1 toestel voor GPS, GALILEO en GLONASS?

Het advies-deel van het forum is bedoeld voor iedereen die aanschaf van een GPS overweegt maar nog niet weet welk toestel het meest geschikt is.
Dit deel is dus NIET voor gebruiksvragen; zie daarvoor de HELPDESK hierboven.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Scheurneus
Berichten: 9194
Lid geworden op: 2 jun 2006 16:58
Locatie: Leusden, bij u thuis (Privé les) of op afstand (GPS Helpdesk)
Contacteer:

1 toestel voor GPS, GALILEO en GLONASS?

Bericht door Scheurneus »

Reden voor de vraag is dit:
iemand op Wikipedia schreef:Galileo zal autonoom kunnen functioneren en eveneens interoperabel zijn en kunnen samenwerken met zowel GPS als GLONASS om toegang tot en continuïteit van een gezamenlijk "Global Navigation Satellite System" (GNSS) te waarborgen.
Met andere woorden:
  1. Kan ik met de huidige toestellen gebruik maken van de 2 nieuwe navigatie satelliet systemen?
  2. Dien ik een nieuw toestel te kopen om gebruik te kunnen maken van de 2 nieuwe navigatie satelliet systemen?
Ik denk zelf nummer 2, want die interoperabel is leuk, maar 3 systemen houd ook in dat het toestel 3 almanakken dient te verzamelen en gebruiken, en dat gebeurd volgens mij niet.

Of houd het interoperabel werken in dat alles met 1 almanak werkt en dat Garmin met >1 software update de ondersteuning kan geven voor de overige systemen in de huidige Garmin toestellen?

bron quote

Ook bij GLONASS kom ik een samenwerkingsbrief met GPS tegen waar eigenlijk hetzelfde in staat.
Marco :)

Meridian Platinum, GPS[map]60, 62st, Dakota20, Edge 605, 800, 3de Zumo660, Rider3, Montana 650, I-gotU GT-120

Zie ook mijn eigen kennisforum.

Gebruikersavatar
++ Lex ++
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 16618
Lid geworden op: 2 mei 2004 11:56
Locatie: Mellieha, Malta

Bericht door ++ Lex ++ »

Ga er maar van uit dat je een nieuw toestel moet kopen. GPS zendt maar op één frequentie uit, althans onze ontvangers kunnen van de 2 er maar 1 gebruiken. Galileo gebruikt andere frequenties, en GLONASS gebruikt zelfs voor elke satelliet een andere frequentie.
De huidige ontvangers hebben dus maar een radio-ontvanger, voor de andere systemen zul je er meer nodig hebben, in ieder geval als je ze gelijktijdig wilt ontvangen.

Ook de pseudo-willekeurige reeksen zullen anders opgebouwd zijn. GPS-reeksen zijn alle even lang, Galileo zal verschillende lengten kennen voor verschillende doeleinden.

Een ander probleem lijkt me nog te zitten in de klokfout. GPS heeft zijn eigen tijd, en de klokfouten worden opgegeven t.o.v. die tijd. Galileo wil zelfstandig zijn, en zal dus zijn eigen tijd hebben. Wil je GPS en Galileo samen kunnen gebruiken dan moet je ook nog het verschil tussen die twee tijden kennen, en de ontvanger moet er op ingericht zijn om bij elke klokfout van de satelliet ook nog het tijdsverschil tussen de systemen op te tellen. Dat laatste hoeft nu niet, en daarom zullen de huidige ontvangers het wel niet kunnen.

Sommige verschillen zullen wellicht met software-updates opgelost kunnen worden, maar vast niet alle. Daar komt nog bij dat de huidige ontvangers ontwikkeld werden zonder dat ze met Galileo getest konden worden.

De almanak dient alleen om aan te geven welke satellieten zichtbaar zijn; dat kan er dus gerust een zijn. De belangrijkere efemeriden zendt elke satelliet zelf uit. Dat is waar de navigatie altijd op moet wachten terwijl er al wel ontvangst is.

Tenslotte is er, en dat is denk ik op zichzelf al doorslaggevend, het commerciële belang. De fabrikanten zullen je graag een nieuw toestel verkopen. Ze hebben er dus geen belang bij om de huidige toestellen geschikt te maken, zodat je geen nieuw toestel hoeft te kopen. En ze hebben nooit beloofd dat ze met Galileo zouden werken; daarom kunnen de oude toestellen ook niet van slechte werking beticht worden.
GPS 45, GPS III, GPS V, SP 2610, 60CSx, Nüvi 765, 62st

Gebruikersavatar
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 24525
Lid geworden op: 9 mar 2004 21:38
Locatie: Rectum (vlakbij Notter)
Contacteer:

Bericht door Hans Vaessen »

uit 2007:
The European Union and the United States agreed on Thursday to make the US GPS satellite navigation system and its EU rival Galileo compatible, they said in a joint statement. EU and US experts agreed on plans for a signal, dubbed multiplexed binary offset carrier or MBOC, to be used by both the popular US Global Positioning System and the EU's Galileo system, which is still in development.
In the future, users will be able to receive signals from both systems, which would allow for more precise services and wider geographical coverage.
Ik vermoed dat galileo tevens gps-alike signalen zal uitzenden waardoor we daarmee dus feitelijk meer gps satellieten hebben. Maar dat je voor specifieke galileo-kwaliteiten (indoor, bi-directional) een specifieke ontvanger nodig zult hebben.

Hetzelfde geldt voor glonass:
The GLONASS-K satellites will broadcast additional CDMA signals, two of them GPS/Galileo compatible navigational signals.
vanwege de positie van de banen zullen we daar echter wellicht minder voordeel van hebben.

Ik vermoed dat beiden gaandeweg aan één almanac toegevoegd zullen worden.

Overigens vraag ik me af in hoeverre we het ècht gaan merken. De ontvangst bij de meeste systemen is inmiddels zodanig goed dat het amper merkbare beperkingen meer oplevert (voor ons type gebruik). Beetje 80/20 regel. En die 80 is met de intro van sirfstar-III en opvolgers ruim bereikt.
Paar extra geostationairen (WAAS/Egnos) zouden imho (voor ons) van grotere invloed zijn.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp

Gebruikersavatar
Jacob_Bax
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 6906
Lid geworden op: 7 mei 2006 15:48
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Jacob_Bax »

Hans Vaessen schreef:Paar extra geostationairen (WAAS/Egnos) zouden imho (voor ons) van grotere invloed zijn.
Moeten ze wel heel wat hoger hangen dan de egnos satellieten die er nu zijn, lijkt mij, op de a59 blokkeerd een vrachtwagen het signaal al.
Garmin GPS12, GPSmap 60CSx, eMap, GPSmap 78s, 2xStreetpilot III colormap Streetpilot 2610, Virb, Virb Ultra 30,
OSM
Het licht aan het eind van de tunnel kan ook de trein zijn.

Gebruikersavatar
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 24525
Lid geworden op: 9 mar 2004 21:38
Locatie: Rectum (vlakbij Notter)
Contacteer:

Bericht door Hans Vaessen »

Dat bedoel ik: vanuit de lage landen bezien moet je behoorlijk op je tenen om de egnos-jongens te zien. Als er daar mee van zouden komen zou dat belangrijk helpen.

Van een dergelijke beperking zullen we, ofschoon in minder mate omdat ze in baan gaan, ook bij glonass te maken hebben.

Maar om er nog even op door te gaan:

Wat ik zelf echt nog niet in beeld heb is welke toevoegde waarde Galileo nu werkelijk gaat hebben.

Tuurlijk: de basis is duidelijk: we willen in europa niet teveel afhankelijk zijn van de US. Als ze in crisis de SA weer aanzetten hebben we zowel in de auto als militair een daverend probleem.
Maar er is ook sprake van een sterker signaal (waardoor indoor navigatie mogelijk wordt) en bovendien tweerichtingverkeer.

Over dat eerste: dat zal met name relevant zijn op plekken waar daadwerkelijk gebouwen staan. En op vrijwel alle plekken waar dat zo is kun je op basis van wift-hotspot 'triangulation' al lang indoor positie bepalen. En bovendien, door ontbreken atmospherische storingen, véél nauwkeuriger. Komt me, afgezien van militaire toepassingen (als de stroom overal uit is gevallen en zo) voor als een inmiddels achterhaalde techniek.

Tweerichtingverkeer: vast wel! Gaan we ineens weer berichtjes versturen die er tientallen seconden over doen de ontvanger te bereiken. Doe je ècht alleen als er geen alternatief meer is. Dus ook hier: bottom line militair...

Ik heb ruim bovengemiddeld lang bij de landmacht rondgelopen en kan het grote belang daarvan best een beetje inschatten. Maar het verbaast me toch echt wel dat bij de politieke besluitvorming Galileo toch meer een 'utilitair' imago heeft; terwijl het, ook qua investering, in de categorie joint strike fighter hoort. (5,7 versus 6,8 miljard of zo... ;))
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp

Gebruikersavatar
Scheurneus
Berichten: 9194
Lid geworden op: 2 jun 2006 16:58
Locatie: Leusden, bij u thuis (Privé les) of op afstand (GPS Helpdesk)
Contacteer:

Bericht door Scheurneus »

Hans Vaessen schreef:Overigens vraag ik me af in hoeverre we het ècht gaan merken. De ontvangst bij de meeste systemen is inmiddels zodanig goed dat het amper merkbare beperkingen meer oplevert (voor ons type gebruik). Beetje 80/20 regel. En die 80 is met de intro van sirfstar-III en opvolgers ruim bereikt.
IK denk dat bij goed weer/omgevings condities we er een beetje op vooruit gaan, maar bij slechte condities juist veel op vooruit gaan.

Alleen al het simpele feit dat er niet 24 actieve satellieten zijn, maar iets van 78 satellieten. De hemel hangt dus vol van die satelliet-dingen. En 150 kanaals GPS ontvangers bestaan al.

Dit houd ook in dat de gps-chip op basis van 3 verschillende gps systemen de positie kan bepalen, en zo tot een betere middeling kan komen en daardoor nauwkeurigheid.

Daardoor worden de tracks ook veel nauwkeuriger opgenomen en kun je bij vergelijken op de computer zien dat je vorige week exact hetzelfde paadje hebt gelopen/gefietst, zonder die standaard afwijking van 3-10 meter die nu altijd word getoond.

Los van het feit dat EU en USSR onafhankelijk zijn van het USA systeem, winnen we als consument er zelfs meer mee, want wij kunnen alle 3 systemen gecombineerd gebruiken.


Zelf ben ik op mijn werk in het bezit van een GPS/GALILEO ontvanger en als je die qua snelheid vergelijkt met een sirf-III dan is deze laatste al bejaard, ondanks dat er nu alleen van GPS gebruik gemaakt word.
Maar als ik een rondje over een terrein loopt en ik doe dat een uurtje later weer, dan zit daar toch 2-10 meter afwijking in de opgenomen track en dat zou prettig zijn om dat "kwijt" te raken.
(geld voor dgps is er niet en zo erg is het nou ook weer niet)

De huidige GPS is namelijk niet nauwkeurig, er word niet voor niets lock to road toegepast in de autotoestellen, want anders rijden we te vaak in de sloot of in de berm!

Geocaching word dan ook opeens akelig nauwkeurig.
Marco :)

Meridian Platinum, GPS[map]60, 62st, Dakota20, Edge 605, 800, 3de Zumo660, Rider3, Montana 650, I-gotU GT-120

Zie ook mijn eigen kennisforum.

Gebruikersavatar
Hans Vaessen
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 24525
Lid geworden op: 9 mar 2004 21:38
Locatie: Rectum (vlakbij Notter)
Contacteer:

Bericht door Hans Vaessen »

Op http://www.kowoma.de/en/gps/errors.htm staat een goed leesbaar verhaal over welke aspecten van invloed zijn op nauwkeurigheid. En dan zie je dat met name de ionosfeer voor een fors percentage roet in het eten kan gooien.

Zeker: meer satellieten betekent meer ontvangstmogelijkheden. Maar een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Als de ionosfeer de zwakste schakel is zal uitbreiden van het aantal satellieten relatief weinig effect hebben. Er zit althans een flafond in.

Maar ook hier: Egnos zou daar wèl een correctie in kunnen leveren.

Overigens sluit ik helemaal niet uit dat Galileo óók met geostationaire satellieten zal werken. Sterker: dat lijkt me zelfs erg waarschijnlijk. En, als ook die gps-compatibel zijn, gaan we dat zeker merken.
Groeten uit Rectum,
Hans

Vier uur MrGPS videocursus Garmin Basecamp

Gebruikersavatar
++ Lex ++
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
Berichten: 16618
Lid geworden op: 2 mei 2004 11:56
Locatie: Mellieha, Malta

Bericht door ++ Lex ++ »

Het grote voordeel van veel satellieten lijkt me niet zo zeer een verhoogde nauwkeurigheid in redelijk open terrein, maar de grotere kans dat je voldoende satellieten kunt zien. Als een groot deel van de hemel afgedekt is, zoals in een stadsstraat, kun je nu maar enkele satellieten zien. Met veel satellieten is de kans veel groter dat je niet alleen in de lengterichting van de straat voldoende spreiding hebt, maar ook in de breedterichting.

De geringe spreiding in de breedterichting van de straat veroorzaakt een grote onzekerheid in die richting, zodat het onduidelijk is in welke straat je bent. En dat is eigenlijk nog belangrijker dan waar je in de lengterichting van de straat bent.
GPS 45, GPS III, GPS V, SP 2610, 60CSx, Nüvi 765, 62st

Gebruikersavatar
tony rave
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 2113
Lid geworden op: 1 dec 2004 14:33
Locatie: View over Baltic Sea

Bericht door tony rave »

Blijven de straatnaambordjes toch nog nuttig :)
Ж MapSource ► route-creatie ║ directe-route + track ► GPSMap's 60CSx, 79S, 276Cx (probleemloos)║BaseCamp ► databeheer Ж

Gebruikersavatar
RonalT
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 3852
Lid geworden op: 20 sep 2006 19:14
Locatie: Dinteloord
Contacteer:

Bericht door RonalT »

Als we het nu toch over nauwkeurigheid hebben, hou nauwkeurig zou de iPad-Navigatie via G3 zijn?
Groeten, RonalT

Mijn epitaaf wordt volgens mijn vrouw: zo en nu is iedereen de weg kwijt!

SP2610, Z340, Z550, Z590, CityNavigator, OpenStreetMap, OMK
En een Vivosmart HR / Vivoactive 4 om mijn arm. EDGE 130 en 530 voor op de fiets

Gebruikersavatar
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
Berichten: 18237
Lid geworden op: 11 feb 2008 23:46
Locatie: Traiectum
Contacteer:

Bericht door JaVaWa »

Niet geweldig. Gelukkig heeft de iPad G3 ook een echte GPS-ontvanger aan boord.
Kijk op https://www.javawa.nl voor GPS-gerelateerde software, informatie en tips.

Mijn 128 GPS-toestellen

asterix
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 320
Lid geworden op: 20 mar 2004 10:01
Locatie: België
Contacteer:

Re: 1 toestel voor GPS, GALILEO en GLONASS?

Bericht door asterix »

http://www.standaard.be/artikel/detail. ... 111021_101
er komt schot in de zaak, de eerste satellieten zijn "vertrokken"

Gebruikersavatar
Scheurneus
Berichten: 9194
Lid geworden op: 2 jun 2006 16:58
Locatie: Leusden, bij u thuis (Privé les) of op afstand (GPS Helpdesk)
Contacteer:

Re: 1 toestel voor GPS, GALILEO en GLONASS?

Bericht door Scheurneus »

Ook mooi om te lezen dat de ruimtevaartsamenwerking tussen EU en Rusland goed is verlopen. Welzeker de grootste prestatie hier.
Marco :)

Meridian Platinum, GPS[map]60, 62st, Dakota20, Edge 605, 800, 3de Zumo660, Rider3, Montana 650, I-gotU GT-120

Zie ook mijn eigen kennisforum.

Gebruikersavatar
BikePC
WayPoint relatie
WayPoint relatie
Berichten: 1359
Lid geworden op: 22 mar 2008 23:12
Locatie: Zoetermeer

Re: 1 toestel voor GPS, GALILEO en GLONASS?

Bericht door BikePC »

Ik lees in een ander forum: http://www.telegraaf.nl/binnenland/2546 ... eel__.html
Is er al iets nader bekend over de Galileo compatibiliteit van de diverse (komende) Garmin navigatietoestellen?
En dan de vraag of we er ook profijt van zullen kunnen hebben bij ons dagelijkse gebruik? Dezelfde vraag die hierboven ook al besproken is.
Colorado 300 / Edge 800 / Edge Touring Plus / Edge Explore 2

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen”