Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Hulp bij eerste geocache.

Hulp bij eerste geocache.

Berichtdoor Nick_66 » 16 feb 2014 15:24

Mijn vriendin en ik wilde vandaag voor het eerst een geocache proberen te vinden, maar helaas. Kregen het niet voor elkaar en snap er ook weinig van.

Deze geocache wilde ik en mijn vriendin gaan doen:

http://www.geocaching.com/geocache/GC23 ... roote-peel

Heb het geocache bestand op mijn Garmin gpsmap62stc over kunnen zetten. Dan druk ik op 'Find' en selecteer dan 'Geocaches'. Dan selecteer ik de geocache die ik gedownload heb. Hierna kies ik 'Ga'. We zijn denk ik dan begonnen bij het startpunt van de geocache, maar dan? De bedoeling van deze geocache is dat we dus een aantal bomen moeten vinden aan de hand van foto's en de nummers behorende bij de bomen vormen dan uiteindelijk de eind coördinaten voor de cache. Op de een of andere manier kwamen we niet verder dan het startpunt. Hoe start ik zo'n geocache? Moet ik vanaf het startpunt drukken op 'Menu' en dan op 'Gevonden' of 'Bekijk geocache' ? Hoe vind ik de bomen (waypoints)? Deze zullen uiteraard in de juiste volgorde gevonden moeten worden neem ik aan?
Nick_66
 
Berichten: 205
Geregistreerd: 15 jul 2013 22:29

Re: Hulp bij eerste geocache.

Berichtdoor GPS Expert » 16 feb 2014 17:39

Dit klinkt als een multicache en daarbij zul je dus door puzzelen iedere keer naar een volgende positie dienen te komen. vaak die je die positie dan met de hand in te voeren en zo de puzzel en route te voltooien.

Zo ongeveer. Beste is te beginnen met een eenvoudige cache en vooral de beschrijvingen goed te lezen en thuis al wat te puzzelen. Potlood en papier is vaak er handig onderweg.
Marco

Kennis en kunde van Outdoor, Sport en Motor GPS'sen van Garmin, Tripy, TomTom, Mio, Teasi, TwoNav, Peaklife/Rage.

Zie ook mijn Kennisforum en YouTube kanaal.
Avatar gebruiker
GPS Expert
 
Berichten: 3217
Geregistreerd: 24 jan 2013 22:41
Woonplaats: Amsterdam, Apeldoorn, Havelte, Hilversum, Hoensbroek, Leusden, Privé les of GPS Helpdesk

Re: Hulp bij eerste geocache.

Berichtdoor StefandD » 16 feb 2014 18:05

Multi's zijn veel leuker!

Als je Ga gebruikt op een geocache wordt je naar de coördinaten bovenaan de pagina gestuurd. In geval van een multi is dit soms een parkeerplaats, soms het eerste waypoint, soms een volkomen uit de lucht gegrepen coördinaat. Ik lees in de beschrijving dat het geen echte parkeerplaats is, maar dat er wel ruimte is om de auto neer te zetten.

Als je bent ingelogd op op geocaching.com en de beschrijving bekijkt zie je onderaan de beschrijving een tabel met Additional Waypoints staan. Dit zijn de punten waar je heen moet om de bomen te vinden. Soms staat er geen coördinaat en dan moet je in het veld achter de coördinaten zien te komen, bijvoorbeeld door vragen te beantwoorden of iets te zoeken. Maar bij deze multi zijn alle coördinaten bekend en hoef je alleen de uiteindelijke cachecoördinaten uit te rekenen.

Ik weet het niet helemaal zeker, maar ik geloof dat als je geen betalend lid bent, de waypoints niet automatisch worden overgezet naar het toestel. Dat kan je controleren: als in de waypoint manager van je toestel de Additional Waypoints staan hoef je niets te doen. Staan ze er niet, dan moet je ze er zelf in zetten. Dat kan door ze in het toestel in te voeren of door ze in Basecamp aan te maken en dan naar het toestel te zenden.

Succes!
StefandD
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 371
Geregistreerd: 25 jul 2010 11:02

Re: Hulp bij eerste geocache.

Berichtdoor Nick_66 » 16 feb 2014 18:26

Bedankt voor jullie reacties, maar ik begrijp er heel weinig van. Hoe bepaal ik nu met deze geocache de juiste volgorde? Als ik GA heb gebruikt, neem ik aan dat mijn gps mij navigeert naar de volgende waypoint of vergis ik mij nu? Aangekomen op het startpunt wist ik niet meer wat te doen. Had verwacht dat mijn gps mij verder zou navigeren, maar er gebeurde niks. Moet ik iets doen op mijn gps nadat we aangekomen zijn op het startpunt? Druk ik bv op menu dan krijg ik een heel keuze menu te zien, waaronderd Gevonden, Bekijk geocache enz.
In het geval van deze cache moet ik de bomen zien te vinden en dat zijn neem ik aan waypoints. De volgorde lijkt mij dan ook belangrijk.
Als ik via Waypointbeheer op mijn gps de waypoints bekijk, dan krijg ik een totaaloverzicht van de waypoints van deze geocache, maar ook van andere routes.
Het is mij nog niet helemaal duidelijk hoe dit werkt.
Nick_66
 
Berichten: 205
Geregistreerd: 15 jul 2013 22:29

Re: Hulp bij eerste geocache.

Berichtdoor fgrs » 16 feb 2014 20:54

Ik zie dat deze cache een multi cache is.

In de listing staat dat het start coördinaat de plaats is waar je de wagen kunt parkeren, daar is verder niets te zoeken.

Vervolgens krijg je verder op de pagina een tabel met coördintaten.
Zowiezo selecteer je eerst de cache en doe dan GA, net zoals je gedaan hebt.

Bedoeling is nu om het eerste coördinaat in te geven, nl N 51° 20.112 E 005° 49.618

Hoe dit wekt op jou gpsmap weet ik niet, maar ik ga het voorbeeld geven met mijn gps, dan kun je misschien vinden hoe het bij jou werkt.

Zoals eerder gezegd heb je dus de cache geselecteerd en GA gedaan.
Bij mij moet ik dan "coördinaat ingeven" zoeken en daar dan het coördinaat voor wp1 ingeven en opnieuw GA kiezen.
De gps zal je dan naar wp1 sturen waar je dan ter plaatse de boom zoekt.

Daar schrijf je dan het nummer van de boom op en vervolgens doe je weer "coördinaat ingeven" en dan geef je het coördinaat van wp2 in, doe je GA en je arriveert dan op wp2, enz.....

Aan wp12 doe je dan je berekening van de eindlocatie en doe je weer "coördinaat ingeven" en hier vul je dan het resultaat van de berekening in en GA en hoppa je bent op weg naar de cache zelf.

Enkele opmerkingen:
- "coördinaat ingeven" is zo op mijn Oregon 650, op mijn Oregon450 was dit "volgend stadium", je zal eens moeten kijken hoe dit heet bij jou
- WP5 en WP8 is een via punt zie ik, de bedoeling is dat je enkel daar passeert, eens je daar bent gewoon het volgende wp ingeven en GA om naar het volgende wp te gaan.
- Zeker de moed niet opgeven, eens je het doorhebt zal je veel fun beleven (ikzelf heb 3 keer moeten terugkeren om mijn eerste cache te vnden en die was eigenlijk poepsimpel :D )
- druk de listing af, dan heb je de coördinaten bij je

Hopelijk begrijp je het een beetje op deze manier en kun je nog een poging wagen.

sp2610 (ex), zumo550 (ex), zumo660 (ex), nuvi 3597lmt, Oregon450, Oregon650, Montana680 (ex)
Oregon 700 (2x)
Avatar gebruiker
fgrs
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 344
Geregistreerd: 11 mei 2009 11:38

Re: Hulp bij eerste geocache.

Berichtdoor Nick_66 » 16 feb 2014 21:17

Bedankt voor je uitgebreide reactie.

Waarom moet ik eerst de cache selecteren en dan GA kiezen? Uiteindelijk moet ik dus de eerste waypoint invoeren of selecteren vanuit mijn waypoint lijst en dan wederom GA selecteren. Begrijp dus niet waarom ik hiervoor eerst de cache moet selecteren.

Ik had gedacht dat ik een vastgelegde route kon gaan volgen en onderweg de waypoints in volgorde tegen zou komen. Dat is dus niet zo begrijp ik nu.

Ga het zeker niet opgeven. Volgend weekend weer een poging wagen.
Nick_66
 
Berichten: 205
Geregistreerd: 15 jul 2013 22:29

Re: Hulp bij eerste geocache.

Berichtdoor keesm » 16 feb 2014 21:36

Wellicht eerst eens verdiepen in geocaching ?, bijvoorbeeld door aanschaf van een boekje: http://www.allesovergeocaching.nl/indexboek.html (ik heb geen belang hoor, zelf ook aangeschaft)
Avatar gebruiker
keesm
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4589
Geregistreerd: 18 nov 2004 21:03
Woonplaats: N 51°48' E 5°14'

Re: Hulp bij eerste geocache.

Berichtdoor fgrs » 16 feb 2014 21:44

Als je eerst "GA" doet, dan blijf je steeds in die multi.
Als je de cache gevonden hebt, dan kun je hem loggen op de gps en dan log je die multi.

Als je aparte wp's zou maken die je dan selecteert, dan zal je steeds op je scherm de richting en afstand zien staan naar de dichtbijzijnde andere cache en niet naar het volgende wp van de multi.
Heb ik ook meegemaakt in het begin.
Ik koos voor waarheen-> coördinaat en vulde daar het coördinaat van het volgende wp in en op het scherm bleef de richting en afstand staan van de dichtst bijzijnde cache. Dit is vooral zo als je het profiel geocachen ingesteld hebt met het geocache dashboard.

Maar het grootste voordeel van toch Ga te doen bij de start en dan steeds kiest voor volgend stadium is dat je dan ook telkens binnen die multi naar het volgende wp gestuurd wordt.

En in feite wordt de te volgen route wel aangegeven adhv de coördinaten, maar om van wp naar wp te gaan zul je wel manueel moeten ingrijpen door telkens zelf het volgende wp in te geven.

sp2610 (ex), zumo550 (ex), zumo660 (ex), nuvi 3597lmt, Oregon450, Oregon650, Montana680 (ex)
Oregon 700 (2x)
Avatar gebruiker
fgrs
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 344
Geregistreerd: 11 mei 2009 11:38

Re: Hulp bij eerste geocache.

Berichtdoor Nick_66 » 18 feb 2014 23:04

fgrs schreef:Als je eerst "GA" doet, dan blijf je steeds in die multi.
Als je de cache gevonden hebt, dan kun je hem loggen op de gps en dan log je die multi.

Als je aparte wp's zou maken die je dan selecteert, dan zal je steeds op je scherm de richting en afstand zien staan naar de dichtbijzijnde andere cache en niet naar het volgende wp van de multi.
Heb ik ook meegemaakt in het begin.
Ik koos voor waarheen-> coördinaat en vulde daar het coördinaat van het volgende wp in en op het scherm bleef de richting en afstand staan van de dichtst bijzijnde cache. Dit is vooral zo als je het profiel geocachen ingesteld hebt met het geocache dashboard.

Maar het grootste voordeel van toch Ga te doen bij de start en dan steeds kiest voor volgend stadium is dat je dan ook telkens binnen die multi naar het volgende wp gestuurd wordt.

En in feite wordt de te volgen route wel aangegeven adhv de coördinaten, maar om van wp naar wp te gaan zul je wel manueel moeten ingrijpen door telkens zelf het volgende wp in te geven.


Ik ga dit eerst maar eens in de praktijk proberen. Hopelijk wordt het dan voor mij wat duidelijker. Begin het al wat te begrijpen maar nog niet helemaal.

Ik begrijp overigens niet dat als ik steeds een wp zou selecteren, ik steeds de richting en afstand van de dichtstbijzijnde cache zal zien.
Nick_66
 
Berichten: 205
Geregistreerd: 15 jul 2013 22:29

Re: Hulp bij eerste geocache.

Berichtdoor Nick_66 » 18 feb 2014 23:05

keesm schreef:Wellicht eerst eens verdiepen in geocaching ?, bijvoorbeeld door aanschaf van een boekje: http://www.allesovergeocaching.nl/indexboek.html (ik heb geen belang hoor, zelf ook aangeschaft)


Bedankt voor de tip!
Nick_66
 
Berichten: 205
Geregistreerd: 15 jul 2013 22:29

Re: Hulp bij eerste geocache.

Berichtdoor fgrs » 19 feb 2014 12:10

Nick_66 schreef:Ik begrijp overigens niet dat als ik steeds een wp zou selecteren, ik steeds de richting en afstand van de dichtstbijzijnde cache zal zien.


dat is afhakelijk van het dashboard dat je geselecteerd hebt bij de kaart.
Als je het geocache dashboard hebt (wat waarschijnlijk is als je aan geocachen doet), dan verwacht hij een geocache.
Als nu naar een eigenhandig ingegeven coördinaat gaat navigeren (buiten de multi om), dan zal hij dat niet herkennen als geocache en de afstand en richting tonen naar de dichtbijzijnde die hij wel herkent als geocache.

Let wel, de lijn die je op je kaart zal zien zal wel naar het ingegeven coördinaat gaan, maar de gegevens op je dashboard zullen deze zijn naar de dichtsbijzijnde (niet geactiveerde) cache.

Heb dit ook zo meegemaakt en familieleden die er aan beginnen komen dit ook tegen.

Maar zoals je zelf zegt, in de praktijk uittesten.

sp2610 (ex), zumo550 (ex), zumo660 (ex), nuvi 3597lmt, Oregon450, Oregon650, Montana680 (ex)
Oregon 700 (2x)
Avatar gebruiker
fgrs
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 344
Geregistreerd: 11 mei 2009 11:38

Re: Hulp bij eerste geocache.

Berichtdoor Nick_66 » 23 feb 2014 16:52

Vandaag weer een poging gedaan. Alle bomen in deze multicache kunnen vinden en de uiteindelijke cache! Op naar de volgende!

Enigste nadeel vind ik wel dat ik alle coördinaten handmatig moet ingeven terwijl ik deze allemaal als waypoint heb opgeslagen staan. Ik kies dan uit het menu ga naar volgend stadium en voer de coördinaten in. Kan ik deze coördinaten niet uit de lijst van waypoints selecteren?
Nick_66
 
Berichten: 205
Geregistreerd: 15 jul 2013 22:29

Re: Hulp bij eerste geocache.

Berichtdoor Erik » 23 feb 2014 17:02

Nick_66 schreef:Enige nadeel vind ik wel dat ik alle coördinaten handmatig moet ingeven terwijl ik deze allemaal als waypoint heb opgeslagen staan. Ik kies dan uit het menu ga naar volgend stadium en voer de coördinaten in. Kan ik deze coördinaten niet uit de lijst van waypoints selecteren?

Tip: gebruiksvragen en antwoorden vind je in de Helpdesk
Dit forumdeel is bedoeld Om routes, tracks, Custom Maps en dergelijke te delen - NIET voor vragen, daarvoor is de ...
Groeten
Erik SP2820 met CNEur NT LTU, MapSource 6.12.4 (WinXP) en 6.16.3 (W10); eTrex Legend HCx met OpenFietsMap (DBNL); nüvi 2595LMT; Garmin vívofit; Concept 2; SRC op Schuberth C3 PRO
Avatar gebruiker
Erik
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 2406
Geregistreerd: 1 jun 2006 23:07

Re: Hulp bij eerste geocache.

Berichtdoor JaVaWa » 23 feb 2014 18:08

Nick_66 schreef:Kan ik deze coördinaten niet uit de lijst van waypoints selecteren?

Nee, helaas niet. Ik (en ook anderen trouwens) heb dit al eens gemaild naar Garmin, maar er is nooit iets mee gedaan.
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 13862
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: Hulp bij eerste geocache.

Berichtdoor StefandD » 23 feb 2014 23:18

Dat is de reden dat ik nooit de geocache modus gebruik op mijn Oregon... ik vind het voor mezelf handiger om gewoon op de kaart te lopen. Waypoints staan op de kaart aangegeven en aan de naam van de WP zie je of ze bij de cache horen die je aan het doen bent of niet.
Overigens heb ik afgelopen vrijdag een keer de geocaching modus uitgeprobeerd op de Monterra en daar kan je wel waypoints uit de lijst selecteren. Garmin heeft blijkbaar toch geluisterd, maar daar heb je niet veel aan met andere toestellen.
StefandD
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 371
Geregistreerd: 25 jul 2010 11:02


Keer terug naar Geocaching

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast