Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

gpx 'routable' maken

Het all-round GPS horloge van Garmin

gpx 'routable' maken

Berichtdoor Sander B » 2 jan 2019 12:38

Hi,

Heeft iemand een idee hoe je het gemakkelijkst een gedownload gpx bestand (bijvoorbeeld een mtb-route) routable kan maken?

Eerder was Dynamicwatch Routecourse nog nodig om routes met je telefoon zonder tussenkomst van pc en kabels op je Fenix te krigen. Inmiddels kan dat met de Garmin Connect-app.
Maar dan zijn ze nog niet routable.

Geprobeerd:
1.
Laatst een mtb route geopend in Garmin Connect op de pc en opnieuw opgeslagen. Dat maakte hem wel routable maar overschreed ie het maximum van 50 routepunten.

2.
Heb ook de instelling routebepaling => 'gebruik kaart' i.p.v. 'volg koers aangezet en dan een gpx geopend maar dat resulteert steeds in een freeze op de kaart (en dus geen route.) Lijkt wel of ie erg lang moet rekenen ofzo (>30 minuten gewacht. Geen resultaat.)

Benieuwd naar de tips of evt. een draadje waar dit wordt uitgelegd.
Avatar gebruiker
Sander B
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 208
Geregistreerd: 27 feb 2006 21:23
Woonplaats: Arnhem

Re: gpx 'routable' maken

Berichtdoor HaWee » 2 jan 2019 13:07

een gpx is een bestand waarin kan zitten:

A: een of meer tracks , een track of spoor is een "kruimelspoor" puntjes die samen een afgelegde of af te leggen weg aangeven (een track is niet routable maar sommige gps en kunnen er wel zelf een route van maken, de meeste kunnen dit niet. Je kunt een track volgen door gewoon naar het scherm te kijken en te zorgen dat je positieaanwijzer de stippellijn volgt)
en/of
B: een of meer routes, een route kan direct zijn dwz rechte lijnen tussen punten en dan heb je dus bij elke afslag een punt nodig of routerend zijn dwz dat hij gebruik maakt van de info van de kaart dan heb je minder punten nodig.
en/of
C: een of meer Waypoints, punten die je langs je route wilt bezoeken bv een koffieterras of een oude kerk of een uitkijkpunt

Je kunt dus niet zeggen: maak een gpx routable. Of dit mogelijk is ligt aan de data in het bestand EN aan jouw gps en gebruikte routerende kaart.

De standaard methode is om de inhoud van de gpx te bekijken op de computer op de kaart die je wilt gebruiken in de gps en dan ofwel een programma als bv Basecamp de route te laten maken of beter zelf een route te maken door (met de juiste routeringsinstellingen) een paar punten van het voorbeeld te gebruiken (begin, eind, handvol tussenin) en te kijken of het er op lijkt, dan een paar extra punten toevoegen om de route te dwingen het voorbeeld te volgen.

het teveel aan punten komt meestal door directe omzetting, Basecamp kan de punten tijdens de omzetting beperken (naar bv 40 of 45 dan heb je nog wat over voor een paar extra punten) of je kunt een tool als RTW tool van JaVaWa gebruiken http://www.javawa.nl/rtwtool.html

dus begin eens met wat info:
welke gps gebruik je, welke kaart gebruik je , welk vervoermiddel etc.
je hebt het over een mtb route van het net, meestal is dat geen route volgens de definitie van dit forum maar een spoor.
Heb je wel een kaart waar al deze mtb paden op staan en is die kaart routable? Als je over de hei of de Drunense duinen crost denk ik niet dat je er een routable route van kunt maken.
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 21468
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: gpx 'routable' maken

Berichtdoor Sander B » 2 jan 2019 20:49

Ah,
Bedankt voor je uitgebreide reactie.

Ik dacht dat het inmiddels 'de afspraak' is om voor het delen van routes altijd een track (spoor) op te slaan als gpx. Vervolgens kan de gebruiker deze dan (soms) direct naar het apparaat downloaden waarbij deze er dan zelf een route (met aanwijzingen) van kan maken.
Zo doe ik het nu ook met de Tomtom Rider. Werkt perfect.

Op mijn Fenix 5x doe ik het nu door alles als track te volgen zonder aanwijzingen en veel kijken op het horloge.
Ik dacht dat hier toch hetzelfde mogelijk moest zijn als met de Rider of Zumo. Maar tot nu toe krijg ik het niet voor mekaar.
De kaart die ik selecteer voor mtb is 'TopoActive Europa V4 West & East.' Alle mtb paden zijn zichtbaar en is routeerbaar.

Ik wilde nu juist af van het overtekenen in Basecamp o.i.d.
Avatar gebruiker
Sander B
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 208
Geregistreerd: 27 feb 2006 21:23
Woonplaats: Arnhem

Re: gpx 'routable' maken

Berichtdoor JaVaWa » 3 jan 2019 01:40

Alleen (bepaalde) TomTom Riders, Garmin zūmo's en Garmin Edges kunnen zelf een route maken van een track, alle andere toestellen niet. Voor de fēnix ontkom je er dus niet aan om er zelf een route van te maken met maximaal 50 punten. Dat kan met o.a. BaseCamp en RTWtool.
Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's

eTrex Legend HCx, Fenix (1), Forerunner 220, GPS 45, GPS 60, Montana 600, nüvi 250, Oregon 550t, Oregon 700, StreetPilot III, Vivoactive 3, zūmo 500
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 14516
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum


Keer terug naar Garmin Fenix

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten