Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek en Heerhugowaard.

voor de beginner: het maken van een route in mapsource

Voor alle vragen en tips rond het gebruik van het programma MapSource.
Selecteren van kaarten, maken van routes etc. etc.. Ook problemen met het volgen van routes vinden meestal z'n oorzaak in MapSource, ongeacht welk type toestel je gebruikt.

Bekijk eerst de uitleg hieronder en geef daarna svp antwoord op de vraag: hebben deze aanwijzingen geholpen bij het maken van de eerste route?

nee, het lukt me niet helemaal (plaats vragen die je hebt in dit forum)
55
18%
ja, het is gelukt (ga verder met de aanvullende tips)
132
43%
dat wist ik allemaal al, maar ik heb toch nog wel wat vragen over het maken van routes (ook daar is dit forum voor!)
48
16%
het maken van routes in mapsource lukt me probleemloos (maar ik help graag anderen!)
70
23%
 
Totaal aantal stemmen : 305

voor de beginner: het maken van een route in mapsource

Berichtdoor www.gps.nl » 22 maart 2004 20:31

onderstaande tekst is in juni 2007 ingrijpend aangepast aan de actuele situatie

Voor de beginner: het maken van een route in mapsource

Daar zit je dan: net zo’n prachtige Garmin gekocht, bij Waypoint in Notter of Moordrecht al die prachtige mogelijkheden gezien. Maar nu er ook daadwerkelijk mee aan de slag…

En dan start je het programma Mapsource; en toen??

Daarom hieronder even een korte ‘stoomcursus’ om snel je eerste route te maken en over te sturen naar het toestel.

ATTENTIE: het leren kennen van Mapsource is, net als met alle PC-programma’s vooral een kwestie van DOEN. Maar niet iedereen is even bedreven met de PC. Stel je prijs op wat extra ondersteuning, overweeg dan om de cursus Mapsource te volgen. Zie voor meer info daarover http://cursus.gps.nl.

ATTENTIE: velen zullen ook het programma OnRoute kennen. Voor OnRoute is er een aparte online helpdesk. Te vinden op http://helpdesk.onroute.nl/

Enfin, aan de slag

Stap 1: start mapsource

Stap 2: logica


Even een stukje logica, om te begrijpen hoe het programma werkt en ‘denkt’:

Een route is eigenlijk een heel simpel iets: gewoon een verzameling van punten in een bepaalde volgorde. Van A naar B naar C enz.
De route wordt berekend van punt naar punt. Welke route dan precies berekend wordt hangt af van de routeringsinstellingen. Bijvoorbeeld ‘vermijd snelwegen’.

Als je een route maakt kun je achtereenvolgens de punten A, B, C, etc ingeven. Je kunt echter ook eerst start en eindpunt ingeven en later tussenpunten toevoegen. Dat laatste werkt vaak het makkelijkste. Een combinatie van beiden is ook mogelijk: je kunt altijd later nog een tussenpunt toevoegen.

Stap 3: basisvaardigheid

Meestvoorkomende oorzaak van eventuele problemen is onzorgvuldig werken. En dan vooral: onvoldoende inzoomen op de kaart. Oefen daarom zeker even met het in- en uitzoomen: daar zul je veel baat van hebben.
Om te beginnen moeten we zorgen dat we alle ‘knoppen’ in beeld hebben:
Zie onderstaande afbeelding; kies voor ‘alle werkbalken weergeven’.
Afbeelding

Er zijn verschillende manieren op in- en uit te zoomen. Zelf werken we het liefste als volgt:
Klik op de knop met het vergrootglas Afbeelding

Als je nu op delinkermuisknop drukt zoom je in op de plek waar het ‘kruisje’ staat; met de rechtermuisknop zoom je uit.
Wil je heel snel op een bepaald gebied inzoomen, hou dan de linkermuisknop ingedrukt en teken een rechthoek over het gebied waar je in wilt zoomen
Afbeelding
.
Vervolgens weer snel uitzoomen: even een paar keer snel achter elkaar op de rechtermuisknop: gaat razendsnel. Probeer maar.

TENZIJ: je heel ver uit wilt zoomen terwijl je het kaartdetail op “hoogste” hebt staan
Afbeelding
. Dan is ie een hele tijd bezig om ‘al die puntjes’ op te bouwen
Afbeelding
.
Instelling op ‘hoog’werkt het makkelijkst. Heb wel in de gaten dat je dan, om ook de kleinste weggetjes te zien, moet inzoomen tot minimaal 700 meter.
Afbeelding
(bij ‘hoogste’ is dat 1,5 km.). Kwestie van uitproberen wat je het makkelijkst vindt.

Naast inzoomen is er nog een tweede belangrijke basisvaardigheid: UNDO, ofwel ongedaan maken. Je bent een route aan het maken, maar hebt per ongeluk een routepunt zo geplaatst dat de route ineens ‘bagger’ is.
Vervolgens heb je drie manieren om die actie ongedaan te maken:
De undo-knop
Afbeelding
; de menu-optie ‘ongedaan maken’

Afbeelding
en, de allermakkelijkste: ctrl-Z (ofwel: gelijktijdig de Control en Z-toets indrukken). Heb ook in de gaten dat je zo meerdere stappen terug kunt.

Stap 4: routeringsinstelling
Tijd om aan de slag te gaan. Als eerste gaan we mapsource vertellen wat voor soort route we willen maken: de routeringsinstellingen.

Ga naar ‘bewerken’, ‘voorkeuren’
Afbeelding
.
Kies voor de tab ‘routebepaling’ en pas de instellingen aan.
Afbeelding


Een instelling als hierboven wordt veel gebruikt bij motorroutes. Hou er wel rekening mee dat je dan veel kleine weggetjes tegenkomt. Vervelend hè? ;)

Druk vervolgens op ‘OK’.

Stap 5: een route maken

Eindelijk: we zijn er klaar voor en gaan nu een route maken. We doen er twee: een van A naar B naar C naar D naar E, en een van A naar E, en vervolgens de tussenpunten B, C en D.

A-B-C-D-E:
Klik op de ‘routeknop’
Afbeelding


Zoom in op de kaart en klik met de linkermuisknop op de plek waar je wilt starten; er hangt ineens een ‘elastiekje’ aan je muis hangen.

Doe hetzelfde voor het eerste routepunt; je ziet dat mapsource de route van de start naar dat punt uitrekent.
Afbeelding

Zet zo nog een paar punten, met als laatste je bestemming. Mochten er daarbij ‘rare’ effecten ontstaan (bijvoorbeeld op en neer over de zelfde weg): even negeren, daar kijken we zo naar.

TIP: je zult tijdens het maken van de route willen in en uitzoomen. Gebruik daarvoor gewoon de zoom-knop, zoals hierboven omschreven. Druk je vervolgens weer op de ‘routeknop’ heb je meteen het elastiekje weer terug.

Heb je eenmaal het laatste punt aangegeven dan wil je dat elastiekje natuurlijk nog kwijt. Moet je even weten: kwestie van op ‘esc’ drukken. En voila: de route is klaar!

A-E en vervolgens C, D en E.

(attentie: de letters zijn ter illustratie en verschijnen niet daadwerkelijk)
We beginnen met een schone lei (‘bestand’, ‘nieuw’, ‘wijzigingen niet opslaan’).

Doe nu voor het eerste punt hetzelfde als hierboven. Als twee punt plaats je meteen het eindpunt. Druk op ESC om het elastiekje kwijt te raken.
Je ziet: de route is klaar, maar loopt niet precies zoals je wilt. In onderstaande voorbeeld is vrij duidelijk dat het mooier zal zijn langs de rivier.

Afbeelding


Merk ook op dat de route roze is. Dat betekent dat hij NIET geselecteerd is. Om ‘iets’ met de route te kunnen moet hij eerst geselecteerd zijn; de route is dan geel.
Selecteren kan op twee manieren:
Klik in de tab ‘routes’ aan de linkerkant op de routenaam

Afbeelding
of:
Klik met de selectieknop op de roze lijn

Afbeelding


We gaan nu de route aanpassen. Klik nu NIET op de routeknop (dan zou je een nieuwe route maken) maar op de selectieknop (het ‘pijltje’). En vervolgens op de route zelf: je ziet weer een elastiek, maar nu met twee uiteinden

Afbeelding

. Zoek het eerste punt waar je de route langs wilt ‘dwingen’ op en druk op de linkermuisknop: je ziet dat er een zwart vierkantje op de weg staat (een routepunt) en dat de route opnieuw berekend wordt.
Doe hetzelfde nu nogmaals

Afbeelding

Merk op dat het ‘elastiek’ nu niet tussen begin- en eindpunt (A en E) loopt maar van het tussenpunt naar het eindpunt (tussen B en E).
In dit voorbeeld zie je dat we bij Neerijnen nog wat dichter bij de Waal kunnen blijven en dus voegen we daar nog een puntje toe (met andere woorden: je kunt in willekeurige volgorde werken)

Afbeelding

TIP: je kunt maar liefst 250 routepunten per route gebruiken. Maar toch is dat niet verstandig omdat dat allerlei ongewenste effecten tijdens het rijden kan hebben. Om die reden adviseren we volgens de tweede methode te werken: eerst de route globaal opzetten en vervolgens ‘finetunen’. Laat dus mapsource zoveel mogelijk zijn eigen werk doen.

TIP: bij wegen met meerdere rijdbanen (m.n. snelwegen, maar soms ook N-wegen) is goed inzoomen extra belangrijk: mapsource doet precies wat je vraagt dus je moet een routepunt ook echt aan de goede kant van de snelweg plaatsen! In onderstaande afbeelding staat typisch een routepunt aan de verkeerde kant

Afbeelding

TIP:
Mapsource berekent de route van punt naar punt. Daarbij kan het ook voorkomen dat je een stukje op en neer gestuurd wordt. Bijvoorbeeld:

Afbeelding

Zet je dat punt net iets hoger, of op een andere weg dan is de uitkomst wel zoals je wilde. Een routepunt verplaatsen is een kwestie van met de pijl-toets geselecteerd, terwijl de route geel is, klikken op het routepunt.

Afbeelding

Moest de route ‘het eerste stuk toch over de weg ‘onderlangs’, dan kun je ook een routepunt toevoegen.

Afbeelding

overzetten naar het toestel

Da's vervolgens eenvoudig. Kwestie van het toestel aansluiten en drukken op de knop 'verzenden naar apparaat'.

Veel succes en goede reis!
Laatst bijgewerkt door www.gps.nl op 29 jun 2007 17:48, in totaal 3 keer bewerkt.
Avatar gebruiker
www.gps.nl
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 224
Geregistreerd: 10 feb 2004 14:48
Woonplaats: Notter

Gebruik mapsource - waypoints en tussenpunten

Berichtdoor WVIWV » 23 maart 2004 12:38

Als aanvulling op uw snelcursus zou ik nog willen meegeven dat het aan te raden is zo dicht mogelijk in te zoomen op de waypoints en tussenpunten om na te zien of deze punten wel degelijk op de juiste route liggen. Indien niet kunnen deze met het selectiegereedschap nog verplaatst worden. Dit vergt wat tijd maar kan veel problemen voorkomen.
Wilfridus Deauvillius
WVIWV
 
Berichten: 26
Geregistreerd: 18 maart 2004 21:10
Woonplaats: B-DIKSMUIDE

Berichtdoor Filip » 23 maart 2004 14:24

Het viel me op hoe slordig de mappen van Navtech soms gedigitaliseerd zijn ... sommige wegen zijn gewoonweg niet aan elkaar verbonden waardoor het moeilijk wordt om de vooropgestelde route soms te volgen.

Je kan je er zot opzoeken en enkel als je echt tot op het bot gaat gaan inzomen zie je dat er een stukje "lijn/weg" ontbreekt.

Iemand een oplossing voor zo'n probleem ?
Als er maar 2 wielen onderstaan ...
Avatar gebruiker
Filip
 
Berichten: 82
Geregistreerd: 14 maart 2004 18:09

Berichtdoor Eric GS » 23 maart 2004 15:09

Filip schreef:Het viel me op hoe slordig de mappen van Navtech soms gedigitaliseerd zijn ... sommige wegen zijn gewoonweg niet aan elkaar verbonden waardoor het moeilijk wordt om de vooropgestelde route soms te volgen.

Je kan je er zot opzoeken en enkel als je echt tot op het bot gaat gaan inzomen zie je dat er een stukje "lijn/weg" ontbreekt.

Iemand een oplossing voor zo'n probleem ?


In preferences direct route aanvinken en na het ontbrekende stukje weg een routepoint plaatsen en in preferences weer terug op autorouting zetten en je kan weer verder met je route. :wink:
1200 GS Adv + GPSMap 276C
Avatar gebruiker
Eric GS
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 73
Geregistreerd: 17 maart 2004 21:41
Woonplaats: SweetLakeCity

Berichtdoor Filip » 23 maart 2004 15:19

Eric GS schreef:
Filip schreef:Het viel me op hoe slordig de mappen van Navtech soms gedigitaliseerd zijn ... sommige wegen zijn gewoonweg niet aan elkaar verbonden waardoor het moeilijk wordt om de vooropgestelde route soms te volgen.

Je kan je er zot opzoeken en enkel als je echt tot op het bot gaat gaan inzomen zie je dat er een stukje "lijn/weg" ontbreekt.

Iemand een oplossing voor zo'n probleem ?


In preferences direct route aanvinken en na het ontbrekende stukje weg een routepoint plaatsen en in preferences weer terug op autorouting zetten en je kan weer verder met je route. :wink:


Tnx Eric, met een GS kun je natuurlijk wat gemakkelijker "Off Road" gaan :wink:
Als er maar 2 wielen onderstaan ...
Avatar gebruiker
Filip
 
Berichten: 82
Geregistreerd: 14 maart 2004 18:09

Berichtdoor ReBel » 23 maart 2004 18:06

Filip schreef:Tnx Eric, met een GS kun je natuurlijk wat gemakkelijker "Off Road" gaan :wink:

Kijk, en daar zit 'm een groot probleem :cry: als ik lekker inzoom, en dan de 'kleine weggetjes' kies sta ik niet zelden met mijn buikschuiver voor een modderig paadje dat ik écht niet aandurf :oops: Nu kies ik vaak voor "zoom-schaal" 1,5km waarbij de kleinste wegen niet meer zichtbaar zijn, zodat ikzelf alvast niet de foute keuze kan maken, maar toch rekent MapSource vaak een off-road route voor mijn race-profiel-banden uit (terwijl wel degelijk "snelste route" geactiveerd is, en niet "kortste"...) :evil: Dit zou al haast betekenen dat ik alleen maar "known good"-routes zou mogen/kunnen uitstippelen, maar da's nou net niet wat ik wil :?
Heeft al iemand MapSource 6 Beta geprobeerd waar als optie het vermijden van onverharde wegen aan (uit) gezet kan worden??
Of zijn er andere tips voor het vermijden van onverharde wegen tijdens het uitstippelen van een route..?
Voor de volledigheid: alle instellingen (car, fastest route, etc.) zijn correct, zowel in MapSource als in de GPS (V).

Groeten,
René.
ReBel
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 776
Geregistreerd: 15 maart 2004 10:00

Berichtdoor Filip » 23 maart 2004 19:42

Filip schreef:
Eric GS schreef:
Filip schreef:Het viel me op hoe slordig de mappen van Navtech soms gedigitaliseerd zijn ... sommige wegen zijn gewoonweg niet aan elkaar verbonden waardoor het moeilijk wordt om de vooropgestelde route soms te volgen.

Je kan je er zot opzoeken en enkel als je echt tot op het bot gaat gaan inzomen zie je dat er een stukje "lijn/weg" ontbreekt.

Iemand een oplossing voor zo'n probleem ?


In preferences direct route aanvinken en na het ontbrekende stukje weg een routepoint plaatsen en in preferences weer terug op autorouting zetten en je kan weer verder met je route. :wink:


Tnx Eric, met een GS kun je natuurlijk wat gemakkelijker "Off Road" gaan :wink:


:cry: Dit lukt inderdaad maar na een herberekining ben je dit kwijt ... :cry:
Als er maar 2 wielen onderstaan ...
Avatar gebruiker
Filip
 
Berichten: 82
Geregistreerd: 14 maart 2004 18:09

Berichtdoor Hanscbr » 23 maart 2004 20:42

Leuk voorbeeld.

Ik heb e.e.a. nog eens uitgeprobeerd en kom tot het volkgende:
Je kan weinig waypoints creeren door de afstand zo groot mogelijk te maken.
Daarna de route slepen over de wegen die je wil en klaar.

Vervolgens heb ik als test een "slordige route" uitgezet. Gewoon op de wegen klik klik klik enz.

In de diverse aanbevelingen zie ik dat er staat dat je zo'n "slecht uitgezette route" kan optimaliseren.
Nergens staat precies hoe.

Ik ben dus maar gewoon op de bonnefooi waiponts gaan deleten. Wat blijkt, van de 12 waiponts kon ik er probleemloos 8 of zo weggooien zonder dat de route veranderde.
Is dat optimaliseren??

Bij de overige waypoints kreeg ik twee verschillende verschijnselen:
1) De route werd plotseling anders ==> logisch, dit is dus een heel functioneel waypoint.

2) Een deel van de route verdwijnt.
En dat snap ik niet goed. Ik heb dat bij mijn 'serieuze' route soms ook. Het weghalen van een waypoint laat tevens de route verdwijnen.

Vraag: Welk 'soort' waypoint zit er voor nop en welk waypoint laat de route veranderen en welk waypoint laat een stuk route verdwijnen?


Hans.
Blackbird
Avatar gebruiker
Hanscbr
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 63
Geregistreerd: 17 maart 2004 18:52
Woonplaats: Leiden

Berichtdoor Hans Vaessen » 23 maart 2004 21:35

Vrienden,

Bedoeling van deze intro-uitleg is dat beginnende mapsource gebruikers snel aan de slag kunnen. Ik zou me kunnen voorstellen dat, wanneer je de uitleg gelezen hebt, je na het lezen van de opmerkingen met al die ingewikkelde problemen de moed in de schoenen zakt.

Ook wij moeten nog 'leren' hoe we het forum het best kunnen organiseren. Maar het lijkt voor de hand liggend om op deze plek vooral aanvullende tips te geven en om voor concrete vragen en problemen een aparte 'thread' te starten. Begrijp me niet verkeerd: dit is geen verwijt hoor! Veeleer een uitnodiging tot meedenken en verklaring voor als je over enkele dagen ziet dat deze dialoog mogelijk een andere plek heeft gekregen.

Ingaand op de gestelde vragen:
- ga er eenvoudigweg van uit dat als mapsource een weg niet als weg ziet het niet mogelijk is daar een probleemloze route over te leggen (meld dergelijke fouten zeker even aan navtech). Knip eventueel de routes op in aparte stukken 'route1, route2, route3'. Waarbij route 2 dan een route 'niet via de weg' is. Dan zou het goed moeten gaan.
Omgekeerd: zoals hierboven terecht al opgemerkt: soms kun je in mapsource het probleem wel omzeilen; de SP zal er waarschijnlijk niet intrappen.
- mapsource rekent van routepunt naar routepunt (c.q. waypoint naar waypoint) de route uit. Je ziet heel vaak routes met overbodige punten. Daarom ook in de uitleg elders ook het advies om eerst begin en eindpunt te markeren, en dan de details in te vullen, nog steeds met grote stappen: ergo: laat mapsource zoveel mogelijk het werk doen.
- Wil je een bestaande route optimaliseren, dan is het het beste om de route op bovenstaande manier 'over te tekenen'; dat werkt beter en sneller dan punten verwijderen en kijken wat er gebeurt. Bijkomend voordeel is dat je je nieuwe route niet hoeft te herberekenen.

Hans
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 22654
Geregistreerd: 9 maart 2004 22:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor Eric GS » 23 maart 2004 22:13

coelieboy schreef:
Eric GS schreef:
Filip schreef:Het viel me op hoe slordig de mappen van Navtech soms gedigitaliseerd zijn ... sommige wegen zijn gewoonweg niet aan elkaar verbonden waardoor het moeilijk wordt om de vooropgestelde route soms te volgen.

Je kan je er zot opzoeken en enkel als je echt tot op het bot gaat gaan inzomen zie je dat er een stukje "lijn/weg" ontbreekt.

Iemand een oplossing voor zo'n probleem ?


In preferences direct route aanvinken en na het ontbrekende stukje weg een routepoint plaatsen en in preferences weer terug op autorouting zetten en je kan weer verder met je route. :wink:


Hoi Eric, inderdaad zo kun je het aanpakken, maar bij de eerste herberekening van MapSource op Pc of GPS gaat het fout, want dan vind ie dat stukje ontbrekende weg weer niet en maakt ie een alternatieve route aan. Vorige zondag een rit gereden en van de track een route gemaakt, op drie verschillende plaatsen is de route op het kaartmateriaal onderbroken, met direct route geprobeerd en het lukt om ze te overbruggen, maar bij herberekening loopt het opnieuw fout. Ik heb dus besloten om met verschillende routes te werken, de eerste route eindigt dan aan de onderbreking en de tweede route begint daar waar de weg opnieuw start. Het enige nadeel is dat je op het eindpunt van de eerste route even de tweede route moet aktiveren, maar het loopt tenminste niet meer fout ingeval er een herberekening gebeurt.

Dominique


Yep, dat wist ik, herberekenen kan op de PC en de GPS niet meer. Maar waarom zou je toch op de GPS moeten herbereken. Je hebt op de GPS geen goed overzicht meer zoals op de PC over het verloop van de route. En dus grote kans dat er stukken van de oorspronkelijke route gemist gaat worden. Dus bij mij staat herberekenen altijd uit. Op je scherm zie snel genoeg waar je de route weer kan oppakken.
1200 GS Adv + GPSMap 276C
Avatar gebruiker
Eric GS
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 73
Geregistreerd: 17 maart 2004 21:41
Woonplaats: SweetLakeCity

Berichtdoor Hans Vaessen » 23 maart 2004 22:32

Kan werken, maar je methode zal ook leiden tot de waarschuwing dat de detailkaarten niet overeenkomen met de route. Dan nog kan het lukken, maar zorg wel dat je 'backup' inbouwt door bijvoorbeeld voor en na 'niet via de weg'; waypoints te zetten zodat je die makkelijk op kunt zoeken (want hij wil nog wel eens in de war raken).

En let op als je zo'n route deelt met anderen! Want dan is herberekenen vaak noodzakelijk en moet je wel ff weten welke truc de ontwikkelaar uithaalde. Het opknippen in separate routedelen is dan wat meer fool-proof.

Hans
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 22654
Geregistreerd: 9 maart 2004 22:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor Jessie » 23 maart 2004 22:52

Voor proef een kleine route gemaakt in de buurt. Begin en eindpunt is "THUIS". bij het vertrek zie de gps stem "gearriveerd op bestemming, en ik wilde juist beginnen met de route. Vraag wat zou ik anders hebben moeten doen. Moet je eerst een stukje wegrijden. Herberekenen stond uit.

Hans ik vind dit een goede manier om "laag" beginnende GPS 'ers op weg te helpen, al wordt het door de vragen en opmerkingen al gauw te snel ingewikkeld voor beginners. Een splitsing, waar jij op doelde zou een goed idee kunnen zijn, maar waar liggen de grenzen? moeilijk hoor !!!
Groet; Teus Maasland

Ik hoef niet meer zo ver naar "Notter"
voor mij is "Notter" Moordrecht.
Avatar gebruiker
Jessie
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 75
Geregistreerd: 5 maart 2004 22:49
Woonplaats: Zevenhuizen z-h

Berichtdoor Hans Vaessen » 23 maart 2004 23:20

Suggestie: geef het toestel ietsje meer tijd om satelieten te vinden; mogelijk dat de locatievaststelling nog zodanig onnauwkeurig was dat ie dacht dat je al weer terug was. Kan versterkt zijn door geringe beweging; dan kan hij ook de richting niet goed vaststellen.

Wil je daadwerkelijk testen; doe dat dan zoveel mogelijk uitgaande van daadwerkelijke omstandigheden. Je zult merken: daar is ie beter in.
Advies: probeer zowel met herberekenen aan en uit. In dit geval was herbekerekenen niet relevant: je was immers op de route.

Hans
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 22654
Geregistreerd: 9 maart 2004 22:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor Africa_twin » 23 maart 2004 23:25

Hoi Jessie dat probleem heb ik ook gehad en op dat moment heb ik een een stuk gereden en later de Garmin aangezet, deze brengt je weer naar de route en kun je deze vervolgen.

Bestaande routes heb ik nu opgedeeld in 2 delen.
Door eerst nabij een tankstation (je moet vaak toch een keer tanken) een waypoint te plaatsen en benoemen als rustpunt.

Route 1 loopt dan van huis naar het rustpunt en route 2 van rustpunt naar huis zo kan het naar mijn idee niet fout gaan. Maar wellicht zijn er nog slimmere ideeen.

Groet Africa_twin
Avatar gebruiker
Africa_twin
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 38
Geregistreerd: 15 maart 2004 19:19
Woonplaats: Pannerden

Berichtdoor ReBel » 24 maart 2004 10:03

Jessie schreef:Voor proef een kleine route gemaakt in de buurt. Begin en eindpunt is "THUIS". bij het vertrek zie de gps stem "gearriveerd op bestemming, en ik wilde juist beginnen met de route...

Tja, Jessie, 'k had zelf afgelopen zondag ook een route in elkaar geknutseld met als begin- en eind-punt "thuis", zelfde fenomeen: totaal afstand: 0 KM. :(
Mijn tip: leg begin- en eind-punt nooit op dezelfde plaats, leg dan liever je eindbestemming 50 meter van je huis af, dan kan de GPS nooit 'denken' dat je van één en dezelfde plek naar dezelfde plek wil terugkeren, wat logischer wijs een afstand van... 0 KM is... :roll:

Groeten,
René.
ReBel
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 776
Geregistreerd: 15 maart 2004 10:00

Volgende

Keer terug naar Garmin MapSource

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten