Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Routes geven verrassingen

De in 2016 geïntroduceerde Garmin Oregon 700/750/750t

Routes geven verrassingen

Berichtdoor taekepostma » 12 sep 2017 16:09

In Basecamp en op de Oregon werk ik met OpenFietsMap. Het rijden van een route op het profiel toerfiets levert nog steeds geen bevredigende resultaten op en verrassingen waardoor ik de route niet kan rijden zoals die op mijn laptop en bij uploaden naar mijn Oregon staan. Ik heb in Basecamp en reeks via-punten gekozen om mijn fietsronde te maken en die vervolgens overgezet naar van de Oregondruk ik op de icoon Routes en kies dan de gemaakte route. Die komt tevoorschijn met rechte lijnen tussen de opeenvolgende via-punten. Na een minuut of wat langer verschijnt Ga.
Probleem 1: het duurt soms veel langer tot Ga verschijnt. De route is ondertussen gerouteerd als ik dat goed zeg; hij loopt via wegen/weggetjes.
Probleem 2: Als ik op Ga druk verschijnt soms meteen de eerste aanwijzing zoals 'Ga naar' omdat de start net buiten de camping ligt maar soms verdwijnt na het drukken op Ga de hele kaart. Soms ben ik, na het wegfietsen op de route, aannemend de goede, een hele tijd aan het pielen tot eindelijk de paarse lijn verschijnt en de route-aanwijzingen gaan werken
2. Tijdens de rit: ik krijg de indruk dat, als de heengaande en teruggaande route elkaar ergens ontmoeten, er verwarring ontstaat want. In ieder geval lijkt het erop dat de route-aanwijzingen mij willen terugsturen. Misschien komt dat ook doordat ik fout rijd nadat de route-aanwijzingen wegvallen.
Ik kan er niet goed de vinger op leggen maar tot nu toe kon ik geen enkel rondje succesvol = snel starten en afmaken zoals dat in Basecamp gemaakt was er na uploaden op het scherm van de Oregon verscheen.

Ik hoop dat mijn beschrijvingen een correcte weergave zijn van wat ik meemaak want je probeert van alles onderweg en weet soms niet meer wat je gedaan hebt.
Ik hoop op reacties en vast dank
taekepostma
 
Berichten: 14
Geregistreerd: 17 aug 2017 11:01

Re: Routes geven verrassingen

Berichtdoor HaWee » 12 sep 2017 16:30

http://www.openfietsmap.nl/tips-tricks/basecamp-nl
lees dit eens goed door,

bekijk ook in de gps eens goed de routeringsinstellingen bij je toerfietsprofiel.

waarschijnlijk is het beter in de gps een speciaal profiel te maken voor rijden met OFM volgens de info in dit verhaal.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 21427
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: Routes geven verrassingen

Berichtdoor taekepostma » 13 sep 2017 09:18

Dank HaWee; ik ga kijken
taekepostma
 
Berichten: 14
Geregistreerd: 17 aug 2017 11:01

Re: Routes geven verrassingen

Berichtdoor taekepostma » 13 sep 2017 09:25

HaWee, als ik op mijn gps naar Routebepaling ga krijg ik een instellingsscherm wat er als volgt uitziet:
Activiteit
-Tourfietsen
Berekeningwijze
- Minimale tijd
Zet vast op de weg
-Ja
Routeherberekening
-Automatisch
Te vermijden instellen
-Heb ik op alles staan behalve onverharde wegen

Doelde je daarop met 'bekijk ook in de gps eens goed de routeringsinstellingen bij je toerfietsprofiel.' ?
taekepostma
 
Berichten: 14
Geregistreerd: 17 aug 2017 11:01

Re: Routes geven verrassingen

Berichtdoor ankeric » 13 sep 2017 09:52

[Activiteit] (Tourfietsen/Fietsen) is niet relevant in combinatie met OpenFietsMap (en maakt geen verschil).
OpenFietsMap ondersteunt geen "Active Routing" en kent alleen "foot" (vermijdt geen eenrichtingsverkeer), "bicycle" en "motorcar" (routeert beter voor racefietsers).
Binnen baseCamp en op de GPS heeft de ingestelde Activiteit (in combinatie met OFM) alleen gevolgen voor de mogelijke vermijdingen (als "Fietser" kun je geen tolwegen vermijden (geeft voorkeur voor fietsroutes), als "Auto"/"Motorfiets" wel) en de - default - ingestelde vermijdingen.
Garmin ondersteunt wél ActiveRouting, bijvoorbeeld: Activiteit = "Mountainbiken", Mogelijke vermijdingen = "Nauwe paden". Maar ook "Nauwe paden" wordt niet ondersteund door OpenFietsMap.
Dus: "Fietsen" is goed genoeg.

[Zet vast op de weg] moet als fietser altijd op "Nee" staan.
Ook dit geeft verrassende routes: je fietst tussen twee wegen in en de GPS beslist dat je nu óp de weg rijdt, maar kiest (in 50% van de gevallen) de verkeerde weg (waar je dus niet fietst).
Ook bij fietsen over nieuwe wegen (die nog niet op de kaart staan) is het effect "verrassend" én onjuist: de GPS beweert nu dat je over de oude weg fietst die wél op de kaart staat.
Niet meer actief op dit forum...
ankeric
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1143
Geregistreerd: 25 jun 2008 21:02
Woonplaats: Woerden

Re: Routes geven verrassingen

Berichtdoor taekepostma » 13 sep 2017 10:32

Ankeric, mijn dank voor je informatie.Ook hier word ik wijzer van!
Maar, ook naar HaWee, als jullie nog even teruggaan naar mijn beschreven problemen:
1. De startproblemen met Ga
2. Halverwege de rit komen heen- en teruggaande route elkaar tegen c.q. overlappen een stukje
dan ben ik daar nog niet helemaal uit. Wat dat laatste betreft kan ik mij voorstellen dat de Garmin halverwege mij de terugroute wil laten beginnen. Als dat zo is, kun je dus beter nooit heen- en terugroute elkaar laten raken. Verder heb ik wel eens de opmerking gehoord dat bij fout rijden (wat dus in dit geval wellicht door de gps geconcludeerd wordt) de gps je niet als een TomTom weer terug leidt naar de goede route, maar je terug wilt sturen?

Ik blijf benieuwd naar extra info. Weer dank
taekepostma
 
Berichten: 14
Geregistreerd: 17 aug 2017 11:01

Re: Routes geven verrassingen

Berichtdoor ankeric » 13 sep 2017 11:18

Verrassingen kunnen positief en negatief ("geen bevredigende resultaten") zijn.

Als je geen verrassingen wilt kun je overwegen (...!) op Tracks te fietsen.
Nooit verrassingen, altijd foutloos, statisch, onveranderbaar, houdt geen rekening met het feit dat jij nu afwijkend van de Track fietst, saai, voorspelbaar, geen ondersteuning bij wegafzettingen, dorpsfeesten of fietspaden die nu onder water staan. Kortom: als "toeristische" fietser rijdt je Routes, geen Tracks!

Onze positieve verrassingen: ik maak binnen BaseCamp de best mogelijke, meest perfecte Route.
Dit terzijde: mijn eerste door Anke met een "voldoende" gehonoreerde Route maakte ik na 3 maanden. Goede (foutloze) Routes pas na een jaar...
Maar onderweg (Anke met GPS achterop de tandem) blijken mijn Routes regelmatig wél voor verbetering of verandering vatbaar. Ook de GPS stelt af en toe een alternatief voor. Soms zeg ik dan: "waar bemoei je je mee?", maar ook vaak: "hé, goede suggestie, wij gaan in real life je alternatief beoordelen".

Het "Ga" probleem: verschijnt niet, of duurt te lang.

Twee adviezen:
Maar een Route zal – regelmatig – "verassingen" opleveren, afwijken van de Route zoals die binnen BaseCamp is gemaakt en soms zelfs foutieve resultaten geven.

Suggestie:
Maak van de "Berekende" Route binnen BaseCamp óók een Track (voordat je de Route wijzigt in "Directe Route"). Stuur zowel "Directe Route" als "Track" naar de GPS. Navigeer de Route én toon tegelijkertijd de Track op de kaart van de GPS.
Als de Route "verrassend" is blijft de Track altijd het oorspronkelijke plan tonen. Aan jou de keuze: wel of niet terug naar de Track?
Als je een berekende Route hebt en die omzet naar een directe Route krijg je toch alleen rechte lijnen?

Als je binnen BaseCamp (en OpenFietsMap) een Route maakt met "Tolwegen vermijden" (voorkeur voor fietsroutes) gebruik dan deze Route en stel "Tolwegen vermijden" niet óók op de GPS in. In drie gevallen heb ik een spaghetti-route mogen ervaren (80 km. werd 140 km.) die pas goed was nadat ik "Tolwegen vermijden" - op de GPS - had uitgezet.

Samengevat:
  • gebruik een directe Route (alleen een directe Route kun je ook in het toestel wijzigen)
  • met voldoende Viapunten (1 punt per 3-5 kilometer als richtlijn), anders duurt herberekenen te lang (en kost te veel energie). Bovendien maakt dit de kans kleiner dat de (herberekende) Route op de GPS afwijkt van de Basecamp Route.
    Extra Viapunten voeg je in automatie toe met JaVaWa RTWtool (waarbij meteen de punten die naast de weg liggen ("glitches") worden verwijderd).
  • met niet méér dan 50 Viapunten
  • én toon gelijktijdig óók een Track van deze Route op het scherm om ook nadat je bent afgeweken van de Route (of deze hebt gewijzigd) nog steeds het oorspronkelijk plan te zien en de (meestal ongewijzigde) eindbestemming.
taekepostma schreef:als de heengaande en teruggaande Route elkaar ergens ontmoeten, er verwarring ontstaat

Ja klopt... en hier is geen – goede – oplossing voor. Behalve dan de Track die ook in dit geval (een beetje) helpt. Want als de Route zichzelf kruist ("8", "9", "6" of ellips waarbij heen- en terugweg elkaar dicht naderen) geeft ook de Track niet aan of je nu links of rechts moet.
Maar als je "even" (totdat je dicht genoeg bij het juiste volgende Viapunt bent) in de goede richting rijdt, dan herstelt de GPS zich bijna altijd.
Wat ook helpt is het tonen van het "Sporenlog" op de kaart. Je ziet dan dat je linksaf al gereden hebt en dus is de conclusie: rechtsaf!
Betekent wel dat je nu 3 lijnen (route/track/sporenlog) op de kaart ziet. De keuze van de kleuren is belangrijk om het onderscheid te kunnen maken. (Mijn suggestie: track is 'donkerblauw', sporenlog is 'lichtblauw').

Oorzaak van dit "probleem" is "herberekenen" van de Route zodra je van de Route afwijkt (of te ver naast de weg zit).
Tijdens onze laatste fietsvakantie heb ik meerdere Routes gemaakt met daarin een supermarkt als Waypoint. In drie gevallen: herbereken en de GPS bedacht dat de Route naar het dichtstbijzijnde Viapunt (op de terugweg) moest gaan en sloeg het Waypoint gewoon over!
Verrassend én fout!
Zolang een Route niet is herberekend weet Garmin wat het volgende Viapunt is. Het gaat dus goed. Ook een "8-je" gaat goed als je niet herberekent.
Maar zodra de GPS gaat herberekenen is Garmin het spoor bijster. Op die positie gaat de GPS kijken welk Viapunt het meest dichtbij ligt. Soms is dit het Viapunt van de terugweg en de GPS stuurt je dus direct terug naar het eindpunt. Soms is dit het Viapunt waarvan je nu juist hebt besloten dat je dat wilt omzeilen: de GPS stuurt je terug.
Ook dit klopt niet helemaal (ik snap het na al die jaren ook nog steeds niet), want soms maakt de GPS dan eerst een Route terug naar het beginpunt. En dat ligt zeker niet het "meest dichtbij". Meestal (?) gebeurt dit als je onderweg de batterijen verwisselt. Dat lijkt iets anders te zijn dan de GPS onderweg uit/aan zetten.
Oorzaak van dit "probleem" is óók dat Garmin niet bijhoudt welke Viapunten zijn "aangedaan", "geraakt". Dus volgens Garmin is het bij herberekening even waarschijnlijk dat ik nu naar het Viapunt op de terugweg wil als naar het Viapunt vooruit. Terwijl de kans dat ik terug wil naar een Viapunt dat ik al geraakt heb, minder dan 1% is.
Overigens: ook al is "herberekenen" dé oorzaak van het probleem, zet "herberekenen" niet uit. Je gooit daarmee "het kind met het badwater weg", of wel: je reduceert een "slimme" Route tot een "domme" Track.

taekepostma schreef:de start net buiten de camping ligt

Hierbij speelt weer een ander probleem.
Mijn Waypoint van de camping ligt altijd bij de ingang van de camping. Mijn tent staat nooit bij de ingang, maar soms kilometers ver van de ingang op een camping waar geen wegen op de kaart staan.
Als ik bij de tent de Route naar de volgende camping start gaat dat vaak fout. De afstand klopt niet (soms is dat de afstand tot de ingang van de camping), of er kan hier geen Route worden berekend (work-around: zet satelliet uit, ga naar de locatie van het startpunt en start nu de Route).
Ook "verrassend": mijn tent staat vlakbij een weg die wel op de kaart staat én buiten de camping ligt. De GPS maakt dan soms een route die in "rechte lijn" naar deze weg gaat en daar de route "over de weg" vervolgt. Maar... tussen tent en weg loopt een rivier, zonder brug! Dus weer: fout!
Omgekeerd: we zijn ooit - bijna - langs de camping gereden en de Route stuurde ons 6 km. verder naar diezelfde weg met diezelfde rivier. Want, zei de GPS: dit punt ligt dichterbij de camping dan waar je nu bent... dus dat is een betere route!
Als ik vanaf de camping een rondje plan dan begint én eindigt dat rondje bij het Waypoint van de camping. En "dus" zegt de GPS bij de ingang (óók eindpunt): "Arriving at destination" en de Route stopt! Je moet dan op dat moment de Route opnieuw starten.
Work-around is om een Route te maken die begint bij "twaalf uur" en eindigt bij "vijf voor twaalf", waarmee je voorkomt dat je bij vertrek het eindpunt raakt.
Laatst bijgewerkt door ankeric op 19 sep 2017 13:23, in totaal 8 keer bewerkt.
Niet meer actief op dit forum...
ankeric
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1143
Geregistreerd: 25 jun 2008 21:02
Woonplaats: Woerden

Re: Routes geven verrassingen

Berichtdoor taekepostma » 13 sep 2017 20:24

Beste (anke)ric. Wat heb je me een hoop heldere en nuttige informatie gegeven. Morgen (in de Provence) een oefening met een route en de track erbij. Ik heb nu veel houvast om toe te passen. Mijn vrouw zal blij zijn
taekepostma
 
Berichten: 14
Geregistreerd: 17 aug 2017 11:01

Re: Garmin stuurt je terug

Berichtdoor taekepostma » 15 okt 2017 14:32

Beste Ankeric, ik heb verder geoefend en een hele reeks routes gereden in Frankrijk. Het werken met een directe route werkt, al begrijp ik nog niet hoe dat komt en zijn niet de verrassingen weg. Wat een raadsel blijft (weer thuis) is dat mijn Oregon 700 bij een berekende fietsroute kort na vertrek mij meteen terugstuurt naar het beginpunt. Vanaf het start -viapunt zijn er wel eerst correcte route-aanwijzingen maar na 500 meter is er eerst een aanwijzing 'Ga naar Zuiderveldweg' en zodra ik enkele meters rijd komt er een corrigerende aanwijzing en moet ik terug. Het volgende viapunt is dan nog 3 km op de heenroute verwijderd. Als ik dan de aanwijzingen weer volg ben ik na 500 meter weer bij het beginpunt. Bij het wél doorrijden van de hele route die ik uit mijn hoofd ken, blijft de Garmin mij vertellen dat ik moet omkeren. Ook uitzetten en weer opstarten helpt niet. Bij de terugweg constateerde ik dat we niet de in Basecamp gemaakt terugroute te pakken hadden maar het terugrijden naar het beginpunt. Ik kan niet anders bedenken dat de Garmin bedenkt dat ik niet naar het volgende viapunt moet maar vanaf enkele honderden meters na de start naar het op dat moment dichtsbijzijnde = startpunt en dan blijft volhouden dat ik naar het beginpunt moet. Een kennis van mij heeft een iets oudere Garmin en denkt dat het hier simpelweg een instellingskwestie betreft. Ik heb in Basecamp alle instellingen bij het fietsprofiel bekeken en ook die op de Oregon 700 maar vind niets waaruit ik kan opmaken dat ik een instelling fout heb staan. Herberekenen staat wél aan. Op internet heb ik geen oplossingen kunnen vinden dus uiteraard weer de vraag via dit forum. Bij voorbaat dank
taekepostma
 
Berichten: 14
Geregistreerd: 17 aug 2017 11:01

Re: Routes geven verrassingen

Berichtdoor ankeric » 16 okt 2017 11:22

Ik heb (te) weinig ervaring met een Oregon om hier een antwoord op te hebben.
Ik hoop dat de Oregon gebruikers een beter antwoord hebben....

Wat ik meen te weten dat verschillende GPS-jes verschillend omgaan met het startpunt van een route.
Sommige gaan altijd eerst naar het vertrekpunt. Zolang je daar niet bent geweest is "de route nog niet gestart".
Andere toestellen (Colorado?) vragen of je eerst naar het beginpunt wilt navigeren?
Oregon? Geen idee, maar het lijkt dat de Oregon een behoorlijke voorkeur heeft voor het vertrekpunt.
Heb je het vertrekpunt "geraakt"? Heb je het eindpunt "geraakt"? Ik neem aan dat dit een rondje betreft waarbij eindpunt en beginpunt (bijna of helemaal) hetzelfde punt zijn?

Op mijn GPS-jes herstelt dit probleem zich zodra we een volgend viapunt "raken" (er dicht genoeg bij zijn).
Mijn voorbeeld hierboven van een "zesje" waar de GPS bij de supermarkt moet herberkenen en ons daarna direct naar het eindpunt stuurt. Dit probleem werd opgelost bij het volgende - goede - viapunt. Maar dan moet dat viapunt er wel zijn. Als je dat punt niet raakt blijft de GPS halsstarrig volhouden: ga naar start (of eindpunt).
Hardnekkige voorbeelden herken ik van een terrasje, waar we niet bewegen (het volgende viapunt wordt dus niet geraakt), en de route opnieuw wordt gestart. Meestal na een batterij wissel.
In dat geval blijft de GPS beweren dat de route éérst naar het beginpunt gaat. Als ik dat een bezwaar vind (als ik nú wil weten wat die afstand is), dan verwijder ik alle viapunten uit de route die we al hebben geraakt (inclusief het vertrekpunt), exclusief de nog volgende viapunten.

En ik schreef al:
"Work-around is om een Route te maken die begint bij "twaalf uur" en eindigt bij "vijf voor twaalf", waarmee je voorkomt dat je bij vertrek het eindpunt raakt".

Het halverwege oppakken van een route, vertrek niet bij het startpunt van de route is al jaren een probleem issue voor Garmin. Regelmatig worden er weer andere "oplossingen" (al dan niet tussen aanhalingstekens) bedacht en eerdere "oplossingen" (vraag: wilt u naar het begin van de route navigeren) teruggedraaid.
Ook de de meest recente GPSMAP 276Cx "The legend is back" heeft dit punt weer verbeterd (meen ik te weten op basis van informatie van anderen): de 276Cx navigeert weer soepeler én automatisch naar het meest dichtbij gelegen routepunt (?) of viapunt (?) om daar aangekomen de route op te pakken.

Meer onzin, aannames kan ik op deze afstand niet verzinnen.
Misschien is een beter antwoord mogelijk als je hier - op dit forum - je route (wat je had moeten rijden) én de historische track (wat je in werkelijkheid gereden hebt) plaatst.
Niet meer actief op dit forum...
ankeric
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1143
Geregistreerd: 25 jun 2008 21:02
Woonplaats: Woerden


Keer terug naar Garmin Oregon 7x0 serie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten