Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Linux, Mapsource en EEEPC

Voor alle vragen en tips rond het gebruik van het programma MapSource.
Selecteren van kaarten, maken van routes etc. etc.. Ook problemen met het volgen van routes vinden meestal z'n oorzaak in MapSource, ongeacht welk type toestel je gebruikt.

Linux, Mapsource en EEEPC

Berichtdoor VFRaffles » 18 mei 2008 10:32

Mapsource draait als een zonnetje op mijn asus mini 4 gb eeepc met Xandros Linux. Het 7 inch minilaptopje weegt nog geen kilo en gaat nu mee op mijn reizen op de motor. Ideaal om op de camping routes te plannen :-), of actieve tracks naar pc te uploaden.

Mapsource draait op de eeepc onder Xandros Linux met behulp van Wine. Xandros Linux wordt standaard meegeleverd op eeepc. Het werkgeheugen van de eepc heb ik na aankoop meteen uitgebreid, omdat ik op een eeepcforum las dat iemand een swapfile nodig had om mapsource te laten draaien. Ik heb mapsource geinstalleerd op een 8gb sdhc kaartje. Voor mapsource en kaarten heb je aan een 2gb sdhc kaart genoeg. Ik wil echter ook graag wat films en digitale stripboeken op de pc mee. Standaard is een sd(hc) alleen om te lezen en schrijven. Om uitvoerbare bestanden te laten werken op een sd(hc) kaart op de eeepc lees de volgende link. Bij mij was het aanpassen van een tekstfile voldoende. Lees hierover de volgende link:
http://wiki.eeeuser.com/execute_apps_off_sd

Ook werkt mapsource bij mij onder wine goed op desktop pc's met ubuntu 7.10 en een andere onder opensuse 10.2 met wine. Alleen lukt het me met opensuse 10.2 nog niet om tracks naar de pc te uploaden.

Met alle 3 de distributies was het nodig om in de map dosdevices een link aan te maken naar /dev/ttyUSB0 Dat gaat als volgt:

cd ~/.wine/dosdevices
ln -s /dev/ttyUSB0 com1

In Ubuntu 8.04 en 8.10 is de module Garmin_gps op de blacklist gezet. Dit is juist als het om native linux applicaties als gpsbabel e.d. gaat. Deze maken n.l gebruik van de USB port. Daar kan wine nog niet mee omgaan en moet er een seriele poort device aangemaakt worden. ttyUSB0. Daar zorgt deze module voor.
/etc/modprobe.d/blacklist
Zet als administrator (met sudo) een hekje # voor Garmin_gps om deze uit te zetten.
Dan wordt weer gewoon ttyUSB0 aangemaakt in /dev


Nu vindt mapsource zonder problemen mijn Garmin 276C

Na de installatie van Mapsource op de eeepc ging de installatie niet automatisch verder om de kaarten te unlocken. Dit heb ik vanuit mapsource zelf gedaan. Blijkbaar heeft dit te maken met de verschillende versies van wine te maken. Dit ging wel automatisch door op de desktop pc's.

Op winehq is veel informatie te vinden over dit onderwerp. Niet iedere versie van wine en iedere versie van mapsource werkt goed.
Bij mij werkt o.a. Mapsource 6.13.4 met
eeepc wineversie: 0.9.58 (meest recente debian etch versie)
suse 10.2 wineversie: 0.9.59 (meest recente)
ubuntu 7.10 0.9.46 (waarschijnlijk werkt de meest recente versie ook prima)

Hoewel ik al bijna 15 jaar met Linux werk kun je bij mij niet terecht met al te moeilijke installatie vragen. Als je wat nadere info wilt over bijvoorbeeld installatie op de eeepc laat het dan even weten.

Voor eeepc wine (debian etch versie) downloaden en installeren.
http://wine.budgetdedicated.com/archive ... 1_i386.deb

P.S. koop geen asus eeepc 4gb surf. Hier kun je het ram geheugen niet van uitbreiden en er zit een batterij met minder capaciteit in dan de normale 4gb eeepc. Er komen mogelijk in Nederland later nog versies met een iets groter scherm en meer geheugen.

EDIT: wine versie 0.9.46 doet de installatie volledig. Met 0.9.58 gaat de installatie goed, maar de knop next is bij het unlocken van de kaart niet zichtbaar. versie .46 geeft een foutloze installatie. Ook lijkt de beeldopbouw wat vlotter te gaan. In ieder geval bij het opstarten.


http://wine.budgetdedicated.com/archive/debian/etch/wine_0.9.46~winehq0~debian~4.0-1_i386.deb
MapSource 6.13.4 en 6.13.6 doen het in ieder geval goed. Paralelle installatie van meerdere mapsource versies mogelijk.

P.S. Het blijkt ook met Crossover te gaan in diverse Linux OS. Op de eeepc heb ik dat nog geprobeerd. Wel op enkele andere. Hoef je zelf wine niet te installeren. Wel moet hiervoor na een maand betaald gaan worden. Voor MapSource zie ik geen voordelen in crossover. Wel kunnen hiermee andere windows applicaties gedraaid worden welke niet zonder meer met wine kunnen draaien. Neem eens een kijkje op de website.
[url]http://www.codeweavers.com/products/[url]
Ook hier een symlink van ttyUSB0 naar com1 maken in dosdevices.

Met de usb naar seriele emulatie is het zaak om voorzichtig met de transfer om te gaan. Niet alles in 1 keer, maar waypoint, routes en tracks apart. Lukt het een eerste keer niet dan heeft een tweede poging meestal succes.
In ieder geval zijn mijn ervaringen na enkele maanden zodanig dat ik er niet over peins om windows op mijn eeepc te gaan zetten.

Succes..[/url]
Laatst bijgewerkt door VFRaffles op 9 nov 2008 14:49, in totaal 4 keer bewerkt.
VFRaffles
 
Berichten: 82
Geregistreerd: 1 apr 2006 12:25

Re: Linux, Mapsource en EEEPC

Berichtdoor Jelzin » 18 mei 2008 10:53

VFRaffles schreef:Mapsource draait als een zonnetje op mijn asus mini 4 gb eeepc met Xandros Linux.


Kijk, dat is leuk om te horen, ik heb zelf ook naar deze apparaten zitten kijken maar omdat er Linux op draait heeft het mij ervan weerhouden om zo'n ding te kopen (niet dat ik niet met linux om kan gaan, maar het is dan vaak wel lastig om windows software goed te laten draaien).

Wine moet je, neem ik aan, zelf nog wel op het apparaat installeren? Welke versie heb je zelf op die eeepc gezet?

VFRaffles schreef:Het werkgeheugen van de eepc heb ik na aankoop meteen uitgebreid, omdat ik op een eeepcforum las dat iemand een swapfile nodig had om mapsource te laten draaien. Ik heb mapsource geinstalleerd op een 8gb sdhc kaartje.


Begrijp ik goed dat je de 4 GB kaart die er standaard in zit vervangen hebt door een 8 GB kaart?

Groeten,

Johan
Boris
Afbeelding
(Johan)

Streetpilot 2820 op een Honda Deauville NT700VA
Avatar gebruiker
Jelzin
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 121
Geregistreerd: 31 aug 2007 13:15
Woonplaats: Marssum

Berichtdoor Nero.Be » 18 mei 2008 11:03

Ubuntu 7.10 met Wine 0.9.59 en MapSource 6.13.7 werkte betrekkelijk goed. Enige minpunt was de weergave en bewerking van Waypoints. Iconen veel te groot, en naam was steeds vooraf gegaan door een groot anker icoon.

Na de installatie van Ubuntu 8.04 wil het niet echt meer lukken. Wine wordt automatisch met versie RC1-1.0 geïnstalleerd. (Nog niet in geslaagd de oudere versie van Wine terug te zetten). De -toest (uitzoomen) gedraagt zich nu net als de +toest (inzoomen). De Waypoint-iconen worden enkel zwart weergegeven, zij het wel met de juiste contouren. De tracklogs in delijst zijn voorafgegaan door een tab character en geeft bij het aanklikken eerst een bericht Please enter a track name alvorens naar de track details te gaan.

Uitstippelen van een route en opslaan in GDB of GPX lukt zonder probleem.
Nero.Be
 
Berichten: 225
Geregistreerd: 28 jan 2007 16:22
Woonplaats: Vlaanderen

Berichtdoor ehazelho » 18 mei 2008 14:05

Mooi dat Mapsource goed draait op de eeePC. Geeft veel plezier op reis.

Medio juni wordt de MSI U100 verwacht als eeePC alternatief. Deze mini laptop heeft een 10.1 inch scherm, een Intel Atom en een harde schijf van 80 GB. Hierop kun je zowel Windows XP als Linux installeren.
Zumo 550, Etrex Vista HCx, Mobile XT op Nokia 6110 Navigator voor resp. motor (BMW R1200GSA), outdoor en auto.
Avatar gebruiker
ehazelho
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 370
Geregistreerd: 7 maart 2005 10:38
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Berichtdoor Nero.Be » 18 mei 2008 14:25

Intussen toch Wine 0.9.59 kunnen terugzetten, maar de problemen blijven :cry:
Nero.Be
 
Berichten: 225
Geregistreerd: 28 jan 2007 16:22
Woonplaats: Vlaanderen

Re: Linux, Mapsource en EEEPC

Berichtdoor VFRaffles » 18 mei 2008 15:20

Jelzin schreef:Wine moet je, neem ik aan, zelf nog wel op het apparaat installeren? Welke versie heb je zelf op die eeepc gezet?

Begrijp ik goed dat je de 4 GB kaart die er standaard in zit vervangen hebt door een 8 GB kaart?

Ja wine moet je wel zelf installeren. wineversie 0.9.58 Dit is de laatste debian etch versie. Deze is compatible met Xandros. Xandros heeft zelf geen wine in zijn distrubutie, maar is een "fork" van Debian.

Er zit 4 gb vast opslaggeheugen in het apparaat + een kaartlezer. Geen harddisk, dus hij kan goed tegen een stootje. Standaard werkgeheugen 512 mb. Dat heb ik vervangen door een 2048 mb chip. Daarvan wordt door Xandrox Linux maar 1mb herkend. Dit kun je wel aanpassen indien nodig, zodat hij alles herkend. Nodig is dat niet met Linux. Ik heb voor 2 mb gekozen voor het geval MapSource met Linux niet zou lopen. Dan kun je ook nog Windows XP nlite op het apparaat zetten. Dan is 2gb geheugen wel lekker. Asus levert XP drivers mee op de cd. Ik las dat er gebruikers zijn die zelfs zowel windows xp als linux op het apparaat zetten met dual boot. Kortom je kunt veel kanten uit.

Merk Corsair
Type VS2GSDS667D2
Geheugen 2048 MB
Geheugen kloksnelheid 667 MHz
Type geheugen DDR2 SO DIMM
Snelheid PC5300
Samenstelling 256Mx64
Aantal pins 200 pins en

In het buitenland is een 8gb versie met 1024 mb werkgeheugen te krijgen. Die heb ik hier helaas nog niet gezien. Ook komt er een versie waar windows xp al geinstalleerd is. Wanneer in Nederland?
VFRaffles
 
Berichten: 82
Geregistreerd: 1 apr 2006 12:25

Berichtdoor VFRaffles » 18 mei 2008 15:30

Nero.Be schreef:Ubuntu 7.10 met Wine 0.9.59 en MapSource 6.13.7 werkte betrekkelijk goed. Enige minpunt was de weergave en bewerking van Waypoints. Iconen veel te groot, en naam was steeds vooraf gegaan door een groot anker icoon.


Je kunt de grootte van de iconen aanpassen. Ook heb ik gezien dat de iconen allemaal zwart waren. Dat verdween toen ik ze in Preferences/Display/Symbol Size op small zette in Mapsource kwamen de kleuren weer terug.
Dat anker weet ik en met het aanmaken van een waypoint vraagt hij onnodig om een naam. Een extra keer klikken kost dat. Verder werkt het goed. Mocht je iets op dat anker weten dan hoor ik dat graag.
Windows programma's onder Linux is altijd een probleem. Meestal wat behelpen, maar de functionaliteit van Mapsource bij mij is erg goed imo.
VFRaffles
 
Berichten: 82
Geregistreerd: 1 apr 2006 12:25

Berichtdoor VFRaffles » 18 mei 2008 15:32

ehazelho schreef:Mooi dat Mapsource goed draait op de eeePC. Geeft veel plezier op reis.

Medio juni wordt de MSI U100 verwacht als eeePC alternatief. Deze mini laptop heeft een 10.1 inch scherm, een Intel Atom en een harde schijf van 80 GB. Hierop kun je zowel Windows XP als Linux installeren.

Er komen meer alternatieven. o.a. van een Nederlands bedrijf (van der Led).
Ik wilde hem nu :-). Het aardige is ook dat er voor de eeepc al een behoorlijke community is, waardoor veel kennis beschikbaar is. Het is ook een beetje hobby. XP op de eeepc schijnt ook prima te draaien.
VFRaffles
 
Berichten: 82
Geregistreerd: 1 apr 2006 12:25

Berichtdoor Nero.Be » 18 mei 2008 16:15

VFRaffles schreef:Je kunt de grootte van de iconen aanpassen. Ook heb ik gezien dat de iconen allemaal zwart waren. Dat verdween toen ik ze in Preferences/Display/Symbol Size op small zette in Mapsource kwamen de kleuren weer terug.

Yep, dat is gelukt. Bedankt voor de tip. Ik blijf ook verder proberen om de andere issues op te lossen. Zodra ik meer weet lees je het wel.
Nero.Be
 
Berichten: 225
Geregistreerd: 28 jan 2007 16:22
Woonplaats: Vlaanderen

Berichtdoor Jelzin » 18 mei 2008 17:19

ehazelho schreef:Mooi dat Mapsource goed draait op de eeePC. Geeft veel plezier op reis.

Medio juni wordt de MSI U100 verwacht als eeePC alternatief. Deze mini laptop heeft een 10.1 inch scherm, een Intel Atom en een harde schijf van 80 GB. Hierop kun je zowel Windows XP als Linux installeren.


Op zich wel leuk dat het scherm iets groter is, maar het grote nadeel gaat toch de HD worden. Op de motor wil je, vanwege het feit dat alles meer trilt, liever geen HD mee nemen (risico op beschadiging is iets groter dan wanneer je het in de auto mee neemt). Daarnaast gaat ook het gewicht en de afmeting mee spelen, op de motor kleiner en lichter toch iets handiger.

Ik zat eerst zelf te denken aan een 15,4 inch normale laptop maar nu ik weet dat Mapsource werkt ben ik wel om. Ik heb inmiddels ook een Asus eeepc besteld, hoop dat ie komende week binnen komt dan kan ik volgend weekend mooi mapsource installeren en het weekend daarop het ding mee nemen voor een lang weekend naar het Sauerland :)
Boris
Afbeelding
(Johan)

Streetpilot 2820 op een Honda Deauville NT700VA
Avatar gebruiker
Jelzin
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 121
Geregistreerd: 31 aug 2007 13:15
Woonplaats: Marssum

Berichtdoor VFRaffles » 21 mei 2008 09:08

Jelzin schreef:Ik zat eerst zelf te denken aan een 15,4 inch normale laptop maar nu ik weet dat Mapsource werkt ben ik wel om. Ik heb inmiddels ook een Asus eeepc besteld, hoop dat ie komende week binnen komt dan kan ik volgend weekend mooi mapsource installeren en het weekend daarop het ding mee nemen voor een lang weekend naar het Sauerland :)


Veel plezier daar. Mooie streek voor de motor.

Een waarschuwing wat wine betreft. Ik heb op een andere pc naast mapsource geprobeerd de anwb campinggids onder wine te installeren. Dit hielp ook meteen mapsource om zeep. Alleen maar menu's met onleesbare karakters. Wine geheel deinstalleren en - alle - overgebleven wine files handmatig op de pc verwijderen bleek de enige remedie om wine weer goed te kunnen installeren. Ik hou het voor mijn vakantie alleen maar even bij mapsource onder wine op de eeepc.

De processorkracht is een heel stuk minder dan mijn desktop pc. Bij een langere route van 900 km met veel via punten was de eeepc wel even bezig, maar kwam daar goed uit.

De draadloze verbinding werkt ook prima met hotspots. Divx en mpg films worden prima afgespeeld. Comix voor Linux (debian etch pakket) blijkt een goede digitale striplezer te zijn. Ik ben er klaar voor :-)

groeten Dean
VFRaffles
 
Berichten: 82
Geregistreerd: 1 apr 2006 12:25

Berichtdoor Scheurneus » 21 mei 2008 14:29

Jelzin schreef: maar het grote nadeel gaat toch de HD worden. Op de motor wil je, vanwege het feit dat alles meer trilt, liever geen HD mee nemen (risico op beschadiging is iets groter dan wanneer je het in de auto mee neemt).


Sorry hoor, maar dit is de grootse flauwekul. Wel heel erg 1994!!
Dit geldt alleen als je harddisk draait!!!

Zodra je harddisk stilstaat is deze geblokkeerd en kun je de boel laten stuiteren en dan werkt het nog als je um aanzet (beetje overdrijven).

Wat niet verstandig is, is je laptop in een plasticzak losjes bovenop een ketting te leggen of zo, want dan rammelt deze wel gewoon stuk (en dan niet alleen de harddisk.

Ik vervoer al jaren laptops mee op de motor in gewoon een goede tas of hoes in kist of koffer, plat en rechtop en heb geen enkel probleem. Kreng heeft helaas de Opkiktoer ook overleeft, ik heb het geprobeerd, maar die k... Dell blijft het maar doen ;)
Kan ik helaas aan de baas geen nieuwe snelle vragen :lol:
Marco :)

Meridian Platinum, GPS[map]60, 62st, Dakota20, Edge 605, 800, 3de Zumo660, Rider3, Montana 650, I-gotU GT-120

Zie ook mijn eigen kennisforum.
Avatar gebruiker
Scheurneus
 
Berichten: 9195
Geregistreerd: 2 jun 2006 15:58
Woonplaats: Leusden, bij u thuis (Privé les) of op afstand (GPS Helpdesk)

Berichtdoor Jelzin » 21 mei 2008 17:02

VFRaffles schreef:
Jelzin schreef:...een lang weekend naar het Sauerland :)


Veel plezier daar. Mooie streek voor de motor.


Zal wel lukken :)

VFRaffles schreef:Een waarschuwing wat wine betreft. Ik heb op een andere pc naast mapsource geprobeerd de anwb campinggids onder wine te installeren....


Is goed om te weten inderdaad maar ik was niet direct van plan om die campinggids te installeren :)

VFRaffles schreef:De processorkracht is een heel stuk minder dan mijn desktop pc. Bij een langere route van 900 km met veel via punten was de eeepc wel even bezig, maar kwam daar goed uit.


Het is voor mij ook meer het gemak om een pc bij me te hebben op vakantie als ik die nodig mocht hebben en dat het geen snelheidsmonster is vind ik geen probleem.

VFRaffles schreef:De draadloze verbinding werkt ook prima met hotspots. Divx en mpg films worden prima afgespeeld. Comix voor Linux (debian etch pakket) blijkt een goede digitale striplezer te zijn. Ik ben er klaar voor :-)


Leuk dat er een fimpje afgespeeld kan worden, die striplezer is, denk ik, leuker. Hotspots kan ook handig zijn.

Ik zit nog steeds te wachten <snif>...
Boris
Afbeelding
(Johan)

Streetpilot 2820 op een Honda Deauville NT700VA
Avatar gebruiker
Jelzin
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 121
Geregistreerd: 31 aug 2007 13:15
Woonplaats: Marssum

Berichtdoor Jelzin » 21 mei 2008 17:06

Scheurneus schreef:
Jelzin schreef: ....vanwege het feit dat alles meer trilt, liever geen HD mee nemen (risico op beschadiging is iets groter dan wanneer je het in de auto mee neemt).


Sorry hoor, maar dit is de grootse flauwekul. Wel heel erg 1994!!
Dit geldt alleen als je harddisk draait!!!


Even lezen marco, ik schijf dat het risico groter is, niet dat het direct gebeurt. Een HD kan in rust stand inderdaad meer hebben dan draaiend, maar er kleeft altijd een risico aan en de wet van Murphy zorgt er voor dat het altijd mis gaat op het moment dat je hem nodig hebt...
Boris
Afbeelding
(Johan)

Streetpilot 2820 op een Honda Deauville NT700VA
Avatar gebruiker
Jelzin
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 121
Geregistreerd: 31 aug 2007 13:15
Woonplaats: Marssum

Asus EeePC met Windows XP en Mapsource

Berichtdoor Jelzin » 24 mei 2008 17:50

Ik heb inmiddels ook mijn nieuwe EeePC (samen met een 8Gb SDHC kaart) en moet zeggen dat ik het een lief dingetje vind.

Ik ben eerst bezig geweest met een dual boot van Xandros Linux en Windows XP (afgeslankt met nLite) en op zich werkt dat wel alleen miste ik de icoontjes in Xandros dus daar zal wel iets mis gegaan zijn met het terug zetten.

Ik heb nu dus een Windows XP only installatie op de EeePC staan met Mapsource (althans de kaarten) op de 8Gb SDHC en dat werkt pima. Volgende week gaat ie mee als ik voor een lang weekend naar het Sauerland ga :D

Als ik terug ben gaan we eens verder kijken naar een dualboot (misschien XP op de SDHC, wie weet).
Boris
Afbeelding
(Johan)

Streetpilot 2820 op een Honda Deauville NT700VA
Avatar gebruiker
Jelzin
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 121
Geregistreerd: 31 aug 2007 13:15
Woonplaats: Marssum

Volgende

Keer terug naar Garmin MapSource

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast