 5253
Geregistreerd: 28 maart 2008 20:12

Volgende

Keer terug naar Garmin MapSource

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast