Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

GPS in combinatie met stafkaarten

Tracks/routes van en voor wandeltochten

Moderator: GPStracks

GPS in combinatie met stafkaarten

Berichtdoor Buurman » 22 mei 2005 22:16

De topografische kaarten die wij op scouting gebruiken, zijn standaard ingedeeld in RD, met duidelijke intervallen, waardoor punten nauwkeurig te bepalen zijn.
Tegenwoordig staan er ook aanduidingen in WGS84 op de kaarten, maar alleen in de hoeken. Alles ertussen moet je dus maar gokken of zeer nauwkeurig meten? Ook staan er blauwe getallen langs de kaarten die iets met WGS84 te maken zouden hebben, maar ik kom er helemaal niet meer aan uit.
Weet iemand hoe ik dat moet aflezen, zodat ik mijn uitgezette punten ook zonder OziExplorer gewoon handmatig kan uittekenen, zonder eerst de instellingen van de GPS om te zetten naar RD?
Buurman
 
Berichten: 17
Geregistreerd: 22 mei 2005 22:12

Berichtdoor GPStracks » 23 mei 2005 06:35

Als je kaarten hebt met als datum RD, dan is het de bedoeling dat je RD coördinaten gebruikt.

Dus je GPS instellen op RD coördinaten, en die kan je dan rechtstreeks op de kaart plotten.
Als je WGS84 wilt gebruiken, dan moet je kaarten hebben met als datum WGS84
Download al uw Fiets-, Wandel-, Mountainbike- en Motor-routes van http://www.gpstracks.nl
GPStracks
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 316
Geregistreerd: 7 maart 2004 16:43
Woonplaats: Assen

Berichtdoor Buurman » 23 mei 2005 10:31

De standaard topografische kaarten zijn in RD én in WGS84. Het probleem is zoals ik hierboven al beschreef: De RD-verdeling is duidelijk afgezet langs de kaart. De WGS84-coördinaten staan alleen helemaal links en helemaal rechts van de kaart vermeld, zonder een schaalverdeling langs de kaart.

Er staat bijvoorbeeld helemaal linksonderaan N51°44.000 E005°50.000
Helemaal rechtsonderaan staat de WGS84-waarde voor dat punt. Verder staan er over de hele lengte van de kaart alleen de RD-schalen en een serie blauwe cijfers. Volgens de legenda horen die blauwe cijfers bij WGS84, maar ik kan geen enkele manier bedenken waarop ik die blauwe cijfers moet gebruiken.
Buurman
 
Berichten: 17
Geregistreerd: 22 mei 2005 22:12

Berichtdoor Y_Lupardi » 24 mei 2005 22:20

De zwarte getallen zijn de RD-coördinaten. De blauwe zijn UTM coördinaten en wel van zone 31 als je west van de 6-graden lijn zit (loopt ongeveer van Deventer naar Heerlen) en zone 32 als je daar oost van zit. En om het simpel te houden: er is overlap. Een punt kan je dan of met getallen voor zone 31 vastleggen of met getallen voor zone 32.
Ook deze UTM coördinaten zijn metrisch net zoals het RD.
Als je moet kiezen en je ben niet militair bezig (er bestaat een UTM-notatie geheten Military Grid Reference System) neem dan RD. De bijbehorende rasterlijnen staan op de kaart wat uitmeten zeer vergemakkelijkt.
Op de kaart zijn de 'lijnen' van de Laty/Lon niet recht en ook niet parallel. Wij landrotten zouden eerst een navigatie cursus voor scheepsnavigator moeten volgen om dan met passer, lineaal, gradenboog en een hoop gereken kaartposities te kunnen bepalen.

Verder: het UTM raster is nep. Immers de kaart heeft geen Transverse Mercator projectie. Maar gelukkig vanwege de grote schaal van 1:25k is dat verschil uiteindelijk kleiner dan de rek-krimp van het papier.

Als ik fiets met mijn RD-kaarten dan zet ik mijn GPS op RD.
Hoe? Zie de recepten: http://www.xs4all.nl/~atarist/geo/gps_rd.htm
Ik vind het een kleine moeite om mijn GPS12 om te schakelen tussen beide systemen. Dat GPS als standaard basis alles in WGS84 graden doet verplicht je niet om ook daarin te blijven werken.
Avatar gebruiker
Y_Lupardi
 
Berichten: 115
Geregistreerd: 5 mei 2005 11:06

Berichtdoor Buurman » 25 mei 2005 09:15

Het is niet dat het mij te veel moeite kost om de gps om te stellen, maar ik wil gewoon begrijpen hoe ik die kaart moet aflezen in wgs 84.
Ook omdat ik dit weekend een training ga geven aan de rest van onze scoutingleiding over hoe om te gaan met gps en me van tevoren wil indekken voor vragen die ik verwacht.

Dit is in elk geval al informatie waarmee ik vooruit kan, bedankt!
Buurman
 
Berichten: 17
Geregistreerd: 22 mei 2005 22:12

Berichtdoor Y_Lupardi » 25 mei 2005 11:55

OK. Het edele handwerk.
Pak een lange lineaal, een potlood en ga zelf een raster op de kaart zetten. Kijk in de kaartrand. Daar zie je witte stroken afgewisseld door stroken met een lijntje er middenin. Hier en daar zie je op de grens van twee van die strookjes de getallen staan in WGS84 graden en minuten. Je kan nu gewoon minuten aftellen en bij je eigengemaakte raster bijschrijven.
Een minuut horizontaal is korter dan een minuut vertikaal (=N/Z). Maak dan een papiertje dat als lineaal kan fungeren met een schaalindeling van zeg om de 10 seconden. 1 schaal vertikaal en 1 schaal horizontaal.
En omdat de WGS84 gradenlijnen niet parallel lopen kan je last hebben dat je gemaakte schalen niet overal op de kaart toepasbaar zijn. Dan kan je op de achterkant van het papier een tweede schaling zetten of je kan je tevreden stellen met: 'dat schat ik op het oog wel'.
Avatar gebruiker
Y_Lupardi
 
Berichten: 115
Geregistreerd: 5 mei 2005 11:06

Berichtdoor Buurman » 25 mei 2005 16:44

Ik ga vrijdag kijken wat ik hiermee kan, bedankt!
Buurman
 
Berichten: 17
Geregistreerd: 22 mei 2005 22:12


Keer terug naar Wandelen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast