Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Omzetten spoor naar route wordt rotzooi

De opvolger van Mapsource

Omzetten spoor naar route wordt rotzooi

Berichtdoor Sandervp » 20 maart 2017 11:03

Dag allemaal,

Ik heb een leuk spoor, voor de fiets, uitgezet in Basecamp van zo'n 180km. Heel het spoor loopt op verharde wegen/ fietspaden.
Nu wil ik er een route van gaan maken. Als deze route gemaakt is (direct), komt de afstand min of meer overeen met mijn gemaakt spoor. Zet ik de route vervolgens om naar "fietsen" dan is mijn route ineens 250km lang!!!

In de routeaanwijzingen staan allemaal U-bochten (terwijl ik dit op vermijden heb gezet), de route gaat een straat in, halverwege stopt hij, dan zou ik een U-bocht moeten maken en vervolgens gaat de route via een omweg naar het volgende punt....
Zou ik de route hier aanpassen door een punt toe te voegen, dan zijn het er af en toe meerdere om eindelijk gewoon die straat door te rijden.

Wat doe ik hier verkeerd???

Tevens heb ik dit probleem ook als ik bij een goede route, een gedeelte verwijder. Inkort dus. Zet ik de route weer om naar een spoor en maak ik er vervolgens weer een route van, kan ik weer van voor af aan beginnen......
Sandervp
 
Berichten: 13
Geregistreerd: 20 maart 2017 10:23

Re: Omzetten spoor naar route wordt rotzooi

Berichtdoor Léon Franssen » 20 maart 2017 11:51

Geef eens op de eerste plaats iets meer informatie, bv met welke kaart werk jij.
Daarnaast begrijp ik even iets niet. Je hebt een spoor gemaakt van 180 km voor je fiets. Vervolgens maak je er een route van en deze laat je omzetten naar fietsen :shock: Knap verwarrend.
Ben je van plan deze 180 km in een dag te rijden? Zo niet maak er routes van die je in een dag kunt rijden.
Welk apparaat gebruik jij? Kun je er geen track in laden?

Groetjes Léon
BMWR1100RT - SPIII - SP2720 - SP2820 - Colorado 300 - Zumo 350LM - OMK 5.14
Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk.
Avatar gebruiker
Léon Franssen
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 703
Geregistreerd: 20 jan 2005 19:32
Woonplaats: Geertruidenberg

Re: Omzetten spoor naar route wordt rotzooi

Berichtdoor Sandervp » 20 maart 2017 12:20

Dag Lèon,

Voor mijn Garmin Edge 1000 maak ik in Basecamp, op mijn OSM Openfietsmap Lite kaart, eerst een spoor. Vervolgens maak ik van dit spoor een route. Echter zet Basecamp dit om naar een "directe" route met alleen maar rechte lijnen tussen de routepunten. Dit is dus de reden dat ik hem omzet naar het profiel "fietsen" zodat de route duidelijk de wegen volgt tussen de 2 punten van de route.
Aangezien ik de route in 1 dag ga fietsen, in een totaal, voor mij, onbekend gebied, wil ik wel routeaanwijzingen kunnen zien op mijn Edge. Ik wil niet constant naar mijn scherm kijken om te controleren of ik nog wel goed rij. Tevens wil ik ook dat mijn gps automatisch gaat herberekenen als ik verkeerd rij/ om moet rijden vanwege wegwerkzaamheden of zo.

Laad ik dus een track in, dan krijg ik al geen routeaanwijzingen te zien.

Aangezien deze route in Nederland is, zijn die routeaanwijzingen, op zich, nog niet zo erg belangrijk. Maar met Pasen fiets ik, vanuit de Duitse Eifel, terug naar Brabant (220km). Dan wil ik echter wel duidelijk, vooraf zien, welke kant ik op moet gaan. Zeker bij de afdalingen, aangezien mijn snelheid dan hoger zal zijn.

Deze route klopt wel omdat ik er veel tijd aan heb besteed om alles kloppend te maken. Dus door het verwijderen van oa U-bochten en van omwegen.
Sandervp
 
Berichten: 13
Geregistreerd: 20 maart 2017 10:23

Re: Omzetten spoor naar route wordt rotzooi

Berichtdoor Hans Vaessen » 20 maart 2017 12:33

Sandervp schreef:Deze route klopt wel omdat ik er veel tijd aan heb besteed om alles kloppend te maken. Dus door het verwijderen van oa U-bochten en van omwegen.


Het kan dat één specifieke routeringsinstelling hier de boosdoener is. Dat kun je een beetje controleren door te dubbelklikken op de routenaam en dan bij profiel te kiezen voor 'geen'. Vervolgens kun je één voor één vinkjes aan en uitzetten om te zien wanneer de route het meest overeenkomt met de originele track. Zie voor het effect van de routeringsinstellingen ook https://www.youtube.com/watch?v=ORGmZIzmoAA

Maarrrr... je werkwijze (eerst handmatig een track tekenen en die naar een route converteren) is bepaald niet de meest logische. Ik zou adviseren opnieuw te beginnen en de route meteen als route te tekenen. Eerst ruw opzetten en dan viapunten toevoegen tot hij gelijk is aan de track. Waar dat echt niet wil: als je autorouterend (met aanwijzingen) wilt rijden: pas in dergelijke situatie de route dan aan aan iets dat de kaart wél toelaat.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Re: Omzetten spoor naar route wordt rotzooi

Berichtdoor HaWee » 20 maart 2017 12:43

edit: ik zie je antwoord dus pas mijn antwoord een beetje aan maar laat mijn oude reactie hieronder wel staan
de openfietsmap vereist andere instellingen dan "logisch" zijn kijk bv hier
http://www.openfietsmap.nl/tips-tricks/basecamp-nl

ik weet weinig tot niets van de Edge maar herinner me wel dat hij anders om gaat met routering dan alle andere modellen.
Ik dacht dat het zo was dat je een track inlaad en dat je een koers krijgt , niet een route maar iets wat er wel wat op lijkt en ik dacht ook met aanwijzingen.

misschien heb je hier http://www.javawa.nl/rtwtool.html iets aan om een spoor om te zetten naar een koers

Ik ben geneigd om je te adviseren om eens te snuffelen in het Edge subforum onder Toestellen , daar staan veel van de typische zaken van de Edge en ook komen daar Edge ervaringsdeskundigen, als je daar je probleem duidelijk uitlegt verwacht ik dat je zeer nuttige reacties krijgt.

mijn oorspronkelijke antwoord:
inderdaad, we missen alle info die nodig is om een nuttig antwoord te geven.

welke gps?
welke kaart gebruik je in basecamp en gebruik je diezelfde kaart in je gps?
hoe zijn de routeringsinstellingen in Basecamp als je de track omzet naar route?
voor later: hoe staan de routeringsinstellingen in de gps (want als je de route goed krijgt in Basecamp wil je natuurlijk dat hij het in de gps ook blijft)

en inderdaad:
waarom niet gewoon met de track werken op de fiets, een track blijft goed.
maak een route zo lang als je op een dag fietst (of evt op een halve dag, je moet ook eten denk ik)
track omzetten naar route-aanpassen-weer naar track-weer naar route :? :? :?

als je een route wilt maken dan kun je beter beginnen met een route;
kies de gewenste (en juiste als je een speciale kaart zoals bv ofm oid gebruikt) zet je begin punt en een punt een flink stuk verder op waar je graag langs wilt komen en kijk of de route volgens je smaak is, pas aan door een extra punt en kijk of hij nu goed is. Na een paar slim gezette punten loopt de route goed en kun je een nieuw punt weer een flink eind verderop neerzetten en weer aanpassen met een paar extra punten.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 21425
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Omzetten spoor naar route wordt rotzooi

Berichtdoor solo » 21 maart 2017 16:46

De Edge maakt altijd een koers van een route of track/spoor. Het maakt dus niet uit wat je verzend naar je toestel.


Het is wel handig om je traject in Basecamp als route te tekenen zodat het mooi over wegen loopt. Dat zorgt voor
een beter resultaat tijdens de navigatie.
In dit geval zou je dus je track/spoor kunnen overteken met een route ( niet converteren) tot dat ze gelijkt loopt met track/spoor zoals hierboven aangegeven.
Werkt altijd met de kaart in Basecamp die je ook gebruikt in je toestel.
solo
 
Berichten: 28
Geregistreerd: 30 maart 2006 20:31
Woonplaats: Tienen, België

Re: Omzetten spoor naar route wordt rotzooi

Berichtdoor Sandervp » 23 maart 2017 14:55

Dag Solo,

Ik zal vanaf heden inderdaad eerst de route tekenen/ track overtrekken voordat ik hem naar mijn Edge overzet.
Ook zal ik eens gaan testen met tracks die ik overzet naar mijn gps. Want routeaanwijzingen krijg ik hier nog steeds niet bij.

in ieder geval bedankt voor jullie hulp!
Sandervp
 
Berichten: 13
Geregistreerd: 20 maart 2017 10:23


Keer terug naar Garmin Basecamp voor Windows

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast