Dit is het service-forum van GPS specialist WayPoint uit Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard en Hilversum.

396 Ongevaldetectie

396 Ongevaldetectie

Berichtdoor HaagseRay » 31 mei 2018 22:55

Voor mij is de 396 de eerste Zumo waar ongevaldetectie in zit, dus misschien hoort de werking wel zoals ik hem ervaar maar heb wel een vraagje er over:

als ik op de motor rij en ik zet de navigatie op autoprofiel, is de detectie gevoeliger. als je dan over een vluchtheuvel gaat of de bocht scherp neemt 'detecteert' het toestel een ongeval. Als ik hem op motorprofiel zet, dan heb je daar geen last van.

Hoort bovenstaande zo te werken? Kan je dat nog ergens wijzigen?

Op mijn oude Zumo gebruikte ik het autoprofiel om even snel van A naar B te kunnen en ik kon dan makkelijk schakelen tussen auto/motor op het beginscherm.Ook heb ik veel routes die in autoprofiel gemaakt zijn, die dien je dan weer naar het motorprofiel om te zetten...
HaagseRay
 
Berichten: 21
Geregistreerd: 30 maart 2016 11:43

Re: 396 Ongevaldetectie

Berichtdoor HaWee » 31 mei 2018 23:03

gevoelsmatig zeg ik: ja dat hoort zo, met een motor ga je veel schuiner door een bocht dan met een auto dus bij een bepaalde scheefstand in motorprofiel is er niks aan de hand met diezelfde scheefstand ben je in een auto helemaal fout bezig.
wel met de nadruk op gevoelsmatig, ik ben een fietser en ken motors alleen van zien (en soms horen) :wink:
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 21425
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: 396 Ongevaldetectie

Berichtdoor frits.danon » 1 jun 2018 06:30

De redenatie lijkt me niet helemaal logisch. De motor kan wel scheef door de bocht gaan, maar daar merkt de Zumo niets van. Die kan dat niet detecteren, immers de resultante van de krachten die hij voelt zal altijd recht naar de onderkant van het toestel zijn, met andere woorden de Zumo weet niet of de motor rechtop is of door de bocht gaat, in beide gevallen voelt hij dezelfde krachten.
Dat geldt voor jezelf ook, als je de bocht doorgaat voelt het niet alsof je van de motor valt, gelukkig maar, alle krachten zijn zodanig dat je juist blijft zitten.
Zumo 396 op een BMW, 60CSx op een Qwic fiets én nonchalant op de heup gedragen, TomTom in een VW Eos. En nu de Apple watch bij het spinnen.
Avatar gebruiker
frits.danon
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 1799
Geregistreerd: 29 jun 2004 10:08
Woonplaats: in Zuid Holland

Re: 396 Ongevaldetectie

Berichtdoor FM » 1 jun 2018 07:42

Ga je hier niet wat kort door de bocht? (flauwe woordspeling inclusief).

Hoe weet jij hoe het toestel beweging detecteert. Denk maar aan de TomToms, waar velen klagen dat hij veel te gevoelig reageert op de hellingshoek van de motor om over te schakelen van horizontale naar verticale schemweergave? Dat duidt op een sensor zoals in de smartphone, die gewoon registreert in welke mate het toestel gekanteld is. Als dat in de 396 ook zo is, dan lijkt me dit wel een goede verklaring voor een te snel ingrijpende ongevaldetectie bij het profiel auto.
Zumo 590, BMW R1200RT, SRC op Schubert C3 Pro
Avatar gebruiker
FM
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 4497
Geregistreerd: 30 mei 2005 19:49
Woonplaats: Holsbeek

Re: 396 Ongevaldetectie

Berichtdoor frits.danon » 1 jun 2018 08:08

Hahah, ja te kort door de bocht, een goeie. Och, ik ga alleen maar uit van wat simpele mechanica en natuurwetten. :)
Ik zou het knap vinden als ze een detectiemechanisme hebben weten te ontwikkelen dat onafhankelijk is van de zwaartekracht, volgens mij zijn alle detectoren ge-ent op versnellingskrachten en zwaartekracht (wat ook een versnellingskracht is).

Bedenk maar eens als je je ogen dicht zou hebben op de motor en je rijdt rechtuit dan blijf je gewoon op je zadel zitten, als het mogelijk zou zijn om je motor geleidelijk aan in een bocht te sturen dan blijf jij nog steeds op je zadel zitten, met jouw dichte ogen kun je niet bepalen of je een bocht doorgaat of nog steeds rechtuit gaat. Je lichaam ervaart nog steeds een kracht die je in het zadel duwt. Wel zou het kunnen dat je in een bocht steviger in het zadel geduwd wordt, dan moet ik eerst weer meer mechanica naar boven gaan halen.

Roept: "Is er een natuurkundige in de zaal !?"
Zumo 396 op een BMW, 60CSx op een Qwic fiets én nonchalant op de heup gedragen, TomTom in een VW Eos. En nu de Apple watch bij het spinnen.
Avatar gebruiker
frits.danon
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 1799
Geregistreerd: 29 jun 2004 10:08
Woonplaats: in Zuid Holland

Re: 396 Ongevaldetectie

Berichtdoor RonalT » 1 jun 2018 08:43

Ik ga helemaal met je mee, Frits. Het zijn inderdaad gewoon mechanica wetten die ons het mogelijk maken motor te rijden. En in een bocht ga je schuin hangen zodat de kracht altijd naar beneden gericht blijft. Met beneden bedoel ik door je motorfiets heen naar de lijn waar je wielen rijden. Als dat niet zo was zou je omvallen.
Zodoende blijft de onderzijde van de 396 altijd de onderzijde volgens de ongevalssensor. Hoe schuin je ook door de bocht gaat. Als je zo hard gaat dat je 60 graden schuin kan hangen zal het toestel daar niets van merken.

_____

Ik zou het knap vinden als ze een detectiemechanisme hebben weten te ontwikkelen dat onafhankelijk is van de zwaartekracht

Wat denk je van een gyroscoop ?
_____

En de sensor in een TT is iets heel anders. Deze detecteert ook gewoon de 'onderzijde' van het toestel. Maar de 'onderzijde' is soms de onderkant en soms de zijkant van het toestel. Dat hangt samen met de portrait - landscape stand van de Rider
_____

En inderdaad Frits, als jij met motorpak en helm 85 kilo weeg zullen je voeten en zitvlak met totaal 85 kilo op de diverse punten steunen, tijdens het met een gelijkmatige snelheid rechtuit rijden.
Als je een bocht gaat maken komen er in meer of mindere mate G-krachten bij en deze zullen er voor zorgen dat je met iets meer gewicht op de diverse steunpunten gaat drukken. (ik denk niet dat het over veel kilo's gaat overigens). :wink:
Groeten, RonalT

Mijn epitaaf wordt volgens mijn vrouw: zo en nu is iedereen de weg kwijt!

SP2610, Z340, Z550, Z590, CityNavigator, OpenStreetMap, OnRoute Motorkaart Midden-Europa
En een VivoFit HR / Vivoactive 3 om te koppelen met een EDGE 25
Avatar gebruiker
RonalT
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 3183
Geregistreerd: 20 sep 2006 18:14
Woonplaats: Dinteloord

Re: 396 Ongevaldetectie

Berichtdoor JaVaWa » 1 jun 2018 10:06

Ik denk dat het met een accelerometer werkt: als je beweging plotseling vertraagd wordt (je knalt ergens op, gaat onderuit etc.) gaat het alarm af. Aangezien motoren doorgaans wat harder afgeveerd zijn en berijders obstakels als verkeersdrempels meestal wat sneller nemen is het wel logisch om de sensor op motoren wat minder gevoelig te maken.
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 14452
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: 396 Ongevaldetectie

Berichtdoor Mike Schenk » 1 jun 2018 13:00

Het zal in dit geval inderdaad de gyroscoop zijn die op die hellingshoek triggert. Elke smartphone heeft er ook drie en die dingen kosten bijna niets meer. Dus die als sensor in een navigatiesysteem stoppen ligt voor de hand. Een gyroscoopsensor detecteer beweging in een bepaalde richting ongeacht andere krachten die op het apparaat werken.
Garmin Zumo 350 | Kawasaki Versys 650 2015
Garmin GPSMap 276Cx BMW R1200 GSA LC 2014
Avatar gebruiker
Mike Schenk
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 340
Geregistreerd: 4 apr 2008 21:47
Woonplaats: Den Haag

Re: 396 Ongevaldetectie

Berichtdoor NicoPick » 2 jun 2018 19:35

Beste Haagse Ray, Alle antwoorden hierboven zijn aardig bedoeld maar levert geen enkele oplossing voor je probleem, ik geef je hier bij ook geen oplossing maar ik zal hierbij uitleggen dat ik met hetzelfde probleem zit. Sinds 1,5 maand in het bezit van de 396 die in Automodus dus ongeval detectie aangeeft. Hij doet dit ook als je de detectie uitschakelt wat erg vreemd is. Ik ben met mijn 396 teruggegaan naar Waypoint en na wat extra updates opnieuw geprobeerd, helaas zonder dat het was opgelost. Ik heb daarom bij hun een nieuw apparaat gekregen met exact hetzelfde probleem, in Automodus detecteert hij continue ongevallen.... Op mijn motor zit de Zumo gemonteerd op het stuur middels een steun en als ik stilsta en gas geef, geeft hij de melding al, dus niet allen met rijden, in een bocht oid. Er is geen enkele connectie met hellingshoekdetectoren (mochten die al in de Zumo zitten) oid. Bij mij reageert de Zumo gewoon op trilling. Vreemd genoeg krijg ik in Motormudus de meldingen niet dus voorlopig gebruik ik hem alleen in motormodus. Ik hoop dan ook snel op een update van Garmin wat het probleem aanpakt. Ik hoop dat ik je hiermee verder heb geholpen.... :)
NicoPick
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 1 jun 2018 17:02

Re: 396 Ongevaldetectie

Berichtdoor RonalT » 2 jun 2018 21:25

Raar dat jij verwacht dat het met een update opgelost gaat worden!
Als je het ding op de motor in motormodus gebruik geeft hij dan ten onrechte meldingen?
Als je het ding in de auto in automodus gebruik geeft hij dan ten onrechte meldingen?
Als beide antwoorden nee zijn, dan is er toch geen probleem?

Garmin hoeft toch geen probleem op te lossen wat geen probleem is?
Als jij het apparaat anders gebruik dan dat de fabrikant bedoeld heeft kan natuurlijk andere resultaten opleveren als dat bedoelt is.....
Laatst bijgewerkt door RonalT op 3 jun 2018 08:16, in totaal 1 keer bewerkt.
Groeten, RonalT

Mijn epitaaf wordt volgens mijn vrouw: zo en nu is iedereen de weg kwijt!

SP2610, Z340, Z550, Z590, CityNavigator, OpenStreetMap, OnRoute Motorkaart Midden-Europa
En een VivoFit HR / Vivoactive 3 om te koppelen met een EDGE 25
Avatar gebruiker
RonalT
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 3183
Geregistreerd: 20 sep 2006 18:14
Woonplaats: Dinteloord

Re: 396 Ongevaldetectie

Berichtdoor HaagseRay » 3 jun 2018 06:26

@NicoPick - bedankt voor je uitgebreide verhaal, goed om te horen dat ik niet de enige ben die dit zo ervaart. Bij mij exact hetzelfde. Afgelopen week heb ik nieuwe firmware erop gekregen maar dit probleem doet zich nog steeds voor. Gebruik ook alleen nog de motor modus.

@RonalT - op zich heb je gelijk, als ie in de auto niets detecteert dan zou de werking juist zijn (wel anders dan verwacht door mij maar wel juist). De 396 heb ik nog niet in de auto gehad in auto mode maar zal dat gaan uitproberen. Echter, de ZUMO 'weet' aan de hand van welke spanningconnector er is aangesloten of hij in een auto gebruikt wordt of op de motor. In de auto krijgt ie via die USB aansluiting spanning, op de motor de twee pinnen van de houder. Dus hier kunnen ze ook wat mee fixen denk ik.

@Algemeen - waarom auto modus op de motor? - ik ben gewend van de 350 om voor het snelle A naar B werk de auto modus te gebruiken, snelste tijd, snelweg gebruiken etc. En de motormodus alleen voor routes op de motor (herberekenen uit etc.). Nu moet je iedere keer dat motorprofiel aanpassen.
HaagseRay
 
Berichten: 21
Geregistreerd: 30 maart 2016 11:43

Re: 396 Ongevaldetectie

Berichtdoor HaWee » 3 jun 2018 10:18

HaagseRay schreef:@Algemeen - waarom auto modus op de motor? - ik ben gewend van de 350 om voor het snelle A naar B werk de auto modus te gebruiken, snelste tijd, snelweg gebruiken etc. En de motormodus alleen voor routes op de motor (herberekenen uit etc.). Nu moet je iedere keer dat motorprofiel aanpassen.


nogmaals, ik ken de Zumo's niet dus misschien een domme opmerking :oops:
heb je alleen de auto en de motormodus?
kun je niet meerdere motormodi maken bv
motor (de originele motormode)
motor snelweg (de door jouw gewenste instelling)
motor OMK (als je ook de OnRoute motorkaart hebt)
"Always Look on the Bright Side of Life"
Avatar gebruiker
HaWee
Onafhankelijk GPS-specialist
Onafhankelijk GPS-specialist
 
Berichten: 21425
Geregistreerd: 28 jul 2008 15:24
Woonplaats: Eindhoven

Re: 396 Ongevaldetectie

Berichtdoor RedStrom » 3 jun 2018 10:20

Wil ik net een 396 bestellen, lees ik dit.
Maar als ik het goed begrijp kun je de ongevaldetectie ergens uitvinken, en dan doet ie het toch?
En dat is alleen in automodus zo?
Huh?
Eerst rijden, dan oordelen.
Nuvi510 met Zumo220 software, en een Zumo 660, op een DL1000A.
RedStrom
 
Berichten: 178
Geregistreerd: 3 okt 2010 09:50

Re: 396 Ongevaldetectie

Berichtdoor JaVaWa » 3 jun 2018 10:44

HaWee schreef:heb je alleen de auto en de motormodus?

De flexibiliteit die outdoortoestellen bieden met meerdere, volledig configurabele profielen heeft de zumo niet.
Supportvragen graag in het forum, niet per PB of e-mail

Kijk op http://www.javawa.nl voor software voor Mac OS X en Windows, informatie, tips en poi's
Avatar gebruiker
JaVaWa
WayPoint GPS specialist
WayPoint GPS specialist
 
Berichten: 14452
Geregistreerd: 11 feb 2008 23:46
Woonplaats: Traiectum

Re: 396 Ongevaldetectie

Berichtdoor Mike Schenk » 3 jun 2018 14:13

Ik ga er even van uit dat met profielen de 396 net zo werkt als een 350.

Op de 350 heb ik drie profielen Auto/Motor/Offroad. Daar is dat alleen maar een labeltje en kan ik ze instellen zoals ik wil. Ook het Offroad profiel kan je gebruiken met rijden op de weg. Ik gebruik dat voor de instellingen van Onroute Motorkaart.

Blijkbaar is in de 395 er een verschil in ongevaldetectie. Je zou kunnen proberen om de Offroad te gebruiken als je op de motor rijdt, maar dan met instellingen die snelwegen toestaan en de snelste route kiezen. Dan heb je instellingen die overeen komen met de default instellingen van het Auto profiel.

En ik vermoed dat de ongevaldetectie voor het Offroad profiel nog minder gevoelig is voor trillingen e.d. dan het Motorprofiel dus hopelijk heb je dan geen problemen met het ongewenst detecteren van een ongeval.
Garmin Zumo 350 | Kawasaki Versys 650 2015
Garmin GPSMap 276Cx BMW R1200 GSA LC 2014
Avatar gebruiker
Mike Schenk
WayPoint relatie
WayPoint relatie
 
Berichten: 340
Geregistreerd: 4 apr 2008 21:47
Woonplaats: Den Haag

Volgende

Keer terug naar Garmin Zumo 346LM en 396LM

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast