Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

Track volgen.

Re: Track volgen.

Berichtdoor Toontje » 13 dec 2018 10:41

Dat overeenkomen van de routes in de verschillende toestellen is waarschijnlijk de verdienste van de eigenaars, die de routes op de PC hebben gecheckt en zo nodig aangepast.
Den groenten . . . Toontje ©¿©

Zumo 595 met Schuberth S2 Sport + SRC op Triumph Tiger 800 XRx.
Avatar gebruiker
Toontje
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 1750
Geregistreerd: 16 apr 2004 20:52
Woonplaats: Malden

Re: Track volgen.

Berichtdoor RonalT » 13 dec 2018 10:47

En een paar jaar geleden .GDB voor Garmins? Dat is toch al van een jaar of 6 geleden. Wij gebruiken al heel lang Basecamp en die werkt standaard met GPX-bestanden.

Meestal gaat het ook wel goed als je met allerlei verschillende toestellen rijdt en de mensen weten enigszins hoe die toestellen werken. Maar er zijn altijd gevalletjes waardoor het mis kan gaan. Een weg waar je niet in mag (verbodsbord), een weg die volgens een van de systemen onverhard is en volgens de andere wel verhard, een veerboot (en mensen hebben veerboot vermijden aanstaan) en dat soort uitzonderingsgevallen.....

Je rijd wel allemaal achter de eerste aan, maar zoals Dingeman in het bovenstaande bericht schreef geeft het wel een hoop "nutteloze" gespreksstof na de rit.... (waardeloze organisatie, waarom reed jij verkeerd tegen de voorrijder, enz).


En waar het over begon, met behulp van tracks kunnen de meeste toestellen zich goed aan de routes houden.... ik weet niet of je dat wel eens hebt geprobeerd, Dirk?
Groeten, RonalT

Mijn epitaaf wordt volgens mijn vrouw: zo en nu is iedereen de weg kwijt!

SP2610, Z340, Z550, Z590, CityNavigator, OpenStreetMap, OnRoute Motorkaart Midden-Europa
En een VivoFit HR / Vivoactive 3 om te koppelen met een EDGE 25
Avatar gebruiker
RonalT
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 3200
Geregistreerd: 20 sep 2006 18:14
Woonplaats: Dinteloord

Re: Track volgen.

Berichtdoor Dirk motard » 13 dec 2018 11:06

Eens lezen wat de mensen schrijven heb je dat wel eens geprobeerd , RonalT ?

En ja , dat stond in de reglementen van de groepsreis dat de TT’ers alleen die gpx’en mochten gebruiken , verboden voor garmin, ja echt. Verder schrijf je gewoon nog eens wat ik ook schreef ;-)
Dirk motard
 
Berichten: 98
Geregistreerd: 21 apr 2017 09:43

Re: Track volgen.

Berichtdoor FM » 13 dec 2018 20:20

Ik weet dat het maar een zijsprong van dit draadje is, maar ik wil toch even reageren op het allemaal volgen van de voorrijder. Dat is een mooi principe. Op voorwaarde dat die voorrijder toch een klein beetje benul heeft van hoe hij met die gps moet omgaan.

Onze voorrijder vorig jaar in de Dolomieten had zijn gps staan op automatisch herberekenen, terwijl hij een track in zijn Zumo geladen had... Wij hebben hem 3 keer doen stoppen en terugdraaien; de 4e keer wilde hij niet terug.


Hij was rond de middag in het hotel, wij hebben lekker de Pordoi, Campolonga, Gardena en Sella gereden :P
Zumo 590, BMW R1200RT, SRC op Schubert C3 Pro
Avatar gebruiker
FM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4502
Geregistreerd: 30 mei 2005 19:49
Woonplaats: Holsbeek

Re: Track volgen.

Berichtdoor polmcfree » 13 dec 2018 23:47

Met GDB,kan geen enkel Garmin toestel iets doen,dat is alleen voor Mapsource en Basecamp,GDB is machine taal,alle Garmin toestellen gebruiken al jaren,GPX,een GPX file kan zoweel een Track als een route of een waypoint zijn
Pol met Pan European+BMW 1150GS en een Zumo550+Zumo 390+Tripy 1+tripy 2
ps. schijffouten mag je houden ik ben blij dat ik ze kwijt ben
polmcfree
 
Berichten: 469
Geregistreerd: 4 apr 2007 21:16
Woonplaats: Opglabbeek (B)

Re: Track volgen.

Berichtdoor Dingeman » 14 dec 2018 09:51

Dirk motard schreef:Paar jaar geleden met motortours (een groepsreis) naar de Dolomieten geweest en daar waren alle merken gps’en aanwezig. De organisatie leverde (op voorhand) degelijke routes in .GDB voor de garminners en tracks in .gpx voor oa. de Tomtom’ers. Ikzelf reed (met m’n TT410) in een groepje met 3 generaties garmins. En toch liepen die routes gelijk. Ik heb dus echt helemaal die slechte ervaring niet met verschil in routes , ook niet op andere momenten met zelf gemaakte routes (want ik veronderstel dat een reisorganisatie z’n routes op voorhand wel nakijkt op degelijkheid)

Echter in kaartmateriaal van verschillende merken , en ook van hetzelfde merk en verschillende jaren enz , zullen ALTIJD verschillen mogelijk zijn. Het zal dus wel zijn dat je , ook al doe je alles goed , er af en toe iets anders uit komt. Is het meer dan af en toe dan is er iemand die iets verkeerd aanpakt :shock: En dan nog zie ik het probleem niet , je rijdt in groep iedereen volgt de eerste , toch. Desnoods kan je wat uitzoomen en als het echt de verkeerde kant opgaat , even stoppen en nakijken.


Mooi hoor, dit is wel HET ideale beeld dat er bestaat als je met twee of meer (kleine/grote groep) gezamenlijk een tour rijdt waarvan de route/track door één ander is gemaakt en gedeeld onder de deelnemers. Je mag er gevoegelijk vanuit gaan dat er een verscheidenheid van navigatietoestellen en kaartmateriaal gebruikt wordt en wat minstens (zo niet het meest) belangrijk is hoe is het kennisniveau van de gebruikers in deze.

Ik mag wel voor mij zelf stellen, ik heb dat ideale beeld (dat Dirk motard) hierboven beschrijft nog nimmer meegemaakt. Nagenoeg altijd zijn er (teveel) verschillen in de routes bij de onderlinge deelnemers. Dat hoeft op zich niet zo een probleem te zijn mits je maar een voorrijder hebt die van zaken weet, maar dat is of weet je niet altijd. Zeker als het een groepsreis betreft van een motorreisorganisatie met bijna allemaal voor jou vreemde deelnemers.

Op dit forum zijn al meerdere van dit soort onderwerpen geweest waarbij de verschillen in routes (door gebruik van verschillende navigatietoestellen en kaartmateriaal) uitgebreidt ter sprake zijn gekomen. Ook toen is er niet echt DE oplossing beschreven hoe dit (verschillen in routes) kon worden voorkomen.

Dat zal dan ook wel hier in dit draadje niet anders zijn.
Dingeman
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 474
Geregistreerd: 25 nov 2005 16:14

Re: Track volgen.

Berichtdoor Dirk motard » 14 dec 2018 10:12

Ja dat zal wel zijn. Maar het is toch niet , omdat er sommige mensen met een bepaald type moto niet goed kunnen rijden dat daarom die moto slecht is? Dat een bepaalde voorkennis nodig is bv dat je bij garmin met een route , hetzelfde kaartmateriaal moet gebruiken op pc en gps of dat je geen route in een laatste generatie TT steekt maar een wel een track enz

Ikzelf werk heel onregelmatig , ik heb dus tijd als niemand tijd heeft en op feestdagen enz heb ik meestal geen tijd. Ik rij dan ook niet zo dikwijls in groep.Wat ik wel al in groep gedaan heb is reizen en een groepsreis.En daar ging het gewoon heel goed ,Ik kan er niks anders van maken. De routes waren in verschillende formaten en er zat een handleiding bij over hoe je die routes op je toestel kon krijgen. Op de reis zelf had de begeleider een laptop bij , en als het niet (goed) gelukt was , het overzetten dan kon het ter plekke nog. Ik had een goeie organisatie zeker :wink:
Dirk motard
 
Berichten: 98
Geregistreerd: 21 apr 2017 09:43

Re: Track volgen.

Berichtdoor Dirk motard » 14 dec 2018 10:16

FM schreef:.....Onze voorrijder vorig jaar in de Dolomieten had zijn gps staan op automatisch herberekenen, terwijl hij een track in zijn Zumo geladen had... Wij hebben hem 3 keer doen stoppen en terugdraaien; de 4e keer wilde hij niet terug.

Hij was rond de middag in het hotel, wij hebben lekker de Pordoi, Campolonga, Gardena en Sella gereden :P


Het is bijna nieuwjaar geef hem een TT cadeau , hij gaat er veel plezier aan hebben :mrgreen: :D :D
Dirk motard
 
Berichten: 98
Geregistreerd: 21 apr 2017 09:43

Re: Track volgen.

Berichtdoor polmcfree » 14 dec 2018 10:24

Of de DVD van MrGPS,
Pol met Pan European+BMW 1150GS en een Zumo550+Zumo 390+Tripy 1+tripy 2
ps. schijffouten mag je houden ik ben blij dat ik ze kwijt ben
polmcfree
 
Berichten: 469
Geregistreerd: 4 apr 2007 21:16
Woonplaats: Opglabbeek (B)

Re: Track volgen.

Berichtdoor Dirk motard » 14 dec 2018 10:29

RonalT schreef:En een paar jaar geleden .GDB voor Garmins? Dat is toch al van een jaar of 6 geleden.Wij gebruiken al heel lang Basecamp en die werkt standaard met GPX-bestanden........


Ik heb 3 jaar geleden mijn laatste garmin buiten gemeten , dus ik volg het ook allemaal niet. Besecamp en mapsource heb ik nog wel maar gebruik ik niet meer. Maar de laatste motorrit die op 30/11/2018 op gpstracks.nl gezet is .... Luxemburg :D :D die wou ik wel eens checken. Dus even gedownload en staat die daar toch wel .gbd tussen zeker. Dus tenzij we al in 2024 zijn ??? :? :? :? :?
Dirk motard
 
Berichten: 98
Geregistreerd: 21 apr 2017 09:43

Re: Track volgen.

Berichtdoor JaVaWa » 14 dec 2018 11:14

Er zijn nog steeds mensen die denken dat GDB het beste formaat is voor Garmin (had je eerder ook al geconstateerd), terwijl dat allang achterhaald is.
Niet alleen omdat een toestel het bestand sowieso niet kan lezen (en dus extra handelingen vereist), maar ook omdat je ten opzichte van GPX-bestanden belangrijke (en bij moderne Garmins zelfs essentiële) informatie weggooit.
Slechts in zeer specifieke gevallen kan een GDB voordelen hebben, maar de uitwisseling van (motor)routes op bijvoorbeeld gpstracks.nl hoort daar zeker niet bij.
Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's

eTrex Legend HCx, Fenix (1), Forerunner 220, GPS 45, GPS 60, Montana 600, nüvi 250, Oregon 550t, Oregon 700, StreetPilot III, Vivoactive 3, zūmo 500
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 14516
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: Track volgen.

Berichtdoor FM » 14 dec 2018 13:21

Dirk motard schreef:
FM schreef:.....Onze voorrijder vorig jaar in de Dolomieten had zijn gps staan op automatisch herberekenen, terwijl hij een track in zijn Zumo geladen had... Wij hebben hem 3 keer doen stoppen en terugdraaien; de 4e keer wilde hij niet terug.

Hij was rond de middag in het hotel, wij hebben lekker de Pordoi, Campolonga, Gardena en Sella gereden :P


Het is bijna nieuwjaar geef hem een TT cadeau , hij gaat er veel plezier aan hebben :mrgreen: :D :D

Deze specifieke motorrijder zou inderdaad beter een TT kopen (cadeau geven :?: :shock: :D )

Voor wie er tijd wil in steken in het leren gebruiken van zijn toestel en heel veel belang hecht aan ongewijzigde routes, of wie ook wel eens off road wil, die zal beter af zijn met een Garmin.
Zumo 590, BMW R1200RT, SRC op Schubert C3 Pro
Avatar gebruiker
FM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4502
Geregistreerd: 30 mei 2005 19:49
Woonplaats: Holsbeek

Re: Track volgen.

Berichtdoor Dingeman » 14 dec 2018 18:20

Ik wil graag een voorbeeldsituatie schetsen met daarbij de vraag, hoe gaan jullie hiermee om en bestaat er een oplossing om dit te voorkomen.

Ik heb een Zumo 590 in gebruik, mijn motormaatje heeft een TomTom 550 in gebruik. Afgelopen najaar samen (ieder met partner) een aantal mooie motorroutes gereden in de Vogelsberg in Hessen (Dtslnd). Van het motorhotel, waar we zouden verblijven, een aantal mooie motorroutes toegezonden gekregen waarvan we uit mochten gaan dat deze om van te genieten waren. Uitgezet en gemaakt door een lokale motorguide. Van tevoren met MRA de routes zodanig op elkaar afgestemd zodat het er op leek dat de routes precies gelijk waren voor de Zumo en de TomTom.

Daar waar we de route konden volgen zoals deze op ons scherm werd vertoond ging het bijna nagenoeg steeds goed, wat kleine verschillen maar deze waren niet onoverkomelijk en te overzien.

Maar nu mijn voorbeeldsituatie.

Als mijn motormaatje (TomTom) voorreed en we kwamen een wegomleiding tegen (om wat voor een reden dan ook) en hij volgde de betreffende omleiding (in de verwachting dat we weer terug op de originele route zouden komen) dan veranderde de TomTom het resterende deel van de route zodanig dat deze niet meer overeenkwam met de de originele route. Hetzelfde gebeurde als hij op eigen initiatief van de originele route afweek omreden dat er een toeristische aanwijzing was naar een bv mooi uitzichtpunt, een horecagelegenheid of een attractie etc.

Wie weet/kent de oplossing of kan ons een andere werkwijze aandragen dat er voor zorgt dat dit niet (meer) mogelijk is.
Dingeman
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 474
Geregistreerd: 25 nov 2005 16:14

Re: Track volgen.

Berichtdoor polmcfree » 14 dec 2018 18:53

Het beste is dat je de route overtekend in Basecamp,in het kaartmateriaal van de zumo 590,
dan maak je van deze route een track,deze track zend je naar je Garmin,en gebruik je ook in de tomtom
,dan zal er weinig mis kunnen gaan.Bij de Garmin zet je herberekenen uit,
als je dan onverwacht een omleiding tegen komt moet de Garmin maar even voor rijden,dit gebeurd dan wel op zicht,tomtom zal in het begin terug willen naar de omleiding,maar dat komt wel goed, gebruik geen itn routes in de nieuwe tomtom want dan kan die bij een omleiding de route inderdaad veranderen,of je moet genoeg viapunten zetten dat de route bijna niet gewijzigd kan worden.
Heb veel negatieve ervaringen met MRA en Garmin,is niet de ideale tool om met Garmin toestellen te gebruiken.er zit wel een Here kaart in ,maar die basecamp gebruikt is toch anders.
Pol met Pan European+BMW 1150GS en een Zumo550+Zumo 390+Tripy 1+tripy 2
ps. schijffouten mag je houden ik ben blij dat ik ze kwijt ben
polmcfree
 
Berichten: 469
Geregistreerd: 4 apr 2007 21:16
Woonplaats: Opglabbeek (B)

Re: Track volgen.

Berichtdoor Hans Schipper » 14 dec 2018 19:36

Je wordt inderdaad tureluurs van aldi terugroepacties van Tom bij wegomleidingen, Dingeman. Eindeloos stuurt Tom je terug naar het punt van de wegafsluiting. Is dit de oplossing voor de terugroepacties bij wegafsluitingen?
https://forum.gps.nl/viewtopic.php?f=14 ... 9&start=15
Hans Schipper
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 412
Geregistreerd: 29 apr 2004 09:07
Woonplaats: heerhugowaard

VorigeVolgende

Keer terug naar TomTom Rider 550

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast