Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

aanvullende tips: "route komt niet overeen met beschikb

Voor alle vragen en tips rond het gebruik van het programma MapSource.
Selecteren van kaarten, maken van routes etc. etc.. Ook problemen met het volgen van routes vinden meestal z'n oorzaak in MapSource, ongeacht welk type toestel je gebruikt.

aanvullende tips: "route komt niet overeen met beschikb

Berichtdoor www.gps.nl » 22 maart 2004 20:21

Heel vaak worden er routes gedownload van internet. Of uitgewisseld via email. Maar het komt voor dat, als je zo'n route naar het toestel hebt geladen het toestel toch de melding geeft 'route komt niet overeen met beschikbare detailkaarten'.

Terwijl ik heel benelux erin heb staan en de route rond het IJsselmeer gaat!!!

De oorzaak is dan vrijwel zeker dat de route werd gemaakt met ander kaartmateriaal (ouder/nieuwer/ City Select/City Navigator), en dat levert problemen op.

Het is dan ook altijd verstandig een route eerst in mapsource te laten 'herberekenen' (recalculate). Wel kan het zijn dat de route daardoor iets veranderd; let daar op! (is te controleren door de route eerst te copieeren; dan kun je zien of de herberekende afwijkt en zonodig aanpassen).

Herberekenen wordt beinvloed door je instellingen bij 'preferences' - 'routing')

Enkele sites waar je routes kunt downloaden (zoals het voortreffelijke http://www.gpstracks.nl ) waarschuwen daar ook voor.

Andere mogelijke oorzaak is dat delen van de route niet over de weg gaan. Dat kan gebeuren als je handmatig waypoints maakt (die dan soms net naast de weg staan); of als je de route deels 'direct' laat berekenen om de route te 'dwingen' een andere weg te volgen dan mapsource berekent. Mapsource tratpt daar nog wel in, de streetpilot echter niet.
Controleer dan punt voor punt te route op fouten. Of beter: teken hem opnieuw uit! (gaat immers vaak vrij snel).

Mocht je ervoor kiezen toch de streetpilot te laten herberekenen: zorg dan dat de routering op 'vermijd snelwegen', of eventueel als 'fietser'. dan zal de herberekende route in ieder geval minder afwijken.
Maar zorg liever dat de mapsource-route gewoon klopt; dat voorkomt problemen bij het rijden (zie ook de andere tips in dit hoofdstuk).

hoe kan ik herberekenen?
- klik de route-tab links aan
- dubbelklik op de routenaam
- klik op de knop 'recalculate'

detailkaarten op de geheugenkaart
Mocht bovenstaande allemaal niet helpen: het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat je de detailkaarten van het gebied waarin de route loopt niet op de geheugenkaart hebt staan. Controleer dat dan even en zet ze er eventueel op.

kan ik van tevoren zien met welke kaartversie de route gemaakt is?
Die informatie staat natuurlijk wel in de file, maar is voor de 'normale gebruiker' niet zichtbaar te maken.
In de praktijk dus een kwestie van proberen: zet de route zonder herbereken over naar je toestel en kies hem uit de routelijst. Krijg je geen bericht, dan is het niet nodig te herbereken. Krijg je wel de bovengenoemde melding, dan dus wel. Je kunt herberekenen in het toestel, maar beter in mapsource.

kan ik tevoren zien met welke route-preferences een route gemaakt werd?
(routepreferences = bijv. 'vermijd snelweg', 'kortste route' etc.)

Nee, dat kun je niet tevoren zien. De betere 'bronnen' van routes melden welke instellingen je moet gebruiken (zoals bijvoorbeeld GPStracks.nl)

hoe kan ik zorgen dat de route bij herberekenen intact blijft?
Gebruik de nieuwste versie van Mapsource. Daarmee kun je een route via knippen/plakken (rechtermuisknop) copieren. Doe de herbekerening op de kopie; zorg dat die actief is (geel) en kijk of er verschillen zijn met de oorspronkelijke (roze) route. Pas zonodig de gele route aan door het toevoegen van routepunten of door het veranderen van de routepreferences.
TIP: met ctrl-Z kun je je laatste actie (zoals herberekenen) ongedaan maken.
Avatar gebruiker
www.gps.nl
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 224
Geregistreerd: 10 feb 2004 13:48
Woonplaats: Notter

Re: aanvullende tips: "route komt niet overeen met besc

Berichtdoor hguns » 28 maart 2005 22:00

www.gps.nl schreef:
Andere mogelijke oorzaak is dat delen van de route niet over de weg gaan. Dat kan gebeuren als je handmatig waypoints maakt (die dan soms net naast de weg staan); of als je de route deels 'direct' laat berekenen om de route te 'dwingen' een andere weg te volgen dan mapsource berekent. Mapsource tratpt daar nog wel in, de streetpilot echter niet.
Controleer dan punt voor punt te route op fouten. Of beter: teken hem opnieuw uit! (gaat immers vaak vrij snel).


[


Dank, dit zal vermoedelijk inderdaad de reden zijn.
hguns
 
Berichten: 33
Geregistreerd: 27 maart 2005 07:12
Woonplaats: België

herkent kaart niet

Berichtdoor pepijn21 » 2 apr 2005 23:14

Gisteren de eerste echte buitenlandse rit gemaakt met de SP 2610. Echter, op de grens met Belgie de route proberen te activeren, maar hij/zij herkende de kaart niet. Vanalles geprobeerd, maar mocht niet baten. Uiteindelijk maar naar Notter gebeld (handig zo'n draagtasje met telefoonnummer) en Jose kon mij uit de droom, maar niet van het probleem af helpen. Ik had de route van de Cd-rom van Tom Boudewijns eerst op de pc moeten herberekenen. Tja, daar sta je dan aan de grens! Weer wat geleerd voor de volgende keer. Uiteindelijk maar de gewenste route steeds opgezocht en op plaatsnaam ingevoerd. Wel wat vaker moeten stoppen, maar uiteindelijk toch een mooie rit kunnen maken. Toch bedankt voor die prima service van jullie, een soort telefonische ANWB.
pepijn21
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 12
Geregistreerd: 16 jan 2005 01:38

Berichtdoor Hans Vaessen » 2 apr 2005 23:27

Je zult dan bij het activeren van de route ook de melding gehad hebben 'route komt niet overeen met detailkaarten.'

Zie in dat verband: http://forum.gps.nl/viewtopic.php?t=163
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: herkent kaart niet

Berichtdoor gautier » 2 apr 2005 23:29

pepijn21 schreef:Gisteren de eerste echte buitenlandse rit gemaakt met de SP 2610. Echter, op de grens met Belgie de route proberen te activeren, maar hij/zij herkende de kaart niet. Vanalles geprobeerd, maar mocht niet baten. Uiteindelijk maar naar Notter gebeld (handig zo'n draagtasje met telefoonnummer) en Jose kon mij uit de droom, maar niet van het probleem af helpen. Ik had de route van de Cd-rom van Tom Boudewijns eerst op de pc moeten herberekenen. Tja, daar sta je dan aan de grens! Weer wat geleerd voor de volgende keer. Uiteindelijk maar de gewenste route steeds opgezocht en op plaatsnaam ingevoerd. Wel wat vaker moeten stoppen, maar uiteindelijk toch een mooie rit kunnen maken. Toch bedankt voor die prima service van jullie, een soort telefonische ANWB.


Dat snap ik even niet Pepijn
Het klopt dat een downloadroute op de pc moet worden herberekend, maar als je het onverhoopt vergeet dan krijg je de keuze om te herbereken toch ook als je hem in je 2610 oproept? Bij mij vraagt hij standaard altijd snelste - kortste - ingestelde voorkeur etc. dat houdt toch in dat hij de wegen zoekt en berekent (dacht ik?!?)
Laatst bijgewerkt door gautier op 2 apr 2005 23:43, in totaal 1 keer bewerkt.
Hartelijke groet,
Walter
Ik rij nu op een XT660Z Tenere en mijn Zumo 550 (Gizmo) gaat met mij mee
Avatar gebruiker
gautier
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 278
Geregistreerd: 4 dec 2004 01:01
Woonplaats: Amstelveen

Berichtdoor Hans Vaessen » 2 apr 2005 23:38

Dat zou inderdaad zo moeten zijn; mits je detailkaarten van het betreffende gebied geladen hebt... (wat bij de 2610 meestal wel zo zal zijn).

In algemene zin deze aanvullende tip:
- zorg dat je minimaal mapsource 6.5 gebruikt
- download de route van internet
- klik met de rechtermuisknop op de naam va de route (onder de 'tab' routes)
- dubbelklik op de oorspronkelijke routenaam
- klik op recalculate
- er kunnen verschillen ontstaan: die zie je als roze lijntjes op de kaart
- sleep de gele (herberekende, en nog steeds actieve) route naar de roze route

Doe dat consequent met alle afwijkingen.

Lukt dat niet; doet de route 'raar'; dan is de wegzituatie veranderd. Probeer mapsource niet te dwingen (gebruik waar nodig ctrl-Z (undo)).

Delete de 'oude' roze route (met de start-eindpunt naam)

Stuur de nieuwe route naar het toestel.

Test eventueel door de route reeds thuis te activeren.

... en er zal weinig mis kunnen gaan..

Klinkt ingewikkeld, maar is in de praktijjk minutenwerk....
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor Skatehead » 3 apr 2005 00:37

Bij afwijkingen kan het soms handig zijn om ook even "onder" de oorpronkelijke route te kijken. Dus die ook even van de kaart te halen.
Ik heb er al een paar gehad die over een stuk unpaved road gaan. En dat is niet te zien als de oorspronkelijke route op de kaart staat, dan toont ie namelijk de naam van de route en niet de onderliggende straatnaam.

Met een paar viapunten kun je hem weer prima via de oorspronkelijke route dwingen, maar of je dat in de praktijk altijd wilt?
PerfectPilot blue TheWay2Go :D
Avatar gebruiker
Skatehead
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 162
Geregistreerd: 7 jan 2005 01:02
Woonplaats: Rijswijk (zh)

reactie op Walter

Berichtdoor pepijn21 » 3 apr 2005 11:49

Hallo Walter,
jouw gedachtengang is inderdaad heel logisch. Dat heb ik ook geprobeerd, maar de herberekende route week totaal af van de geplande route. Deze liep door de Ardennen, maar de herberekende route was een rondje Maastricht, met geen enkele waypoint op de juiste plek. Er klopte dus niets van. Ook niet met verschillende herberekeningen met kortste tijd, kortste afstand of ingestelde voorkeur.
Alle wegen van de geladen route lagen naast de wegen en konden niet gebruikt worden. Dit is me nu gebeurd, maar geen volgende keer meer. Bedankt voor jullie reacties.
pepijn21
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 12
Geregistreerd: 16 jan 2005 01:38

Berichtdoor Hans Vaessen » 3 apr 2005 20:51

Het klinkt wellicht wat vervelend. Maar ga er bij dergelijke ervaringen van uit dat de fout uiteindelijk toch bij jezelf zal blijken te liggen...uitzonderingen daargelaten. Probeer de logica van de software te begrijpen. Mail me desgewenst even de route (hans@gps.nl) dan kijk ik of de fout wellicht in de route zit (maar da's niet waarschijnlijk).
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor pepijn21 » 3 apr 2005 22:07

De fout zal niet in de route zitten of in de software. Het was eerder een beginnersfoutje. Ik had gewoon moeten herberekenen. Daar leer je alleen maar.
pepijn21
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 12
Geregistreerd: 16 jan 2005 01:38

Berichtdoor BeemerBeest » 4 apr 2005 12:06

Ik voeg daar graag mijn ervaring aan toe, wellicht bespaar ik anderen een dergelijke situatie.

Sinds korte tijd heb ik City Navigator Europe V7 geïnstalleerd, versie 6 staat ook nog op de PC.

Toch tegen een verrassing aangelopen. Onlangs moest ik een nieuwe voorband voor de Beemer gaan halen. Is heel gek, maar de weg er naar toe weet ik altijd blindelings te vinden, alleen op de terugweg verdwaal ik altijd en kom ik op de mooiste weggetjes :wink:

Van tevoren een route uitgezet. Deze route heb ik niet direkt geactiveerd omdat ik eerst nog ging tanken. Na het tanken de route geladen en de bovenstaande beruchte foutmelding gekregen. Van een herberekende route bleef niet veel interessants meer over.

Naderhand kwam ik er achter wat er fout is gegaan. Na het opstarten van een schoon MapSource scherm voor de zekerheid aan de bovenzijde van het scherm gecheckt dat versie 7 was geselecteerd. Voor degenen die dit niet bekend voor komt, boven aan het scherm in MapSource (6.5) is een window waar je de versie van je kaartmateriaal kunt kiezen, in mijn geval "City Navigator Europe v7", "European City Navigator Version 6" en "No Map".
Zoals gezegd, voordat ik de route ging uitzetten gecontroleerd of het juiste kaartmateriaal was geselecteerd. Daarna een beginpunt geselecteerd vanuit "Recently Found Places" (rechtse verrekijkertje met pijltje). Door het selecteren van dit punt sprong de keuze van het kaartmateriaal naar versie 6.......

Leermoment voor mezelf: alle interessante locaties opnieuw inbrengen onder versie 7 en de route thuis (!) laden in de GPS....
Geld moet rollen, het liefst op twee wielen.
Welnu, het heeft gerold.

geen geld (meer), maar spullen......
Avatar gebruiker
BeemerBeest
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 110
Geregistreerd: 27 maart 2004 17:34
Woonplaats: Tilburg

Berichtdoor Cmon » 16 apr 2005 18:59

Naar aanleiding van het bovenstaande heb ik de volgende vraag:
In Juni ga ik met mijn VFR & PP2610 naar de Moesel en ben van plan daar een aantal routes te gaan rijden.
De routes worden in garmin formaat aangeleverd door de hotel eigenaar dus voor mij simpel ff routes laden in de 2610 en rijden.
Dat dacht ik dus, maar als ik het bovenstaande lees kan ik problemen verwachten bij het inladen van de routes in de 2610 oftewel dat de routes dus niet overeen komen met het kaartmateriaal in mijn 2610.
Ik gebruik zelf Mapsource v6 & City Navigator Europe v7 (tot vorige week CN v6)
Wie heeft goede raad cq tips om verrassingen (en dus niet correcte routes) te voorkomen?

Mvrgr: Cmon
Laatst bijgewerkt door Cmon op 17 apr 2005 07:51, in totaal 2 keer bewerkt.
Cmon
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 70
Geregistreerd: 14 maart 2005 22:28
Woonplaats: Emmen

Berichtdoor Zwager » 16 apr 2005 19:18

Zolang je city navigator 6.0 en 7.0 nog in mapsource kan laden is er niets aan de hand. Kies bovenin voor citynavigator 6.0, laad de kaart en kopieer de route [ctrl] C. Kies dan bovenin voor cn 7.0 en plak de route [ctrl] V in de kaart van 7.0. Even herberekenen tenslotte zijn er wegen veranderd cq bijgekomen.
Maar als de hoteleigenaar ook heeft geupdated is er helemaal niets aan de hand.
Avatar gebruiker
Zwager
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 1051
Geregistreerd: 29 apr 2004 18:50
Woonplaats: Rotterdam

Berichtdoor Cmon » 16 apr 2005 21:14

De daar te rijden GPS routes heb ik helaas niet thuis, dus kan ik ze ook niet alvast inlezen met CNv6 en aanpassen voor CNv7.0
De routes kan ik pas daar ter plekke in de 2610 laden, vandaar ook mijn hierboven gestelde vraag.
Komt er dus eigenlijk op neer dat ik afhankelijk ben van de hotel eigenaar
in welke City Navigator versie hij de routes gemaakt heeft.
Wat is trouwens de beste instelling of juiste werkwijze bij het route inladen in de 2610 van een in een oudere versie van City Navigator gemaakte route, dit met het oog op de vraag die dan gesteldt wordt door de 2610 over het herbereken van de route?
Cmon
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 70
Geregistreerd: 14 maart 2005 22:28
Woonplaats: Emmen

Berichtdoor Zwager » 17 apr 2005 08:45

Cmon, ik had de vraag niet goed gelezen. Wat ik beschrijf is het overzetten van routes gemaakt met 6.0 naar 7.0 in mapsource zelf.
Jou hotel eigenaar zet natuurlijk alleen de route over naar jou ontvanger. Wanneer er dan een verschil is tussen de kaarten zal na herberekenen alles weer kloppen en de route zal de laatst bekende wegsituatie volgen.
Sorry dat ik je even op het verkeerde been heb gezet. Dit is trouwens wel een mooie service van het hotel.
Neem bij twijfel anders even kontakt met het hotel op.
Lees het eerste bericht nog even door dan valt alles op z'n plaats.

Prettige vakantie.

Ik had bij het beantwoorden niet gezien dat dit een sticky betrof.
Avatar gebruiker
Zwager
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 1051
Geregistreerd: 29 apr 2004 18:50
Woonplaats: Rotterdam

Volgende

Keer terug naar Garmin MapSource

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 7 gasten