Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

OnRoute 2010??

Een apart programma, ontwikkeld door Waypoint i.s.m. ANWB Promotor en autokampioen. OnRoute is een routeplanner die niet alleen snelle, maar vooral ook MOOIE routes kan maken voor auto en motor. Die kun je uitprinten, maar ook exporteren naar GPS.

OnRoute 2010??

Berichtdoor Hans Vaessen » 17 jun 2009 23:23

Op moment van schrijven is het juni 2009. Dit wordt een lang verhaal. Om op voorhand een beetje het gevoel te geven bij de inhoud alvast een plaatje:

Afbeelding

De betekenis van bovenstaande blijkt verderop.

In de afgelopen maanden is duidelijk geworden dat onze partner PTV, onze software-partner voor Promotor OnRoute, gaat stoppen met consumentenmarkt-producten. Er zal dan ook geen opvolger komen van OnRoute 2008/2009.

Althans: geen opvolger van het programma zoals het nu is. Niet écht een probleem, want zoveel verandert er niet aan de 'kleine wegen' die we nu juist met OnRoute proberen te ontdekken. OnRoute 2008/2009 kan nog jaren mee en zal ook gewoon in levering blijven.

Maar ondertussen is er ook een nieuwe ontwikkeling:
Onroute is een merknaam van Waypoint en staat voor 'kaartmateriaal voor vrijetijdsnavigatie'. We zijn daarbij, samen met ANWb Promotor, begonnen met de motor, maar sinds vorige zomer is er ook een onroute voor de fiets, sinds enkele maanden voor de wandelaar. Ofchoon het doel hetzelfde is (het vinden van de mooie wegen en paden) zijn ze anders qua opzet.
Vooral van de fietskaart hebben we veel geleerd. Daarbij hadden we namelijk als uitgangspunt dat het even eenvoudig moest zijn als autonavigatie, in de volksmond 'TomTommen'.

Gewoon: op het toestel een adres invoeren en er komt vanzelf een daadwerkelijk mooie route uit. Geen gedoe met de computer, niks exporteren, geen cursus nodig. Gewoon makkelijk en simpel. Met, als je dat tòch wilt, nog steeds de mogelijkheid ook achter de PC aan de slag te gaan.

Het succes van de OnRoute fietskaart zette ons aan het denken rond OnRoute auto/motor. Zou het niet goed zijn dat ook zo te doen? Dan mis je misschien de rondritplanner, de rapportcijfers voor de route, de importmogelijkheid van POI's uit Google Earth, de meerdaagse routeplannign etc etc. Maar je krijgt er ook veel voor terug... Enrzijds eenvoud. Anderzijds het simpele feit dat het gewoon in het toestel zèlf zit!

Gewoon: in het toestel zeggen waar je heen wil en je krijgt vanzelf een mooie route. Met meerdere tussenpunten plan je ook zo een rondrit, maar dan wordt het al weer ingewikkeld... Misschien veel belangrijker: ook al gaat ie herberekenen: hij pakt zowieso een mooie route! Hij kàn over de snelweg en N-weg, maar daar moet je 'm dan echt toe dwingen..

Enfin, we hebben daar veel met klanten over gesproken. 'Hoe zou je het vinden als....'. En meestal hoefden we de uitleg amper af te maken en was de reactie meteen "DOEN!!". (want dat is eigenlijk wat ik hebben wil)....

Enfin. De lat was gelegd.

Maar dan: in tegenstelling tot de fietser is Nederland dan niet genoeg. En een route van 100 km is niks. En dùs ging de lat op 'europa' en mag het berekenen van een langere routes, ook in het toestel, geen probleem zijn.

Europa:
Op zich niet zo'n probleem. Kaarten van europa kun je kopen.

Maar hoe bepaal je dan wat de mooie wegen zijn?? Bij de fietskaart deden we dat op basis van bestaande routes. En ook voor de Benelux hebben we een fijnmazig netwerk waarmee we letterlijk en figuurlijk een heel eind komen. Eifel en Sauerland gaan ook wel goed. Maar de route ernaar toe dan? En Ierland? En Wales? Wordt al lastiger..

Met Onroute 2008/2009 werd dat opgelost door algortimes op de kaart los te laten. Een techniek die in de loop van acht jaar tijd werd ontwikkeld. Echter: op een ouder platform en daardoor nu niet meer bruikbaar. Dat zouden we dus helemaal opnieuw moeten doen, maar allicht geen acht jaar de tijd daarvoor.
Gelukkig zijn computers in de tussentijd sneller geworden en hebben we bovendien een super cartografische partner gevonden in de vorm van Routeyou uit het Belgisch Gent.

En de uitkomst van dat partnership is dat het inderdaad lijkt te gaan lukken. En als dat inderdaad zo is wordt dit een DIJK van een product.

Op dit moment testen we de kwaliteit van de algortimes. We hebben die losgelaten op Nederland, verschillende malen bijgesteld en de computers opnieuw dagenlang aan het rekenen gezet. En met de uitkomst van dit moment durven we voor de dag te komen.
Let wel: de uiteindelijke kwaliteit zal nóg beter zijn. In de huidige fase hebben we alleen nog 'wiskundig' gewerkt en volstrekt géén gebruik gemaakt van bestaande routes.

Die wiskundige benadering is voral van belang voor delen van Europa waarvan ons route-dichtheid minder groot is. Doordat daar minder gps-rijders zijn. Of doordat dat gewoon minder gewilde/bekende toergebieden zijn (maar daarom wellicht niet minder fraai).

En daarmee kom ik aan de uitleg van het plaatje van hierboven. Om te voorkomen dat je teveel moet scrollen zal ik 'm hieronder nog een keer zetten:

Afbeelding
Wat je ziet zijn vier routes, grofweg een kruis over Nederland. Iedereen kent wel een deel van één van de routes.
De roze route is de route zoals mapsource die berekent met 'kortste afstand' en het schuifje helemaal naar links (een instelling die het toestel zelf niet kent). De groene route is wat de op algoritme gebaseerde testversie van de motorkaart ervan maakt.

Daar zie je natuurlijk geen donder van, dus wil je de verschillen goed bekijken, dan kun je de gdb downloaden op http://hans.gps.nl/forumimages/betademo1.gdb

Zoom dan eens in op een gebied dat je kent en kijk naar de verschillen tussen de groene en de roze versie. Let op: NIET herberekenen, geen tussenpunten toevoegen, want dan gaat ie 'stuk'. Alleen vergelijken. \

En nu niet zeggen: honderd meter verder ligt ook een mooi weggetje, waarom pakt ie die niet. Waar het om gaat is of dit een fraaie rit gaat zijn.

Ik pak er even een voorbeeld uit door iets in te zoomen:

Afbeelding

De groene lijnen die je ziet komen uit twee verschillende routes en zien er allebei spannend uit, zowel bij Drongelen als Bij Ammerzoden. De roze gaat ondertussen dwars door Den Bosch. Leuk voor een terrasje onderweg, minder leuk qua verkeer en verkeerslichten. Het bekende verschil tussen mapsource en de huidige Onroute. Maar in dit geval dus óók in het toestel zèlf..

Enfin, het geeft een indruk van waar we mee bezig zijn.

Sterker:
Ik zoek eigenlijk een vijftal/tiental mensen die deze kaart (Nederland!) komend weekend in het ècht willen testen.
Voorwaarden:
1. je gaat voor uiterlijk a.s. maandag minimaal 300 km toeren
2. je rijdt met een garmin
3. je bent goed 'los' met je toestel
4. je bent geen 'zeikneus' (sorry); opbouwend kritisch mag (jubelende reacties op het forum, kritiek alleen naar mij ;))
5. je belooft plechtig dat je de kaart die je krijgt op generlei wijze verder zult verspreiden.
6. je wordt niet boos als ik niet op elke mail reageer

Voel je je aangesproken:
Mail dan een berichtje o.v.v. je unit-ID naar hans (at) gps.nl; zet in de onderwerpregel 'OMK' (= werktitel OnRoute Motor Kaart).
(als je niet weet waar je je unit ID kunt vinden voldoe je niet aan pt 3';)

Ik beloof dat ik de aan alle voorwaarden voldoende kandidaten in volgorde van binnenkomst uiterlijk vrijdagavond deze tijd ;) installatieinstructies zal mailen... Heb je niets ontvangen, dan was er iets niet in orde of was je te laat...

Oh ja... nog even een FAQ:
wanneer komt ie?
weten we nog niet, ga uit van najaar, misschien tweede helft zomer al een NL/blx versie

wat gaat ie kosten?
Weten we nog niet, wordt iets duurder dan de huidige onroute (kaarten die in een toestel kunnen zijn, helaas, een stuk duurder)

krijg ik als korting als ik onroute 2008/2009 heb?
Je en nee: omdat Onroute nog steeds een prachtig programma blijft willen we niet vragen, als voorheen, de 'oude DVD' in te leveren. We proberen te gaan werken met een gereduceerde introductieprijs voor geregistreerde gebruikers van OnRoute 2008/2009.

wanneer is er meer bekend?
Zodra er meer bekend is ;)

We streven ernaar uiterlijk eind juli meer te kunnen melden...
Laatst bijgewerkt door Hans Vaessen op 1 dec 2009 15:23, in totaal 4 keer bewerkt.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor Hans Vaessen » 19 jun 2009 12:15

kniperdekniperdeknip

Soms is het wonderlijk hoe snel iets in het forum off-topic kan raken. Eigenlijk ging geen enkele reactie over het thema zelf, en zaten we binnen een paar uur op discussie over apple-ondersteuning.

Sta me toe even te knippen en samen te vatten:
- de testversie is alleen Nederland
- de kaart zal werken onder mapsource
- ik verwacht, maar kan niet op voorhand garanderen, dat er ook meteen een mac-kaart zal komen.
- de kaart is voor de garmin, niet voor de tomtom. vertalen naar itn kan, maar voegt weinig toe bestaande mogelijkheden.

En nu weer back on-topic (het gaat hier over routering!)

En in dat kader: de planning is wat verschoven: ik had het over uiterlijk a.s. maandag; we hebben een weekje meer ruimte: uiterlijk 28 juni feedback. Aanmelden kan tot de donderdag ervoor; het aantal is beperkt. Ik zal hier melden als we 'vol' zitten.

Gisteren met Eric een testritje gemaakt. Ofschoon beperkt (een kilometer of 70 totaal) kan ik verklappen dat de uitkomst beter was dan onze stoutste verwachtingen: ofschoon geen enkel tussenpunt en volledig op het toestel berekend. Het was gewoon een ècht perfecte route met 95% weggetjes zoals op de foto hieronder:

Afbeelding

en daar wordt je dan heel vrolijk van...

Afbeelding

Enfin, ook na afloop hadden we een smile van oor tot oor. Kàn een toevalstreffer zijn geweest, maar smaakt naar meer.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

Berichtdoor mcbyt » 19 jun 2009 21:33

Das gewoon een rechte weg Hans :twisted:
Ducati Multistrada / halfords routerol/ Zumo worstelaar / Nolan n-com bluetooth / Midland 445BT / Toer Commissie Prop Sjop Eifel Experience / Asus Eee PC 4G NL Groen / http://www.myspace.com/jamesisnotaperson
Avatar gebruiker
mcbyt
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 86
Geregistreerd: 5 jan 2007 19:28
Woonplaats: Hei- en Boeicop

Berichtdoor ECM » 19 jun 2009 22:00

Vandaag ook de eerste test route gemaakt.
Maarssen - via Alphen naar huis.
Eerste overall indruk was idd erg positief! Wel wat bugs gespot (gaan nog verzameld worden naar Hans toe) maar daar is het dan ook een beta voor!
Zondag ga ik met een aantal mensen een lange motorroute maken, waarbij we ons (hopelijk) volledig laten leiden door deze onroute versie.
http://garminzumo.wikispaces.com/

De REAGEER knop staat links onderaan mocht je die gemist hebben :wink:
Avatar gebruiker
ECM
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 4871
Geregistreerd: 30 jul 2006 12:54
Woonplaats: Op en langs de A12

Berichtdoor Hans Vaessen » 19 jun 2009 23:42

mcbyt schreef:Das gewoon een rechte weg Hans :twisted:


Ik begrijp dat jij het scherm niet gebruikt om te anticiperen op bochten ;)
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp
Avatar gebruiker
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 24524
Geregistreerd: 9 maart 2004 21:38
Woonplaats: Rectum (vlakbij Notter)

pc vast

Berichtdoor ReneD » 21 jun 2009 00:00

Helaas niet het benodigde kaartmateriaal op de computer kunnen laden, Bij het openen ging het volledig mis en liep onze hele PC vast. Heb hem nog niet opgestart kunnen krijgen. Dit word mischien wel een C:format. Het kaartmateriaal deed al eerder deze maand wat raar! delen wel en niet laden in de 2610 zodat je in Duitsland maar op delen van de route ineens alleen de hoofdwegen hebt en door weilanden aan het rijden bent. Ik ga morgen de PC opnieuw opstarten en kijken of ik ś middags nog even met de motor weg kan.
Groeten René
Garmin Oregon 400T
BMW Navigator III (Garmin 2820) op een BMW K1200RS-XL
Avatar gebruiker
ReneD
 
Berichten: 24
Geregistreerd: 21 dec 2008 15:33
Woonplaats: Hilversum

Berichtdoor magnaboy » 21 jun 2009 11:11

Als tussenevaluatie kan ik zeggen dat Waypoint goud in handen heeft. Zodra Waypoint aandelen gaat uitgegeven hoor ik het graag want dit wordt volgens mij een toppertje dat op geen enkele Garmin zou mogen ontbreken :!:

Gisteren ben ik met een maat naar Notter gereden. Normaal is dit een ritje van ruim 60km maar met de nieuwe OnRoute software was het 100km (en ruim 2 uur) puur genieten.

Zoals verwacht is de software nog niet helemaal perfect. De verbeterpunten liggen voornamelijk in de grafische weergave (plaats/straat namen e.d.) maar dat mag natuurlijk in een Beta versie. De software heeft een duidelijke voorkeur voor (smalle) stuurweggetjes. Zoals gisteren met Hans besproken kan de keuze voor deze smalle weggetjes in bergachtig gebied ervoor zorgen dat de wegkwaliteit erg slecht wordt. De tijd zal leren of dit een probleem wordt maar voorlopig stel ik me op voorhand beschikbaar om het in de Eiffel en/of het Sauerland uit te testen. :D

Geen idee of het te programmeren is, maar de mogelijkheid om voorkeur te geven voor bepaalde type wegen mij de best denkbare verbetering.

De voorlopige score ligt wat mij betreft nu al op een dikke 8 en het gaat misschien nog stijgen met het ritje dat ik dadelijk ga maken.

Positieve punten:
- Je kunt op ieder moment op je navigatietoestel een mooie route maken.
- Je kunt zonder tussenkomst van aparte OnRoute-software direct in Mapsource een mooie routesuggestie laten zetten.
- Voor de Zumogebruikers blijft het mogelijk om de op het apparaat gemaakte routes te delen.
Zumo 550 + 2x Camos BHS-600 + Jabra A120s + Midland445BT.
magnaboy
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 97
Geregistreerd: 1 aug 2007 22:20

Berichtdoor RonalT » 21 jun 2009 19:53

Vrijdagavond en vandaag 2 ritten gemaakt, mbv de Onroute Motor Kaart en ook ik ben positief.

Met deze kaart kan je in Mapsource, maar ook in je navigatiesysteem een geweldige motorroute maken. Zoals je van een motorroute verwacht loopt hij via mooie wegen. Niet de snelste of de kortste route, maar de langste :D Smal en bochtig. Een route van 116 km is ineens 189 km lang. Maar dan ook hele fijne wegen om te rijden, geen autowegen of doorgaande wegen, maar sturen....

De kaart staat samen met City Navigator in het 'kaartinfo' mapje en je kan dus eenvoudig de keuze maken voor een snelle of korte route met CN of een mooie route met de OMK. (wordt vervolgt)
Groeten, RonalT

Mijn epitaaf wordt volgens mijn vrouw: zo en nu is iedereen de weg kwijt!

SP2610, Z340, Z550, Z590, CityNavigator, OpenStreetMap, OnRoute Motorkaart Midden-Europa
En een VivoFit HR / Vivoactive 3 om te koppelen met een EDGE 25
Avatar gebruiker
RonalT
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 3096
Geregistreerd: 20 sep 2006 18:14
Woonplaats: Dinteloord

Berichtdoor Folkishpeter » 21 jun 2009 22:13

Hmmm, jullie beginnen mij goed lekker te maken.
De Tukker

montana 650+lu , NuviCam + LU
Avatar gebruiker
Folkishpeter
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 515
Geregistreerd: 10 maart 2004 11:27
Woonplaats: Enschede

Berichtdoor ECM » 21 jun 2009 22:23

En terecht!

Mijn verslag volgt nog. Maar deze beta is al 8+ :lol:
http://garminzumo.wikispaces.com/

De REAGEER knop staat links onderaan mocht je die gemist hebben :wink:
Avatar gebruiker
ECM
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 4871
Geregistreerd: 30 jul 2006 12:54
Woonplaats: Op en langs de A12

Berichtdoor Ton » 22 jun 2009 20:33

Ik heb inmiddels ook een 2 tal routes gereden met de Motorkaart maar ben nog niet echt enthousiast. (6-)
Een route gemaakt in de Zumo en een in Mapsource.

De routes die ik gereden heb gaan wat mij betreft over té kleine weggetjes hier in Limburg en Brabant.
Het zijn wel landschappelijk mooie routes maar imho meer geschikt om met de fiets te rijden.
Als de Eifel en Ardennen wegen zijn toegevoegd zal het waarschijnlijk leuker worden.

Groeten
Ton
Laatst bijgewerkt door Ton op 10 jul 2009 08:31, in totaal 1 keer bewerkt.
Navigator IV op BMW K1600GT + Zumo 550 op Laverda RGS Executive en GPSmap 62s om te wandelen en op de fiets.
Avatar gebruiker
Ton
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 223
Geregistreerd: 1 mei 2004 20:00

Berichtdoor ECM » 22 jun 2009 20:40

:shock:

Kleine weggetjes over landelijke paden en dan klagen??

Kun je dan wel motorrijden dan... :roll:

In de Eifel / Ardennen / Zwarte woud etc heb je geen kaart nodig. Daar is iedere weg fraai. De kunst is juist om die hier in NL (en overige landen) te vinden daar waar ze niet zo voor de hand liggen.

** Tussenverslag van vanmiddag: Woon werk. Al tig keer gedaan, ook wel niet op de A12. Maar toch wist dit programma mij vanmiddag te verrassen door een paar nieuwe wegen te presenteren!!
http://garminzumo.wikispaces.com/

De REAGEER knop staat links onderaan mocht je die gemist hebben :wink:
Avatar gebruiker
ECM
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 4871
Geregistreerd: 30 jul 2006 12:54
Woonplaats: Op en langs de A12

Berichtdoor Toontje » 22 jun 2009 20:41

Hans Vaessen schreef:Ik begrijp dat jij het scherm niet gebruikt om te anticiperen op bochten ;)

Dus daarom liggen er in iedere bocht een paar motoren zonder GPS tussen de bomen . . . :shock:

Kom op nou, Hans! Als jij de GPS gebruikt om op bochten te anticiperen, heb je toch een paar lesjes motorrijden nodig. De lol zou er voor mij een heel eind af zijn, als ik bij iedere bocht zou weten, hoe die loopt.
Den groenten . . . Toontje ©¿©

Zumo 595 met Schuberth S2 Sport + SRC op Triumph Tiger 800 XRx.
Avatar gebruiker
Toontje
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1747
Geregistreerd: 16 apr 2004 20:52
Woonplaats: Malden

Berichtdoor Toontje » 22 jun 2009 20:45

Ton schreef:De routes die ik gereden heb gaan wat mij betreft over té kleine wegetjes hier in Limburg en Brabant.
Het zijn wel landschappelijk mooie routes maar imho meer geschikt om met de fiets te rijden.

ECM schreef::shock:

Kleine weggetjes over landelijke paden en dan klagen??

Kun je dan wel motorrijden dan... :roll:

BMW K1200GT '07 :lol:
Den groenten . . . Toontje ©¿©

Zumo 595 met Schuberth S2 Sport + SRC op Triumph Tiger 800 XRx.
Avatar gebruiker
Toontje
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1747
Geregistreerd: 16 apr 2004 20:52
Woonplaats: Malden

Berichtdoor Ton » 22 jun 2009 20:57

ECM schreef:Kun je dan wel motorrijden dan...


Aangezien ik in Limburg woon ben ik met een kleine 100 km in de Eifel of Ardennen waar we dus meestal ook naar toe gaan.

Misschien ben ik daarom wel verwent voorwat betreft mooie stuurwegen.

Ik geef mijn mening over de Motorkaart, hier werd toch naar gevraagd door Hans.

En dat heeft niets met wel of niet kunnen motorrijden te maken ECM.


Toontje schreef:BMW K1200GT '07

Mooie, comfortabele en snelle motor, Toontje

Groeten
Ton
Laatst bijgewerkt door Ton op 23 jun 2009 18:42, in totaal 2 keer bewerkt.
Navigator IV op BMW K1600GT + Zumo 550 op Laverda RGS Executive en GPSmap 62s om te wandelen en op de fiets.
Avatar gebruiker
Ton
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 223
Geregistreerd: 1 mei 2004 20:00

Volgende

Keer terug naar OnRoute Auto/Motor

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten